Jazz & Blues kutak :)

klika:
Da , cuo sam Initation, pomalo cudna pesma, ali mene je recimo odusevila Mombasa, gde takodje cujes kroz pesmu neke zvuke Afrike, maestralno je to odradio.
Koliko je odbar kao virtuoz toliko me je odusevio i u nekim sporijim , melanholicnim numerama, izvrstan kompozitor..........

Tačno. Zaboravio sam naziv pesme, pa je nisam pomenuo u poslednjem postu. Odlična stvar. Kad si već pomenuo sporije stvari, odsvirao je na koncertu pesmu Ruby's eyes koja mi se strašno dopala. Priča je sledeća. Čova je čekao avion na nekom aerodromu. Pored njega su sedele neka žena i njena mala ćerka. Devojčica je pevala jako zanimljivu temu koju je sama izmislila. Baš vesela temica, kao iz dečijih pesmica. Stari as je naravno čuo to pevušenje, izvadio džitru i pitao devojčicu kako se zove. Odgovor je bio Ruby. Ondak je gari rekao, O.K. Ruby komponovaću pesmu za tebe. I to je i uradio, i to svetski. nisu li to momenti zbog kojih vredi živeti na ovoj planeti :)

klika:
Da , cuo sam Initation, pomalo cudna pesma, ali mene je recimo odusevila Mombasa, gde takodje cujes kroz pesmu neke zvuke Afrike, maestralno je to odradio.
Koliko je odbar kao virtuoz toliko me je odusevio i u nekim sporijim , melanholicnim numerama, izvrstan kompozitor..........

Tačno. Zaboravio sam naziv pesme, pa je nisam pomenuo u poslednjem postu. Odlična stvar. Kad si već pomenuo sporije stvari, odsvirao je na koncertu pesmu Ruby's eyes koja mi se strašno dopala. Priča je sledeća. Čova je čekao avion na nekom aerodromu. Pored njega su sedele neka žena i njena mala ćerka. Devojčica je pevala jako zanimljivu temu koju je sama izmislila. Baš vesela temica, kao iz dečijih pesmica. Stari as je naravno čuo to pevušenje, izvadio džitru i pitao devojčicu kako se zove. Odgovor je bio Ruby. Ondak je gari rekao, O.K. Ruby komponovaću pesmu za tebe. I to je i uradio, i to svetski. Nisu li to momenti zbog kojih vredi živeti na ovoj planeti ? :)

Ne znam da li je neko imao prilike da cuje Berndt Luef Quartett, ako nije trebalo bi da ispravi to nekako...

Ovako je Danas pisao o njima pre dve godine, kada su gostovali u Srbiji:

"Drugog dana nastupiće Vasil Hadžimanov bend (uglavnom kompozicije sa albuma "Kafanki") i austrijski Berndt Luef Quartett. Luef je vibrafonista iz Graca, takođe, kompozitor i aranžer, predaje na tamošnjoj džez akademiji, njegov bend postoji desetak godina i ima zapaženu evropsku karijeru kao i 26 objavljenih albuma."

Dobio sa DVD snimke celog i audio snimak sa Jazztronik-a.... upravo ga slusam, sjajan band...

Bubnjar je iz Panceva, takodje Grac jazz akademija, gitarista iz Bosne ili republike srpske... takodje student... A sjajni kontrabasista je ako se dobro secam iz Austrije. Momci bejahu odlicni, cak toliko dobri da sam se nekih kompozicija odmah prisetio jer bejahu odlicne.
Na netu se moze pronaci ponesto o njima... ko je zainteresovan...

Evo slike fantasticne druzine...

luef10.jpg

Pozdravljam vas sve!
Od skora sam u kutku.Ćutim, gledam, slušam, ponešto i naučim. Ako me primate u društvo, možda i ja ponešto doprinesem.Nisam previše za jazz, mada ga rado slušam, ali blues je nešto bez čega bi mi život bio prazan. .Negde sam čuo ili pročitao ( a možda sam to i izmislio ) sledeću definiciju bluza: BLUES JE KADA SE DOBAR ČOVEK OSEĆA LOŠE.
Kada sam tužan ,slušam Robin Trower-a, ako sam samo melanholičan- Norah Jonnes, a kad sam gnevan, pravi lek je Rory Galager.
Petera Green-a mogu da slušam u svim fazonima, a ubedljiva ikona bluesa mi je Robert Johnson.
Trenutno sam ( ponovo ) fasciniran Thony Joe White-om.
Ako želite nešto zaista dobro, poslušajte verziju satrog hita Here We Go Again( Norah Jones&Ray Charles, with Billy Preston). Charles je bolji neogo na originalnom snimku, Norah je fantastična a od Prestonovog Hammonda podilaze žmarci.
Nikodim je odavno tražio Dave-a Brubeck-a. Ako ga još treba, ja imam mp3 kompilaciju sa nekih desetak probranih albuma.

labo:
nesto sam cuo da je sutra uvece(14 februar) svirka rooster benda u living room cafeu. Znate li sta o tome, jel tacno to, ide li ko ako je tacno?
I pitanje: gdje je living room cafe?

Living room je u SKC-u

7.2. Raphael Wressnig Enrico Crivellaro Organ Trio
14.2. Roosterblues
Antoine's Club Home Of The Blues DVD
21.2. Pera Joe Blues Band
A Tribute To Muddy Waters - Live DVD
28.2.Texas Flood
Asylum Street Spankers - Live DVD

bilo fenomenalno na roosteru.Poslije dugo vremena najzad blues uzivo, koliko mi je tako nesto nedostajalo.....Napredovali su strasno od zadnji put kad sam ih slusao...Doduse i sastav im je dosta izmijenjen od tada, nema onog drugog gitariste, sta bi s njim?? Mozda bi bilo bolje da su stalno svirale 2 gitare kao ranije....

Ja sam prvi put preksinoc bio tamo i odlicno e. Uzeo sam neki letak, bice uskoro jos blues svirki. Mislim da se ne svira blues iskljucivo. A nisam spomenuo da je rooster ladno donio pravu kokosku na svirku i drzao je u rukama do pocetka svirke. I vrhunski je potpalio atmosferu, osjecao sam se kao u sred teksasa. Definitivno jedna od najpozitivnijih atmosfera koje sam ja imao prilike da osjetim. A u publici sam prepoznao dosta muzicara iz drugih bendova sto sviraju po drugim mjestima i sto su nekada svirali. Malo je lose sto se oko bluesa u gradu vrti jedna ekipa od samo 100tinjak stalnih ljudi i jos toliko povremenih kao sto sam ja...
A svirku je posvetio Samuelu Magetu ili nekako tako, nisam bas najbolje cuo prezime. Pozzz

"Musica Jazz", нови код нас ( јуни '06):

„In + Out“
Тематски посвећен овој издавачкој кући, 20. годишњици њеној.

Независни наслови посебно с акцентом на квалитетан џез
И CD уз часопис је њихово издање.

Ту су стварно сјајна имена;
В. Шортер, Х. Хенкок, Мајнард Фергусон, Арт Блејки, Ф. Хабард, Бени Голсон, Л. Коријел, Џејмс „Блад „Алмер…

Такође чланак - интервју са Џ. Скофилдом.

И, прича о Мајлсу, његовим учешћима на џез манифестацијама у покрајини Венето, од 56, до '71.
И те године (2006) уз обележавање 35. годишњице његовог боравка, у градовима Венета одржане су разне манифестације везане за Мајлса, између осталог и изложба његових слика.
Ту је биио и наступ К. Џерета у театру „Фениче“ том приликом, и 35. годишњица његове свирке с Мајлсом, исто овде.
Из чега ће бити снимљен и албум, како у часопису наводе.

Kakav pregrsst jazz-dessavanja imaju Italijani u ponudi ... Bass bih pogledala izlozzbu Majlsovih slika.

Dok sam ja pre nedelju dana dossla do saznanja o postojanju joss 1 jazz benda u NSu. Ne znam im naziv. Imaju vec pevaccicu, ali se mogu slussati slobodno. Samo joss da nadjem sa kim cu na svirku :):) ;)
Taccnije, pre cu otici na njihovu probu. Visse me zanima kako se sve to usstimava i radi, a atmosfera je sigurno opusstenija nego na svirci.
Inacce, sviraju obiccno u kafe-restoranu "Stratus", koji u svojim prostorijama neguje jazz i evergreen zvuk

Ako ste iz NSa i ne znate gde cete sutra, ja znam: ;)

Art klub Kulturnog centra Novi Sad, četvrtak 22. februar 2007 - 21.30 sati, Ciklus "Jazz metronom" KONCERT ADAM KLEMM QUINTET

Učestvuju: Sava Miletić (Srbija), klavir; Elvis Penava (Hrvatska), gitara; Robert Jukič (Slovenija), kontrabas; Janko Novoselić (Hrvatska), bubnjevi; Adam Klemm (Srbija), saksofon.
Ulaz slobodan!
[Pošaljit

Sinoc je bilo divno. Mozzete zamisliti kako zvucci kompozicija kada ritam daju bas gitara, begess i bubanj! Pa brojne solo deonice begessa i bubnja, sviranog i redovnom metodom i perkusiono. I sve to razblazzeno ccesto lirski odsviranim deonicama Adamovog saxa i klarineta i, naravno, Savinim majstorskim plesom po dirkama klavira. Tako da sam ja ponovo otissla kuci hodajuci po oblacima ... :)

Bubnjar je pobrao najvisse simpatija posetilaca, pa i moje ... to prezime Novoselic me tera na pomisao da je vec rezervisano za dobrog muziccara. Ne spada u onu grupu "kolibri" majstora palice, jer bass ne zzali kada loopa palicama, ssakama, metlicama ... , ali przzi dobar ritam, ali jaaaaaaaako ...

Bice da im je i materijal spreman za snimanje ili se to Adam samo ironiccno possalio sa nama.

Evo i nekih kompozicija kojima sam zapamtila naziv:
"Mixi" je posvecena Adamovoj cerccici koja koliko znam nema joss ni godinu dana. Zanimljiva stvarccica, dopadljiva ussima.
"Su Vomi", ssvedska kompozicija koja mi se takodje svidela.
"Kulen Mark 1", vec poznata i nije mi nessto posebno.
"J.J." kojom je zavrssen koncert.
"Too Late (Is)", posvecena tempu danassnjeg zzivota, je nessto ssto je osvojilo moje srce i dussu. Ne znam ssta bih vam visse napisala o njoj, bilo bi vissak ;)

Bilo je joss par kompozicija, ali mi nemojte zameriti sst se ne secam njihova naziva. Sledece nedelje ce nas Adam obici, pa cu saznati da li mozzemo da se nadamo i radujemo nekom njihovom skorom muzicckom izdanju.

bio sam ja sinoc. Svirao neki bend iz ns-a sinobus se zove. Ok sviraju, dve gitare imaju, jedan sto svira sa onim sto se stavi na prst je odlican, on svira i usnu harmonicicu jos, a ovaj drugi sto pjeva je neki bilde. Nesto se sve koci dok pjeva i svira, pokreti su mu tvrdi i neprirodni dok svira, vidi se da nije uopste talenat za sviranje nego da je cisto tehnicar koji vjezba do besvjesti ne bi li to zvucalo pristojno. Ali zato pera dzo blues su odlicni... Jos da znam dal rooster ima redovno negdje svirke, tu bih najvise volio da odem.....

nekako, skroz losu energiju je slao tim ljudima sto su dosli malo da se opuste. Barem je meni takav utisak. I smorio je sa svojim stvarima. Muzika je ok, ali tekst na srpskom uz blues jednostavno ne ide. I to nekakav tekst, pfff, mislim da je s tekstom skroz promasio poentu bluesa. Jedva sam docekao da na prvoj pauzi zapalim kuci...

Back