Da li ste kao tinejdzeri mislili da znate bolje od svih? Bili ste buntovni, ne volite autoritet? Sta to katorci znaju uopste?
Ili ste vise bili osoba koja slusa savete, usvaja dobre, a lose precutno odbacuje?
Apsolutno - kao dete i kao mlad covek sam bio nezaustavljivo vise sveznajuci od svih. (Kad sam bio mlad kroz brdo sam gledao, i na mesec isao peske...)
Onda sam poceo da primecujem da me ljudi ne razumeju, i bilo mi je to jako krivo, kad vec ja znam da sam sveznajuc. Kako je to moguce?
Onda sam sreo nekoliko ljudi koji su bili vise sveznajuci od mene.
Onda sam primetio da ja ne razumem ljude. I bilo mi je krivo sto ih ne razumem. Pa sam se jako trudio da ih razumem.
Onda sam primetio da ni sam sebe ne razumem. I bilo mi je krivo kako to ranije nisam primetio.
Onda sam u napadu inspiracije primetio da ako mene niko ne razume, ja sam sebe ne razumem - kako uopste mogu ikoga da razumem? I dosao do fenomenalnog zakljucka da niko nikog zapravo ne razume. I bilo mi je krivo sto niko nikog ne razume.
Onda sam pravio internet sa nadom da ce ljudi da se razumeju.
Onda sam shvatio, da ljudi, zapravo, nece da se razumeju.
(u medjuvremenu internet je proizveo fantastican sistem medjusobnog razumevanja (zove se: multi stake holder), naravno taj momenat nije uopste bitan onako generalno, ali sasvim dobro funkcionise. Mada mi ne pomaze da se bolje razumem sa onima koje ne razumem)
Vec dugo razumem da nikako ne mogu da budem sveznajuci, i da polako upadam u vic sa Mujom:
Mujo, da li je bolje da ne znas ili da te ne interesuje?
Mujo: ne znam a i boli me kc.
Ni ne nadam se da si me razumeo, jer nemam pojma sta i kako ces da razumes.
Kazu: Human happiness starts with the statement: It's not my f* problem.