Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zbog čega je prvih 400 godina povijesti nazovikršćanstva toliko važno ? Zbog onog istog razloga zbog kojeg je važno i prvih nekoliko godina djetetova života, jer to su formativne godine u kojima se polaže temelj buduće čovjekove osobnosti. Što nam otkriva prvih nekoliko stoljeća ? Prije nego odgovorimo na to pitanje, prisjetimo se istine koju je izrekao Isus Krist: Uđite na uska vrata; jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu. Kao što su uska vrata i tijesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze. Put oportunizma je širok; put ispravnih principa je uzak.

Kad se kršćanstvo pojavilo, onima koji su prigrlili tu neomiljenu vjeru otvorile su se dvije različite mogučnosti, držati se beskompromisnih učenja i načela Krista i Biblije ili pak gravitirati prema širokom i lagodnom putu kompromisa sa svijetom tog vremena. Kao što ćemo vidjeti, prvih 400 godina povijesti pokazuje koji je put VEĆINA konačno odabrala.

Povjesničar Will Durant objašnjava: Crkva je preuzela neke vjerske običaje i forme uobičajne u pretkršćanskom poganskom Rimu - stolu i druge elemente poganskog svećeničkog ruha, očišćenje uz pomoć tamjana i svete vodice, paljenje svijeća i vječno svijetlo pred olatarom, obožavanje svetaca, arhitekturu bazilika, rimsko pravo kao temelj kanonskog prava, titulu PONTIFEX MAXIMUS za vrhovnog svećenika te, u četvrtom stoljeću, latinski jezik. Uskoro će biskupi, a ne više rimski prefekti, držati u svojim rukama poredak i vlast u gradovima; metropoliti, ili nadbiskupi, podupirat će, ako ne i izgurati s položaja provincijske namjesnike; a provincijski će sabor biti nadomješten biskupskom sinodom. Rimska je Crkva išla stopama rimske države. Ovaj stav kompromisa s rimskim svijetom u oštroj je suprotnosti s učenjima Krista i apostola. Apostol Petar je savjetovao: LJubljeni, ovo je već drugo pismo koje vam pišem, u kojem, kao i u prvom, podsjećanjem budim vaš zdrav razum, da se sjetite riječi koje su govorili sveti proroci i zapovjedi koju vam je Gospodin i Spasitelj dao preko vaših apostola. Pavao je dao jasan savjet: Ne budite sa nevjernicima pod jednim te istim jarmom, jer što ima pravednost sa bezakonjem ? Što li je zajedničko svijetlu i tami ?...Zato iziđite između njih i odvojite se, veli Gospodin ! Ne dotičite se ničega nečistoga, i ja ću vas primiti ! Usprkos ovom jasnom upozorenju, otpadnički kršćani drugoga stoljeća obilno su se nakitili ukrasima poganske rimske religije. Udaljili su se od svojih čistih biblijskih korjena i umjesto toga zaodjenuli se u pogansku rimsku odoru i titule te postali zadojeni grčkom filozofijom. Profesor Wolfson s harvardskog sveučislišta objasnio je u djelu - Iskušenje kršćanstva - da je u drugom stoljeću kršćanstvo doživjelo velik priljev filozofski naobraženih pogana. Takvi su veoma cijenili mudrost Grka te su smatrali da postoje sličnosti između grčke filozofije i biblijskih učenja. Na taj način je počelo postupno kloniranje pravoga kršćanstva, koje je doživilo svoj vrhunac ubrzo, na prvom održanom koncilu u Niceji.

:klap: :hvala: :klap:

STAJIC;9132590]
Boki zasto se vredjas, zasto sve primas licno, zasto ne mozes da rezgovaras normalno? Vredjanjem neces postici nista, naprotiv, pokazujes netrpeljivost prema pripadnicima druge religije i veoma lose predstavljas svoju religiju.
Nije to netrpeljivost , to je samo odgovor na hule na zdrav razum itd

Boki posle smrti apostola Jovana dosao je otpad. Dela 20:28-30 Pavle je upozorio prave hriscane recima:" Stoga pazite na se i na cijelo stado u kojem vas je Sveti Duh postavio nadglednicima da pastirite Božju crkvu, koju je On sebi otkupio svojom vlastitom krvlju.
Jer ja znam da će poslije mojega odlaska provaliti među vas okrutni vuci koji neće štedjeti stada.
A između vas samih dići će se neki koji će naučavati izopačen nauk, da odvuku učenike za sobom. Neposredno posle smrti poslednjeg apostola upravo se to i desilo.
Ja ti lepo kazem da otpad znaci otpasti , a ne ostati u crkvi Bozijoj, evo pa citaj poslanice1.Ivan 2:19
1.korin. 11:19

Prava hriscanska skupstina iz 1. veka NE ciji je osnivac bio Isus Hrist je prestala je da postoji jer su jos uvek trajala "vremena neznabozaca-paganaca" koja ce se okoncati 1914. godine. Po tome se vidi da ni jedan od samozvanih episkopa i vladika i mnogih svestenika u koje se ti uzdas i kojima se dicis i koje velicas i nabrajas, nemaju Jehovino odobravanje. To su samozvani obicni ljudi koji nemaju spoznanje Bozje Reci i po tome se vidi da su daleko od pravog hriscanstva

Luka 21:24 " I past će od ostrica mača, i odvest će se u ropstvo po svim narodima; i Jeruzalem će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabozaca.[

Ovo je apsurd , jer onda nisu ni bili potrebni apostoli ako se vremena nisu ispunila , ali jesu i Isusje osnovao svoju Crkvu koja traje i dan danas. Matej 15:18. evo ja sam sa vama u sve dane do svrsetka veka , a ne samo za vreme apostola. A jerusalem je pao to je normalno i ispunilo se Hristovo prorokovanje nad njim.

Pozdrav

Poslednja izmena:
E moj @sale@ kada bi to bilo tako jednostavno, onda bi svi bili Jehovini svijedoci, ali ne ide...Isus je rekao jasno, da neće svi koji zazovu njega biti spašeni, već da se po djelima mora očitovati vjera.

kada je vjera očita onda ti ne treba kandilo, svijeće, ikone, oltari, sveci i trojstvo - već vjera u Boga i dobra djela, kako onih koji poučavaju tako i onih koji se poučavaju.

Jao se ga vama, koji odbacujete Boga radi tradicije i običaja, kada shvatite što su vam popovi uradili bit će kasno.

:sad2:

ти би мало опет да окренеш плочу, не, идемо даље.
зашто је радерфорд одбацио чичу расела?

"у чијим рукама су аргументи" Može bit... , a može bit i : u čijem ustima je maternji jezik (srpski jezik) :) Mnei su na jednom forumu pisali: "za neke je i bolje da ja neznam pefektno vaš jezik".

"а за признање ћемо наћи не брини" ( ovakve li argumente ?) ;)

pozdrav harec

па ипак би ти било паметније да га знаш јер би видео где грешиш.
узимајући разна гностичка и апокрифна одбачена учења стављати у канонско признату свету књигу, то довољно говори...

Poslednja izmena od moderatora:
ти би мало опет да окренеш плочу, не, идемо даље.
зашто је радерфорд одбацио чичу расела?

Ne znam.
Pitaj Hareca i Vorkya, njih je to interesiralo više nego mene. :D

Mene više zanima oblikovanje duhovnih vrijednosti prema biblijskim načelima. Da su takvo nešto imali svećenici RKC ili SPC bila bih rimokatolkinja ili pravoslavka...no Jehova se uvijek pobrine da ljudi iskrena i otvorena srca dođu do Jehovinih svijedoka

:hvala:

Ne znam.

Mene više zanima oblikovanje duhovnih vrijednosti prema biblijskim načelima. Da su takvo nešto imali svećenici RKC ili SPC bila bih rimokatolkinja ili pravoslavka...no Jehova se uvijek pobrine da ljudi iskrena i otvorena srca dođu do Jehovinih svijedoka

A u vise slucaja djavo dodje po svoje.

па ипак би ти било паметније да га знаш јер би видео где грешиш.
узимајући разна гностичка и апокрифна одбачена учења стављати у канонско признату свету књигу, то довољно говори[/B]

E moj @sale@, ti znaš zašto i kako je Rutheford otkantao Rusela, a ne znaš da je nakon židova Hitler najviše mrzi upravo Jehovine svijedoke jer su odbijali vojsku i po logorima širili vjeru u Boga. :rtfm:

Cijelo vrijeme na ovoj temi analitičar, BOKYSTAMY i ti "vrištite" o falsifikatima kojima se služe Jehovini svijedoci, a svi su vam argumentirali da je prijevod Novi svijet najtočniji prijevod današnjice.
SPC se još uvijek služi prijevodom Daničić-Karadžić koji vrvi neispravnostima, jer je veći dio prevođen iz Vulgate iz 1511., a Novi svijet je koristio najstarije poznate prijepise Svetih spisa kako bi dobili što točniji prijevod :rtfm:

I onda u naletu vlastite gluposti još jedan drugome čestitate "na dobro obavljenom poslu " :think:

Ovo i nije nego za :orkestar: :spam:

Poslednja izmena od moderatora:
El Shaddai, Bog Svemoćni, Bog Silni kako se obično prevodi, spominje se oko 48 puta u Starom Zavetu, od toga se sreće samo 7 puta sa prefiksom „El.“ Kao prvi primer reči Shaddai nađen je u Postanju 17:1:

„A kad Avramu bi devedeset i devet godina, javi mu se Gospod i reče mu: Ja sam Bog Svemogući, po mojoj volji živi, i budi pošten.“

Reč Shaddai je jako zanimljiva reč, i postoji nekoliko osnovnih pretpostavki šta tačno znači ta reč.

1) Prva pretpostavka jeste da reč Shaddai dolazi od korena „shadad“ što znači „biti jak“ ili „moćan.“ Ovo je, po nekima, najpopularnije tumačenje. Naglasak je, s toga, u poštovanju patrijaraha prema Božjoj moći i snazi.

2) Druga pretpostavka jeste da ime ili reč Shaddai dolazi iz istog korena kao i prošla reč, sa značenjem „porušiti,“ „uplašiti.“

3) Treća pretpostavka izražava ideju da Shaddai dolazi od složenice „še“ (član) i prideva „day“ (ali ne „day“ u engleskom jeziku nego u jevrejskom) što zajedno znači „dovoljnost.“ Švajcarski reformator, Kalvin, zastupao je ovu ideju. Bog koji je dovoljan, u svemu i za sve.

4) Shaddai se povezuje i sa akadskom rečju Shaddu što znači „planina.“ Ovo je jedna od prihvatljivijih mogućnosti. Iako bi se El Shaddai mogao prevesti kao El ’Planine,’ El Shaddai se odnosi na Božje prebivalište na toj planini. Neki smatraju da se ovim imenom naglašavaju Božja ljubav i uteha, dok drugi smatraju da je naglašena Njegova moć kao Svemogućeg bića koje stoji na planini i koji opominje i kažnjava.

5) Poslednja pretpostavka kaže da je Shaddai forma koja dolazi od reči „biti jak, silan, svemoćan.“ Pošto poreklo imenice nije baš tako sigurno, tako neki povezuju Shaddai sa rečju Shadad, što znači „utešiti“ ili „moj utešitelj.“ Reč ’shad’ se koristi u Bibliji i prevodi se sa rečju „dojka:“

„Od silnog Boga oca tvog, koji će ti pomagati, i od Svemogućeg, koji će te blagosloviti blagoslovima ozgo s neba, blagoslovima ozdo iz bezdana, blagoslovima od dojaka i od materice.“ (Postanje 49:25)

„Grabe siroče od dojke i sa siromaha skidaju zalog.“ (O Jovu 24:9)

Neki tekstovi se prevode sa rečima „nedro“ i slično. Na isti način kao što je majčina dojka svedovoljna za novorođenče, Bog je sve-dovoljan za Svoj narod. Ipak, kada kombinujemo El (Bog, Moćni Bog) sa Shaddai (Svedovoljni) dobijamo: „Svemogući Bog koji izliva hranu i blagoslove.“

U Postanju 49:24,25 Jakov daje poslednju reč svojim sinovima. Upotreba imena ovde je očigledna. Bog kao El (Svemogući, Svemoćni) je Onaj koji pomaže u vreme potrebe ali Bog kao Shaddai (Svedovoljni) je Onaj koji zadovoljava sa izobilnim blagoslovima, „dojaka i utrobe materine.“ Ovo daje jasne indikacije da pravedni Bog ljubavi-Yahweh brine za nas, kao što majka brine za novorođeno dete.

U Septuaginti se Shaddai prevodi sa grčkom rečju „ikanos,“ što znači „Svedovoljni“ ili sa „pantokrator“ što znači „Svemoćni,“ dok Vulgata obično prevodi sa rečju „omnipotens.“

Kao što je pomenuto, ime Shaddai se javlja nekih 48 puta u Starom Zavetu, i velika većina ovih tekstova odnosi se prvobitno na moć i silu. Moć i sila su mnogo puta demonstrirani u posebnim blagoslovima i delima. U Postanju se ova reč pominje samo 6 puta (Genesis 17:1, 28:3 , 35:11 , 43:14 , 48:3 , 49:25 ) i u skoro svakom slučaju ime je korišteno u vezi sa nekim blagoslovom. Pažljivije studiranje prirode ovih blagoslova će otkriti činjenice da jedino jedan moćan Bog može ispuniti sva ta obećanja.

U Exodusu se spominje samo jednom (6:3), u Brojevima dva puta (24:4,16). Ovo ime pokazuje svoju važnost u Knjizi o Ruti i u Knjizi o Jovu. U Ruti se spominje samo dva puta (1:20,21), ali čini se da je osnovna ideja tugom, možda kaznom i žalošću:

„A ona im govoraše: Ne zovite me više Nojemina, nego me zovite Mara, jer mi velike jade zadade Svemogući. Obilna sam otišla, a praznu me vrati Gospod. Zašto me zovete Nojemina, kad me Gospod obori i Svemogući me ucveli.“

U Knjizi o Jovu ovo ime se javlja 31 put (i to na usnama svake osobe u ovoj drami-osim njegove žene) i u suštini ima istu ideju kao i kod Rute. U mnogim delovima ime je povezano sa bezuslovnom moći i veličanstvenom slavom (vidi npr. 5:17; 6:4, 14; 8:3; 15:25; 21:20; 22:25; 23:16; 27:2; 34:12). U 37:23 Shaddai je jasno okarakterisan kao Svemogući koji je „izvrsne sile,“ „neizmeran u moći“ (DK: „velike je sile“).

U upotrebi imena Shaddai u Psalmima (68:14; 91:1) čini se da podržavaju takođe ovo značenje. Bog Shaddai je „rasipao“ ili „razbijao careve“, što je jedan prikaz Njegove suverene moći. Ideja ove suverene moći vidi se u proročkim knjigama, npr. Isaija 13:6; Jezekilja 1:24; 10:5 i Joilo 1:15.

Bilo kako bilo, El Shaddai Bog je Bog koji je sebe objavio Samog Sebe patrijarsima:

„I javio sam se Avramu, Isaku i Jakovu imenom Bog Svemogući, a imenom svojim, Gospod, ne bih im poznat.“ (Exodus 6:3)

A posebno Avramu (Genesis 17:1), Isaku (Genesis 28:3) i Jakovu (Genesis 35:11; 43:14; 48:3). Kontext za mnoga od ovih referenci jeste zavet, to jest, preciznije-zapovest za poslušnost i vernost, i obećanje o potomstvu od strane Boga. Nije brdo (prirodni fenomen) u šta se čovek treba pouzdati, nego Bog tih brda, Gospodar planina (vidi Psalam 121:1,2). El Shaddai jeste Bog koji je dovoljno moćan da ispuni Svoja obećanja o potomcima patrijaraha kroz koje će doći Obećani.

Ovo je interresatno koje ću zajedno provjeriti sa Jerihonca (naravno i sa tobom)

srdačni pozdrav harec

Poslednja izmena:
Ajde @sale@ pokaži što znaš...nije Rusell nego Rutheford :D

Ne znam.

прво изјавиш нешто, па се вадиш на колеге који вероватно ни они појма немају одакле вам тај назив јс.
а дао вам га је радерфорд 1931 тврдећи да му је то име дао сам Бог.

E moj @sale@, ti znaš zašto i kako je Rutheford otkantao Rusela, a ne znaš da je nakon židova Hitler najviše mrzi upravo Jehovine svijedoke jer su odbijali vojsku i po logorima širili vjeru u Boga. :rtfm:

Jadan si li, cijelo vrijeme na ovoj temi analitičar, BOKYSTAMY i ti "vrištite" o falsifikatima kojima se služe Jehovini svijedoci, a svi su vam argumentirali da je prijevod Novi svijet najtočniji prijevod današnjice.
SPC se još uvijek služi prijevodom Daničić-Karadžić koji vrvi neispravnostima, jer je veći dio prevođen iz Vulgate iz 1511., a Novi svijet je koristio najstarije poznate prijepise Svetih spisa kako bi dobili što točniji prijevod :rtfm:

I onda u naletu vlastite gluposti još jedan drugome čestitate "na dobro obavljenom poslu " :think:

Ovo i nije nego za :orkestar: :spam:
а да те подсетим само на ово КЛИК

а потврда оног КЛИКА је то да 1920. радерфорд рекао да ће патријарси из старог завета васкрснути 1925. и преузети управу над новим светом. саградио је замак у сан дијегу, са планом да се у њему настане васкрсли патријарси.

а наћи ћу ти и слику замка.

Imas objasnjenja reci i znacenje pa pogledaj, a ja sam ti u gornjem postu koji je malo duzi izneo misljenja o toj reci , ljudi koji se malo vise razumejuodmene itebe.

Pozdrav
Sve što si tamo pisao nažalost ti pada u vodu, Jer jasno u 1.Mojsijevoj stoji : El šadaj (Bog Svjemogući)((ovdje plus da je JAHVE reko abrahamau....)). dok u Izaji stoji:El Gibor(Bog Silini). toliko o tome.
svje se to može provjeriti na ovom sajtu: http://cro.scripturetext.com/genesis/17.htm

srdačni pozdrav i mir i blagoslov harec

Poslednja izmena:
прво изјавиш нешто, па се вадиш на колеге који вероватно ни они појма немају одакле вам тај назив јс.
а дао вам га је радерфорд 1931 тврдећи да му је то име дао сам Бог.

Izaija 43:10-11 citat

10 “Vi ste moji svjedoci”, kaže Jehova, “i sluga moj kojeg sam izabrao, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja onaj isti. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i poslije mene neće biti nijednoga. 11 Ja, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja.”

Evo pa ti tumači kako hoćeš.
Ali štogod napišeš nisi ama baš ni malo upravu.

Izaija 43:10-11 citat

10 “Vi ste moji svjedoci”, kaže Jehova, “i sluga moj kojeg sam izabrao, da biste znali i vjerovali mi i razumjeli da sam ja onaj isti. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i poslije mene neće biti nijednoga. 11 Ja, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja.”

Evo pa ti tumači kako hoćeš.
Ali štogod napišeš nisi ama baš ni malo upravu.

главна одлика јс-оваца

а потврда оног КЛИКА је то да 1920. радерфорд рекао да ће патријарси из старог завета васкрснути 1925. и преузети управу над новим светом. саградио је замак у сан дијегу, са планом да се у њему настане васкрсли патријарси.

Evo kako popovi propovijedaju:nedjelja 3.02.2008

U CRKVI Svetog Nikole u rudničkom selu Šilopaj, pravoslavni svećenik Vlastimir Zlatić (50) potegao je sjekiru na vjernike poslije tuče u kojoj je i sam sudjelovao, piše Mondo.
Kako pričaju mještani čitave parohije, sve se odigralo na proslavi blagdana Svetog Save, u parohijskom domu, o čemu postoje prijave u policiji u Gornjem Milanovcu. Svećenik tvrdi da je na njega "iz čista mira" nasrnuo Dragan Bojović (45) iz sela Mutanj, gurnuo ga i krenuo udarati nogama, a o tome, kaže, svjedoče liječničke potvrde.

"Ljudi su se veselili i bilo je nekoliko razbijenih čaša, a pop je nešto gunđao i iz čista mira mi se unio u lice i polio me crnim vinom. Tada sam ga gurnuo i udario nogom u njegovu nogu, poslije čega je on mene raspalio pesnicom iznad lijevog oka, tvrdi Bojović, pokazujući posjekotinu.

"Pop kauboj"

Tada su se umiješali ostali gosti, a svećenik je izašao i nakon nekoliko trenutaka vratio se sa sjekirom, ali su ga vjernici svladali i spriječili veći incident. U selima Šilopaj, Davidovica, Kriva Reka, Cerova i Mutanj pokrenuta peticija kojom se traži premještanje svećenika, a priprema se i posebna delegacija koja će o svemu obavijestiti i Žičkog vladiku Hrizostoma, navodi Mondo.

Rajo Jakovljević iz Mutnja, rekao je da je "pop kauboj" i nabraja desetak mještana sa kojima se sve tukao, "od poštara do izbjeglica, a sa pola parohije ne govori".

Očito nema Bibliju pod hitno mu treba jedna od JS jer u svojoj ako je ima nema baš sve napisano.

Ne mogu to da urade jer je on to govorio u ime upravnog tela.To je zvaničan bruklinski stav.Svako od JS ko bi se ogradio od toga bio bi isteran iz JS.
felix.gif

Moje dijete će ići na fax
I ostali članovi moje obitelji.

Moj kum je liječnik i JS od rođenja i zamislita ima fax .

LoL ...

@zamet i post #3497: ako koristimo takve metode zakljucivanja onda je svaki JS u najmanju ruku veoma los prorok (vidi saletov post koji sam citirao). Ovakve vrste brzopletog zakljucivanja gde se ne koristi ni jedna siva celija ne doprinose nikome.:hvala:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back