Jazz & Blues kutak :)

Evo malo da razbijem monotoniju...

Ove nedelje sam odgledao dva odlicna koncerta, u utorak RIVERDANCE, odlicno odredjeno iako nije bila originalna postava ali je bio njihov standardni program koji ste , nadam se, vise puta gledali uglavnom na Trecem Kanalu.

Sinoc (petak) , izvanredan koncert John Scofield-a, spominjao sam ga ovde u skorije vreme, ne znam da li ga neko slusa, on je slican recimo Pat Metheney-ju, nikodimu bi se to verovatno svidelo, ali ovoga puta je odradio Tribute to Ray Charles, sve najvece hitove od starog macora je obradio u jazz-blues maniru.
Imao je cak i B-3 ogran u sastavu, spominjah taj prekrasni stari zvuk orgulja bas pre neku nedelju, sada sam ih prvi put uzivo cuo i mogu vam reci da prosto pomera sve unutrasnje organe, tako je mocno.

Sve u svemu , jedna izuzetno plodonosna nedelje sto se tice koncertnih desavanja.

Jednom recju *ODUSEVLJENA SAM*.Zasto?Zato sto je neko pokrenuo ovako lepu,zaista lepu i kvalitetnu temu.

Ja sam inace muzicar,zavrsila sam srednju muzicku teoretski odsek,nizu solo pevanja i srednju jazz pevanja(dobro i svakako obicnu gimnaziju,sto u ovoj prici nije toliko bitno.)

Za sada samo da kazam,bice mi drago da komuniciram sa vama o jazz-u i blues-u i svemu sto je povezano sa tim.

Veliki pozdrav

Oliji

klika:

Sinoc (petak) , izvanredan koncert John Scofield-a, spominjao sam ga ovde u skorije vreme, ne znam da li ga neko slusa, QUOTE

Jedan od mojih omiljenih gitaroša. Poslušaj dragi Kliko album JUMP ,ako možeš da dođeš do njega, a verujem da to u zemlji komadanta marka i nije neki problem. Ako se mene pita mogao bih slušati takvu mjuzu godinama. Uzmeš jazz , posoliš ga malo fank dodatkom i odličnu čorbu zapržiš.

Oliji:
Jednom recju *ODUSEVLJENA SAM*.Zasto?Zato sto je neko pokrenuo ovako lepu,zaista lepu i kvalitetnu temu.

Ja sam inace muzicar,zavrsila sam srednju muzicku teoretski odsek,nizu solo pevanja i srednju jazz pevanja(dobro i svakako obicnu gimnaziju,sto u ovoj prici nije toliko bitno.)

Za sada samo da kazam,bice mi drago da komuniciram sa vama o jazz-u i blues-u i svemu sto je povezano sa tim.

Veliki pozdrav

Oliji
Veliki pozdrav! Lepo je ssiriti priccu na ovakvu divnu temu! Dobro nam dossla!

Oliji:

Veliki pozdrav

Oliji

Posto nam je Apachica ostala sama da brani boje zenskog tima, drago mi je da nam se pridruzila jos jedna dama, pa jos i skolovani jazz pevac, veoma zanimljivo.

Sta inace slusas od jazz/blues-a , cisto da te malo bolje upoznamo....

begešar:
klika:

Sinoc (petak) , izvanredan koncert John Scofield-a, spominjao sam ga ovde u skorije vreme, ne znam da li ga neko slusa,

Jedan od mojih omiljenih gitaroša. Poslušaj dragi Kliko album JUMP ,ako možeš da dođeš do njega, a verujem da to u zemlji komadanta marka i nije neki problem. Ako se mene pita mogao bih slušati takvu mjuzu godinama. Uzmeš jazz , posoliš ga malo fank dodatkom i odličnu čorbu zapržiš.

Imam jedan CD sa 12 albuma u MP3 formatu ali taj album nemam. U principu ne mogu reci da je on jedan od mojih omiljenih gitarista , ja sam vise okrenut staroj gardi , ali u svakom slucaju Scofield je odlican, samo mi malo smeta njegov sinteticki zvuk gitare, slicno Metheny-ju . Medjutim, koncert je bio potpuno drugaciji od onoga sto on inace svira, vise je vukao na blues jer je su u pitanju bile numere Ray Charles-a , naravno sa prizvucima jazz-a , veoma interesantno.

Pogledacu da nabavim taj album o kojem pircas.

A sto se tice zemlje Komandanta Marka, uhh.....ovo je raj za jazz/blues-ere. Sinoc sam bas u metrou video jednu reklamu vezanu za kulturna desavanja u Torontu i prosto ostao zapanjen podacima, recimo godisnje se u Torotnu odrzi preko 3000 koncerata razih zanrova muzike, ima preko 160 klubova u kojima se redovno odrzavaju zive svirke, zatim ima preko 100 registrovanih muzickih udruzenja, na karte se potrosi godisnje pre CAD $ 30 miliona, itd...... jednostavno ne znas na koju stranu pre da se okrenes, evo sada za vikend i dane oko njega, ne znam gde cu , toliko desavanja ........ali moram samo da se potrudim da odem u petak u jedan klub gde se odrzava Trubute to Stevie Ray Vaughn, e ovo je moj omiljeni elektricni blues-er! Inace ovde su izgleda u poslednje vreme jako popularne svirka tipa Tribute to Zika X i tome slicno.

pisao sam o Big Bendu, ali Beogradskom kad eto ti sad...

Prvi privatni Big bend, a već problematičan

Ovih dana u redakciju Danasa stigao je "demanti" Vladimira Krnetića na tekst objavljen 17. oktobra, u kome je promovisan "Belgrade Big Band" kao prvi privatni sastav tog tipa na ovim prostorima. Za Krnetića je problematična uvodna rečenica u tom tekstu - "Ekipa najeminentnijih džezera sa ovih prostora osnovala je prvi privatni big bend, kao reakciju na tavorenje jedinog ovdašnjeg big benda, Muzičke produkcije RTS", kao i navođenje njegovog imena u sastavu tog ansambla. "Kao urednik i trubač u Džez orkestru RTB dužan sam da se ogradim od ove nespretne izjave i jasno dam do znanja javnosti da ja nisam član tog ansambla", kaže Krnetić u pismu upućenom Danasu.
Vladimir Krnetić kao odgovor na "tavorenje" Jazz orkestra RTB iznosi "činjenicu da je u protekloj sezoni, samo od januara do juna ove godine, sa orkestrom pod vođstvom Duška Gojkovića gostovalo niz vrhunskih džez muzičara kao što su Don Menza (tenor-saksofon), Branko Pejaković (kontrabas), Vito Đordano (truba), Vilson de Oliveira (saksofon) i mnogi drugi. Direktor Muzičke produkcije u tom periodu bio je Borislav Čičovački". Jazz orkestar nastupiće, inače, 25. oktobra, kada će biti organizovan koncert posvećen Reju Čarslu, a gost je pevač iz Slovenije Uroš Perić ("Beli Rej"). K. R.

Danas.co.yu

Stefan Milan:
pisao sam o Big Bendu, ali Beogradskom kad eto ti sad...

... Jazz orkestar nastupiće, inače, 25. oktobra, kada će biti organizovan koncert posvećen Reju Čarslu, a gost je pevač iz Slovenije Uroš Perić ("Beli Rej"). K. R.

Danas.co.yu

Moramo li da citamo Danas ili ces nam reci GDE 25. oktobra?
pozdrav svima, posebno novom clanu, Oliju!

Pitali smo se pre nekog odredjenog vremena ssta se dessava na jazz sceni u susednoj nam drzzavi Hrvatskoj, ko su njihovi rodonaccelnici. nisam uspela da pronadjem odgovor na ta pitanja (nisam imala dovoljno vremena), ali evo ssta sam saznala:

Medjunarodni dani jazz-a u Zagrebu
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog od 25. do 28.oktobra odrzzace se 15.medjunarodni dani jazz-a. Zagreb ce ugostiti par sastava po sledecem programu:
25. oktobra – Big Band RTV Slovenije (koji proslavlja 60 godina postojanja),
26. oktobra – Markings (Swe),
27. oktobra – Criss-Cross (A), Antonio FaraU Trio (I/D) i
28. oktobra – Joe Pandur i prijatelji (Hr), James Carter Organ Trio (SAD).

Tako da ako se neko zatekne u Zagrebu u navedenom periodu imace izbor ...

A Slovenija je, dragi moji jazz-eri, prepuna jazz-dessavanja po svim koordinatama. Navesscu samo neke od istih:

Medjunarodni festival Izzven u Mariboru
Narodni dom i Kibla (Ul. Kneza Koccija 9, Maribor) od 4. do 6. novembra preplavice zvuci jazz i etno muzike iz celoga sveta. U pitanju je festival u organizaciji kulturno-obrazovnog centra KIBLA, za koji su najavljeni, kako Slovenaccki mediji posebno naglassavaju, exkluzivni projekti i premijerna izvodjenja modernog jazz-a (ako sam dobro razumela slovenaccki). Occekuje se nastup: Glerum ex Machina, Koch-Schutz-Studer, BelgradeyardSoundSystem, Samo Ssalamon NewQuartet i mnogih drugih.
Ako vas zanima pogledajte na http://izzven.kibla.org

Cankarev jazz05 u Ljubljani
Za 2. novembar u Linhartovoj dvorani u Cankarovom domu (ljubljan) je zakazan koncert ssvedskog tria EsbjornSvensonTrio sa poccetkom u 20:30. Koncer se najavljuje kao zavrssno vecce Cankarev jazz05 festivala, a sam trio kao trenutno najaktuelnija zvezda klavirskog jazz-a sa obe strane Atlantika (ne znam samo kako se tu posmatra Pacifik!?), ssto je potkrepljeno navodjenjem raznih osvojenih nagrada. Glavni nosilac tria predstavlja 30 i nessto-godissnji Jason Moran, ccije se izvodjenje (kako autorsih kompozicija tako i klasika jazz-a) opisuje kao “tehniccki potkovano”, “dinamiccko”,“laki muziccki izraz koji nadahnjuje muziccke sladokusce po celome svetu”...
I opet referenca na www.cd-cc.si

Ljudi, samo da se javim... pokusacu ovih dana da se vratim onako kako bi i trebalo, ali dosta toga je ispisano od kada sam se poslednji put pojavio. U jednom trenutku sam pomislio da se nikada necu vratiti na temu ali... to je prosto neizvodljivo, toliko dobrih ljudi i sagovornika postoji ovde, da bi bila velika steta odbaciti sve to. Drago mi je da ste jos uvek tu, sada podmladjeni i ojacani... ;)

Pozdravi svim novim nickovima koji su resili da obogate ove strane i pisemo se ovih dana.

Apach:
Dobro dossao nazad!!! nikodim opet jasse, ccuvajte se ;) :D

Hvala da dobrodoslici... Samo ne znam od cega da se cuvaju, nisam valjda toliko strasan? ;)

Naravno da opet jasem, kako si napisala, muzika je bitan faktor u mom zivotu, a jako je malo ljudi u mom okruzenju sa kojima mogu da pricam i razmenjujem misljenja o tome. Tako da set svi vi ovde zlata vredni... :)

Blues Filmovi

Velika sala Doma omladine Beograd

sinoc je bio Like going home feel film Martina Skorsezea............

a veceras je Piano Blues film Klinta Istvuda

Utorak 1.11. The road to Memphis film Ricarda Pirsa i Roberta Kenera
Sreda 2.11. Warming by the devil's fire film Carlsa Barneta
Cetvrtak 3.11. Godfathers and sons film Marka Levina

sve projekcije su u 19h i 21h a cene su 150din.

kasnije cu pisati malo o filmovima

Jos jednom pozdrav svima vama i hvala na pozdravim i lepom doceku! :) :) :) :) :)
Ono sto ja najvise slusam to je jazz i gospel,zatim soul i funk :-

Sto se jazz-a tice,slusam sve zive standarde u svakoj mogucoj izvedbi jazz izvodjaca,posto svaka pesma ima po mnogo mnoo izvodjaca sto instrumentalnih sto vokalnih. :)

Najvise volim da slusam izvodjenje standarada,a takodje i njenih pesama Diane Schuur (koja peva i jazz i obrade gospela) i po mom misljenju ima sjajan i zaista kvalitetan glas,sto je najvaznije za moj ukus prelepa interpretacija i intonacija-perfektna.

Od starih pevacica volim Natalie Cole (koja nije bas jazz pevacica,ali mnogo je pevala jazz i svidja mi se njen glas ),zatim jazz pevacice ,Lenu Horne,Ellu i Dinah Washington,njih izdvajam,ali meni se zaista svidja glas skoro,kazem skoro svake jazz pevacice u pojedinim pesmama,svaka je fenomenalna u nekoj: :) :) itd...

To je u skracenoj verzji otprilike to :)

Pozdrav

Oliji

pisao sam o knjizi Jazz od Toni Morison......e pa napokon sam je zavrshio, ispitni rok shta cete, pa sam hteo da vam prenesem deo..........

Jazz je prica o trouglu strasti, o ljubomori i iskupljenju, puti i duhovnosti, ropstvu i oslobadjanju, selu
i gradu, muskarcu i zeni, pre svega o ljudskosti.Nepredvidljiv i zanosan kao muzika iz njegovog
naslova, smeo kao solo Carlija Parkera, sesti roman Morisonove (Pulicerova nagrada za roman
Voljena 1987., Nobelova nagrada za knjizevnost 1993.) prati epopeju dvadesetih godina proslog veka,
vremena kada su Afro-Amerikanci pohrlili u Harlem vodjeni ceznjom za slobodom koju je
olicavao nove, revolucionarni muzicki stil.

Back