ja sam ok - ti si ok!

neoplanta again

Veoma poznat
Poruka
11.303
EFEKAT LEPTIRA iz ugla Psihologije

preuzimanje.png

Zamislite da vozite automobil na uzbrdici i da je ispred vas vozač koji je stao a ne ume da" krene pod ručnom".
rešenje 1: trubite, trube oni iza vas, vozač se dodatno unervozi i kolona se sve više povećava :think:...

Da vidimo rešenje 2: izađe neko iz svog automobila, pokrene njegov auto do ravnog dela i vozač nastavi da vozi, i saobraćaj se nastavi. 👍

(To bi bila podrška koja bi rezultirala rešenjem.
Trubljenje i psovke vozaču bi bilo uzaludno gubljenje živaca i vremena)

Zamislite da vozite automobil na uzbrdici i da je ispred vas vozač koji je stao a ne ume da" krene pod ručnom".
rešenje 1: trubite, trube oni iza vas, vozač se dodatno unervozi i kolona se sve više povećava :think:...

Da vidimo rešenje 2: izađe neko iz svog automobila, pokrene njegov auto do ravnog dela i vozač nastavi da vozi, i saobraćaj se nastavi. 👍

(To bi bila podrška koja bi rezultirala rešenjem.
Trubljenje bi bilo uzaludno nerviranje i gubitak vremena .)
Ја да сма одма иза њега и да видим шта се дешава реаговао би овако под 2

А да сам тамо неки у колони и да не знам ништа, најврв да би трубео и нервиро се

trubiš, da mu daš znak da ćeš mu odvesti auto

nisam razumela :)
Ја да сма одма иза њега и да видим шта се дешава реаговао би овако под 2

А да сам тамо неки у колони и да не знам ништа, најврв да би трубео и нервиро се
znam, ok je to razumem kad ne vidiš
S tim da možda bih ja izašla da vidim šta se dešava napred, možda.

Kad je neko neraspolozen, npr kasirka ili sluzbenica u banci...
ja kad dodjem na red osmehnem se jedva primetno i posle dobar dan pitam kako ste danas?
Neke se osmehnu neke ne ali sve odgovore da su dobro ili ne.
Ali omeksa im glas i malo se oraspoloze.
Tako i bilo gde u bilo kojoj situaciji obicno ako mogu da pomognem nekako to i cinim.
U suprotnom se izmaknem da ne smetam ili cutim da ne pogorsavam.
Ja sam OK ti si OK je inace knjiga.
Citao sam.
Odlicna je.

ja kad dodjem na red osmehnem se jedva primetno i posle dobar dan pitam kako ste danas?
Tako i bilo gde u bilo kojoj situaciji obicno ako mogu da pomognem nekako to i cinim.
Citao sam.
Odlicna je.
Релације су врло битне!!!

Primer iz lične prakse :
Razredni starešina vodi odeljenje u matičnoj školi i još predaje u isturenom odeljenju na selu, u međuvremenu mu je došlo troje roditelja da ga "samo nešto pita"...I važi za "namćora".
Umesto da kažem Molim Vas spisak taj i taj do kraja smene... (što je njegova obaveza)
izabrala sam da kažem :
-Kolega, zdravo, vidim da ste preopterećeni ali neophodan mi je spisak učenika koji pohađaju istureno odelenje 5-8 razreda.
On odgovara : Naravno, za 15 ak minuta.
Ja kažem- Hvala Vam najlepše!
a nekad i Divni ste
🙂

Poslednja izmena:
@Milan od Gruze
nasmeja me
narodne izreke by milan od gruže

Još nešto iz psihologije komunikacije : ukoliko vam nečije ponašanje smeta a važan vam je! bitno je da kritikujete ponašanje a ne ličnost!
dakle ne ti si sebičan ili ti si bezobziran nego: kada si otišao i ostavio sve meni da pospremim to je bilo od tebe - ne fer.
Takoe.
Nikad se ne kaze - vi ste lazov,nego - to nije istina.

Citao sam.
Odlicna je.
Neispravno. Tamo gde su zaposleni inace preoptereceni pitanjima,suvisno je dodavati jos jedno.Bolje je uputiti kompliment (koji naravno nije lazan).

Postavite se u njenu poziciju i bice vam jasnije.
Pitanje je suvisno ako niste tu da pomognete.
Pa složila bih se ovde, to je još jedno pitanje na koje treba da odgovori sa Dobro, hvala 😏
... mislim neki ljudi ne vole ta pitanja, jedno od najzamornijih pitanja je kako si i jedan od najučestalijih lažnih odgovora je "dobro sam" pa eto u tom smislu slažem se sa Milanom od Gruže

Back