Jazz & Blues kutak :)

labo:
bio sam ja sinoc. Svirao neki bend iz ns-a sinobus se zove. Ok sviraju, dve gitare imaju, jedan sto svira sa onim sto se stavi na prst je odlican, on svira i usnu harmonicicu jos, a ovaj drugi sto pjeva je neki bilde. Nesto se sve koci dok pjeva i svira, pokreti su mu tvrdi i neprirodni dok svira, vidi se da nije uopste talenat za sviranje nego da je cisto tehnicar koji vjezba do besvjesti ne bi li to zvucalo pristojno. Ali zato pera dzo blues su odlicni... Jos da znam dal rooster ima redovno negdje svirke, tu bih najvise volio da odem.....

Da bi nekoga ko svira od 1998 godine i ima iza sebe preko 300 koncerata nazvao debilom prvo moraš da naučiš kako se zove "ono" što se stavi na prst. To nam govori i o tvom poznavanju bluza ? Nije nužno da ti se muzika dopadne, to je subjektivna kategorija. Samo nemoj da vređaš, dok sam ne staneš na binu, makar jednom.

labo:
nekako, skroz losu energiju je slao tim ljudima sto su dosli malo da se opuste. Barem je meni takav utisak. I smorio je sa svojim stvarima. Muzika je ok, ali tekst na srpskom uz blues jednostavno ne ide. I to nekakav tekst, pfff, mislim da je s tekstom skroz promasio poentu bluesa. Jedva sam docekao da na prvoj pauzi zapalim kuci...
Ej, nemoj bass tako da posmatrass srpski jezik! Jeste mozzda malo preosstar, ali necemo zbog toga da odbacimo blues i da ga ne pevamo na maternjem jeziku?! Nije ni ccudo ssto odumiremo, nestajemo, asimiliramo se u ssta god da stignemo ...
I nije blues samo "seci vene"! Ja se uvek lepo oraspolozzim uz Ssinobuse

ok, izvinite, nisam htio da vrijedjam nikoga, nisam trebao onako da ga nazovem, mada ne znam zasto ti tu uvredu shvatas toliko licno, da nisi ti onaj lik sto se grci na bini?? :) ...
Ali iza ovoga ostalog sto sam rekao stojim. Blues se onako ne pjeva ni ne svira. I ne moram da znam kako se zove "ono" da bi znao sta je dobar zvuk i sta je dobra i pozitivna atmosfera i dobar vibe koji bend prenosi publici, bitno je da volim i osjecam blues... Oni su odsvirali 300 "koncerata" a ja sam bio na mnooogo blues svirki, nisam brojao, al nekoliko stotina sigurno, gdje su svirali razliciti izvodjaci i ova je bila, mogu komotno da kazem jedna od najlosijih. Tehnicki ne, ali u ostalim stvarima da, prvenstveno zbog pjevaca, ostali clanovi ekipe su ok......

Ja sam Šinobuse slušala dva puta, u subotu je bio drugi put. Prvi put sam se oduševila i mislim da imaju odličnu svirku. Ovo sad u subotu je isto bilo dobro ali ljudi definitivno reaguju na tekstove na srpskom jeziku. Moj predlog je da se u repertoar ubaci tek po koja pesma na srpskom, pa postepeno da se broj povećeva vremenom kad se publika malo navikne.

Mislim na publiku a i osoblje iz Kuglaša. Ta taktika je bolja jer ako budu pevali na srpskom sve vreme, publika će da se smori, pa će prestati da pije, pa će onda i osoblje da popizdi. Ja im ozbiljno dajem prijateljski savet. Znam kako to ide u Kugli, znam kako je bilo prošli put i ko se na šta žalio.

Mislim da se iz svake kritike, bilo ona pozitivna ili negativna, mozze nessto pozitivno izvuci ssto bi poboljssalo rad i nastup grupe ili pojedinca. Zato se iskreno nadam da slussate i nessto drugo sem blues-a i da cete sedeti u publici kada ja budem pevala sa grupom :) - ovo pissem potpuno iskreno

Nije autorska muzika u pitanju kao ssto je sluccaj sa "Ssinobusima", tako da ne znam koliko bi bilo zanimljivo. Malo je tessko nass repertoar svrstati u neki konkretan stil. Recimo, ako bih bass morala da definissem, to bi bio pop-jazz u kom ima pomalo i rock-a, a bome i jako malo disco-a ... A javicu kada dodjemo do BG-a

ja cu ti ako te budem slusao reci iskreno sta mislim, bez mazanja. Naravno posmatraj to kao subjektivan stav jednog prije svega bluzera/rockera koji jos obozava i klasicnu muziku, a jazz jos nije dovoljno istrazio...

Naravno, subjektivan stva je nessto ccime svi "raspolazzemo".

A ono ssto me je uvek zanimalo je kakav prijem kod nekoga ima muzika koja mu nije favorite. Podrazumeva se da pri slussanju, bavljenju muzikom nema mesta za ikakvu vrstu siljenja ... jer, znate, ovaj nass repertoar je baziccno gledano pop
Ima tu i Sade i Norah Jones i VayaConDios ili AnnyLennox, Aretha Franklin, Cher, The B52's ali i joss kojeccega tipa Madonna, ...

po tome sto si navela, trebalo bi da imas odlican glas da mozes da izvodis njihove stvari. Sem madone, ona mi je najveci bullshit ikada. Jedan uspio eksperiment, da od jedne bezvezne djevojke koja je spremna na sve, a prosjecna pjevaljka koja izgleda bezveze napravis ulta mega giga star.

To se zove industrija, i to teeeeeesska ;) Ne da su je "popravili" nego tome treba skinuti kapu. Koliko mogu da ccujem na njenim snimcima iz ovog milenijuma. lepo se mozze primetiti da joj je vokal uduplan. A koliko se zalozzila za svoju karijeru, prosto bi bilo ssteta da nisu toliko uspeli.
Volim da igram uz njene pesmice, ali od navedenih izvodjacca za sada ne pevam nju i Vaya-u, nego sam samo back vokal drugarici -ima nas 2 pevaljke u band-u

klika posto si ti iskusni gitarista, da li znas da sviras voodoo chile od SRV-a? Njegova verzija te stvari je brutalno dobra, jedna od najboljih gitarskih stvari po meni..I koliko je to tesko da se nauci ako znas??

labo:
klika posto si ti iskusni gitarista, da li znas da sviras voodoo chile od SRV-a? Njegova verzija te stvari je brutalno dobra, jedna od najboljih gitarskih stvari po meni..I koliko je to tesko da se nauci ako znas??

Da, slazem se da je toj numeri dostigao savrsenstno Hendrixa!

Nije to tako tesko nauciti tehnicki odsvirati, ali je jako tesko onako dobro odsvirati, ako me razumes.

I evo jedna priccica koja mozzda bass i ne spada u ovu temu, ali je usko povezana sa shvatanjima (pogotovo jedne indijanke ;)) koja se odnose i na muziku:

Two Wolves

One evening an old Cherokee told his grandson about a battle that goes on inside people. He said: “My son, the battle is between two ‘wolves’ inside us all. One is Evil. It is anger, envy, jealousy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment Inferiority, lies, false pride, superiority and ego. The other is Good. It is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion and faith.”
The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather: “Which wolf wins?”
The old Cherokee simply replied: “The one you feed.”

Oooo jazzeri, ili kako bi bankar rekao "barabe"... eto da se javim...
Dobio sam ovih dana par DVD-ova punih "do kraja" ali nikako ne nalazim vremena za preslusavanje, kao sto i za muziku uopste, jako malo vremena imam (nazalost, ali poslednjih par nedelja je bas gadno)...

Nego, "paprikari" u Indjiji, a "motorasi" u Zrenjaninu... ko ce to sveda plati??? :(

Back