Jazz & Blues kutak :)

klika:
Isao sam skoro svaki vikend u njegov klub u Torontu, tzv Jazz matine subotom od 16-19, Jeff Healey svojim bandom The Jazz Wizards, sjajna zabava i svirka. Inace Healey se u zadnje vreme vise bavi jazzom, pored gitare svira paralelno i trubu na sceni, nije tako los. Kao sto i sam kaze, uzor mu je Armstrong, uglavnom im je i repertoar iz `20/30-tih.

Nedostaju mi ti matinei........
Дакле, колико схватам, сад тих матинеа више нема?
Извини, да ли би ми могао рећи до кад су били, јер ми управо нешто треба тај податак за ово што сада пишем.

Norma Kampl:
Дакле, колико схватам, сад тих матинеа више нема?
Извини, да ли би ми могао рећи до кад су били, јер ми управо нешто треба тај податак за ово што сада пишем.

Ima samo sto ja vise nisam u Torontu, o tome se radi.
To jos uvek postoji, idi na njegov sajt, imas tamo podatke o tome.

Znaci, on nastupa sa Jazz Wizards-ima subotom od 16-19 h, takodje , uvek ima po nekog gosta cetvrtkom sa kojim svira, cini mi se da je blues/rock upitanju i tome slicno. Naravno tokom nedelje uvek ima nekih desavanja kada su koncerti u pitanju.
Ja idiot, propustim koncert James Cotton-a u njegovom klubu, ziva legenda usne harmonike. To sebi nikad necu oprostiti :-).

Nemam sada ovde slike, jednom prilikom sam ih ovde na forumu i postavio, pogledaj postove iz recimo novembra/decembra 2005. , ako su jos uvek "zivi".

Evo nadjoh jednu slicicu Healey-a sa tog jazz matinea. Truba se jedva nazire dole na podu izmedju nogu, doduse skrivena sa mikrofonom.

Jeff_Healey_.jpg

"Le essenze di Ahmad Jamal" je ono ccime trenutno zanimam svoj sluh, srce i dussu.

Kompilacija izdrata u Milanu sadrzzi sledece kompozicije:
Poinciana; A Gal In Calico; Billy Boy; How Deep Is The Ocean; I Don't Wanna Be Kissed; Devil's In My Den; The Surrey With The Fringe On...; Milan; Perfidia; Love For Sale; New Rhumba; Pavanne; Old Devil Moon; Autumn Leaves; Poinciana

Apach:
"Le essenze di Ahmad Jamal" je ono ccime trenutno zanimam svoj sluh, srce i dussu.

Kompilacija izdrata u Milanu sadrzzi sledece kompozicije:
Poinciana; A Gal In Calico; Billy Boy; How Deep Is The Ocean; I Don't Wanna Be Kissed; Devil's In My Den; The Surrey With The Fringe On...; Milan; Perfidia; Love For Sale; New Rhumba; Pavanne; Old Devil Moon; Autumn Leaves; Poinciana

Он је одличан. А управо и ја слушам ово:

ahmadjamalatthepershingra8.jpg

Ево још једне врло интересантне групе, баш ми се допада:

B000AXWH9O.01._SS500_SCLZZZZZZZ_.jpg

(Албум "Living Room")

О њима, нешто:
Paris Combo – a celebration of contemporary Paris, reflecting influences of blues, swing, Gypsy, flamenco, and North Africa. It is a jazzy and sexy version of the rootsy chanson tradition. Quintet of Paris-based musicians fronted by Belle du Berry, who writes the lyrics and most of the group's music. Billboard Magazine has said they have the "coolest sounds on either side of the Atlantic."

А више, рецимо на:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Combo

Pre nekoliko dana sam skinuo Natalie Cole - Leavin... a tamo sve njena izvodjenja neki vec uveliko poznatih stvari, u svakom slucaju odlican izbor... I izmedju ostalih Old Man... Trag dalje vodi, makar onoga ko je trezio do Neli Young-a, koga sam danas skinuo cisto da poslusamo sta je taj cika radio u svoje vreme. Malo dosadnjikav, patetican... ali fin glas za te godine i tadasnje hitove...
Eto stidim se... nism ga slusao na vreme. ;)

Moram da se pohvalim da sam ovog vikenda konacno zavrsio izradu svoje prve akusticne gitare, sa rezultatom sam izuzetno zadovoljan, kako izlgedom tako i zvukom gitare.

Ovog vikenda sam poceo izradu Telecastera koji bi trebao da bude gotov vec sledeceg vikenda.
Ak-1-1.jpg
Ak-2-1.jpg

Oktobar1864:
eee...forumasi...treba mi pomoc..
treba da pricam nekih 10 min o jazzu...u skoli na casu.

da li bi ste mogli da mi ispricate nesto o korenima jazza, razvoju, najboljim 'jazzerima"..i druge stvari..kao i neke zanjimljivosti?
pls?

Internet je pun tih stvari, a mozes poceti od odlicnog sajta www.allmusic.com , imas sve lepo poredjano po zanrovima muzike, vrstama jazz-a, najistaknutimij predstavnicima kako po vrsti jazz-a tako i po instrumentu, itd..........

Oktobar1864:
hvala!znam da ima na netu..ali malo je teze naci neke zanjimljivosti..tnx anyway..:)

Uopste nije tesko naci zanimljivosti iz sveta jazz, samo je pitanje kako se snalazis sa engleskim jezikom jer ces tesko naci ista na nasem jeziku.
Da li si proverio ovaj sajt koji sam ti dao? Tamo sam nasao gomilu interesatnih clanaka o istoriji jazz-a.
Pogledaj ovo http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=73:196

ako tu ne nadjes ono sto te zanima onda ne znam gde ces.

Roy Ayers

Ejers je rođen u Los Anđelesu pre 67 godina. On je svestrani muzičar, svira nekoliko instrumenata - vibrafon, gitara, klavir, flauta... Nazivaju ga "ocem acid jazz-a". Od rane mladosti bio je predodređen za muziku, jer je kraj u kojem je živeo u Los Anđelesu bio epicentar kalifornijske crne muzičke scene.

Sarađivao je sa mnogim poznatim muzičarima, a u svetu muzike smatra se antologijskim njegov rad sa Fela Kutijem sedamdesetih godina prošlog veka.

Njegovi najveći hitovi su "Searching", "Everybody Loves the Sunshine" (obrađivali je i danas je obrađuju mnogo hip-hop muzičari), "Red, Black and Green"... Ejers je pre nekoliko godina održao koncert u beogradskom Centru "Sava", a prošle godine nastupao je na niškom džez festivalu.

DOM SINDIKATA, Beograd - 5.april
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE, Novi Sad - 7.april

Patrik Miller

Posle puno eksperimentisanja po klubovima i susreta kako sa domaćim tako i sa stranim kolegama muzičkim avanturistima, Dvojac Bez Kormilara (producentsko-kompozitorski tandem Dusan Petrović – saksofoni, flauta, bas, kontrabas i Boris Mladenović gitara, sempleri, kompjuter), je odlučio da pod zajedničkim nazivom Border-Line Sessions beogradskoj publici ponudi seriju ad-hoc jam session-a sa, po njihovom mišljenju, nekim od najinteresantnijih, a verovatno i najznačajnijih “jazz marginalaca” danas u Evropi.

Prvi od gostiju koje DBK zeli da predstavi je Patrick Müller, motorna snaga Eric Truffaz-ovog kvarteta. Ovaj ženevski pijanista mlađe generacije svoj raskošni talenat razapinje između najneobičnijih muzičkih situacija, od akustične interpretacije drum'n'bass-a (Eric Truffaz Quartet), preko čudovišnih muzičkih ambijenata trija čiji je vođa, do jako distorziranih, skoro gitarskih rifova uz teške hip-hop loop-ove (Escape). Pored saradnje sa Eric Truffaz-om, rada sa sopstvenim triom i rukovođenja projektom Escape, Patrick Muller piše i snima muziku za film i pozorište i pojavljuje se kao muzičar sa dramatično različitim muzičkim imenima - od Jane Birkin, preko DJ Goo-a i MC Nya, pa do Ed Harcourt-a

SAVA CENTAR - 12.april u 21

nikodim:
Pre nekoliko dana sam skinuo Natalie Cole - Leavin... a tamo sve njena izvodjenja neki vec uveliko poznatih stvari, u svakom slucaju odlican izbor... I izmedju ostalih Old Man... Trag dalje vodi, makar onoga ko je trezio do Neli Young-a, koga sam danas skinuo cisto da poslusamo sta je taj cika radio u svoje vreme. Malo dosadnjikav, patetican... ali fin glas za te godine i tadasnje hitove...
Eto stidim se... nism ga slusao na vreme. ;)

Ako je Neil Young čikica, šta su onda M.Waters, B.B.King, J.L.Hooker.........i dr?
Pogrešno je upotrebljeno vreme glagola raditi. Young još uvek radi i to veoma dobro. I sve je drugo, samo ne sladnjikav. Poslušjte njegov stari LP REACTOR. To baš ne zvuči tako sladnjikavo, mada nije ono što ja volim kod Younga.
Poslušajte LP ON THE BEACH, da čujete njegovu varijantu bluesa ( Ambulance blues, Wampire blues) ili Barstool blues na LP ZUMA.
Young je večiti buntovnik i jedna od najvećih živih legendi rocka.Ali ni blues mu nije stran.

Ali to nije to. Ako hoćete dobar jazz i blues poslušajte DIANU KRALL. Fascinantno!
www.dianakrall.com

zakris:
Ako je Neil Young čikica, šta su onda M.Waters, B.B.King, J.L.Hooker.........i dr?
Pogrešno je upotrebljeno vreme glagola raditi. Young još uvek radi i to veoma dobro. I sve je drugo, samo ne sladnjikav. Poslušjte njegov stari LP REACTOR. To baš ne zvuči tako sladnjikavo, mada nije ono što ja volim kod Younga.
Poslušajte LP ON THE BEACH, da čujete njegovu varijantu bluesa ( Ambulance blues, Wampire blues) ili Barstool blues na LP ZUMA.
Young je večiti buntovnik i jedna od najvećih živih legendi rocka.Ali ni blues mu nije stran.

Ali to nije to. Ako hoćete dobar jazz i blues poslušajte DIANU KRALL. Fascinantno!
www.dianakrall.com

On je car, kralj... ja se njemu divim do imbecilnosti...
Pogresno je upotrebljen pridev "sladnjikav", rekao sam dosadnjikav...
Skinuo sam neki albumcic na kom se nalazi Old Man... pojma nemam koja je godina, ali je svakako proslo vreme, tako da ne mogu reci da radi, ono sto je vec uradio ko zna kada. Ili nisam bio na tom casu kada su trucali o vremenima... o svemocni....

Sto se Diane Krall tice... vidi, imam sve njene albume, simpaticno je to sto ona radi nema sta i rado to slusam. Ali kada pozelim da cujem dobar jazz vokal tu je neprevazidjena Ella Fitzgerald... to je glascina koja pomera bubrege, bez daljeg... retki su vokali koji mogu da pridju tetki po kvalitetu i mogucnostima, kao i stilu pevanja... Poslusaj malo bolje, ako nisi... ako zelis mogu ti poslati dosta toga, vredi zaista. ;)

Back