Ja sam ocajno ljudsko bice..prica o mom dosadasnjem zivotu

Mr.Fahrenheit

Početnik
Poruka
3
Kao prvo,bicu izuzetno zahvalan svima koji ce imati dovoljno strpljenja da procitaju celu ovu temu.

Ne znam odakle da krenem iskreno?...

Pa hajde recimo od ranog detinjstva?Bio sam veselo dete,voljeno od strane majke,bio sam drustven(koliko god je jedno dete od 5-6 godina moglo biti drustveno),u fazonu,kad bih setao sa majkom kroz grad,cesto bi ''zaustavljao'' moje vrsnjake koji su setali sa roditeljima,samo bi im se javio,rekao cao,i tako dodje do nekog razgovora izmedju nas i ili izmedju nasih roditelja...Lepo sam se druzio sa decom koja su bila komsiluku,fudbalica,klikeri,itd...

Kroz rane razrede osnovne skole sam se slagao sa svima prakticno,isao sam kod ostalih na rodjendane,i oni bi dolazili kod mene itd itd sve bajno...

Ali onda...cvrc u mojoj glavi...

Polako ali sigurno sam poceo da se povlacim u sebe(u pitanju je peti razred),osecao sam se drugacijim od ostalih,druzio sam se samo sa par drugova,bio sam tih,povucen...Pretrpeo sam bolan razvod roditelja,oca sam zamrzeo iz dna duse,svasta bi mi govorio..Polako sam postajao predmet sprdnje u odeljenju,sto zbog izgleda,sto zbog povucenosti,zbog toga sto sam bio streber..bio sam maltretiran od strane jednog pojedinca koji me je mozda i psihicki sahranio u tom periodu,umisljene ribice iz odeljenja kojima su sise i guzovi izrasli preko noci bi me cesto ''podjebavale'' da sam ''smeker'', ''lepotan'' i ne znam ni ja sta vise...A to malo drugova koje sam imao su mi u medjuvremenu zabola noz u ledja i pridruzila se ostalima u sprdanju nadamnom..Osnovna skola se u medjuvremenu zavrsila,nisam imao sa kime da idem na maturu,ali gorak ukus sam donekle ublazio tako sto sam upisao zeljenu srednju skolu.

Leto posle zavrsene osnovne skole...Bio sam u ocaju...Nisam izlazio napolje,nisam imao sa kim da se druzim,bukvalno sam presedao svaki dan po ceo dan za kompom,kaze mi majka,izadji napolje,a ja bi samo odbrusio:STA CU NAPOLJU?!

Dosao je septembar,pocela srednja skola...Opet sam bio povucen,tih,stekao sam samo jednog pravog druga,iz klupe...Bez ikakvog razloga sam popustio u skoli,redjao keceve,i umalo pao godinu...

Ne bih mnogo duzio o prvoj godini,posto ionako ovo dodje ko neki esej,pa da se bacim na pocetak druge godine..

Poludeo sam....Poceo sam da mrzim samog sebe iz dna duse...JA SAM NIKO I NISTA!Poceo sam da shvatam kakvog sam idiota napravio od sebe...

Prvi put sam se zaljubio..(Late Boomer,eh?),devojci nisam ni prisao...

Vidim druge ljude oko sebe...kako sticu sirok krug prijatelja,nalaze momke,devojke,itd i pitam se ''zasto ja nisam ovakav''?Jel mi nije jednostavno sudjeno?Je li mi sudjeno da do kraja zivota budem asocijalni mizantrop i da umrem sam kao ker?

Imam osecaj jednostavno da nemam sta da ponudim drugim ljudima..da nisam vredan njihovog vremena i paznje...Niti sam ikome zanimljiv,niti sam pricljiv,niti sam ovo niti sam ono...Socijalne vestine nula.

Nalazim se na velikoj prekretnici u zivotu..Pitam samog sebe:Da li sada da se u potpunosti zatvorim i ogradim od drugih ljudi,or should i,kako bi Englezi rekli, Get a life????)

Samo znam da se sada osecam katastrofalno...imam krize skoro svaki dan,pustim Linkin Park ili neki drugi glupi emo teen band,pa placem ili udaram pesnicom o zid...

Sve se vise osecam otudjenijim od ljudi,polako razvijam anksioznost,kada mi neko nesto kaze ja se saserem i spustim pogled i cutim,jedva krenem u skolu u strahu od ljudi tamo,na fejsbuk vise ni ne idem jer kada vidim sve one chat prozorcice i dostupne osobe tamo imam osecaj kao da me neko stalno posmatra,i fejs uostalom dozivljam kao neko veliko takmicenje u popularnosti zbog lajkova i ogromnog broja prijatelja koji neki imaju...

Samoubistvo sam probao,krenuo sam da rezem vene ali me je majka sprecila u tome.Necu da razmisljam o tome vise.tako bih je samo unistio.Ona je prakticno jedini razlog zasto ja i dalje postojim.

Sto se tice devojaka i svega toga,ne znam vise...U medjuvremenu sam izrastao u lepog momka,ali me manjak samopuzdanja,socijalnih vestina,nesigurnost sprecava da bilo sta uradim po tom planu...Pre koji dan sam bio u prodavnici,vidim devojku za kasom,ona se meni prva javi,i razvuce siroh osmeh na licu,i zagleda se u mene.Naravno,nije sad da ja nesto mislim kao zacopala se u mene na prvi pogled,to je i njen posao da bude ljubazna prema musterijama i da ih navede sa se tu vrate opet...Fora je u tome sto sam ja,kada sam ja video njen osmeh i tu neku toplotu,paznju,koja je bila usmerena prema meni,sledio sam se,nisam ni uzvratio osmeh i ubrzo sam spustio pogled...Imao sam jos par slicnih situacija gde sam video devojke kako me odmeravaju od glave do pete a ja idiot nisam znao sta da uradim..

E sad..kao prvo,hvala onima koji su imali dovoljno strpljenja da procitaju celu ovu temu,a jos vise hvala onima koji ce se potruditi da u odgovorima pokusaju da mi pomognu.

Sada se pitate kako mi mozete pomoci,sta ja zelim u stvari jel?

Pa iskreno ni ja vise ne znam sta zelim.Kao sto ste procitali,zapitao sam samog sebe da li ja treba da se povucem u ljudi u potpunosti ili da razbijem ovu barijeru koju sam sam sebi stvorio..

Prvenstveno zelim da se pronadjem u necemu,da ne lutam ovim zivotom kao muva bez glave,da izadjem iz ovog bedaka,da razvijem te socijalne vestine,da stvorim bolju sliku o sebi..Kako?..

Tvoj slučaj uopšte nije usamljen. Da krenem da ti pričam u koliko sam se tvojih rečenica i ja prepoznao, iznenadio bi se.

Ja sam u situaciji sličnoj tvojoj krenuo da se bavim raznim hobijima. Istraži malo svoja interesovanja i vidi šta te zanima. Ako voliš, lupam, da pišeš, počni da pišeš neki blog. Ako voliš da crtaš, objavljuj radove na Deviantartu ili nekom sličnom sajtu. Uposlićeš se i imaćeš manje vremena za crne misli, a na forumima uvek možeš i da upoznaš ljude sličnih interesovanja. Ako si nekom domaćem forumu možeš i lično da ih upoznaš, pa da stekneš nova prijateljstva i obogatiš socijalni život. Iz iskustva govorim.

Imam osecaj jednostavno da nemam sta da ponudim drugim ljudima..da nisam vredan njihovog vremena i paznje...Niti sam ikome zanimljiv,niti sam pricljiv,niti sam ovo niti sam ono...Socijalne vestine nula.

To je jednostavno nemoguće. Mora da postoje neke osobe sa kojima bi imao zajedničkih tema. Priznajem, nije uvek lako naći takve osobe, posebno ako su ti socijalne veštine slabe (opet iz iskustva pričam), ali je ipak moguće. Najgore je da ubediš sebe da nijednoj osobi na svetu nije interesantno da priča s tobom. Dao sam ti savet iznad kako možeš da upoznaš ljude sličnih interesovanja. A to je samo jedan način.

Kao sto ste procitali,zapitao sam samog sebe da li ja treba da se povucem u ljudi u potpunosti ili da razbijem ovu barijeru koju sam sam sebi stvorio..

Naravno, ovo drugo. Prosto se podrazumeva. Ako celog života budeš držao tu barijeru, onda će ti se i ostvariti taj strah da umreš "sam kao ker". A to ne želiš, zar ne? ;)

Prvenstveno zelim da se pronadjem u necemu,da ne lutam ovim zivotom kao muva bez glave

You and me both, bro. :)

Eto, nažvrljao sam ti par stvari o tome kako da počneš. I da, ako misliš da bi ti to pomoglo, možeš da potražiš savet i od nekog psihologa ili psihijatra. Ako ne želiš da daješ novac za privatne, možeš da odeš u odsek za mentalno zdravlje u domu zdravlja u tvom gradu/opštini.

'Aj pa toliko za sad.

Imam slicna iskustva kao i ti, ali prvo sto trebas da uradis je da pustis sto je bilo i da zavolis sebe. Meni recimo su zanimljivi ljudi koji su "samotnjaci" a buduci i da sam po prirodi takav upoznao sam nekoliko slicnih devojaka, tako da nije na tom polju sve crno.

Sta imas da ponudis? Pa cenim da si ok i normalan momak a ne neki sivonja tako da je to plus. Mozda imas kreativnu stranu, mozda si duhovit cak i ako ne mislis tako. Svako ima neki kvalitet, samo treba da zna kako da ga usmeri.

Opet ponavljam, voli sebe i nemoj da se ppredis sa drugima, "sta oni imaju, kako su oni srecni". Zapitaj se sta ti daje zadovoljstvo, klub, provod letovanje ili da citas knjigu i imas mirno vece kod kuce. Tvoj stil zivota nije los ili pogresan, posebno ako volis da sedis i citas ili gledas filmove ili sta vec radis. Mislim da je problem jer si ti usamljen a i samopouzdanje ti je poljuljano, ali mozda je bolje biti sam, ili imati jednog ili dva ok drugara nego 10 koji te pljuju iza ledja i ogovaraju.

Opet, voli sebe, kazi sebi ja sam osoba, pametan sam, zgodan (cim te cure primecuju), pa i sa svojim manama. Opet pitanje je sta ti zelis, ako si samotnjak nije to lose, malo je i zeznuto, ali i takvi ljudi zive, zaljubljuju se i takve ljude neko voli i zeli.

Znaci, voli sebe, radi ono sto volis, malo mozda mozes da pricas sa ljudima, pa i online ako ti je uzivo problem. I da, samosazaljenje, kapiram da se tako osecas ali moras da se toga resis, sigurno te nesto malo oraspolozi, nasmeje. A i ta negativna energija malo odbija, veruj mi znam dosta ljudi sa slicnim problemom kao i ti, i puni su negativne energije, smeta meni a smeta i njima. Znaci probaj nekako pozitivne misli i manje kukanja, znam da je tesko, ali probaj da razmisljas pozitivno.

I da neki ljudi te nece skapirati, neki ce te nervirati, sa nekima neces znati sta da pricas, ali to se desava svima na planeti Zemlji i normalno je tako da nije problem i tebi. Ne poredi se sa drugima, budi svoj, voli sebe, manje samosazaljenja i guraj nekako.

Ako bas zelis da se promenis, tu je uvek psiholog sa kojim mozes da popricas.

ok, ovi ljudi gore misle ti dobro.
da bih ti dokazao da sam imao i ja slicnih problema odi na googl i kusaj (cujem tudje glasove u svojoj glavi)videces moj problem.
ako zelis da podelis sta te toliko plasi(da kazese sta nemozes da podneses vise)ali budi iskren i opsiran,ja ti neobecavam da ces istg trena ozdraviti ali uputicu te da ti budde malo bolje.

Hm.... samo da ti ovo kazem- postujem to kako se osecas, pa necu da kazem da preuvelicavas.... ali, mnogi i sr.skoli misle da "ovi drugi" imaju vise prijatelja,zabave...jednostavno-bogatiji zivot,a to nije tacno! A tek koliko je propustilo priliku da kaze sr.skolskoj ljubavi da mu se svidja... ihihi!!!!! I ja , i moja sestra, i skoro sve nase drugarice.... :):):)

Sent from my PAP4044DUO using Forum mobile app

nadjes hobi,mozda neke prijatelje preko fejsa,kad upises faks gledaj tu da nadjes neke nove drugare.i to sledjenje to ja nisam dovoljno dobar ti je verovatno od gluposti kojima te je tata tovio..pod jedan:svi smo mi puni mana i vrlina..znaci i ta riba koju nisi smekao sigurno ima neku manu..ne moras da budes savrsen..
jer drugi nisu i evo recimo ja sam do pola gimnazije mislila da su mi pretpostavke o okolini na mestu a u realnosti ,posebno kad sam dosla na fax sam shvatila koliko idiota ima..
znaci po tekstu vidim da imas kapacitet i nisi neki seljober i imas volju da promenis sebe da radis na svojim problemima..eto to ti je vec + jer mnogi i to nemaju..tako da probaj da se fokusiras na nesto sto volis da radis,uzmi papir i na njemu napisi svoje vrline i ciljeve u zivotu i polako radi na njima..
i nemoj da se obeshrabris jer zivot je pun uspona i padova..

Prvo jebbeno zavoli sebe.
...

... prvo sto trebas da uradis je da pustis sto je bilo i da zavolis sebe ...

Ne može on da zavoli sebe ako ga drugi ne vole !

Mehanizam samoljublja je sledeći :

Kad si mali,
tetke, strine, komšinice i mamine prijateljice te hvale,
govore da si sladak,
miluju te i čašćavaju slatkišima,
žele da im sediš u krilu.

Onda ti poveruješ u svoju izuzetnost i - to je to !
Počinješ sebe da voliš !!

Ko je ovo preskočio, teško će nadoknaditi.
Mada, ako je neka uteha,
svako jednom bude neprimećen i nevoljen,
treba to preživeti !

Moj recept je :
Beži odande gde te ne vole,
potraži drugo mesto - možda par metara dalje za takvim žude ..

Kako ste se ispromašivali! ! !
Uvodni tekst nije pisao nikakav srednjoškolac nego načitan i talentovan
ili novinar ili pisac!
Na svih pet ključnih pitanja je odgovorio.
I šta vas je pitao?
Kako da razvije socijalne veštine?
Pa,uvodničar je malo bolji psiholog i od mene i od vas!
Razvijanje socijalnih veština je ključ društvenog uspeha od kojih veština dopasti
se okolini spada u prve takve veštine...Eto mu i odgovora ,ako mu baš treba,mada
sumnjam jer nije komentarisao ni jedan vaš post i nikom se nije zahvalio...Zna on to bolje.
A za vas važi:pokušajte se dopasti ljudima oko vas:lepo se oblačite,ne preterano ekstravagantno,
ali s ukusom (konsultacija-provera obavezno!),šminka,brijanje i sl,vežbajte elokvenciju,trudite se
da vidite lepo u ljudima tako da im možete pokazati da su vam simpatični...itd...

Kako ste se ispromašivali! ! !
Uvodni tekst nije pisao nikakav srednjoškolac nego načitan i talentovan
ili novinar ili pisac!
Na svih pet ključnih pitanja je odgovorio.
I šta vas je pitao?
Kako da razvije socijalne veštine?
Pa,uvodničar je malo bolji psiholog i od mene i od vas!
Razvijanje socijalnih veština je ključ društvenog uspeha od kojih veština dopasti
se okolini spada u prve takve veštine...Eto mu i odgovora ,ako mu baš treba,mada
sumnjam jer nije komentarisao ni jedan vaš post i nikom se nije zahvalio...Zna on to bolje.
A za vas važi:pokušajte se dopasti ljudima oko vas:lepo se oblačite,ne preterano ekstravagantno,
ali s ukusom (konsultacija-provera obavezno!),šminka,brijanje i sl,vežbajte elokvenciju,trudite se
da vidite lepo u ljudima tako da im možete pokazati da su vam simpatični...itd...

Ma jock
Treba znati kome se dopasti! Hijerarhijski onom na vrhu ili bar onom 'iznad' tebe
Ostalima i ne mora. Prema ostaloj sitnoj boraniji se ophoditi sa ljubaznim prezirom, da te mrzeee a da ti se dive.
Tako funkcionise nase smetljiste. Sem u 'izbornom periodu':mrgreen:

ovo sam ja na jednom forumu toliko puta napisala, al' nema ko da čita :aha:

Jes ljepotice...Jednostavno i ti se potrudi da se ljudima dopadneš!
Glupi su oni koji prave kisele ili prezrive face-odbijaju od sebe i ono malo
njih kojima su dotle bili simpa...Tikve...:hahaha:
Ja se i ovako mator trudim da budem šarmantan i elokventan...Sve prodavačice
i konobarice u okolini mi se još s vrata osmehuju...O komšinicama...hm...pa-ništa...;)

Jes ljepotice...Jednostavno i ti se potrudi da se ljudima dopadneš!
Glupi su oni koji prave kisele ili prezrive face-odbijaju od sebe i ono malo
njih kojima su dotle bili simpa...Tikve...:hahaha:
Ja se i ovako mator trudim da budem šarmantan i elokventan...Sve prodavačice
i konobarice u okolini mi se još s vrata osmehuju...O komšinicama...hm...pa-ništa...;)

Taj je covek u uvodnom postu rekao da se i on svidja jednoj kasirki ( kao i ti tim prodavacicama) i ja ne razumem zasto mu niko nije savetovao da ode
na kafu ( ili stagod vec) sa tom devojkom/zenom.

pokretača teme bih zamolio da da neki znak da čita ovo, jer imam šta da mu napišem ali neću ako ne čita,
u međuvremenu prilažem link na moj opširan odgovor na jednu donekle sličnu temu pre dve godine.

u stvari, evo ukratko šta bih hteo da mu poručim:
to što ti se dogodilo je nešto što sam imao prilike da vidim, skoro do u tačku isti slučaj.
to što se osećaš kao da nikom ne bi bio nizašta vredan, to se često događa da u pubertetu mlada osoba tako "nastrada" u smislu da joj se
u svesti stvori takva predstava o sebi, i to je tragično jer se uglavnom niko ne trudi da tu mladu osobu istrgne iz takve traume, čak ni roditelji.

pretpostavljam da si u svom kraju, tu gde te svi znaju od detinjstva, da bi ti tu bilo teško i trulo da se počneš drugačije ponašati,
i da te "imidž" koji (misliš da) si stekao kod drugih zakopava u živom blatu, i da bi kada bi ti sutra počeo drugačije da se ponašaš
da bi te drugi ismejali i "spustili" ... jel da da imaš tako neku predstavu ?

zato bih ti predložio da (ako si u BG, ili nekom drugom mestu dovoljno velikom) da nađeš u nekom drugom kraju grada neki trening borilačke veštine,
ili nekog drugog sporta kojem si možda naklonjen, ali ja bih ti preporučio borilačku veštinu. a zašto, naći ćeš odgovor u onom drugom odgovoru na koji
sam postavio link. ako na pronađeš, napiši pa da objasnim.

Taj je covek u uvodnom postu rekao da se i on svidja jednoj kasirki ( kao i ti tim prodavacicama) i ja ne razumem zasto mu niko nije savetovao da ode
na kafu ( ili stagod vec) sa tom devojkom/zenom.
Vidi...Kafica na trosedu...još bolje na dvosedu je nešto što nije tako teško prelomiti,a kuda to vodi-bolje da
ne pišem...:hahaha::rumenko:
(Majke mi vi niste normalni...Ujutru idem odmah kod...hm...)

Back