Jahve i Hrist

Ti ne razumjes problematiku gematrije koja otkriva metafizicku pozadinu koju vjerovanje ne moze.
Ovde je i mudrost i razumjevanje koje vama nedostaje.
Vi ste ko naivna djeca a bezazleni ko zmijurine.
Posljedice.vidimo svi u ovoj kravljoj 19 krizi gdje Orvelova farma se u svakom aspektu manifestirala

Hajde da kažem da "ne razumem" taj način koji ti zastupaš..da ne razumem ali samo zato što Bog Biblije nigde nije takav način tumačenja propisao, odredio..taj način smatram da je stran Jahve. Možemo posebnu temu oko toga..ali evo ja ne znam taj način jer je on samom Gospodu stran.
ALI znam da je numerologija ušla u jevrejsku tradiciju iz Babilona...a da li znaš da u Otkrivenju kaže da će Gospod oboriti Babilon.."pade pade Vavilon...". Dakle Gospodu Jahve je Babilon neprijatelj a ne način na koji sam radi u otkrivanju istine.
Ja rekoh...a ako si rad i voljan možemo posebnu temu o tome.
Pozdrav.

Jel ima u bibliji gde bar daje naznaku da je sveti duh jahve?

Uporedi: Psalm 95. 8-11 sa Jevr. 3.7.
Duh Sveti kaze da su Njega iskusavali u pustinji. U 1.Kor. 10.9 se kaze da su iskusavali Hrista a u Psalm 78. 41 i 56 se kaze da su skusavali Boga visnjega...

Drugo: Pogledaj Jezekilj 3.
24. И уђе у ме дух, и постави ме на ноге; и проговори са мном и рече ми: Иди, затвори се у кућу своју.
25. Јер, сине човечји, ево, метнуће на те узице, и свезаће те њима, и нећеш излазити међу њих.
26. И ја ћу учинити да ти се језик прилепи за грло, те ћеш онемети, и нећеш их карати, јер су дом одметнички.
27. Али кад ти проговорим, отворићу ти уста, и казаћеш им: Овако вели Господ (Jahve) Господ; ко ће слушати, нека слуша, а ко неће слушати, нека не слуша: јер су дом одметнички.

Takodje i u Ps.110. 1-5. Adonai govori Gospodu ( Jahve) da Gospod ( Jahve) stoji njemu sa desne strane...

Ima toga jos od teologa N.Sotiropulisa iz Knjige: Duh Sveti - Jahve. Isecak: https://www.impantokratoros.gr/5289E8D0.el.aspx

Hajde da kažem da "ne razumem" taj način koji ti zastupaš..da ne razumem ali samo zato što Bog Biblije nigde nije takav način tumačenja propisao, odredio..taj način smatram da je stran Jahve. Možemo posebnu temu oko toga..ali evo ja ne znam taj način jer je on samom Gospodu stran.
ALI znam da je numerologija ušla u jevrejsku tradiciju iz Babilona...a da li znaš da u Otkrivenju kaže da će Gospod oboriti Babilon.."pade pade Vavilon...". Dakle Gospodu Jahve je Babilon neprijatelj a ne način na koji sam radi u otkrivanju istine.
Ja rekoh...a ako si rad i voljan možemo posebnu temu o tome.
Pozdrav.
666 i 153 su babilon ?

Poslednja izmena od moderatora:
Nije slucajno duh sveti u konekciji s kušačem kojeg naivni nazivaju djavolom i time sebe podjeliše na dva djela.
Duh sveti je kušač u jednom aspektu,to se moze i iz nova zavjeta explicitno vidjeti.
No mudri pisac je to skrio od profanih da se podjele u sebi jer nisu zreli da shvate cjelovitost.

Duh Sveti kaze da su Njega iskusavali u pustinji. U 1.Kor. 10.9 se kaze da su iskusavali Hrista a u Psalm 78. 41 i 56 se kaze da su skusavali Boga visnjega...

24. И уђе у ме дух, и постави ме на ноге; и проговори са мном и рече ми: Иди, затвори се у кућу своју.
25. Јер, сине човечји, ево, метнуће на те узице, и свезаће те њима, и нећеш излазити међу њих.
26. И ја ћу учинити да ти се језик прилепи за грло, те ћеш онемети, и нећеш их карати, јер су дом одметнички.
27. Али кад ти проговорим, отворићу ти уста, и казаћеш им: Овако вели Господ (Jahve) Господ; ко ће слушати, нека слуша, а ко неће слушати, нека не слуша: јер су дом одметнички.

Takodje i u Ps.110. 1-5. Adonai govori Gospodu ( Jahve) da Gospod ( Jahve) stoji njemu sa desne strane...

Ima toga jos od teologa N.Sotiropulisa iz Knjige: Duh Sveti - Jahve. Isecak: https://www.impantokratoros.gr/5289E8D0.el.aspx
Ово не доказује ништа, будући да представља својевољно тумачење.
Дакле - имплицитно се каже да 2000 година нико конкретно није рекао да је Свети Дух уствари Јахве и да је неко то баш сада утврдио ? Теолози разговарају о углавном о недогматским стварима, јер су догматске приче испричане, па нема разлога налазити топлу воду. Али у сваком случају, имаш ли неки превод текста од тог теолога ? Чиме се он бави, тј. шта му је специјалност, која област теологије ?

666 i 153 su babilon ?

666 da. Jesu. Babilonjani koriste numerološke tablice da bi označili imana ili nazive. To je njihov model. Postoje tablice koje zbirno daju broj 666 za vrhovnog sveštnika.

E sada apostol Jovan u viziji vidi u budućnosti istog aktera(aktere) čiji se identitet može povezati sa ovim brojem. Ne zato što Biblija se bavi otkrivanjem na ovaj tajanstveni numerološki način već zato što akter nije promenio svoj identitet. To važi za antihrista nakon Jovanovog vremena...on je i dalje 666 jernć nije promenio identitet i zato ga Otkrivenje razotkriva..premda on krije svoj identitet od običnog sveta ali verni trebaju znati.
Dakle, Biblija se ne bavi numerologikom(logijom) zbog nje same već u ovom tekstu Otk. 13 samo ukazuje na antihrista čiji j to identitet. A Biblija druge pojmove nikada numerološki ne objašnjava kroz prebrojavanje slova u tekstu na osnovu njihove pojedinačne brojčane vrednosti. To je suština.

Čekaj, da pojednostavimo
Bog mojsiju kaže da je jhvh u našem prevodu jasno napisano "Ja sam Onaj što jeste" znači ne bog, ne gospod i apsolutno ne jahve jer taj izraz se pojavio tek u 16 veku.
Zatim Isus kaže "ja sam" što ne znači jhvh, nego npr kaže ja sam čokot, ja sam pre avrama itd
Nemam ništa protiv da neko povezuje ono što Isus u svakodnevnoj priči govori šta je, sa Ja sam Onaj što jeste, međutim Isus to ne spominje nigde da je onaj što jeste.
Da bi bilo jasnije recimo kažem za sebe ja sam geometar. Šta sam, geometar ili čovek, suština je da sam čovek a pored toga sam svašta nešto.
Dakle u bibliji Isus nije jhvh, niti oca smatra za jhvh. Oca smatra jednostavno za Oca. Jer da je za isusa otac jhvh bar bi jednom spomenuo.
Za Svetog Duha takođe ne postoji izraz jhvh.
Za Isusa bog je otac sin i sveti duh i u to ime da se čovek očisti a da se moli ocu.

Sad sveti gugl
Prevodilac

Отац אַבָּא
Син בֵּן
Свети дух רוח קודש

Јхвх Jhvh
Ја сам онај који јесам אני מי שאני

Ni prevodilac ne prepoznaje jhvh

Јехова יהוה
A pazi šta kažu js

Јехова је Божје лично име које се помиње у Светом писму

„Јехова“ је један од облика Божјег имена на српском. То име се на хебрејском пише са четири слова יהוה (ЈХВХ), позната као тетраграм. Тачан изговор Божјег имена на хебрејском није познат.

https://www.jw.org/sr-cyrl/библијска-учења/питања/ко-је-јехова/

Znači i pravoslavci i svedoci se slažu za ime božije samo Isus NE poznaje takvo ime.

Tako da se izvinjavam hrišćanima što sam bio u zabludi u vezi imena hrišćanskog boga.

Изговор Божјег имена на Јеврејском је познат.
The Masoretes, who from about the 6th to the 10th century worked to reproduce the original text of the Hebrew Bible, replaced the vowels of the name YHWH with the vowel signs of the Hebrew words Adonai or Elohim. Latin-speaking Christian scholars substituted the Y (which does not exist in Latin) with an I or a J (the latter of which exists in Latin as a variant form of I). Thus, the tetragrammaton became the artificial Latinized name Jehovah (JeHoWaH). As the use of the name spread throughout medieval Europe, the initial letter J was pronounced according to the local vernacular language rather than Latin.
Израз "Јaхве" постоји од Старог Завета и није се појавио у 16. веку.
Early Christian writers, such as St. Clement of Alexandria in the 2nd century, had used a form like Yahweh, and this pronunciation of the tetragrammaton was never really lost.

Zato što postoji mogućnost da sam nekog zavarao svojim neznanjem da je hrišćanski bog Jehova

Svi se učimo...niko ne zna sve..tek treba da naučimo mnogo stvari..istina je progresivna kako na ličnom tako i na kolektivnom planu. Hvala Bogu da si razumeo. :)

Jahve ima veliko značenje u opisu prirode Božije. Ko to ne vidi odseca granu na kojoj sedi i veruje u Božanstvo Hrista i Duha Svetoga. Neki iz neznanja neki iz namere..ima raznih.

Ali to nije ime..lično ime kako tvrde pak neki...ono je ODLIKA pravog Boga. Isto tako i Elohim i Adonaj imaju svoje značenje. Sve to govori o Bogu ko je i šta je.

Čekaj, da pojednostavimo
Bog mojsiju kaže da je jhvh u našem prevodu jasno napisano "Ja sam Onaj što jeste" znači ne bog, ne gospod i apsolutno ne jahve jer taj izraz se pojavio tek u 16 veku.
Zatim Isus kaže "ja sam" što ne znači jhvh, nego npr kaže ja sam čokot, ja sam pre avrama itd
Nemam ništa protiv da neko povezuje ono što Isus u svakodnevnoj priči govori šta je, sa Ja sam Onaj što jeste, međutim Isus to ne spominje nigde da je onaj što jeste.
Da bi bilo jasnije recimo kažem za sebe ja sam geometar. Šta sam, geometar ili čovek, suština je da sam čovek a pored toga sam svašta nešto.
Dakle u bibliji Isus nije jhvh, niti oca smatra za jhvh. Oca smatra jednostavno za Oca. Jer da je za isusa otac jhvh bar bi jednom spomenuo.
Za Isusa bog je otac sin i sveti duh i u to ime da se čovek očisti a da se moli ocu.

Sad sveti gugl
Prevodilac

Отац אַבָּא
Син בֵּן
Свети дух רוח קודש

Јхвх Jhvh

Јехова יהוה
A pazi šta kažu js

„Јехова“ је један од облика Божјег имена на српском. То име се на хебрејском пише са четири слова יהוה (ЈХВХ), позната као тетраграм. Тачан изговор Божјег имена на хебрејском није познат.

Znači i pravoslavci i svedoci se slažu za ime božije samo Isus NE poznaje takvo ime.

Tako da se izvinjavam hrišćanima što sam bio u zabludi u vezi imena hrišćanskog boga.
Imas odgovor i u N. Z.
Jovan 8.28
. А Исус им рече: Кад подигнете Сина Човјечијега, онда ћете дознати да Ја јесам, и да ништа сам од себе не чиним:

Ovo JA JESAM je i o on i Jahve.

Ово не доказује ништа, будући да представља својевољно тумачење.
Дакле - имплицитно се каже да 2000 година нико конкретно није рекао да је Свети Дух уствари Јахве и да је неко то баш сада утврдио ? Теолози разговарају о углавном о недогматским стварима, јер су догматске приче испричане, па нема разлога налазити топлу воду. Али у сваком случају, имаш ли неки превод текста од тог теолога ? Чиме се он бави, тј. шта му је специјалност, која област теологије ?
Kad sam postavio delove iz Zaharije, a ima ih jos, kazes da je prorok spavao i da ne treba verovati u snove :). Kada postavljam uporedne citate Starog i Novog Zaveta onda je to svojevoljno tumacenje.
Pa dobro, pitam po drugi put: Kako ti tumacis, ko je Jahve? Ko se javio Mojsiju?

Tokom 2000 godina niko od Otaca nije pominjao da je Bozije ime Jahve, a mislim da nisu ni jeretici, pa se zato i nije ni diskutovalo o tome jer se JA JESAM uvek vezivalo za Boziju prirodu i nikad se nije pripisivalo jednom Licu Trojice.
E sad, kad su se pojavile neke protestantske grupe, koje su na zalost uticale i na pojedine Pravoslavne teologe, pojavljuju se i dogmatski spisi koji pokazuju da se izraz JA JESAM pripisuje i Ocu i Sinu i Svetome Duhu i da nije ime u smislu u kom se predstavlja.

Svi se učimo...niko ne zna sve..tek treba da naučimo mnogo stvari..istina je progresivna kako na ličnom tako i na kolektivnom planu. Hvala Bogu da si razumeo. :)

Jahve ima veliko značenje u opisu prirode Božije. Ko to ne vidi odseca granu na kojoj sedi i veruje u Božanstvo Hrista i Duha Svetoga. Neki iz neznanja neki iz namere..ima raznih.

Ali to nije ime..lično ime kako tvrde pak neki...ono je ODLIKA pravog Boga. Isto tako i Elohim i Adonaj imaju svoje značenje. Sve to govori o Bogu ko je i šta je.
Imas odgovor i u N. Z.
Jovan 8.28
. А Исус им рече: Кад подигнете Сина Човјечијега, онда ћете дознати да Ја јесам, и да ништа сам од себе не чиним:

Ovo JA JESAM je i o on i Jahve.
Pa ok shvatio sam sad
Hrišćanski bog je JEHOVA, doduše ja to nisam video ali kad se slažu i pravoslavci više nemam šta da tražim uzalud od vas dokaz gde to Isus spominje jer je po vama i sam Isus je jehova.
👍

666 da. Jesu. Babilonjani koriste numerološke tablice da bi označili imana ili nazive. To je njihov model. Postoje tablice koje zbirno daju broj 666 za vrhovnog sveštnika.

E sada apostol Jovan u viziji vidi u budućnosti istog aktera(aktere) čiji se identitet može povezati sa ovim brojem. Ne zato što Biblija se bavi otkrivanjem na ovaj tajanstveni numerološki način već zato što akter nije promenio svoj identitet. To važi za antihrista nakon Jovanovog vremena...on je i dalje 666 jernć nije promenio identitet i zato ga Otkrivenje razotkriva..premda on krije svoj identitet od običnog sveta ali verni trebaju znati.
Dakle, Biblija se ne bavi numerologikom(logijom) zbog nje same već u ovom tekstu Otk. 13 samo ukazuje na antihrista čiji j to identitet. A Biblija druge pojmove nikada numerološki ne objašnjava kroz prebrojavanje slova u tekstu na osnovu njihove pojedinačne brojčane vrednosti. To je suština.
Jovan i Isus govore numeroloski ?
Dakle oni su znali gematriju Jevreja.

Poslednja izmena od moderatora:
Čekaj, da pojednostavimo

Sad sveti gugl
Prevodilac

Отац אַבָּא
Син בֵּן
Свети дух רוח קודש

Јхвх Jhvh

Јехова יהוה
A pazi šta kažu js

Mojsiju je Ehieh u gorucem grmu se objavio na vrhu planine a ne Jahve.
I to nije nikakvo ime bozije nego ime andjela koji nosi krunu da kaznjava i andjele i ljude za prestup.
Reći da bog ima ime je ko reći da vozi mercedesa.
Bog je duh i ne moze biti imenovan i tko god ga pokusava u kutiju ugurati forme on je i kutiji zarobljen.
Sad bi bilo interesantno da se pozabavimo andjelima jer sve dolazi iz tog svjeta kreiranja koji je iznad nas.
Ono sto je iznad svjeta kreacije ne mozes shvatit preskakajuci ono sto je izmedju.

Imas dosta primera kod Zaharije. Npr Zah.2. 7-12. Na svakom mestu gde stoji Gospod, stoji Jahve u originalu. I na drugim mestima se kod njega se vidi da Jahve govori da ga Jahve salje....
a to kaze ko, koju jevreji, jel oni koji su jednog zahariju kamenovali, ili oni koji su drugog raspolutili?

verujes prorokoubicama?

Among the textual differences of Matthew 23:35 and Luke 11:51, we find Matthew adding “son of Barachias” after “Zacharias,” while Luke did not. I perceive two plausible explanations for the Matthean genealogical addition:

1. An author or editor confused two famous Old Testament Zechariahs and accidentally gave the paternity of the minor prophet, “Zechariah, the son of Berechiah” (Zechariah 1:1), to the high priest “Zechariah son of Jehoiada” (2 Chronicles 24:20), who was “stoned . . . in the court of the house of the Lord” (v. 21). [8]

2. The Lord introduces an unknown martyr who happened to share names—both his own name and his father’s name—with the Old Testament prophet. Furthermore, this new, unknown Zacharias also happened to have a similar martyrdom to the Old Testament high priest Zechariah.

ja mislim da ti i dalje ne razumes o cemu mi pricamo

This corresponds with the Jewish practice of replacing the Tetragrammaton with "Adonai"

ako mojsije svedoci, a imenom svojim ne bih im poznat, to onda znaci da vi verujete da je od tada uvedeno ime/naziv/magijsko jhvh, jel tako? vi i dalje ne znate sta znaci jhvh, ali znate da je od tog momenta sa mojsijem uvedeno?

e, ako je tako, onda po logici samo sa tim novovedenim je moglo da se zameni staro ime/naziv,, a adon - gospodar, adoni je ime sa znacenjem od uvek.
  • el genericko ime za boga
  • hashem - genericki naziv, sam pojam imena
i onda se pojavljuje magijasenje jhvh, ali samo kod vas kojima manjka logike, LOGOSA, RECI DA OBJASNITE, KAKO JE TO GOSPOD, GOSPODAR SUPSITUT ZA JHVH, MOZDA JE U STVARI BAAL-GOSPODAR JHVH? STA MISLIS, ZASTO MI SRBI KAZEMO NEPOMJANIK, JEL NE SMEMO DA GA POMENEMO KAO I JEVREJi JAHVU, jhvh?

I ja se pitam kao i baš kao, ako je otac jahve, isus jahve, ko je sveti duh?
jel znas najvise sta boli od svega?
sto se south pravi da mi je zema, a isto veruje kao jovan prezviter; sutra ce juzni da bude jahvista, samo da mu se kaze, ista je to pamet kao kod jehovinih svedoka, jahvini ili jehovini, samo 1 slovce razlike, ali sustina ista
Олако дајеш догматске закључке, не разумем одакле идеја да је Бог Отац Јахве, и Син Јахве и Свети Дух Јахве. На ком васељенском сабору је то утврђено ? Којим канонима ?
cuti, zavrbovala ga neka sekta! evo javno se odricem zeme, nije mi vise zema.

Poslednja izmena:
i pogledaće na mene kog probodoše;
Не вреди, ниси ме разумео, цитираш алегорију, интересује ме директан цитат, ово везе са Јахвеом нема.
to nije alegorija, vec aluzija, ali je pogreska sto se naziva otkrivenjem koje ga stavlja u kontekst DRUGOG DOLASKA, a mi znamo jevandjeljem da se to prorocko starozavetno pismo ispunilo [mada neki kazu samo 1, a drugo da nije]

...
OTK 1,7 Evo, dolazi sa oblacima, i ugledaće ga svako oko, i oni koji ga probodoše; i zaplakaće zbog njega sva plemena zemaljska.
  • ZAHARIJA 12,10-11 I izliću na dom Davidov i na stanovnike Jerusalimske duh milosti i molitava; i pogledaće na mene kojega probodoše; i plakaće za njim kao za jedincem, i tužiće za njim kao za prvencem. U ono će vreme biti tužnjava velika u Jerusalimu...
  • 4 JEVANDJELJE 19,36-37 Jer se ovo dogodi da se ispuni Pismo: Kost njegova neće se prelomiti. I opet drugo Pismo govori: Pogledaće na onoga koga probodoše.
    ONI KOJI SU PROBOLI GOSPODA NEĆE GA UGLEDATI, BUDUĆI DA SU MRTVI, TJ. NE MOGU SE UBROJITI U SVA PLEMENA NA ZEMLJI KOJA ĆE GA UGLEDATI GDE DOLAZI NA OBLACIMA (Matej 24,30)! AKO ĆE DOĆI SA SILOM I SLAVOM VELIKOM, SIGURNO NEĆE DOĆI PROBODEN, A KAMOLI DA ĆE ZAPLAKATI ZBOG NJEGA TADA KADA SE SILE NEBESKE POKRENU (Matej 24,29-30). ZNAČI, AKO SE PISMO ISPUNILO, I TU POTVRDU IMAMO NAPISMENO U 4. JEVANDJELJU, ČAK I KAO NEOBORIV FAKAT, SAMO BEZUMNIK MOŽE DA TVRDI DA JE TAJ ISTI JEVANDJELISTA MOGAO DA NAPIŠE LAŽNO OTKRIVENJE. SVA PLEMENA MOGU SAMO DA PLAČU ZBOG SAMIH SEBE TADA, JER NE SHVATIŠE DOK NE BI KASNO (Matej 24,39). (Opširnije o drugom dolasku...)

Back