Jazz & Blues kutak :)

klika:
Sorry devojcice, mi muski malo o gitarama gusimo, znam da vas ovo preterano ne zanima ali eto samo kratko da uskocim.
I pre nego ssto sam stigla da proccitam ovu tvoju reccenicu htedoh da napissem: "Samo nastavite sa ovakvom priccom! Obozzavam da ccitam o stvarima koje me jako zanimaju, a ne znam puno o njima." Verujem (cak sam SIGURNA) da bi se i ostatak devojccica slozzio samnom.

ovaj telekaster sa slike je odlicna gitara....sam Vlatko ju je pohvalio, mada kao shto svi znamo on ne koristi istu......inace svirao ju je bez ikakvih efekata, clean, i to je najbolji ,,filter" za gitare....kako zvuci clean, takva i jeste......

Apach:
I pre nego ssto sam stigla da proccitam ovu tvoju reccenicu htedoh da napissem: "Samo nastavite sa ovakvom priccom! Obozzavam da ccitam o stvarima koje me jako zanimaju, a ne znam puno o njima." Verujem (cak sam SIGURNA) da bi se i ostatak devojccica slozzio samnom.
Otkud da znam da me zanimaju, ako ne znam nista o njima! Zato volim "muvanje" po Krstarici. Moze li mi neko objasniti, ako ne izlazi previse iz teme, zasto naziv stratokaster. Ima veze sa vazduhom? Ovo me vec asocira na nesto sto me jako zanima-kako nastaje zvuk? Odusevljava kako sa deset prstiju, gitara moze razlicito da se svira! Tehnicke dodatke i kompjutersku obradu zvuka ne volim bas, ali moze da bude zanimljivo.

sublimacija:
Ovo me vec asocira na nesto sto me jako zanima-kako nastaje zvuk?
E ovo ti je dobro pitanje, ako stignem ovih dana odgovoricu ti ;-)
Moram malo da se konsultujem sa knjigom posto sam automatski krenuo da pisem o tome kako se prostire. ..
U sustini zvuk nastaje vibracijom, tj. da bi bilo zvuka mora da postoji kretanje cestica.
Kad udaris u neko telo, to telo pocinje da vibrira i te vibracije se prenose na okolne cestice i tako ti to cujes...

introitus:
E ovo ti je dobro pitanje, ako stignem ovih dana odgovoricu ti ;-)
Moram malo da se konsultujem sa knjigom posto sam automatski krenuo da pisem o tome kako se prostire. ..
U sustini zvuk nastaje vibracijom, tj. da bi bilo zvuka mora da postoji kretanje cestica.
Kad udaris u neko telo, to telo pocinje da vibrira i te vibracije se prenose na okolne cestice i tako ti to cujes...
Vibracija-kretanje-energija...to su tako nerazumljive teme za vecinu ljudskog sveta...valjda zato sto su nevidljive i neopipljive! Mnogo koristimo culo vida...mozda i dodira u upoznavanju i kreiranju sveta...Mislim da bi trebalo vezbati sva cula...Neka muzika, recimo, me asocira na neku boju, ili miris...ili citav dogadjaj...Hvala sto me podseti na ovo, introituse!

Stefan Milan:
ovaj telekaster sa slike je odlicna gitara....sam Vlatko ju je pohvalio, mada kao shto svi znamo on ne koristi istu......inace svirao ju je bez ikakvih efekata, clean, i to je najbolji ,,filter" za gitare....kako zvuci clean, takva i jeste......

Taj clean je uprvavo ono sto i obozavam kod telecastera!

Sublimacija:
Moze li mi neko objasniti, ako ne izlazi previse iz teme, zasto naziv stratokaster.

Koliko ja znam taj naziv nema bas neko specificno znacenje. Evo mogu ti ispricati kratak istorijat Fender gitara , mozda ovo malo razjasni neke stvari.
Prva gitara koju je napravio Leo Fender se zvala Esquire (danasnji telecaster) i napravljena je u junu 1950. da bi u oktobru iste godine bila zamenjena Broadcaster-om iako je naredne godine Esquier nastavljen da se proizvodi. Medjutim pocetkom 1951. Fender je morao da promeni naziv Broadcater-a u Telecaster jer mu je pretila tuzba od kompanije Gretsch (takodje veoma poznata firma za prozivodnju gitara i ostalog….) jer su oni imali isti naziv za bubnjeve.
Zakljucujem da je naziv Telcaster jednostavno bilo resenje u datom momentu a da li ima neko znacenje , svtarno ne znam, kao ni Stratocaster koji je izasao 1954. godine.

Nadam se da je ovo bar malo razjasnilo neke stvari, a mozda i nije…..:-)

introitus:

Pod uslovom da je frekvencija te vibracije u opsegu koje ljudsko uho registruje. One nize frekvencije i ne cujemo, vec ih samo osecamo kao vibracije (bass na primer). I ista ta frekvencija ume biti vrlo opasna... Poklapanje frekvencije nekog predmeta sa nekim izvorom zvuka moze dovesti do pojacavanja iste i do samih ostecenja uled poremecaja u strukturi molekula tog predmeta, sto dovodi do pucanja tih veza, tj. do pucanja samog predmeta. Dobar primer za to je kristalna casa koja moze puci pod uticajem odredjene frekvencije, tj. dovoljno visokog glasa ili bilo kog drugog izvora zvuka koji bi se mogao poklapati sa frekvencijom oscilovanja molekula te kristalne case.
Zvuk je pravo cudo... a dobar zvuk jos vece i bolje cudo...
Introituse... ako gresim negde navali... ispravi me, tebi je sve ovo daleko blize nego meni. Ovo je samo secanje na ono sto je Apach spomenula (srednja skola). ;)

klika:
Nista bolje od dobrog telecastera, veoma univerzalna gitara sto se tice stilova i zanrova muzike, evo bas sada jurim da kupim jednog........u poseldnjih par godina su cene telecastera jako skocile zbog neveovatne potraznje, vintage telecasteri, a pogotovu pre nego sto je Fender prodat CBS-u , znaci do pocetka 1966 , su u krv skupi i idu i do US$ 20,000 , ovi iz `70-tih su tu negde oko US$ 3-4000

Stvar ukusa... ali definitivno je to dobra gitara, pa i svaki fender je dobar... bar oni koje sam imao prilike da vidim...

nikodim:
One nize frekvencije i ne cujemo, vec ih samo osecamo kao vibracije (bass na primer).
Ispod 20Hz ne cujemo vec osecamo, a vecina instrumenata ne ide ispod te frekvencije i malo je zvucnika koji mogu da reprodukuju ispod te frekvencije i tesko je naleteti na takve jer su skupi.
I ista ta frekvencija ume biti vrlo opasna... Poklapanje frekvencije nekog predmeta sa nekim izvorom zvuka moze dovesti do pojacavanja iste i do samih ostecenja uled poremecaja u strukturi molekula tog predmeta, sto dovodi do pucanja tih veza, tj. do pucanja samog predmeta.
To se zove rezonantna frekvencija.

nikodim:
Stvar ukusa... ali definitivno je to dobra gitara, pa i svaki fender je dobar... bar oni koje sam imao prilike da vidim...

Ma nemam ja nista protiv Stratocastera, naravno da bih voleo da imam jednoga u kolekciji samo kada bih morao da biram samo jednu gitaru onda bi to ipak bio Tele bas zbog te univerzalnosti, pored klasicnog rock-a , bluesa, na njemu se svira i country a i moze da se izvuce odlican jazz zvuk na recimo Thinline Telecasteru.

klika:
Koliko ja znam taj naziv nema bas neko specificno znacenje. Evo mogu ti ispricati kratak istorijat Fender gitara , mozda ovo malo razjasni neke stvari.
Prva gitara koju je napravio Leo Fender se zvala Esquire (danasnji telecaster) i napravljena je u junu 1950. da bi u oktobru iste godine bila zamenjena Broadcaster-om iako je naredne godine Esquier nastavljen da se proizvodi. Medjutim pocetkom 1951. Fender je morao da promeni naziv Broadcater-a u Telecaster jer mu je pretila tuzba od kompanije Gretsch (takodje veoma poznata firma za prozivodnju gitara i ostalog….) jer su oni imali isti naziv za bubnjeve.
Zakljucujem da je naziv Telcaster jednostavno bilo resenje u datom momentu a da li ima neko znacenje , svtarno ne znam, kao ni Stratocaster koji je izasao 1954. godine.

Nadam se da je ovo bar malo razjasnilo neke stvari, a mozda i nije…..:-)
Ccekamo drugo izdanje, tj. nastavi sa izlaganjem istorije gitare, uccimo (nije da ne mozzemo da nadjemo na netu, ali mislim da bi zbog drugih trebalo ako ti naravno nije tessko...)

introitus:
Ispod 20Hz ne cujemo vec osecamo, a vecina instrumenata ne ide ispod te frekvencije i malo je zvucnika koji mogu da reprodukuju ispod te frekvencije i tesko je naleteti na takve jer su skupi.
Osim kad studirass u zgradi u kojoj se izuccava i fizika! Ccujess razne frekvencije! I to takodje mozze biti izuzetno opasno. Pomisliss da si poloodeo, jer ccujess ssto niko oko tebe ne ccuje! Ne znam koje su vrednosti frekvencije bile taccno, ali znam da su bile izuzetno visoke. I mogu vam reci da sam se odmah laksse osetila kad sam naissla na kolegu koji je isto ccuo ... Verujte mi da ne pomazze ni grljenje zvuccnika po klubovima :) , ... samo posle zvrji u ussima, ali i dalje imate skoro isti opseg sluha ... ili nemate ... :?

Back