jabuke

Espanol:
smeh:
Goscica:
Ne paziš, ne paziš! :evil:
pa sa tim sam otvorila temu! :shock:
Vidim stvarno da se ne pazi! Za šta sam pisao onaj udavački italijanski marcipan, koji je IDEALAN baš za punjenje voća (šta mu beše dođu jabuke)? :lol: :wink:
... Ma ovo je kućna varijanta! Za ono kad nema šanse da se potencijalni pojavi na posluženju, sve to može i jednostavnije... bez marcipana! :wink:
 
Negde sam procitala recept za kolac sa jabukama ali sada ne mogu da ga pronadjem. Posuda za pecenje pospe se secerom, pa se stave jabuke pa se prelije nekim testom. Kada se ispece izvrne se iz tepsije. Ako neko zna recept neka mi ga napise ili kaze gde mogu da ga nadjem.
 
Kako mi iz dva pokušaja nije uspelo da kopiram recept sa kojim je ova tema i otvorena, dobacujem samo frišku sliku... 8-) .
Koga zanima recept - neka se vrati na početak teme;)
dscn14155oa.jpg
 
bilo bi dobro da na pocetku teme postoji neki sadrzaj...sta je pomenuto u temi.. mada ok postoji i pretrazivac...al eto ako je neko dokon

meni je spor net i sad dok ja pronadjem npr da li su ovde jabuke u slafroku ima da rodim mechku. ok ne ja, nego neko.

jebuke.

inace ono prvo sto si smeh postavila mislim da se zove u narodu TUFAHIJE...
ja volim da vas citam a ne pravim toliko...
 
smeh:
"

Punjene jabuke

Potrebno je:
8 kiselijih jabuka
malo vode
1* kašika šećera
1* kašika meda
150g samlevenih oraha
slatka pavlaka ili šlag
8 celih jezgra oraha za ukrašavanje

* Šećer možete zameniti medom i obrnuto. Ko voli slađe neka poveća količinu

Priprema:
Jabuke oljuštiti i pažljivo izvaditi koren tako da ostanu cele. Poređati ih na dno vatrostalne posude, preliti malo zaslađenom vodom tako da jabuke budu otprilike 1/3 potopljene. Peći u rerni. (Za one kojime ne radi rerna: jabuke se mogu i prokuvati, ali se ne upotrebi sva voda u kojoj su se kuvale)
Kad jabuke omekšaju, izvaditi ih iz rerne i izvaditi iz soka. Zasladiti po potrebi, dodati med i sok pomešati sa mlevenim orasima. Još je bolje ako orahe malo propržite pre nego što ih sameljete.
Dobijenom smesom puniti unutrašnjost jabuka.
Prekriti šlagom, ukrasiti polovinom jezgra oraha.
Prijatno!


Da, da..... TUFAHIJE... poslastica mog detinjstva...

A kako uglavnom nemam vremena da se sama time bavim - u 29tom novembru, sarajevska buregdzinica, prave domace, def najbolje u gradu, za neke smesne pare...
 
Paralelo, ja ih prije jedno dva mjeseca jela na Baščaršiji u "originalu" i bile su da umreš... Inače nisam ih vidjela po Srbiji dosad, moraću da svratim u 29. novembar. ;)
 
Ima, u dosta kafana u Bgdu, i tih 'nacionalnih kuhinja'... bilo nekad i u Stupici, u Dva bela goluba, kod Dache, u Zlatnom opanku...to je ono sto sigurno znam, ali ovo je moja preporuka /bas preko puta MUPa/ Skoro kao na Bascarsiji...ili iz mamine kuhinje... :)
 
Ima, ima, tufahije, baklave i orasnice se služe svuda po Beogradu gde su kafane zadržale stari šmek. U centru, u Skadarliji na primer, ili Srpskoj kafani. Ili preko mosta, ka Borči. Ili u Zemunu. Mada i u Interkontiju, tj. manje-više svim hotelskim restoranima, koliko ja znam.

A evo jedan recept za brzu lenju pitu, zbog koje više ne pamtim kada sam spremala onu klasičnu varijantu, možda se i vama dopadne k'o mojoj deci:

-3 jajeta
-1 čaša (od jogurta ili kis. pavlake) šećera
-1 čaša ulja
-2 čaše brašna
-1 čaša mleka
-1 kiselo mleko ili jogurt
-1 prašak za pecivo
Sve se zajedno muti, tj. cela jaja razbijem iznad posude za mućenje u koju sam već stavila šećer, umiksam, pa dodam mleko, pa brašno i prašak, pa jogurt, pa ulje na kraju. To je tečno testo, pa je lako 1/2 količine sipati u podmazan pleh, i dok se peče (10-15min), izdinstati narendanih 1kg jabuka sa 3-4 kašike šećera i 2 kesice vanilina.
Ispeći tu polovinu testa, staviti fil na njega i pokriti (sipati) ostatkom umućenog. Inače, moja deca ne vole, pa ređe dodajem, ali je suuuuper dodati u fil i 100-200gr suvog grožđa, koje je prethodno odstojalo neki sat u hladnoj vodi. I odozgo prah šećer, naravno, koji držim u tegli izmešan sa dve-tri kesice vanilina.
 
Jabuke u pirinču

Očistiti 5-6 jabuka, izvaditi sredinu i napuni mlevenim orasima pomešanim sa šećerom i cimetom. Pleh namazati maslacom, poređati jabuke i ispeći.
Skuvati pola čaše pirinča sa tri čaše mleka i čašom šećera. Kad se ohladi daodati dve vanile i tri žđumanca, jedno po jedno. Promešati i dodati penu od belanaca i prekriti jabuke.
Dopeći na tihoj vatri

Davno sam pravila, ali nešto mi se nije dopalo, stvar ukusa :?
 
Uh, kakva omaška, potpuno sam izostavila da kod one brze lenje pite treba nanovo vratiti pleh u rernu (ne mora da se pojačava vatra). Znači - na ispečenu 1/2 testa rasporediti dinstane jabuke, pa preko njih naliti ostatak testa iz posude za mućenje, i sve to vratiti u rernu da se ispeče. Pečeno je već za nekih 15-ak min. :mrgreen: Eto šta se dešava kad se daju recepti iz glave! :lol:

@klara_m
I ja sam to isprobala, nije mi se dopalo kao ni tebi, ali mi se svidela kombinacija jabuka i pirinča u nečem drugom. Koh od pirinča, pre stavljanja u rernu, pokrijem tankim listićima svežih jabuka, u sloju od, otprilike, 1-1,5cm i pospem šećerom i cimetom. Dosta šećera, onako, da zabeli.
Koh od pirinča inače znam da prelijem i čokoladom, i to je bolja ona smeša kakaa, šećera, vanilina, mleka i margarina sa šporeta, sočnija je. Mada, moram da priznam, pirinač i mleko retko spajam, tu vučem traume iz detinjstva (ona priča o gromuljicama u hrani). ;)
 
ova gore slicica tufahija otvorila mi apetit...!

Evo jednog jednostavnog recepta:
kisele jabuke se oljuste i ociste se gnezda. Jabuke se iseku na kriske, u podmazanu dublju posudu(maja mama je koristila serpu) sipaju se te kriske, pospu se sa malo prezle (kasika-dve) i kristal secerom (kol'ko volis) i suvim grozdjem (koje prethodno moze da se namoci u neki fin alkohol, ili vodu), pa tako redom do vrha serpe. Ispece se , sipa u cinijice i jede sa slagom.
 
Testo: 250gr margarina + 1 kasika masti (ili samo 300gr margarina)
2 zumanca + 150gr secera + 2-3 kasike pavlake
korica limuna
1 prasak za pecivo + 400gr brasna
Testo zamesite i ubacite u frizider da se ne "raspekmezi", ukljucite rernu na 200 C pa spremate fil.

Fil: 5 - 6 izrendanih jabuka prodinstate i zasladite, ubacite i 1 vanilin secer

Testo podelite na pola, pa prvi deo rastanjite u plehu (djuvec srednje velicine). Slozite jabuke, pa rastanjen drugi deo testa. Nije bitno da se gornja kora slozi u jednom komadu, to se da "zakrpiti", a kad se pece, sve se lepo sjedini.
Ostaviti pleh u frizideru pola sata, pa peci na 200 c oko 35min.
Prah secer odozgo moze i ne mora, a pita se topiii....

P.S. za ljubitelje maka :
Fil: u 1/2 l mleka ukuvati 4 kasike griza, pa dodati 250gr maka, zasladiti po ukusu i dodati sneg od 2 belanca (preostalih od jaja za kore). Suvo grozdje pride nece da pokvari uzitak. Prijatno!
 
Zapecene punjene jabuke

Potrebno:4 vece kisele jabuke, 2 banane, 50gr suvog grozdja, 50gr kokosa, 50gr prezli.
Jabuke oprati, oljustiti i uzduz preseci na pola. Izdubiti sredinu manjom kasikom. Banane izgnjeciti, dodati kokos i suvo grozdje, pa ovom smesom napuniti jabuke. Posuti prezlom i zapeci u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.



Uploaded with ImageShack.us
 

Back
Top