Jazz & Blues kutak :)

Nego, Jazz festival uveliko traje, a karte su izgleda rasprodate neverovatnom brzinom. I tako, sinoc sam ostao bez karte na Kolarcu, misleci da nece biti nikakav problem da je uzmem isto vece, a i nisam imao vremena da odem ranije. Steta prava steta...
Jel ima onih koji su sinoc od 20:00h bili na Kolarcu, da se malo ishvale ovde. :)

Nego, Jazz festival uveliko traje, a karte su izgleda rasprodate neverovatnom brzinom. I tako, sinoc sam ostao bez karte na Kolarcu, misleci da nece biti nikakav problem da je uzmem isto vece, a i nisam imao vremena da odem ranije. Steta prava steta...
Jel ima onih koji su sinoc od 20:00h bili na Kolarcu, da se malo ishvale ovde. :)
Evo, ja bila. :) Stefano Di Batista i komp. su "prašili" punom parom, dinamično, zanimljivo, vedro, svojski su se potrudili. Bubnjar - crnac, pošteno je "isprebijao" one svoje bubnjeve. Trubač, "oduvao" Kolarac. Bolji su mi bili i od samog "šefa". ;) Sve u svemu - Doživljaj. :klap:

Evo, ja bila. :) Stefano Di Batista i komp. su "prašili" punom parom, dinamično, zanimljivo, vedro, svojski su se potrudili. Bubnjar - crnac, pošteno je "isprebijao" one svoje bubnjeve. Trubač, "oduvao" Kolarac. Bolji su mi bili i od samog "šefa". ;) Sve u svemu - Doživljaj. :klap:

Odlicno... malos am zakacio na B92 u vestima, komentarisali su sviru.
Tamo smo se negde mimoisli pored ulaza, ja sam dosao do oni "celavaca" koji su mi rekli da su sve karte rasprodate jos pre par dana. :(

ja sam bio na otvaranju i mogu reci da me je Jon Faddis odushevio (zato shto volim muziku Dizzy-ja), a Christian Scott razocarao...

Jon Faddis je u Dizzy repertoar ubacio i Monk-ovu 'round midnight koja je odlicno zvucala...tu su josh bile i Night in Tunisia, Manteca (gde je prilicno "iscimao" Big Band :) ), Emanon, Jesica's day itd...na scenu je izvodio i svoju ritam sekciju (japanac na basu i amerikanac na bubnjevima koga je predstavio kao Obaminog rodjaka) i pijanistu cije ime bash sad trazim na netu obzirom da je ostavio jak utisak na mene....tu je bio i US ambasador koji je otvorio fest sa dve lagane kompozicije, a koga je Faddis izveo i kasnije da improvizuje malo sa njima...
naravno pravio je male uvode vezano za pesme i zivot Dizzy-ja i njegove predjashnje boravke u BG, a inace ubacivao je veoma duhovite opaske i napravio vrlo lepu atmosferu i dobar odnos sa publikom...

posle njega je na scenu nastupio "buduci Miles Davis" kako su ga najavljivali, 23godisnji Christian Scott koji ima i nominaciju za Grammy...klavir solidno, bubanj ubica, a gitara (tip iz Toronta) vrlo kreativno i upecatljivo...lider vrlo ''tanak", pozer, bez neke energije, vrlo smoren na sceni, svidela mi se samo kompozicija posvecena njegovoj devojci i kako kaze buducoj zeni u koju je ludo zaljubljen...verovatno je na njega uticalo i to shto se u pauzi sala malo i ispraznila i shto je posle prvih par numera dosta ljudi odlazilo, kontam da je nekima to preteshko, al shta da se radi...bis je bio OK i tu su ubacili malo funky-ja, valjda da razbiju sivilo sa prethodnim pesmama (jedna je bila posvecena najboljem drugu koga su zapalili sa sve zenom, a pred njihovom decom :( )...

kasnije u ponocnom programu u Domu omladine sam prisustvovao 1 sjajnom muzicaru japancu koji je svirao trombon i violoncelo na pojacalu sa sve distorzijom i ostalim pedalama za zvuk...njima se kasnije pridruzio i Vasil Hadzimanov sa onom plavushom (mislim da se zove Ana) shto je pevala sa njim i napravili su dobru zurku za prisutne sa hip-hop, funky prizvucima (shto ja bash i ne ljubim preterano, al aj sad)...

Poslednja izmena:
Sarajevo jazz fest

05.11.2008. 19:30
DIANNE REEVES
SAD
Main Stage - Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24

05.11.2008. 22:00
DAMIR IMAMOVIĆ TRIO
Bosna i Hercegovina
Next Generation - Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24

06.11.2008. 19:00
DJANGO BATES autumn fires & green shots
Velika Britanija
Solo Stage - Dom Vojske Federacije, Zelenih beretki 2

06.11.2008. 20:30
BRAD MEHLDAU TRIO
SAD

06.11.2008. 22:30
AMIRA MEDUNJANIN
Bosna i Hercegovina, Holandija
Next Generation - Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24

07.11.2008. 19:00
MISHA MENGELBERG
Holandija

07.11.2008. 19:40
HAN BENNINK
Holandija

07.11.2008. 21:00
MANU KATCHÉ PLAYGROUND
Francuska, Norveška, Velika Britanija

07.11.2008. 23:00
ERIC VLOEIMANS GATECRASH
Holandija, Island
Strange Fruits Stage - Pozorište mladih, Kulovića 8

08.11.2008. 17:00
DAVE DOUGLAS 3
SAD

08.11.2008. 19:00
MISHA MENGELBERG QUARTET
Holandija, SAD

08.11.2008. 21:00
OMAR SOSA AFREECANOS QUARTET
Kuba, Švicarska, Holandija, Mozambik

08.11.2008. 23:00
JAZZANOVA /DJ act/
Njemačka
Groove Stage - Dom mladih, Terezije bb

08.11.2008. 23:00
NICOLA CONTE /DJ act/
Italija
Groove Stage - Dom mladih, Terezije bb

09.11.2008. 18:00
DEPART
Austrija, Švicarska

09.11.2008. 20:00
SUSANNA
Norveška

05.-16.11.2008.
N.O. JAZZ FESTIVAL br.9 (ZAGREB)

:: pretprogram ::

05.11. uvodni koncert
DAVE DOUGLAS 3 (SAD)

05.-07.11. predstava
DB INDOŠ / HOUSE OF EXTREME MUSIC THEATRE: "Teretni čovjek"

05.-10.11. radionica
CHARLES GAYLE (SAD)

:: glavni program ::

10.11.
BILL FRISELL TRIO (SAD)
CHARLES GAYLE (SAD)

11.11.
AMINA CLAUDINE MYERS TRIO (SAD)
BILLY BANG TRIO (SAD)
DE REIZENDE VERKOPER (Nizozemska/Hrvatska)

12.11.
LARSEN FEAT. JAMIE STEWART & JULIA KENT (Italija/SAD)
OLAFUR ARNALDS (Island)
PARAMOUNT STYLES (SAD)

13.11.
ALEXANDER BALANESCU, ZLATKO KAUČIČ & JAVIER GIROTTO (Rumunjska/Slovenija/Argentina)
LARRY OCHS' KIHNOUA (SAD/Republika Koreja)
THE ENGINES (Rempis, Bishop, McBride, Daisy) (SAD)

14.11.
GLOBE UNITY ORCHESTRA (Njemačka/Engleska)
THE CLAUDIA QUINTET (SAD)
sonus@anima (Hrvatska/Švicarska)

15.11.
KID KOALA (Kanada)
JOE FIEDLER TRIO (SAD)

16.11.
LIGHTNING BOLT (SAD)
UZEDA (Italija)

Slovenački blues & soul sastav MOJO HAND (Ljubljana) će krajem oktobra po prvi puta nastupiti u Srbiji i to:

27.10.2008 - SKC Living Room - Beograd
29.10.2008 - Foxtrot - Novi Sad
30.10.2008 - Sax - Subotica
31.10.2008 - Cafe De Sol - Sombor
01.11.2008 - Mojo Club - Senta

Više informacija o ovom izuzetnom bendu možete pronaći na sledećim web adresama:
www.mojomusic.net
www.myspace.com/mojohandblues

P.S. Znam da je 28.10. čika Winter, i da su oktobar i novembar puni dobrih svirki u zemlji Serbiji, ali ovo je definitivno bend koji treba poslušati i pogledati. Cijena....sitnica . Bluza puni džepovi

Vidimo se tamo :)

:| i eto opet vissa sila i ne videsmo se :(

Pozdrav druzze!

ja sam pohadjao NS fest za vikend, ali citajuci johnnioza-ine textove bolje da sam bio u ZG...

u petak je pocelo Nukeleus Trio-om koji mi se i svideo najvishe, na chelu sa Sami Vasileios Amris-om koji je pijanista (ujedno to je i u Atinskom Big Bendu) i odlican muzicar pravi "lider"...za njega sam cuo i pre (imao je saradnju sa Markom Djordjevicem), a i prijatelj iz Grcke mi je letos pricao o njemu...bubnjar OK mada je basista nekako "neiskusan" i vidi se da je "nakljukan" notama...muzika vrlo "eksplozivna", brza, na momente cak mogu reci sklona ubacivanju pop elemenata da bi se zainteresovala publika...

sledeci bend The blazin' quartet je balkansko-svedska kombinacija mladih momaka sa vrlo kreativnim bubnjarem Srdjanom Ivanovicem (rodjen u Sarajevu) koji je radio vecinu kompozicija sviranih to vece, ali i koje ce se naci na njihovom prvom albumu (najavljen za 12/2008)...Mihail Ivanov je basista koji je zvucao sasvim korektno, ali bez puno prostora da pokaze svoje umece...shved je, na suprot dotadashnjem repertoaru, predstavio svoju numeru Winter wall koja je naravno posvecena Svedskoj...saksofon je Alex Simu obucen u bele pantalone i neku svetlo-plavu "haljinu" sa sve belom maramom (odmah mi je sinuo Christian Scot sa BG festa) i primetnim smislom za humor je poveo tu "etno pricu" koja je licila na Jovana Maljokovica i one poznata molska razvlacenja koja vode jazz u smeru meni ne bash omiljenom...uz to svi su imali laptopove na kojima su "drndali" razne ekvilajzere (uglavnom eho efekte i ponekad ponavljanje u nedogled, ali ono dosadno, ne zanimljivo kao pratnja) shto me je dodatno smorilo...
opet se prica svodi da mlad i neiskusan bend pun sirovog znanja (svi su po nekim pretezno HOL konzervatoriumima) koje ce se valjda godinama pretvoriti u neshto kvalitetnije...

i "vrhunac" veceri (od kog mi se povracalo) su bili Take 6, zbog koga se sala Pozorishta ispunila do poslednjeg mesta (vidjena gomila pozera i pozerki), guzva koja se ne srece na jazz festivalima...dakle Take 6 cine 6 (shto i ime kaze) crnaca koji "sviraju" ustima i koji su meshavina onih zabavljaca iz nekih emisija poput Idol i slicno...1 od njih je u fazonu Beatbox-a i covek je bio ziva matrica (uglavnom bas ili ritam mashina) dok su ostali pevali, igrali, glumili, pricali, itd...
masa naravno odushevljena, aplauzi na svaki uzdah Take 6, jednostavno ljudima se dojmilo malo "cirkusa" posle onog "smora", a uz to i pukli su skoro 10 evra (na ovu skupochu)...izmedju pesama su "kukali" kako su doneli i CD koji se naravno moze kupiti posle svirke "obogacen" njihovim potpisom, dakle imali smo i marketinga na jazz festu puke.gif
dve tri "numere" su bile obrade jazz standarda gde je vec pomenuti CovekMashina solidno skidao bas u nekim swing i bop varijantama, ali sve to je bilo mnogo vishe nalik zabavi nego umetnosti...

Ja se nesto necu ubacivati u filozofiranje.Htedoh reci da je jazz umetnost.Savrsenstvo muzicke umetnosti odmah posle klasike naravno.A ono sto je meni cool Je klasika,old school,Ella,Billie,Sinatra,Glenn Miller,Dinah..ETC.......Esther Phillips je glašcina takodje.

UPOZORENJE!!!!

ovaj text nisam ja smislila, samo sam ga prekucala sa gramofonske ploce " blues roots", izdata je 1979. godine, izdavac je PGP-RTS

" Svako poznaje bluz. Ako ga danas ne osecas, verovatno si ga osecao juce. Ili ces ga mozda osecati sutra". U pravu su ovi inerpretatori bluza. Na njihovim evropskim trunejama oni odbijaju da odgovore na pitanja u kojima ih mole da im objasne znacenje bluza. Umesto toga oni publici nude svoje iskustvo:" svako poznaje bluz. Svako u sebi ima bluz. Postoji mali broj srecnih ljudi na koje se ove tvrdnje ne odnose, ali cak i na njih se odnosti konstatacija da svako cuje bluz."

Svako cuje bluz, iako u odnosu na ukupnu kolicinu muzike kojoj je pojedinac izlozen bluza ima malo. Nista nije imalo trajnijeg uticaja na popularnu muziku poslednjih decenija, direno ili indirektno, kao sto su imali mnogobrojni stihovi sjedinjeni pod zajednickim nazivom "bluz". Kada slusamo "pop-programe" na radiju, zapazamo male ili kratke odlomke bluza. Cak i najpopularnija muzika ne zeli da zanemari stimulativni zar bugi basova ili senzualnu privlacnost bluz gitare.

Svako poznaje bluz. Svako cuje bluz. No to u isto vreme ne znaci da svako prepoznaje ono sta cuje. Postoje veoma nejasne i netacne predstave o tome sta je to bluz.

Strucna literatura jos uvek opisuje i definise bluz kao specijalnu muzicku formu. Bluz je po tim definicijama stroficna pesma od 12 taktova. Lepa i jednostavna definicija. Mana joj je sto je tesko primenljiva. Ako pazljivo brojite taktove u numerama "Boogy", "Big Road Blues", " Mean Old Frisco", " Four O'Clock In The Morning" i "21 Below Zero" i takodje obratite paznju na strukturu stihova u numerama "Down Here By Myself" i "I dont Want You No More" mozda cete odbaciti teoriju o 12 taktova.

Drugi nesporazum kod objasnjenja znacenja bluza pojavljuje se uglavnom kada se analizira njegova sadrzina i izraz.Tada se navodi da je bluz " melanholican i zalostivan".

Ako prva definicija o 12 taktova, uprkos svojoj pogresnoj pretpostavki i nemogucnosti da shvati sta se kod bluza dogadja, ipak delimicno objasnjava izvestan broj bluz interpretacija i kompizicija, ova druga definicija o njegovoj melanholicnosti koja potice iz Evrope je proizvoljna.

Centralno iskustvo bluza je- zudnja, zelja. Neko ili nesto nedostaje da bi se osetila sreca i zadovoljstvo.

" Imam bluz, devojko
stalno bih igrao bugi
Hej devojko, moram igrati bugi vugi
A ona ne obraca paznju na mene"

" Ako imas dobru zenu
Momce moj lepo sa njom postupaj
Da ja trazim dobru zenu
i jednog jutra kada se probudis, tvoja zena ce biti moja"

' Cetiri sata izjutra
jos nisam sklopio oci
jos nisam u krevetu sa mojom dragom
O, gospode kako mogu biti zadovoljan"

" kada te voljeni prevari i ti si
na dnu svoga raspolozenja
ja cu ti pomoci da se bolje osecas, pa ces zazeleti
da poskocis i povices
ja donosim radost devojkama
srecu ljudima
kada pomislis da sam otisao
ja se vracam, ja se vracam"

To je karakteristika bluza- ta zelja, ta zudnja, to iskustvo koje pevac deli sa publikom. On je ne prikriva vec je realisticno opisuje. I na osnovu opisa svog iskustva stice se snaga da bi se odrzalo pravo na ispunjenje srecnog zivota. To se postize samo- pohvalama, ironisanjem, oblikom muzicke artikulacije ili putem hvalisavog bluza kao sto je na primer " the Fixer".
Ako drustvo ne dozvoli ispunjenje pevacevih zahteva ( sto je najcesce slucaj u kod obespravljenih licnosti u rasisticko-kapitalistickom drustvu) postoji opasnost da se rdjavo iskustvo proisteklo iz drustvene strukture tumaci pevacevim licnim neuspehom.
U toj situaciji bluz ima trostruku funkciju: kao prvo, na veoma realistican nacin opisuje kako je optrebno da se utice na promenu stvarnosti i na taj nacin zaobilazi bilo kakvo prikrivanje ili pojacavanje konflikta; kao drugo, konflikt se opisuje na takav nacin da ceo problem ne izgleda kao da je neresiv tj opisuje se frustrirana stvarnost kao nesto sto nije vecno, kao nesto podlozno promenama i samim tim ne izuzima mogucnosti izmene aktivnosti; kao trece, opisuje se konflikt na nacin koji zauzima jedan superioran stav prema frustrirajucoj sadasnjici tj naglasava se mogucnost da covek sam resi problem time sto se potpomaze ponovo uspostavljanje njegove aktivnodti.

O nastanku bluza mnogo se nagadja a malo se zna. Pretecu ne mozemo naci ni u africkoj niti u evropskoj narodnoj muzici. Tesko se moze naci trag njegovog porekla i u vezi sa mesanjem afro-evropske narodne muzike do kojeg je moralo doci ne tlu Amerike u vreme ranog robovlasnistve( potsetimo se da je i veliki broj prvih evropskih useljenika imao status roba prema ugovorima koje su sacinjavali da bi se mogli iseliti iz Evrope). U spisu pad naslovom " Pisma sa americkog juga" autora Dzejmsa Poldinga iz 1816. godine navodi se " Crnci imaju mnogo pesme koje su sami komponovali i koje opisuju nevazne svakodnevne dogadjaje". Prvi americki opis bendza datira iz 1774. godine i kaze " To je cudna muzika koja na veoma satirican nacin govori o gospodaru i njegovoj ljubavnici."
ovi poisi nevaznih svakodnevnih dogadjaja ili opisi licnih dozivljaja iznetih na jedan ironican i donekle superiorno satirican nacin sacinjavaju stihove bluza.

Bluz nikada nije postao samo proizvod muzicke industrije; zahvaljujuci cinjenici da je industrijalizovani bluz uvek bio u neposrednom kontaktu sa folklornim bluzom, obelezen neprekinutom i rastucom tradicijom, i da je, nasuprot drugim oblicima muzicke industrije koji su bili povezani sa narodnom muzikom, uvek imao daha i duha. Bluz koristi muziku putujucih gitarista-pevaca, muziku malih sastava zicanih instrumenata, muziku klavirista iz jeftinih nicnih lokala oko radnickih naselja duboko na americkom jugu ili iz crnackih geta velikih gradova, muziku koja daje razlog da se prezivi i da se dalje zivi. U pravu su bluz muzicari kada pevaju " ako ne volis bluz, imas supljinu u svojoj duzi". Dajte mi bluz!!

p.s.

text je malo skracen.

oprostite ako bude nekih " stamparskih gresaka" Smile

Back