Jedan savet oko privatnog biznisa

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
NIKADA ne otvaraj radnju ako sam ne znas da obavljas posao za koji je radnja registrovana!

Recimo, nikada ne otvaraj frizerski salom, ako sam nisi vrlo dobar frizer!

Ili restoran ako sam ne znas da kuvas!

Nikada se ne smes osloniti iskljucivo na radnike. ("Tudja ruka svrab ne cese!")

Uvek i u svakom momentu moras da mozes da uskocis i zamenis bilo koga!

Ne kazem da i ti treba da radis, ali moras da ZNAS da radis posao.

Svi koji su otvorili recimo cvecaru, a nisu znali sami da rade sa cvecem su - PROPALI!

NIKADA ne otvaraj radnju ako sam ne znas da obavljas posao za koji je radnja registrovana!

Recimo, nikada ne otvaraj frizerski salom, ako sam nisi vrlo dobar frizer!

Ili restoran ako sam ne znas da kuvas!

Nikada se ne smes osloniti iskljucivo na radnike. ("Tudja ruka svrab ne cese!")

Uvek i u svakom momentu moras da mozes da uskocis i zamenis bilo koga!

Ne kazem da i ti treba da radis, ali moras da ZNAS da radis posao.

Svi koji su otvorili recimo cvecaru, a nisu znali sami da rade sa cvecem su - PROPALI!

Nemas ti blage veze sa zivotom.
Kakva veze ima da li si zanatski osposobljen za posao koji si osmislio da donese profit?
Ima ko to moze i zna da radi, i kome ce se platiti za te zanatske poslove.

Vidi se da si ti ili tvoji dok su bili u ovoj zemlji bili paraziti na drzavnoj sisi.

Najveci broj ljudi koji otvara nove radnje NE ZNA NISTA o poslu kojim ce se radnja baviti.

Jednostavno su videli neku slicnu radnju da dobro funkcionise, pa su resili da otvore to isto i da se (na brzinu) obogate.

ZATO ima toliko kikseva.
U vecini slucajeva je tako ali ne mora biti i u svim .Ja sam otvarao farbaru , a da o farbi nisam znao nista .Kad je jedan moj kolega cio da ne znam sta je to jupol
i glet masa , shokirao se .Mislio je da ga zajebavam kad sam rekao da otvaram farbaru , a mislio sam ozbiljno .Trgovinu sam pripremao sam od dvije spavace sobe .
Ulazna metalna vrata i izlog sam pravio sam jer znam vise zanata .Sto se tice samih artikala , otisao sam u jedan grad i vlasniku jedne farbare rekao cime zelim da
se bavim . Poceo se smijati , a ja ssam mu pokazao licnu kartu da vidi da nisam iz njegovog grada . Bilo mu je to zabavno i dosta mi je pokazao . Kasnije u trgovini
sam stalno drzao flasu rakije . Kad god je neki moler dosao po farbu , rakijom mu nisam dao da izadje Otimao sam znanje. Uz farbu sam drzao i plastiku jer je farba sezonska roba .
Brzo ucim i to mi je prednost .

U vecini slucajeva je tako ali ne mora biti i u svim .Ja sam otvarao farbaru , a da o farbi nisam znao nista .Kad je jedan moj kolega cio da ne znam sta je to jupol
i glet masa , shokirao se .Mislio je da ga zajebavam kad sam rekao da otvaram farbaru , a mislio sam ozbiljno .Trgovinu sam pripremao sam od dvije spavace sobe .
Ulazna metalna vrata i izlog sam pravio sam jer znam vise zanata .Sto se tice samih artikala , otisao sam u jedan grad i vlasniku jedne farbare rekao cime zelim da
se bavim . Poceo se smijati , a ja ssam mu pokazao licnu kartu da vidi da nisam iz njegovog grada . Bilo mu je to zabavno i dosta mi je pokazao . Kasnije u trgovini
sam stalno drzao flasu rakije . Kad god je neki moler dosao po farbu , rakijom mu nisam dao da izadje Otimao sam znanje. Uz farbu sam drzao i plastiku jer je farba sezonska roba .

Još da si ubacio i one praškove, cigare i tabletice što deca voledu, pa samo kapu da nakriviš i šuške da brojiš.

Ti si shvatio da se MORA ZNATI POSAO koji se obavlja.

Mnogi to ne znaju, misle da ce samo sedeti na kasi i naplacivati....

Svaki posao ima svoje male tajne koje se uce kroz iskustvo. Neki uce brzo i lako, neki teze i to moraju da plate.

Ja sam se bavio zaista sa svacim u zivotu. Jedno vreme, kada je to situacija zahtevala, bio sam i taksista.

Na prvi pogled taksista je lako biti....Medjutim, to je jedna citava mala nauka...Imao sam svesku gde sam svaki dan zapisivao mnoge stvari i zapazanja i na kraju mi je islo veoma, veoma dobro...

Za sve treba znanje i iskustvo ako zelis da od toga imas neke koristi.

Menadžer ne mora da zna ništa osim da se bavi vrtlarstvom
To je staro pravilo. Dobar menadžer (a malo ih je i u Srbiji i u svetu) može da upravlja sa svime od nuklearne elektrane do trafike. On ne mora da poznaje robu on treba da poznaje ljude. Za upravljanje bolnicom ne treba ti znanje medicine, nećeš ti vaditi slepo crevo, ti treba da obezbediš da svi budu na svojim mestima, da se uredno plati struje, voda, igle špricevi, zavoji...da vidiš koji se lekar drogira-opija pa da ga najuriš, da vidiš koja sestra širi triper među osobljem pa da i nju najuriš, da vidiš koji vozač pretače gorivo iz ambulantnih kola u svoja, pa da ga najuriš...da na mesto tih najurenih dovedeš stručne ljude, da ne dozvoliš da lekari uvlače skoje švalerke i tetke i sestre u radni odnos preko veze... To manadžer treba da zna a za njega uopšte nije bitna razlika između paradentoze i dijareje...niti mu treba to znanje. Zato što ljudi misle da lekar treba da upravlja bolnicom zato nam je zdravstvo i propalo. Lekar zna da leči ali ne zna da upravlja. :kpozdrav:

Menadžer ne mora da zna ništa osim da se bavi vrtlarstvom
To je staro pravilo. Dobar menadžer (a malo ih je i u Srbiji i u svetu) može da upravlja sa svime od nuklearne elektrane do trafike. On ne mora da poznaje robu on treba da poznaje ljude. Za upravljanje bolnicom ne treba ti znanje medicine, nećeš ti vaditi slepo crevo, ti treba da obezbediš da svi budu na svojim mestima, da se uredno plati struje, voda, igle špricevi, zavoji...da vidiš koji se lekar drogira-opija pa da ga najuriš, da vidiš koja sestra širi triper među osobljem pa da i nju najuriš, da vidiš koji vozač pretače gorivo iz ambulantnih kola u svoja, pa da ga najuriš...da na mesto tih najurenih dovedeš stručne ljude, da ne dozvoliš da lekari uvlače skoje švalerke i tetke i sestre u radni odnos preko veze... To manadžer treba da zna a za njega uopšte nije bitna razlika između paradentoze i dijareje...niti mu treba to znanje. Zato što ljudi misle da lekar treba da upravlja bolnicom zato nam je zdravstvo i propalo. Lekar zna da leči ali ne zna da upravlja. :kpozdrav:
Ne slazem se sa ovim.Ovo mora da je neka filozofija sa nekog privatnog fakulteta.Mora se poznavati materija sa kojom se radi ,kao i ljudi,moras znati trikove koje ti mogu prodati,moras znati njihovo znanje koliko je,gde su dobri,a gde tanki.moras znati koja ti oprema treba,razlike u kvalitetu i mogucnostima te opreme,traznja na trzistu,izreklamirati se,kad i koliko,malo knjigovodstvo...mislim da ti bolnica nije bas primer za ovo sto je prvim postom otvoreno kao tema.Niko od nas ne otvara privat bolnicu,nego nesto mnogo,mnogo manje.Dok se dodje do para za bolnicu...iiii-haaaj,proci ce decenije i to 3-4.

Ideja svemoguceg menagera me podseca na bivse socijalisticke funkcionere koji su obavljali sve moguce funkcije, podjednako neuspesno.

Kako ce menager proceniti koje sredstvo za rad treba kupiti, ako ne poznaje organizaciju u kojoj radi?

Da li na osnovu saveta radnika, koje poznaje manje od 2 nedelje?
Na osnovu saveta proizvodjaca, tj. debljine koverte koje mu ponudi?
Na osnovu internet pretrage?
Ili ce platiti kuma da organizuje istrazivanje?

Ne slazem se sa ovim.Ovo mora da je neka filozofija sa nekog privatnog fakulteta.Mora se poznavati materija sa kojom se radi ,kao i ljudi,moras znati trikove koje ti mogu prodati,moras znati njihovo znanje koliko je,gde su dobri,a gde tanki.moras znati koja ti oprema treba,razlike u kvalitetu i mogucnostima te opreme,traznja na trzistu,izreklamirati se,kad i koliko,malo knjigovodstvo...mislim da ti bolnica nije bas primer za ovo sto je prvim postom otvoreno kao tema.Niko od nas ne otvara privat bolnicu,nego nesto mnogo,mnogo manje.Dok se dodje do para za bolnicu...iiii-haaaj,proci ce decenije i to 3-4.

Ideja svemoguceg menagera me podseca na bivse socijalisticke funkcionere koji su obavljali sve moguce funkcije, podjednako neuspesno.

Kako ce menager proceniti koje sredstvo za rad treba kupiti, ako ne poznaje organizaciju u kojoj radi?

Da li na osnovu saveta radnika, koje poznaje manje od 2 nedelje?
Na osnovu saveta proizvodjaca, tj. debljine koverte koje mu ponudi?
Na osnovu internet pretrage?
Ili ce platiti kuma da organizuje istrazivanje?

Zbog ovakve filozofije vam firme i propadaju a menadžeri (GAZDE!!!) pucaju sa zivcima. Savremeni SrBski gedža-bizMismen oće da se petlja u sve. Otvori buregdžinicu i umesto da plati burek-majstora on zasuče rukave pa sam mesi testo. Postoji još gora verzija, dovede burek-majstora pa stoji kraj njega i uči ga:"Nemoj toliko soli, manje filuj burek znaeš li pošto je sir...će propadnemo? Majstor mora da sluša gedžu jer je ovaj GAZDA i burek im na kraju liči na gowno i naravmno da propadnu. Po vašem gedža-bizMismen otvori frizerski salon i treba da zna kako se šiša??? Po vašem, ja otvorim hipodrom pa moram znati da jašim na konju ili da trčim??? Razmislite malo. Ja trebam da angažujem STRUČNO LICE (buregdžiju, frizerku, džokeja, lekara, trgovkinju...) i da je NADGLEDAM dal radi il se zajebbava.:rtfm:

Zbog ovakve filozofije vam firme i propadaju a menadžeri (GAZDE!!!) pucaju sa zivcima. Savremeni SrBski gedža-bizMismen oće da se petlja u sve. Otvori buregdžinicu i umesto da plati burek-majstora on zasuče rukave pa sam mesi testo. Postoji još gora verzija, dovede burek-majstora pa stoji kraj njega i uči ga:"Nemoj toliko soli, manje filuj burek znaeš li pošto je sir...će propadnemo? Majstor mora da sluša gedžu jer je ovaj GAZDA i burek im na kraju liči na gowno i naravmno da propadnu. Po vašem gedža-bizMismen otvori frizerski salon i treba da zna kako se šiša??? Po vašem, ja otvorim hipodrom pa moram znati da jašim na konju ili da trčim??? Razmislite malo. Ja trebam da angažujem STRUČNO LICE (buregdžiju, frizerku, džokeja, lekara, trgovkinju...) i da je NADGLEDAM dal radi il se zajebbava.:rtfm:
Ne,totalno pogresno razumes privat-biznis,a i ekonomiju uopste.Nisu privat firme u Srbiji tu gde jesu zahvaljujuci sebi,nego iskljucivo zahvaljujuci drzavi,koja je sve uradila da se ovde unisti ekonomija.Drzava je to uradila preko NBS i preko politicara koji su se bavili ekonomskim intervencijama.Ljudi bez dana prakse bilo koje vrste uzeli su sebi u pravo da se praksiraju na narodu i na drzavnoj i privatnoj imovini gradjana svoje drzave.Zbog toga nas nece biti kao nacije za manje od 100 godina,zivecemo na ovim prostorima kao nacionalna manjina,a drzava pod ovim imenom sigurno nece ni postojati.

U stvari, rekao sam potpuno suprotno. Vlasnik mora da poznaje posao koji radi i zahteve koji taj posao ima da bi se ostvario dobar rezultat. Kako uostalom znati sa cime raditi, ako se ne poznaju zahtevi posla.
Sto se tice izbora raditi ili zaposliti, on zavisi od mnogo toga, ali recimo da je zapslio radnika, vlasik i treba da mu stoji nad ramenom, ali mora i da zna sta je kvalitet i sta je potrebno za taj kvalitet u suprotnom on ne zna posao (suprotno od zna posao) i samo ga kvari ili svesno bira da prodaje robu sumnjivog kvaliteta, sto nije redak slucaj.

Dobar primer je serijal Kitchen Nightmares UK verzija. U njima Ramzi prolazi kroz ceo biznis, od nabavke, obrade, interakcije sa musterijama, uredjenja interijera, pa i deo marketinga i biranja grupacije musterija koju restoran zeli da usluzi. Nema u svakoj epizodi sve, ali kroz epizode prolazi kroz ceo posao. To je poenta poznavanja posla.

U stvari, rekao sam potpuno suprotno. Vlasnik mora da poznaje posao koji radi i zahteve koji taj posao ima da bi se ostvario dobar rezultat. Kako uostalom znati sa cime raditi, ako se ne poznaju zahtevi posla.
Sto se tice izbora raditi ili zaposliti, on zavisi od mnogo toga, ali recimo da je zapslio radnika, vlasik i treba da mu stoji nad ramenom, ali mora i da zna sta je kvalitet i sta je potrebno za taj kvalitet u suprotnom on ne zna posao (suprotno od zna posao) i samo ga kvari ili svesno bira da prodaje robu sumnjivog kvaliteta, sto nije redak slucaj.

Dobar primer je serijal Kitchen Nightmares UK verzija. U njima Ramzi prolazi kroz ceo biznis, od nabavke, obrade, interakcije sa musterijama, uredjenja interijera, pa i deo marketinga i biranja grupacije musterija koju restoran zeli da usluzi. Nema u svakoj epizodi sve, ali kroz epizode prolazi kroz ceo posao. To je poenta poznavanja posla.

Eeee, to je već nešto, ako si se naučio bizMisu iz ovako edukativne serije, ondaK moraš da se razumeš u temu. :mrgreen:

Svako od nas je bio u situaciji kada je birao skolu,a kasnije i fakultet koji ce mu sutra obezbediti neko obrazovanje koje ce iskoristiti u poslu od kojeg bi trebao barem pristojno ziveti.Naravno,jedno su nade i ocekivanja,a sasvim je drugo teska situacija u kojoj se danas nalazi drzava.Posto drzim radnju sa vlastitom proizvodnjom i maloprodajom,svakog dana imam priliku videti kako se ljudima smanjuje kupovna moc i kako drzava tone sve dublje i dublje.Mislim da je,a ovo pisem za najveci broj onih koji ostaju ovde ziveti,da gledaju resenje svog zaposlenja u vidu samozaposlenja i to da se uradi planski,sa saznanjem da ce biti tesko,da ce se podneti zrtve u smislu mukotrpnog rada koji uglavnom nece biti pravovaljano ni placen,cenjen ni realno vrednovan(pogotovo na samom pocetku,znaci prvih godina).Ako se covek psihicki spremi,da ce biti svasta i da sve to istrpi zarad boljeg sutra,onda je cela stvar daleko lakse prihvatljiva.Moje je vidjenje da se nece Srbija lako uspraviti politicki,a to znaci ni ekonomski,pa ce kuburenja sa poslom,parama i zivotnim problemima biti jos dugo vremena.Bez obzira da li se radi o zanatskoj delatnosti ili fakultetskim obrazovanjem krajnji cilj bi morao biti samozaposljavanje u toj bransi i to u periodu od minimalno 5 pa do maximalno 10 godina.Zasto?Zato sto kod nas uglavnom kapital u vidu likvidnih firmi drze uglavnom ljudi koji vole da zaradjuju na tudjem radu,koji vole da iskoristavaju ljude(pogotovo mladje ljude i zene narocito)te je sasvim nerealno ocekivati da ce doci neka vremena nalik onima kad su nasi stari pod Titom radili ceo svoj radni vek po 5 dana u nedelji,svakog radnog dana maksimalno 7 i po sati.To se doba nece sasvim sigurno vratiti,jer mi se nalazimo u jednom opakom i jako nezgodnom po malog coveka,sistemu kapitalizma gde zakoni ne prate realnost i gde je slaba ekonomija dozvolila situaciju da ima malo radnih mesta i da su i ta mesta jako lose placena.Znaci,najbolja varijanta je biti samostalni preduzetnik.O svim prednostima takvog modela raspravljano je na ovom istom pdf-u prosle godine i znam da je to bila jedna rasprava u kojoj je dosta ljudi pokazalo da je naprosto obolelo od pesimizma i od nekih stereotipa koji su vladali u vreme nasih baba.To su gluposti,raditi se mora i stvarati dobit,jer se drugacije nece moci ni ziveti,a kamoli opstati.To danas vidi cak i opozicija i pozicija u Srbiji,a sami smo svedoci da taj sistem nerada i neodgovornosti moze samo da vodi u propast i nigde drugde.Znaci,treba se usavrsavati u onome za sta mislite da vam lezi,da volite,da ste spremni da ga odradite posteno i profesionalno do kraja,da ste svesni da se morate ceo zivot edukovati iz tog faha koji vas hrani,edukovati iz ekonomije tkdj. i da privat biznis ima rizik,ali dobit je mnogostruko veca.Kada vec se izlazi na posao,da to bude za sebe i za najvecu mogucu dobit.Mozemo raspravljati o ovome;to je jako vazna stvar u zivotu i treba zato reci istinu.

Na zapadu ne postoji rec gazda ..Postoji vlasnik koji ulaze puno vise truda i vremena u to sto je ulozio svoj tesko steceni novac,, Itekako se mora poznavati materija Jer sve sto covek sam ne zna.. Mora da plati na ovaj ili onaj nacina,,,Presudne su prve 2-3godine razvoja ,trzisnog dela.. Gde on sam mora da " razvija te pite" da bi imao minimalne troskove proizvodnje Da bi imao vece sanse da opstane i plati racune dobavljaca, poreze,kiriju itd u ovom slucaju hrana ne treba moze da jede te pite sto pravi..Tek u nekom daljem procesu kada dodje do povecanja proizvodnje i prihoda i stvori se visak.. Onda se moze razmisljati o zaposljavanju radne snage kompetentne za taj posao koja ce doprinjeti daljem razvoju i sirenju posla..Tako ovde funcionise privatni posao..Ljudi koji otvaraju poslove a ne znaju nista o tom poslu ne mogu ni napredovati niti opstati na nekom konkurentnom trzistu....

Ovako, najbitnija stavka je da svi brkate babe i zabe. Pravi biznis, nije isto sto i samozaposlenje o kome se ovde prica.
Biznis je vestina koja donosi profit na ostvarenu investiciju, pravi smisao biznisa je upravo sam to.
Moja ulaganja su 100 000 eura, to mi donosi 500 eura mesecno, ja niti trebam da budem tu, niti da se bavim time, niti da me opterecuje u bilo kom fizickom smislu. To je biznis.

Samozaposlenje, je kad otvorim svoju radnju, sa nekom svojom robom ili uslugom koju prodajem i koja direktno zavisi od mojih postupaka, tj ja sam i dalje full time radnik inace ta moja delatnost ne bi opstala i ne bih vise imao korist.
Prestanes da radis i vise nema plate u sustini.

Ovako, najbitnija stavka je da svi brkate babe i zabe. Pravi biznis, nije isto sto i samozaposlenje o kome se ovde prica.
Biznis je vestina koja donosi profit na ostvarenu investiciju, pravi smisao biznisa je upravo sam to.
Moja ulaganja su 100 000 eura, to mi donosi 500 eura mesecno, ja niti trebam da budem tu, niti da se bavim time, niti da me opterecuje u bilo kom fizickom smislu. To je biznis.

Samozaposlenje, je kad otvorim svoju radnju, sa nekom svojom robom ili uslugom koju prodajem i koja direktno zavisi od mojih postupaka, tj ja sam i dalje full time radnik inace ta moja delatnost ne bi opstala i ne bih vise imao korist.
Prestanes da radis i vise nema plate u sustini.
To je investiranje, das drugome pare i nadas se da nece da ih potrosi, vec da ce da ih uveca.

To je investiranje, das drugome pare i nadas se da nece da ih potrosi, vec da ce da ih uveca.

Nece biti da je tako.
Ja sam organizaovao posao na taj nacin, da moje prisustvo nije neophodno.
Ja jos uvek vodim glavnu rec u tom poslu, u smislu pravca razvoja, strateskih odluka, kontrole ucinjenog, ali sam podigao firmu na taj nivo da se manje vazne, svakodnevne odluke donose i bez mene.
U takviom poslu POMAZE ako si strucan za delatnost koju obavljas, ali ne mora da znaci da je to na bilo koji nacin presudno.

PS: Vlasnik bolnice ne mora da zna nista o medicini, a da svejedno posao bude uspesan.
Isto tako i sa svim drugim.

Back