Jahve i Hrist

P tebi znaci Geneza sedam dana
sledi dan jedan , dana dva . dan cetri, .

Ne, dan JEDAN se odnosi samo na prvi dan a ostali dani idu rednim brojem. Taj prvi dan je najvažniji verovatno po važnosti..a pominje se veče i jutro..dan jedan u smislu da je tada uspostavljen princip večera i jutra tj. u tom prvom danu.

Naravno, može se izučavati još zašto recimo i rvi dan nije opsian rednim brojem već izrazom echad...jedan. Moje je neko shvatanje da je prvi dan nazvan dan jedan iz ovog razloga. Činejnica je da za prvui dan nije upotrebljen redni broj...

Pa je li jedan , ili prvi ?
A moze imati jos znacenja.

Rekoh...Jedan je izraz korišćen za prvi dan(mi kada računamo kažemo prvi) dok za sotale dane Biblijakoristi redni broj..sem za prvi. Tako je na hebrejskom..zašto je tako to je već za razmatranje...ja sam izneo neko svoje mišljenje..ali treba o proveriti i doći do novih možda još boljih objašnjenja i razumevanja.

Dakle dan Jedan, dan drugi, dan treći ..dan sedmi..tako ide.

U stihu pise יום אחד jom ehad.
Ehad אחד je broj koji znaci jedan(1), tako da bi to znacilo jedan dan ili dan jedan(jer se broj jedan pise posle imenice a ostali brojevi pre imenice).
Na hebrejskom redni broj jedan se kaze ראשון rišon. Da je dan prvi pisalo bi יום ראשון jom rišon.

U hebrejskom jeziku se vokali ne pišu(vokali su tackice i crtice), pišu se samo konsonanti(konsonanti su slova). To sto vokali nisu označeni to ne znači da se oni ne čitaju.

Tako je. I nije ni važno da se mora najpravilnije moguće izgovoriti jer neće svako kod govori Jahve, Jahve biti spasen..nije ni potrebno ni dovoljno...ali ako već postoje opšte smernice za izgovor to je dovoljno...upravo ovako kako si pojasnio ;)

Tako je. I nije ni važno da se mora najpravilnije moguće izgovoriti jer neće svako kod govori Jahve, Jahve biti spasen..nije ni potrebno ni dovoljno...ali ako već postoje opšte smernice za izgovor to je dovoljno...upravo ovako kako si pojasnio ;)

Jevreji ime יהוה čitaju "Adonaj" jer smartaju da se pravilan izgovor izgubio posle uništenja drugog hrama, tako da ne zele da to ime izgovaraju pogrešno. Ne prihvataju ni Jehova , ni Jahve, Jahua itd...

Jevreji ime יהוה čitaju "Adonaj" jer smartaju da se pravilan izgovor izgubio posle uništenja drugog hrama, tako da ne zele da to ime izgovaraju pogrešno. Ne prihvataju ni Jehova , ni Jahve, Jahua itd...

Dobro to se može donekle razumeti ali opet u globalu nije pogrešno ni Jahve ni Jehova..imamo naše Jevreje u Srbji koi izgovoraju sa Jehova ili Jahve...

Sa druge strane i da postoji ta tradicija kod Jevreja na globalnom planu opet mi tako nešto ne nalazimo u Pismu-Torah...ne vidimo takvu praksu niti naznaku tog izbegavanja izgovora tako da kažem i ako postoji kod Jevreja takva praksa (mada malo zvuči opet nelogično..kako da zaborave..teško jer Jevreji itekako su čuvali svoju tradiciju iz Pisma) nije Biblijska i ispravna.

adonaj citaju kako god ali magijsko jhvh - jel citaju njega? - to je sustinska razlika, mada je mani jasno zasto se prave paralele, jahvisticki atak i upliv u elohizam.

samo mi odgovori jasno
U hebrejskom jeziku se vokali ne pišu(vokali su tackice i crtice), pišu se samo konsonanti(konsonanti su slova). To sto vokali nisu označeni to ne znači da se oni ne čitaju.
radi se o zameni, kao sto joca, menja oca i sina, to su radili jevreji, uzimali su samoglasnike iz adonaj i umetali u jhvh - ZAMENA

da li su onda zaboravili ime svog jahve/jehova/jahovahaija, ili je ovo napad na adonaja magijsko-demonistickog jhvh, to ostaje otvoreno, ali objasni ovome ispod da sanja i masta

(mada malo zvuči opet nelogično..kako da zaborave..teško jer Jevreji itekako su čuvali svoju tradiciju iz Pisma) ni
ala je lepo kad sanjas i mastas

a ja sta radim
dokazujem da kao sto si ti zamenio oca [jhvh nije moj otac] i sina, ima i gorih, koji zamenjuju gospoda sa luciferom i kn, ovoga sveta - auuuuu, pa gde ce njima duse, i da li si ti onda i koliko bolji sto samo zamenjujes kao i jevreji... ili ste isti

Poslednja izmena:
smernice su iz adonaj, samoglasnici se uzimaju iz reci adonaj za jhvh, ali ti samo hulis, jer nije onda ni jehova ni jahve, vec JAHOVA, ZSTO I DOKLE CETE VISE DA LAZETE SAMI SEBE? namerno lazete, samo pitam zasto to radite, i kazete da nije bitno, i nije vazno, ako znamo koje su smernice

ala je lepo kad sanjas i mastas

a ja sta radim
dokazujem da kao sto si ti zamenio oca [jhvh nije moj otac] i sina, ima i gorih, koji zamenjuju gospoda sa luciferom i kn, ovoga sveta - auuuuu, pa gde ce njima duse, i da li si ti onda i koliko bolji sto samo zamenjujes kao i jevreji... ili ste isti

A zašto mrziš Jahvea...baš toliko? Meni je nekako žao kada vidim koliko se upinješ i trudiš ali Jahve je jedno od imena Božijih. Znaš značenje..Onaj koji Jeste....Samopostojeći. Zašto bi nekome smetala Božanska Sampostojnost...da li time smatra da ni On nije Samopstostojeći?

A zašto mrziš Jahvea...baš toliko? Meni je nekako žao kada vidim koliko se upinješ i trudiš ali Jahve je jedno od imena Božijih. Znaš značenje..Onaj koji Jeste....Samopostojeći. Zašto bi nekome smetala Božanska Sampostojnost...da li time smatra da ni On nije Samopstostojeći?
smernice - samoglasnici su iz reci adonaj, onda je jahova, a nije jahve/jehova

samo pitam ako imamo smernce, a vi ih gazite i izvrcete i jos kazete da nije vazno - samo pitam, kako moze da nije vazno, i sta to nije vazno - sto vi namerno izvrcete smernice i lazete i varate?

i onda ja mrzim nekoga? nece biti.

vi gledate da izvrnete zamenite sto vise, da napravite pometnju

samo je problem kada vam Hristos kaze da je djavo vas otac, otac lazi.

Dobro to se može donekle razumeti ali opet u globalu nije pogrešno ni Jahve ni Jehova..imamo naše Jevreje u Srbji koi izgovoraju sa Jehova ili Jahve...
pa da, sad ce srbi da ti budu krivi

nista nije pogresno vazno je da je bog, pa i djavo je neciji bog

smernice govore drugacije, zasto ste zamenili samoglasnike i izvitoperili, srpski sektasi, sektu americku, rimsku bilo ciju, u krajnjem jevrekjsu, zasto, ako smernice iz ADONAI postoje - zasto onda ne ispravite kako smernice kazu JAHOVAI, i odreknete se jahve/jehove? JER VOLITE TAKO IZOPACENO, PREVARNO, ZAMENJENO, JER VAM JE LAZ OMILELA

Poslednja izmena:
smernice - samoglasnici su iz reci adonaj, onda je jahova

Pa dobro zašto onda ne izgovaraš Jahova..neka bude i Jahova...meni nije važan samoglasnik već suština...jer te samoglasnik neće spasiti ako ga pravilno ili ne izgvoraš. Da li se slažeš? Ispade da si kilometarske postove pisao samo zbog jednog samoglasnika??

Uzgred gore stavih..kako Jevrejima u Srbiji nesmeta da li je Jahve, Jahova ili Jehova...

Pa dobro zašto onda ne izgovaraš Jahova..neka bude i Jahova...meni nije važan samoglasnik već suština...jer te samoglasnik neće spasiti ako ga pravilno ili ne izgvoraš. Da li se slažeš? Ispade da si kilometarske postove pisao samo zbog jednog samoglasnika??

Uzgred gore stavih..kako Jevrejima u Srbiji nesmeta da li je Jahve, Jahova ili Jehova...
pa ti si voljeni prijatlju moj taj koji se poziva na jevrejsku tradiciju i kazes da nije bitno, andrej kesarijski isto kaze da nije bitno, lucifer ili Hrist, zovi ga kako hoces, mozes i knezom ovoga sveta ako poslusas justina popovica..

ja sam tebe upregao, da vidis samo da JESTE BITNO I VAZNO, i da nadjes u jevrejskoj tradicji na koju se pozivas da je masa demona samo zamenila po slovce, dva iz imena andjela [samoglasnike cesce], i tako dobila svoje demonsko ime... to su fakti, ti trebas onda ako je istina da su smernice [samoglasnici] iz Adonaj, da ih i koristis, a ne da gazis po njima i DA IH MENJAS, vec da vratis kako JESTE... JA NE ZNAM DA LI SI TI SVESTAN DA SLUZIS NEPRIJATELJIMA, ali osvestiti se moras, makar na strasnom sudu, ako ne ranije.

ja kada utamanjujem demone, ja ih ne pitam koje su slovce iz andjeoskog imena zamenili, meni nije bitno uopste kako se zovu, NISAM JA AUTOR JEVREJSKE TRADICIJE ZAMENJIVANJA kojoj su Ih demoni naucili, ali vama ljudima kazem NEMOJTE TO DA RADITE, tebi prvom priajtelju moj kazem NEMOJ.

Poslednja izmena:
Evo kažem Jevreji u Srbiji nemaju takav stav. Čak šta više i sam Biblija o tome ne govori kao neophodnom za spasenje da li tačno u samoglasniku sam pogodio naziv..posebno zbog tetragramona JHWH što nije detaljno objšnjeno jer nije ni važno u tom smislu. Nije važno u pogledu spasenja..hoću reći ali je važno da razmemo onoliko koliko nam je otkriveno

Ja se pozivam na dobre tradicije kod Jevreja ali ima i loših..i sve zavisi od vremena kada su koju prihvatali i kosili se sa Torah ili ne...da li je komplikuje ili pojendstavljuje...itd...tako da trudim se da izbiram dobre od loših tradicija i samih Jevreja

Ok..znači ti ne negiraš ime JHWH..mada sam video u prethodnim postovima da si s to činio ili sam te pogrešno razumeo. Svakako sam Gospod je otkrio Mojsiju šta tačno znači ime JHWH...veoma značajan detalj..tako da negiranjem tog imean mi bismo negirali i ono što ono znači. Dobro je da to ne radimo.

MA, KAKVI, TESKO SE MI RAZUMEMO JER TEBE NE ZANIMAJU CINJENICE, VEC DA MASTAS
jel ti rekao ovaj diskutant za smernice, cekaj da ti potvrdi da su samoglasnici iz adonaj, kada sam ne mozes da nadjes, vec mastats o stavi srpskih jevreja, kao da je relevantan stav, a ne fakticke smernice
Nije važno u pogledu spasenja..hoću reći ali je važno da razmemo onoliko koliko nam je otkriveno
demagogija, lazes samog sebe, vrtis se u krug

Ok..znači ti ne negiraš ime JHWH..mada sam video u prethodnim postovima da si s to činio ili sam te pogrešno razumeo. Svakako sam Gospod je otkrio Mojsiju šta tačno znači ime JHWH...veoma značajan detalj..tako da negiranjem tog imean mi bismo negirali i ono što ono znači. Dobro je da to ne radimo.
ja da zauzmem stav povodom jhvh? ponavljam ti da sam ja iz drugog elohistickog izvestaja, nema nikakvog jhvh, da je jhvh ime, koristilo bi se, Hristos Isus ne zna ni za kakvog jhvh, ti nastavljas da izmisljas i mastas da se samoobmanjujes. Vas je otac djavo, otac lazi, toliko vas je upecao da mu sluzite da mu cak ni ime ne znate, vec vas tera da ga kradete od drugih, pa cak ni tada da ne uzimate prava slova, jer ste i to nespopsbni da prepisete tacno adonaj - aoa, jAhOvA, a ne jehova niti jahve.

Ja se pozivam na dobre tradicije kod Jevreja ali ima i loših..i sve zavisi od vremena kada su koju prihvatali i kosili se sa Torah ili ne...da li je komplikuje ili pojendstavljuje...itd...tako da trudim se da izbiram dobre od loših tradicija i samih Jevreja
Hristos se jasno suprotstavlja tom rabinskom, proziva ucitelje koji nemaju pojma i cudi im se. Jasno im govori da je njihov otac djavo, a potencira SiNA COVECIJEG iz ENOHA.

The main peculiar aspects of the not-Qumranic units of 1 Enoch are the following:
  • a Messiah called "Son of Man", with divine attributes, generated before the creation, who will act directly in the final judgment and sit on a throne of glory (1 Enoch 46:1–4, 48:2–7, 69:26–29)[14]:562–563
  • the sinners usually seen as the wealthy ones and the just as the oppressed (a theme we find also in the Psalms of Solomon).
Early influence
Classical rabbinic literature is characterized by near silence concerning Enoch. It seems plausible that Rabbinic polemics against Enochic texts and traditions might have led to the loss of these books to Rabbinic Judaism.[54]

For the quotation from the Book of Watchers in the New Testament Epistle of Jude, see section: Canonicity.

There is little doubt that 1 Enoch was influential in molding New Testament doctrines about the Messiah, the Son of Man, the messianic kingdom, demonology, the resurrection, and eschatology.[3][6]:10

The first known use of The Son of Man as a definite title in Jewish writings is in 1 Enoch, and its use may have played a role in the early Christian understanding and use of the title.[2][3][76]

Pa dobro zašto onda ne izgovaraš Jahova..neka bude i Jahova...meni nije važan samoglasnik već suština...
Ako ti važna suština boga u hrišćanstvu onda je to otac sin i sveti duh, kao svet što je u trojičnosti, kao čovek što je trojičan, ali tebi ipak nije važna suština već adventistička demagogija zapeo si za jahvu kao ariana za jehovu. I što je najgore još drugima svoju opsesiju sa imenom projektuješ na druge.
Hrišćani ne znaju ko je taj jahva jehova kako god, jer hrišćanima taj lik nepoznat, to se bave samo sekte bar ovde u Srbiji poput subotara (ti) i jehovinih svedoka i još ovi neimenovani.

Ako ti važna suština boga u hrišćanstvu onda je to otac sin i sveti duh, kao svet što je u trojičnosti, kao čovek što je trojičan, ali tebi ipak nije važna suština već adventistička demagogija zapeo si za jahvu kao ariana za jehovu. I što je najgore još drugima svoju opsesiju sa imenom projektuješ na druge.
Hrišćani ne znaju ko je taj jahva jehova kako god, jer hrišćanima taj lik nepoznat, to se bave samo sekte bar ovde u Srbiji poput subotara (ti) i jehovinih svedoka i još ovi neimenovani.

Mislim da ne poznaješ materiju jer si se bavio površno ovom tematikom. Zato je i vezuješ za određene verske zajednice a ne znaš da su ovo teme odvajkada u hrišćanstvu...i da ni jedan ranocrkveni otac ne dovodi u pitanje Jahve i Jahvizam..kako hoćeš..ali dobro..razumem da ne znaš.

Usput ni meni nije presudno je li Jahve, Jahova(kako kaže vccccc) ilI Jehova..meni je važnije šta to znači a to znači Ja sam onaj koji jeste....Samopostojeći..pa tebi ako to nije bitno i smatraš apsolutno nevažnim značnje onda upravo pokazuješ da si promašio suštinu...iako meni to upućuješ..vidiš veoma je važan Jahvizam :). Ali ne u pravilnom izgovoru..jer to ne spasava već u suštinskom razumevanju.

Back