Jazz & Blues kutak :)

Apach:
Pa jeste malo ccudno, ali je tako. Arsen je joss davno radio sa Darkom Kraljicem koji je kao kompozitor bio jedan od zaccetnika jazza na ovim prostorima. Dodusse sve bi se to lepo svrstalo u Evergreen, ali ... "i to je JAZZ" ...

Vrlo su cudne, ne samo te podele vec i dosta drugih o kojima smo ranije pisali. Ja se nekako u ovakvim slucajevima izgubim i ne znam sta da kazem, tj. ne umem da povezem te stvari. Naravno, ta moja nesposobnost nikako ne moze da utice na opste svrstavanja tih izvodjaca u jazz... mada ja nisam imao prilike da ih preslusam bas, bas... pa mozda i zbog toga.

introitus:
Ne znam da li ste slusali Mateju Dedica, sina Arsenovog, covek je neverovatan jazz pijanista a koliko sam upoznat pre par godina je usao u 12 najboljih na nekom svetskokm konkursu koji je organizovao Kvinsi Dzons, znaci da momak vredi.....

A sto se rice hrvatske jazz scene, slusao sam ranije i pratio njihove emisije o jazz-u na tadasnjem HTV 3 , ali ne mogu sada da se setim ni jednog imena mada imaju dobrih izvodjaca.

Eto neceg novog... bas kaoo sto sam napisao u tom postu, ne znam kakva je njihova jazz scena, posto koliko mogu da primetim od narodnjaka, turno narodnjaka i slicnih, su se lepo ogradili pa takvi u srbiji iizdaju svoje albumcice. To valjda samo po sebi govori da imaju jaku svest o kvalitetnoj muzici, tj. sa druge strane o nekvalitetnoj (kicu)... Ne znam ni jednog njihovog jazz ili blues izvodjaca, sto prihvatam kao svoj propust, ali ako zaista vrede (kao i ranije preporuke), potrudicu se da nabavim ponesto, kada mi se ukaze prilika.

nikodim:
Vrlo su cudne, ne samo te podele vec i dosta drugih o kojima smo ranije pisali. Ja se nekako u ovakvim slucajevima izgubim i ne znam sta da kazem, tj. ne umem da povezem te stvari. Naravno, ta moja nesposobnost nikako ne moze da utice na opste svrstavanja tih izvodjaca u jazz... mada ja nisam imao prilike da ih preslusam bas, bas... pa mozda i zbog toga.
Nissta strassno. Nije to niccija nesposobnost! Ne verujem da neko ume da razvrsta po "stilovoma" muzike sve ono ssto je svirano pod ovom kapom nebeskom!

nikodim:
Eto neceg novog... bas kaoo sto sam napisao u tom postu, ne znam kakva je njihova jazz scena, posto koliko mogu da primetim od narodnjaka, turno narodnjaka i slicnih, su se lepo ogradili pa takvi u srbiji iizdaju svoje albumcice. To valjda samo po sebi govori da imaju jaku svest o kvalitetnoj muzici, tj. sa druge strane o nekvalitetnoj (kicu)... Ne znam ni jednog njihovog jazz ili blues izvodjaca, sto prihvatam kao svoj propust, ali ako zaista vrede (kao i ranije preporuke), potrudicu se da nabavim ponesto, kada mi se ukaze prilika.

Na zalost ni Hrvati nisu pelcovani od posasti zvane turbo folk, Ceca tamo dozivljava zvezdane trenutke i prosto je neverovatno koliko se njenih piratskih CD-ova prodaje sirom lepe njihove. Odlicno prolaze i Bajaga, Balasevic, Partibrejkersi, Rambo,......ali ipak prvo mesto drzi Ceca.

Hrvati imaju mnogo jacu pop scenu od nase a sto se tice jazz-a, odkako je HTV 3 ukinut ne pratim njihovu jazz scenu. U to vreme sam redovno pratio emisiju, ako se ne varam zvala se "Vreme je za Jazz", i isla je nedeljom u nekom kasnom nocnom terminu i secam se da su imali zive svirke u studiju. Posto je proslo podosta vremena od tada , zaboravio sam sva imena njihove scene koja nesto znace tako da ti tu ne mogu pomoci ali probaj sada na HTV 2 da potrazis da li ta emisija i dalje egzistira.

Pratili su oni i blues i secam se dobro jednog njihovog usnoharmonikasa koji je izgledao kao da je upravo otisao sa neke hipi parade ranih `70-tih, mrsav, ne vise od 50 kila, duga kosa, ali sto je tip duvao u harmoniku, bacio me je u razmisljanje ko je bolji, mada bi to bila mrtva trka izmedju njega i Pere Joe-a.

Sve u svemu, ima u Hrvatskoj odlicnih jazzera/bluesera a ono sto me je posebno iznenadilo je to da sam cuo par neverovatnih , ajde da ih nazovem, Irish music bendova koji su bili za klasu bolji od nasih Celts-a.

Apach:
Post na koji si se ovde pozvao je pisao klika, a ne introitus ... Meni ne smeta, ali da nam se ne naljuti neko ili ... A da, ti samo hocess da izbegness kupovinu piva -plavusa kasno pali!

Ma ne ljutim sa ja naravno , dobro se dosetio da izbegne bocu piva na racun autorskih prava , mada da budem iskren ne bih ja to ni primetio , zato Apachice, skidam ti jednu bocu sa spiska ….ajde posto si bila fer ponisticu sve , imas nulu na racunu :-)

Apach:
Nissta strassno. Nije to niccija nesposobnost! Ne verujem da neko ume da razvrsta po "stilovoma" muzike sve ono ssto je svirano pod ovom kapom nebeskom!

Upravu si... toliko je fuzija i kombinacija kojecega da je bas tesko snaci se u svemu tome. Ja bas imam veliki problem, a to sam i zeleo da kazem. Naravno, cega sve danas ima i cega je sve do sada bilo... ko bi to sve pohvatao.

Apach:
Post na koji si se ovde pozvao je pisao klika, a ne introitus ... Meni ne smeta, ali da nam se ne naljuti neko ili ... A da, ti samo hocess da izbegness kupovinu piva -plavusa kasno pali!

Uh... pa nije bas tako, postove pisem offline tako da cesto napravim ovako neki ispad, ma... navicice te se vi na to, samo polako. Salim se, izvinjavam se i jednom i drugom na ovoj gluposti...

klika:
Ma ne ljutim sa ja naravno , dobro se dosetio da izbegne bocu piva na racun autorskih prava , mada da budem iskren ne bih ja to ni primetio , zato Apachice, skidam ti jednu bocu sa spiska ….ajde posto si bila fer ponisticu sve , imas nulu na racunu .

Ispade da je dobro sto sam pogresio, umanjuju se dugovi...

Jako retko gledam TV a HTV nemam (ni jedan), zato i nemam nikakvih saznanja o tome, sa druge strane imam vas pa mogu saznati dosta toga... Usput, ono sto me je posebno iznenadilo u zemljama iz naseg posrednog ili neposrednog okruzenja, definitivno je Italija...

Čini mi se da se stvari lagano pomeraju na bolje, a konkretno u našem malom gradiću N. Sadiću. Sinoć prošetam do Čika Jovine ulice ili ti centra, kad tamo praznik za oči. u pet susednih ulica postavljene binice i piči sviraja. Sve kao ne verujem , no uši ne lažu. Između ostalog na centralnoj bini na Miletićevom trgu mogla se čuti predobra svirka. Nastupiše pet španskih žena iz Sevilje sa flamenko programom.Kastanjete, akustara i njihovi tradicionalni bongosi u obliku običnog kvadra. Boga mi imalo je šta i da se vidi. Kakav stav čoveče. Kakav ples graciozni. imaš osećaj da devojka koja pleše na bini sve prisutne strelja pogledom pravo u oči. Veoma izazovno. Plastične barbikice iz Dunavske i Zmaj Jovine mogle su nešto i da nauče sinoć (...samo kad bi imale mozga :((( ). A na sred Zmaj Jovine akustični Jazz bend. Veoma osvežavajuća svirka. Definitivno mislim da se naš gradić konačno probudio. Živeli Ulični Svirači !!!!

Za utehu pustih sebi jednu jazz kompilaciju koju sam tek nabavila i svasstanovo ccuh. jedna od tih novina je Chet Baker. Ovde je samo neka njegova "Like Someone in Love". Navodim ga ne zato ssto je ne znam ni ja kaoliko spektakularan (mada mozzda i jeste), vec zato ssto sam ccuvssi kako cco'ek peva pomislila da je neko zzensko koje imaitira BillieHoliday! Da li ga je neko od vas slussao?

Apach:
Da li ga je neko od vas slussao?

Ne mnogo, ali jesam... mada ne mogu reci da ga cesto slusam, sto zbog cinjenice da imam jako malo od njega... sto zbog toga sto ne privlaci moju paznju... mada to opet nista neznaci. Objektivno... sta reci, a subjektivno... definitivno nije ono sto volim da cujem, mada ne bunim se kada dodje da se cuje ponesto...

Apach:
Za utehu pustih sebi jednu jazz kompilaciju koju sam tek nabavila i svasstanovo ccuh. jedna od tih novina je Chet Baker. Ovde je samo neka njegova "Like Someone in Love". Navodim ga ne zato ssto je ne znam ni ja kaoliko spektakularan (mada mozzda i jeste), vec zato ssto sam ccuvssi kako cco'ek peva pomislila da je neko zzensko koje imaitira BillieHoliday! Da li ga je neko od vas slussao?

Imam nesto od njega ali moram priznati da nisam ljubitelj cool jazza koji je on svirao, ja sam vise okrenut bopu, pa jos hard, mada cika je ok, dobro duva ali nije moj omiljeni trubac, ipak vise volim Sandovala, Freddie Hubbard-a, Lee Morgana,.....

95,30MHz... Radio Beograd... Neverovatno koliko dobrog jazz-a na ovoj stanici, u poslednje vreme sve vise i vise dobre muzike na radiju... Trebutno skidam neke knjige sa neta pa koristim priliku da sa vama podelim zadovoljstvo izazvano ovako dobrom muzikom. Dakle, slusajte Radio Beograd, zaista neverovatno dobar program emituje ta radio stanica, prosto ne znam sta im je.

BTW Dobro jutro jazzeri... ;)

Back