Jazz & Blues kutak :)

begešar:
Lično me pomera kreativnost i pre svega eksperiment po ovom pitanju. "Balkanopolis" bi svakako bio pozitivan primer ove priče.

Balkanopolis je nesto sasvim drugacije, barem za mene, sto se toga tice moga bih se samo sloziti da su momci odlicni.

begešar:
Malko mi tu fali emocija, autorskog pečata i ludosti. Čista tezga, take the money and run... Ne volem...

Odlicno, nisam jedini kome se gade takve stvari.
Prvi put sam ga live odgledao na Kelemegdanu pre oko dva meseca. Naravno, to je u mmojim ocima vise bio spektakl nego koncert nekog muzicara koji ima sta da kaze. Sa druge strane ne bih da budem bezobrazan ali... ni ta vecina ljudi i nije dosla tu da cuje nesto, vec da vide „golemog“ Sanju sa sve drugarima. Mada, moram da priznam... saksofonista, bas gitarista i bubnjar su zaista odlicni.... ali vidi se da su pravi tezgarosi.

Sto se muzike sa ovih prostora tice, slazem se u potpunosti da zaista ima sta da se ponudi ostatku sveta, i ranije sam pisao o tome bas na ovoj temi, mada mislim da pomenuti cika nikakako nije dobar predstavnik.

Apach:
a ne plassim se da kazzem kako volim i ostvarenja Mad'mPiano

Sto se mene tice ona ima sasvim dobar glas, dobro... nisam neki ljubitelj toga sto radi, ali u svakom slucaju postuje to...

Apach:
ne volem ni Krsticku

Po meni... Krsticka, Sanja i tako ti spadaju u jednu „organizacionu jedinicu“, koju bih nazvao sarlatani... nema tu sta da se cuje, siromasni su za usi.

nikodim:
Hvala kliksone... ;) mnogo vise mi se dopada legendarni Igor Malesevic, sa kojim je radio prvi album (Malesevic inace svira i sa Trkuljom... kakva luda bubnjarcina).

Malešević inače svira i sa velikom estradnom umetnicom Svetlanom Cecom Ražnatović ( veliki koncert na marakani ). Taj izlet mu baš i nije bio potreban, mada pun novčanik evra ??? Inače se slažem da je fenomenalan bubnjar.

nikodim:
Hvala kliksone... ;) Ako me secanje dobro sluzi ti si u jednom od ranijih postova pisao bas o uticaju medija na formiranje muzickog ukusa (ili „neukusa“). Mozda bi deo toga mogao da posluzi kao tz oprevdanje cika Sanjici za njegovu trenutnu mega popularnost...

Samo bih jos dodao, sto se tice Hadzimanova... Taj cova ga malo (izvinjavam se na izrazu) „tupi“, bas ga „tupi“. Naravno u pitanju je samo subjektivni pogled na njegovo muziciranje (on je ipak bio preko bare, brate..., salim se, naravno). Jako mi se dopadaju njegove kompozicije tipa Ohrid, Afro Balcan Society, Kolemanka... Ostalo je suvise grubo za moje usi, sto naravno ne znaci da je lose. Cak sam negde procitao da taj cova, sa sve drugarima, nailazi na odlican prijem po svetu. Znam da se skoro bili u Australiji i kazu da je bilo odlicno. Mada, ovaj bubnjar koji sada radi sa njim (ranije je svirao u Fuzz Box-u) mi je malo sirovina, mnogo vise mi se dopada legendarni Igor Malesevic, sa kojim je radio prvi album (Malesevic inace svira i sa Trkuljom... kakva luda bubnjarcina).

Kao sto rekoh, nemam neko posebno misljenje o Ilicu, ja ga ne slusam, jednostavno me njegova muzika ne dotice. Ima odlicne mizicare i slazem se da jeste to previse izkomercijalizovano, to je ono sto smo pre pricali, nemam ja nikakvo opravdanje za njega u tom pogledu, samo kazem da je to neka srednja ocena onoga sto radi. I da, on jeste klasican tezgaros, nema spora. I jos bih samo napomenuo u vezi ovog medijskog uticaja itd.....pa naravno da Ilic nije niti moze da utice konkretno na moj ukus i na to da ja pocnem da slusam etno muziku zbog Balkanopolisa, sve ono sto sam posle pomenuo je daleko bolje i meni prijemcivije od samog Ilica.

Hadzimanov je Zanuvil skola, recimo ja tog Zanuvila ne mogu da slusam jer je to suvise po mom ukusu , kako da kazem, vise elektornska muzika koja ima neke jazz momente nego sto je jazz sa prizvukom modernog zvuka, ja sam , kao sto sam vise puta pomenuo, vise nastrojen starom klasicnom jazz zvuku, ne volim upliv elektronike u jazz. Hadzimanova slusam bas zbog tog upliva etna ali cisto sumnjam da bih obracao vecu paznju da je potpuno iskopirao Zanuvila i svirao nesto slicno.
Steta sto je Malesevic otisao iz benda jer jeste svakako za par klasa bolji od sadasnjeg bubnjara, ne znam mu ime.

nikodim:
Sto se mene tice ona ima sasvim dobar glas, dobro... nisam neki ljubitelj toga sto radi, ali u svakom slucaju postuje to...

Po meni... Krsticka, Sanja i tako ti spadaju u jednu „organizacionu jedinicu“, koju bih nazvao sarlatani... nema tu sta da se cuje, siromasni su za usi.

Sto se tice Biljane Krstic, hmm.... to bih sagledao iz dva aspekta, jedan je naravno tezgaroski koji je takav kakva je , svi smo se izjasnili sta mislimo o tome, da ne ponavljam, ali muzika, tj. sve te stare pesme koje izvodi, radi to na veoma mocan nacin, ja sam je slusao uzivo i to jako dobro zvuci, mislim na glas, na stranu muziciranje. Ne mislim da je sarlatan iz prostog razloga sto je to veoma zahtevno za izvodjenje, pogotovu viseglasno pevanje.
Slusao sam neka njena izvodjenja jos pre mnogo godina kada nije imala ovaj svoj bend, zena mnogo dobro peva i to veoma kompleksne melodije, od vlaskog preko bugarskog, makedonskog do srpskog melosa.

Madam Piano ima dobar glas, zna dobro svoj posao, samo ona meni nije dovoljno iskristalisana, ne znam tacno sta ona peva, ima uplive etna ali opet s druge strane na nakim albumima cujes klasicne pop pesmice koje mi se nikako ne uklapaju u tu celinu.

klika:
Kao sto rekoh, nemam neko posebno misljenje o Ilicu, ja ga ne slusam, jednostavno me njegova muzika ne dotice.

Ja sam nabavio samo prvi njegov album(mislim da se zove Baklan 2000), ali od svega toga... pa nista se tu ne moze izdvojiti. Hteo sam da budem u "fazonu" ali nisam se snasao...
Meni licno ne smeta sta taj cova radi, vise mi smeta to iza cega skriva svoje mrtvo "muziciranje". Ili oni koji sada u velikom broju crkavaju za tim sarlatanom... ;)

nikodim:
Ja sam nabavio samo prvi njegov album(mislim da se zove Baklan 2000), ali od svega toga... pa nista se tu ne moze izdvojiti. Hteo sam da budem u "fazonu" ali nisam se snasao...
Meni licno ne smeta sta taj cova radi, vise mi smeta to iza cega skriva svoje mrtvo "muziciranje". Ili oni koji sada u velikom broju crkavaju za tim sarlatanom... ;)

Daleko od toga da mi to smeta, neko to voli pa neka slusa do mile volje. Ja to slusam samo onoliko koliko uhvatim na nekom od TV programa (slusao sam bolje da se izrazim).

Da bih nesto nabavio uopste u CD ili DVD izdanju treba bas dobro da mi se svidi i kao sto rekoh da pomera bubrege, inace ne bacam prazne CD-ove na Ilice i tome slicno.

klika:
Sto se tice Biljane Krstic, hmm.... to bih sagledao iz dva aspekta, jedan je naravno tezgaroski koji je takav kakva je , svi smo se izjasnili sta mislimo o tome, da ne ponavljam, ali muzika, tj. sve te stare pesme koje izvodi, radi to na veoma mocan nacin, ja sam je slusao uzivo i to jako dobro zvuci, mislim na glas, na stranu muziciranje. Ne mislim da je sarlatan iz prostog razloga sto je to veoma zahtevno za izvodjenje, pogotovu viseglasno pevanje.
Nije ssarlatan, nikako, namerila je da zgrne pare na tudj raccun. mislim da je popriliccno sraccunato ussla u sve to (meni bar tako zvucci). Ona nema bass neki glas, jeste intonativno precizan, ali ... brrrrrrrrr i bljak ... najezzim se samo kad pomislim ... a dobar potez joj je to ssto je oko sebe okupila par dobrih glasova, namontirala visseglasje (to joj je specijalnost, znamo joss od ere "Balassevic"), sve lepo uvezzbala i eto nama ... tople vode ... OK, nije ccesta stvar ovde na Balkanu sresti "balkansku muziku" ... pa je mogu podrzzati kao "nekog ko nessto radi" ... Fali mi ona neka dussa ... ssto naravno na tasu odnosi pobedu, tj. njen poraz ...
klika:
Slusao sam neka njena izvodjenja jos pre mnogo godina kada nije imala ovaj svoj bend, zena mnogo dobro peva i to veoma kompleksne melodije, od vlaskog preko bugarskog, makedonskog do srpskog melosa.
Sve to mozzemo naci i na pijaci ... samo je pitanje kako se od tih sirovina spremi jelo ... u ovom sluccaju muziccki izraz ... ili npr. muzikalnost visseglasja ... Nije po mom ukusu ...
klika:
Madam Piano ima dobar glas, zna dobro svoj posao, samo ona meni nije dovoljno iskristalisana, ne znam tacno sta ona peva, ima uplive etna ali opet s druge strane na nakim albumima cujes klasicne pop pesmice koje mi se nikako ne uklapaju u tu celinu.
... ima odliccan glas, dodousse, fali tu meni joss malo boje, ali ssta occekivati od soprana ;) !!! Svidja mi se i ssto kupusari, ssto ima svega i svaccega, tako mi je bar dala do znanja kako radi koju muziku ... Stekla sam uvid u to i kako se npr. mozze pop raditi na jazz-erski naccin, tj. kako ona oseca svu tu muziccku raznolikost, a da bi nekog cenila kao muziccara moram to bar da naslutim!

Ne znam da li sam vec pomenula, ali jedna od nassih trenutno aktivnih pevaccica jazz-a je po meni BabyDoll ... Na stranu, ono ssto izdaje je totalno ... suprotno od onoga ssto izvodi po jazz-klubovima ...

Tako sve shvatam i prihvatam mozzda zato ssto je glas i pevanje "moj domen". Dok kada ccujem neke instrumentaliste "odlepim", jer je za mene to nessto ssto ja ne umem,a samim tim ako mi pomeri bubrege gledam na to kao nessto "uzvisseno". Opet, vama koji ste bolji poznavaoci instrumenata ta ista stvar deluje prozaiccno iz vama opravdanih razloga, jer mozzda isto sasvim drugaccije gledate ...

Apach:
Ona nema bass neki glas, jeste intonativno precizan, ali ... brrrrrrrrr i bljak ... najezzim se samo kad pomislim ...

Bravo...!!! Kako volim kad neko ne voli to sto i ja ne volim. Mnogo vise nego da voli ono sto ja vec volim... salim se... Mada slazem se u potpunosti da je njen „glasic“ poprilicno slabasan i nemocan. ;)

Apach:
Ne znam da li sam vec pomenula, ali jedna od nassih trenutno aktivnih pevaccica jazz-a je po meni BabyDoll ... Na stranu, ono ssto izdaje je totalno ... suprotno od onoga ssto izvodi po jazz-klubovima ...

Nisam imao prilike da je cujem u takvom izvodjenju, ali... ne znam zasto, meni je ona skroz OK, bas mi je zanimljiv lik, ali ne umem da objasnim zbog cega. ;)

Apach:
:P

A ja se tu joss brinem, ... da li si nassao posao, kako ti je tamo u tudjini, ... ;)

Ma ne brini se ti za mene Apachice, ja sam ti ovde ko riba u vodi. Kakva crna tudjina, osecam se kao da sam ovde vec godinu dana a ne tri meseca. Raduckam pomalo , neki part time poslic, ali naravno trazim nesto ozbiljnije, trega malo vremena i strpljenja, nije lako u pocetku ali prezivecu ja vec nekako.

Ako nista drugo a ono bar uzivam u odlicnom jazz-u, toliko klubova sa zivom svirkom da prosto ne znas gde ces pre. Spominjao sam onaj Healey`s bar , tamo idem skoro svake subote po podne i momci prase tako dobro da jos uvek ne zelim da ih promenim za nesto drugo.
Pocetkom decembra svira Johnny Winter, da li ga neko mozda slusa/o? Pored SVR jedan od mojih omiljenih belih (ali ovaj je stvarno beo, albino covek :-)) blues/rock gitarista. Ko nije slusao neka se potrudi da nabavi nesto od njega, ja sam preko onog kataloga, koji sam spominjao jos na pocetku, nabavio 2 cela MP3 CD-a, nekih 15 albuma, odlicno! Preporucujem!

Ima jos mnogo dobrih desavanja, 19. novembra sviraju Black Keys, malo ko je cuo za njih, to je nekakav , kako ga zovu, Garage Blues pravac, jako dobro, imam od njih sva tri albuma, nema lose pesme, takodje toplo preporucujem. Bend od dva coveka, samo bubanj i gitara, prze jako dobro. To cu se potruditi da pogledam ako nesto nepredvidjeno ne iskrsne.

Eto, nisam ni planirao ovo da pisem ali me Apachica isprovocirala :-).

E da, pricasmo o etnu i tim stvarima i evo sada sestru zarazih sa Stefanovskim, Zulfikarpasicem i ostalom kamarilom, ne vadi taj CD iz playera, ne moze covek od nje da dodje na red da poslusa malo i jazz-a.

Apach:
Nije ssarlatan, nikako, namerila je da zgrne pare na tudj raccun. mislim da je popriliccno sraccunato ussla u sve to (meni bar tako zvucci). Ona nema bass neki glas, jeste intonativno precizan, ali ... brrrrrrrrr i bljak ... najezzim se samo kad pomislim ... a dobar potez joj je to ssto je oko sebe okupila par dobrih glasova, namontirala visseglasje (to joj je specijalnost, znamo joss od ere "Balassevic"), sve lepo uvezzbala i eto nama ... tople vode ... OK, nije ccesta stvar ovde na Balkanu sresti "balkansku muziku" ... pa je mogu podrzzati kao "nekog ko nessto radi" ... Fali mi ona neka dussa ... ssto naravno na tasu odnosi pobedu, tj. njen poraz ...
Sve to mozzemo naci i na pijaci ... samo je pitanje kako se od tih sirovina spremi jelo ... u ovom sluccaju muziccki izraz ... ili npr. muzikalnost visseglasja ... Nije po mom ukusu ...
... ima odliccan glas, dodousse, fali tu meni joss malo boje, ali ssta occekivati od soprana ;) !!! Svidja mi se i ssto kupusari, ssto ima svega i svaccega, tako mi je bar dala do znanja kako radi koju muziku ... Stekla sam uvid u to i kako se npr. mozze pop raditi na jazz-erski naccin, tj. kako ona oseca svu tu muziccku raznolikost, a da bi nekog cenila kao muziccara moram to bar da naslutim!

Tako sve shvatam i prihvatam mozzda zato ssto je glas i pevanje "moj domen". Dok kada ccujem neke instrumentaliste "odlepim", jer je za mene to nessto ssto ja ne umem,a samim tim ako mi pomeri bubrege gledam na to kao nessto "uzvisseno". Opet, vama koji ste bolji poznavaoci instrumenata ta ista stvar deluje prozaiccno iz vama opravdanih razloga, jer mozzda isto sasvim drugaccije gledate ...

Ok, pokusacu da budem objektivan, imena koja spominjem nisu nimalo bitna u celoj prici da neko ne pomisli da sada nekoga dizem u nebesa zato sto mije omiljen a drugoga pljujem, to nije namera kao sto nije bila ni u onoj ranijoj diskusiji o Clapton-u, a sada bi se samo nadovezao na onu pricu jer ima neke veze sa ovim. Takodje, ne pravim ja razliku u gledistima izmedju vokalnog i instrumentalnog, nimalo. Meni ne samo da pomere bubrege vec i celu utrobu skoro pomenute cike iz Golden Gate Quartet-a, ja prosto odlepim na njihovo pevanje.

U redu , tebi se kazes svidja ta sarolikost kod Madam Piano, meni licno ne, ni kod bilo koga drugog ma koliko ga voleo/nevoleo, nije bitno a evo iz kog razloga. To je po meni koketiranje sa publikom , znaci napravicu pop album, na kojem ce biti par etno numera i onda cu u svakom intervjuu da potenciram taj etno momenat a sa druge strane sam zadrzao vernu pop publiku. Odlicno i veoma PRORACUNATO, finansijski momenat zadovoljen a u IN etno fazonu sam. To sam spominjao i u slucaju Clapton-a, ono koketiranje ismedju pop/rock-a i bluesa, potpuno identicna stvar. Opet kazem, nemam nista licno protiv te dame, mislim da odlicno peva ali draga maoj Apachice, pa ni njen tanusni glasic nije nista mocniji od Biljinog, a slozicu se sa tobom da Krsticka nema neku boju glasa ali o tome cu kasnije.

Sa druge strane, postujem ma ko to bio, doslednost u radu, ako neko svira jazz i nema `leba da jede ali voli to sto to radi, ja takvima kapu skidam, uvek! Ne znam koliko je Krsticka usla proracunato da napravi pare, mozda i jeste, ko to zna, ali namerno sam prosli put napomenuo njen period pre ovog benda i da je ona oduvek fanrtasticno dobro pevala vlaski melos i apsolutno , 100%-ne izvorne vlaske pesme. Koliko znam ona i predaje na muzickoj akademiji u BG-u i bavi se vec duze vreme izucavanjem ovih baklanskih melosa tako da sa te strane ne vidim njenu proracunatost u uzimanju para jer bi onda ona po meni bila odlican prorok koji je pre 10 i vise godine predvideo sve ovo sto ce se desavati u nasoj muzici, mislim na ovaj etno trend.
Ne bih mesao boju glasa, gde se sa tobom slazem da nije nista posebno, sa kvalitetom izvodjenja i zahtevnosti same kompozicije. To su dve odvojene stvari. Kazes da ti je glasovno izvodjenje blize od intrumentalnog, super, da li stvarno mislis da se te vlaske izvorne pesme lako mogu uvezbati i otpevati i naci na pijaci? Uhh, mnogo je to tesko, veruj mi. Mislim da je mali broj ljudi koji bi se usudili da se upuste u tu avanturu. Da ne duzim, postujem doslednost u radu tipa, ako pravimo etno album neka onda bude 100% etno, nemam nista protiv odredjenih primesa ali imam ako se sara , jedna etno pesmica, jedna pop, jedna za mladje od 18, itd, znas na sta mislim.

Sto se tice pomenute Bebi Dol, ona je po meni vise pop pevacica, odlicno peva nema sta, ona je kasnije nesto uletela sa jazz-om ali nikako je ne bih svrstao u cisto jazz pevacice, ne znam, mozda ona i peva po klubovima cisti jazz, nisam bas upucen.
Ako spominjemo jazz dame onda bih ipak pre pomenuo jednu Vladanu Markovic, izuzetno prasi i to 100%-ni jazz, pa onda ona , kako se zove, Sadjil ili tako nekako, ima neko cudno prezime , nikako da ga zapamtim. Mislim da Bebi Dol, iako cenim njen rad, nije dorasla mnogim jazz damama koje trenutno rade u Srbiji. Ima tu jos par imena ali se ne mogu sada setiti.

Nadam se da ce nam se i Oliji ubaciti u ovu diskusiju, da cujemo malo i iz profi ugla ocenu ovih pevacica.

klika :
Ako spominjemo jazz dame onda bih ipak pre pomenuo jednu Vladanu Markovic, izuzetno prasi i to 100%-ni jazz, pa onda ona ,

Bravo za Vladanu, skoro da sam zaboravi da ta zena i postoji koliko dugo je nisam cuo. A da peva... odlicna je, pored toga ima i odlicnu boju glasa, bas po mom ukusu.

Ako ne smeta, ja bih se malu ubacio u pricu o Biljani Krstic. Secam se da je pre mozda dve godine, gostovala u jednoj emisiji na nacionalnoje televiziju. Povod gostovanja bio je njen nastup na nekom festivalu etno muzike u Brazilu, gde je pored francuza (mislim da su oni) bila jedini predstavnik iz Evrope. Prica se svela na to da je jedva otputovala do Brazila (naravno otputovao je i prateci bend) jer nisu imali ni novca a ni sponzore koji bi im izasli u susret. To bi bila ta prica sto se novca tice, ili se teta stegla za parice, ko ce znati.

Usput, secam se da je rekla da su naisli na odlican prijem u Brazilu, da su ih ljudi odslusali sa odusevljenjem i da su ime neki bubnjari prilazili cudeci se tim neparnim osminskim podelama. Kaze da su se ljudi bukvalno odusevili. E... ovo sada ide u prilog tvojoj prici da imamo sta da izvozimo, sa cime se u potpunosti slazem. Zaista smo bogati o tom pitanju... Secam se da je Gojkovic u jednoj emisiji pricao o navali tih etno izvodjaca, i secam se da je rekao da se u Americi to odlicno prodaje kao izvesni Balcan Jazz...
Ima se, moze se... ;)

nikodim:
Bravo za Vladanu, skoro da sam zaboravi da ta zena i postoji koliko dugo je nisam cuo. A da peva... odlicna je, pored toga ima i odlicnu boju glasa, bas po mom ukusu.

Ako ne smeta, ja bih se malu ubacio u pricu o Biljani Krstic. Secam se da je pre mozda dve godine, gostovala u jednoj emisiji na nacionalnoje televiziju. Povod gostovanja bio je njen nastup na nekom festivalu etno muzike u Brazilu, gde je pored francuza (mislim da su oni) bila jedini predstavnik iz Evrope. Prica se svela na to da je jedva otputovala do Brazila (naravno otputovao je i prateci bend) jer nisu imali ni novca a ni sponzore koji bi im izasli u susret. To bi bila ta prica sto se novca tice, ili se teta stegla za parice, ko ce znati.

Usput, secam se da je rekla da su naisli na odlican prijem u Brazilu, da su ih ljudi odslusali sa odusevljenjem i da su ime neki bubnjari prilazili cudeci se tim neparnim osminskim podelama. Kaze da su se ljudi bukvalno odusevili. E... ovo sada ide u prilog tvojoj prici da imamo sta da izvozimo, sa cime se u potpunosti slazem. Zaista smo bogati o tom pitanju... Secam se da je Gojkovic u jednoj emisiji pricao o navali tih etno izvodjaca, i secam se da je rekao da se u Americi to odlicno prodaje kao izvesni Balcan Jazz...
Ima se, moze se... ;)

Da, znam za tu pricu o krpljenje para za odlazak na etno festivale, koliko sam upucen zena je pokupila pregrst nagrada na raznoraznim svetskim festivalima etno muzike, nije to slucajnost. A to za cudjenje to vec nije novost jer se to dogadja skoro svim nasim muzicarima koji izvode te jednistvene neparne ritmove.
Secam se npr. price ovog bubnjara koji trenutno svira u Nevernim Bebama, ne znam mu ime, covek je zavrsio jazz akademiju u Gracu i pricao je jednom prilikom o svom diplomskom radu gde je svirao jedan set, pored ostalog imali su obavezni deo, ali je covek odsvirao par nasih nepranih ritmova na opste cudjenje prisutnih profesora. Cisto jedna zanimljivost vezana za te ritmove.

Tesko je skrpiti novac za recimo 8/9-oclani bend pogotovu ako pricamo o festivalima koji nisu profitabilni za same muzicare. Tamo se ne zaradjuju pare od ulaznica, eventualno ako su im pokriveni troskovi za par dana festivala. Nije ona jedina koja muci muku oko finansiranja putovanja na festivale, na zalost.
A sto se tice Krsticke, problem je sto svi prate samo njen rad u poslednjih par godina sa ovim bendom ali kazem, zena mnogo duze egzistira u etno vodama, mnogo pre nego sto je cela ova furtutma pocela da biva IN.

A kada vec pricamo o nasem etnu, ne znam koliko ste upoznati sa cinjenicom da recimo jedan KUD Abrasevic skoro da smatra neuspehom kada se vrati sa "srebrnom" medaljom nekog od svetskih festivala narodnih igara, gde god da se pojave budu prvi.

Ako jedan Riverdance ansambl moze da napravi takav bum u svetu zasto to ne bi i mi uradili, oni jesu dobri ali ne vidim da zaostajemo kada je etno muzika u pitanju.

Back