Jeftino i otrovno

Sve sto je u uvodnom postu napisano je tacno ali je istina da se ova riba jede svuda u Evropi tj ne uvoze je samo nasi trgovci zeljni zarade nego je ima svuda po zapadu,ima po internetu dosta slicnih stvari napisanih na stranim sajtovima!

Vidim da je ovde bas svasta napisano. Nesto je tacno, a nesto ne. No hajde redom. Pangazijus u opste nije Som, nego jedna podvrsta Grgeca. Naravno, on se u Vijetnamu gaji u stajacim vodama, pa i te kako ima uslova da se oseca na mulj. Njegovo mese ije inace ruzicasste boje, no usled mnogostrukog zaledjivanja i odledjivanja, kod nas promeni boju u svetlu. I kod nas se saranska riba gaji u stajacim vodama, pa i ona moze i te kako da se oseca na mulj. Na mulj se ne oseca riba koja zivi u tekucim vodama. Šaran je drugorazredna riba. Naravno ne sav šaran, Onaj iz ribnjaka ( ima treri tipa sarana koji se uzgaja ) je drugorazredna riba . Divlji šaaran je sasvim druga pricai ima mnogo vecu kulinarsku vrednot, al je o mnogo redji u pprodaji. U prvoklasnu domacu ribu, koja se moze kupiti, spada Smudj, Som, šaran divljak, i tako dalje. No kupovinom ove ribe pomaze se krivolov na zatvorenim vodama čiji je eko sistem izuzetnoosetljiv jer nema priliva sveze ribe nego sve zavisi samo od mresta na tom, knkretnom mestu. Pastrma ( kalifornijska se gaji na ogradjenim tekucim vodama, ona nikako ne moze miirisati na mulj. No meso kaliforniske pastrmke je osetljivo na zamrzavanje i odmrzavanje, pa vlo brzo postaje meko i raspada se. oslic je izrazito zdrava riba i jeftin je samo zato sto ga na trzistu ima mnogo. SVA RIBA JE OSETLJIVBA NA TRANSPORT, ZAMRZAVANJE I ODMRZAVANJE. najkvalitietniju ribu i onako ne mozemo da kupimo nigde, Ni slatkovodnu, ni morsku.

Pošto vidim da ovde ima mnogo znalaca, pa da postavim i ja jedno pitanje. Rečne i jezerske ribe uglavnom izbegavam i samo ponekad naručim pastrmku na poslovnim ručkovima, nadam se da to ne može baš da mi naškodi :). Ali, često jedem morsku ribu, mahom skuše i haringe, jer sam čuo dosta puta da su one najkvalitetnije i sa najvećim procentom omega 3. Zanima me ako neko ima informaciju kakva je ta riba koja se uvozi kod nas, da li su morske ribe zaista bolje i "manje zatrovane", računam da more ima znatno manje metala i ostalih otrova nego reke i jezera, i da kako roštilj utiče na ribu, jer uglavnom jedem sa roštilja? I da, šta mislite o ovim tunama u konzervama, čuo sam da je to jedna od najboljih riba.

Pošto vidim da ovde ima mnogo znalaca, pa da postavim i ja jedno pitanje. Rečne i jezerske ribe uglavnom izbegavam i samo ponekad naručim pastrmku na poslovnim ručkovima, nadam se da to ne može baš da mi naškodi :). Ali, često jedem morsku ribu, mahom skuše i haringe, jer sam čuo dosta puta da su one najkvalitetnije i sa najvećim procentom omega 3. Zanima me ako neko ima informaciju kakva je ta riba koja se uvozi kod nas, da li su morske ribe zaista bolje i "manje zatrovane", računam da more ima znatno manje metala i ostalih otrova nego reke i jezera, i da kako roštilj utiče na ribu, jer uglavnom jedem sa roštilja? I da, šta mislite o ovim tunama u konzervama, čuo sam da je to jedna od najboljih riba.

Omega tri nalazi se u tkivu svih plavih morskih riba. To je citava jednda porodica morskih riba. Dakle, Sardine, Skuse, palamide, lokarde, orfani, Lice, Haringe, Sabljarke, Tune i tako dalje. Medutim i u mesu bele ribe narovcitosa severa postoje fantasticni sastojci Na primer u Oslicu, Bakalaru , a narocito u skusi. i tako toj ribi. Oni imaju jednu vrstu antifriza koji im kruzi telom ( da se tako laicki izrazim ) cija cesta konzumacija cisti krvne sudove od masnovca i naslaga.To je karakteristicno za ribu sa svera. Eskimi nikad ne boluju od oboljenja krvnih sudova ili od srca upravo bog toga.
Ovo oko zagadjenja nije tacno.
Vrlo cesto su mora i okeani zagadjeniji od mnogih slatkih voda. Na primer, nema te ribe koja moze da se meri sa Lipljanom ili Glavaticom. Naravno i Smudj je po kvalitetu rame uz rame sa morskim brancinom. Keciga, jesetra, moruna, sig i ostali srodnici ove praistorijske ribe nude obilje vitaamina i minerala u mesu, koji je puno joda. Naravno, ove ribe se payljivo moraju ocistiit od parazita. Ribe selice su skolnije da u mesu donesu neko zagadjenje nego one koji borave samo na jednom mestu. I tako dalje. Riba je izrazito zdrava u ishrani. Inace spada u najkvarljivije namernice. Na zalost 95% sve ribe koja kod nas moze da se nadje u prodaji dolazi iz tova, Uzgaja se vestacki. Opet , to je dobro iz razlkoga sto ce ribe biti vise u slobodnim vodama jer ce se lov verovatno malo smanjiti, obzirokm da je veliki deo trziista pokrila riba iz uzgoja.

Back