Izvovz robe iz Srbije

njuskalo725

Aktivan član
Poruka
1.045
Palo mi je nesto na pamet.Recimo da ja imam kupca za neku robu iz Srbije.
NPR. velika kolicina,650 tona krusaka
I ja to prvo ne mogu prodati kao privatno lice ,vec moram imati svoju firmu?? jel tako??
Dalje ,kada osnujem svoju firmu ,,,ja moram imati dozvolu ,,predpostavljam od ministarstva da mogu tolike kolicine izvesti?
Dalje,,,kada to dobijem,,,,koliki porez ja placam na neto dobit? I sta je uposte NETO dobit? Kakvi troskovi ulaze u Bruto dobit?
,,i Ima ,verovatno jos miliion stvari ...i dovzvola koje trebam dobiti za koje ja i ne znam da postoje??

potrebne su ti sve dozvole i papiri za preduzece registrovano za uvoz-izvoz.

neto dobit je ono sto ti ostaje kada odbijes sve troskove izvoza od vrednosti koju si dobio za kruske.

..........................
pa kazi mi nesto novo?
Koji su to papiri ,,sta se trazi od firme koja oce da izvozi
i da li se racuna u izvoz ako robu prodas u srbiji? a spedicija i ostalo su briga onih koji kupuju robu,,tj inostrane firme
...Sta ,i koji su to troskovi koji se racunaju kao troskovi izvoza..,,spedicija? prevoz? sta_

I ja to prvo ne mogu prodati kao privatno lice ,vec moram imati svoju firmu?? jel tako??
Dalje ,kada osnujem svoju firmu ,,,ja moram imati dozvolu ,,predpostavljam od ministarstva da mogu tolike kolicine izvesti?
Dalje,,,kada to dobijem,,,,koliki porez ja placam na neto dobit? I sta je uposte NETO dobit? Kakvi troskovi ulaze u Bruto dobit?
,,i Ima ,verovatno jos miliion stvari ...i dovzvola koje trebam dobiti za koje ja i ne znam da postoje??
Odes u opstinu na salter za informacije i sve ovo sto si ovde napisao kazes fino njima.Oni ce ti reci sta ti sve treba i kolike su takse za otvaranje.Kod buduceg knjigovdje tkdj.kazes mu sta te muci,reci ces mu koliki izvoz robe ocekujes i on ce ti izracunati sta sve treba da platis-od prihoda za nezaposlene do najkrupnijih davanja.To to je sve gotovo za dva nepuna dana.

Требаш основати своју фирму. За тако нешто, ако ниси стручан, ангажуј стручно лице, тј. правника или рачуновођу (али не ове квази-експерте, него нормалне људе) и они ће ти то оснивање фирме одрадити како треба. Затим требаш имати шпедитера (ако сам ниси шпедитер) и рачуновођу који ће ти одрадити папирологију око извоза. И тада роба оде... остаје ти само да наплатиш то што си продао, а за то је опет најбоље да имаш рачуновођу.
Извоз је ослобођен ПДВ-а, тако да ту немаш трошкова. Такође, најчешће нема ни трошкова у наплати од ино-купца (ако отвориш рачун у иоле нормалној банци).
За оснивачки капитал предузећа ти је довољно да уложиш основних 100 динара.

Међутим, с обзиром да је извоз пипав посао, мораш имати стручна лица око себе, ако сам нису стручан за то, јер ризикујеш да ти посао пропадне.
Ако не радиш са неком специјалном робом, нису ти потребне неке посебне дозволе, оно што ти треба ће ти обезбедити правник при формулисању твоје фирме приликом оснивања.

И никад не заборави: За све што ниси стручан, постоје стручна лица која ће ти то урадити. Они продају своју услугу теби, као што ти продајеш своју робу купцу, дакле - мораш да их платиш, иначе ништа од посла. Не труди се да уштедиш на правнику, рачуновођи и шпедитеру, јер они су веома стручни да ураде посао, али и да те оставе да се сам "удавиш" у њему. Наравно, немој никад узимати ове новокомпоноване стручњаке са инстант експертским знањем, него узми нормалне људе који знају свој посао.

Poslednja izmena:

Sa kruškama nemam iskustva ali imam iskustva sa knjigama.Dakle knjige ako narućite u knjižari ili izdavačkom preduzeću nije dozvoljeno.Ukoliko nađete obično fizičko lice i platite njemu da Vam kupi i pošalje nikakav problem nema.Dokaz da država unapređuje sivu ekonomiju.To je moje lično iskustvo.

..........................
pa kazi mi nesto novo?
Koji su to papiri ,,sta se trazi od firme koja oce da izvozi
i da li se racuna u izvoz ako robu prodas u srbiji? a spedicija i ostalo su briga onih koji kupuju robu,,tj inostrane firme
...Sta ,i koji su to troskovi koji se racunaju kao troskovi izvoza..,,spedicija? prevoz? sta_

Наравно да ти треба фирма. У целом свету, извозом се баве само правна лица, па и код нас. Осим извозно увозног ппредузећа, не треба ти ништа посебно. требаће ти само оно што од тебе тражи купац. Ако извозиш свеже крушке, потребни су ти знање из области беребе на пример. У који се зрелости бере крушка, да би смео у опште да је пошаљешђ било коме. Ако имаш подхладу, која ти треба, треба да имаш ХАСАП уведен у тај објекат. Ако извозиш у Русију, превозник мора да има ТИР и тако даље. Неки купци ( не наша дражава него башђ купци) траже да имаш Глобал Гап уведен у воћњаке. То је заштитни систем који су инсталирали власници ТАСКО ланца мега маркета... И тако даље. Као што видиш, ствар је , што се наше земље веома једностаавна, а што се тиче купаца којима извозиш, све је различито од случаја до случаја.

Sa kruškama nemam iskustva ali imam iskustva sa knjigama.Dakle knjige ako narućite u knjižari ili izdavačkom preduzeću nije dozvoljeno.Ukoliko nađete obično fizičko lice i platite njemu da Vam kupi i pošalje nikakav problem nema.Dokaz da država unapređuje sivu ekonomiju.To je moje lično iskustvo.

Па не пита те човек то. Еквивалет за 650 тона крушака је око 500 000 књига. Које приватно лице може оддједном да купи 500 000 књига и пошаље било коме 500 000 књига?

Па не пита те човек то. Еквивалет за 650 тона крушака је око 500 000 књига. Које приватно лице може оддједном да купи 500 000 књига и пошаље било коме 500 000 књига?

O tome i pričam ustvari tu je i problem.Ako je problem sa knjigama 100 ili 1000 nema veze problem je sa kruškama pretpostavljam mnoooogo veći.Dakle nema većih sankcija nego kada Srbija udari svojim firmama-građanima.Jednostavno to je moje iskustvo ako neko ima
drugačije tj.bolje neka se javi biću zahvalan.Mogli bi malo sa idejama i sa drugom robom-uslugom kako najbolje izbeći sankcije države Srbije.

Мени у опште није јасно о каквим санкицјама ти говориш. Нема ниаквих санкција на извоз из Србије, од стране наше државе. Постоје правила по којима се то ради и та правила нису различита у осталим државама које нас окружују. Пореуз је негде виши негде нижи, код нас је просечан. Постоји неки тихи програм државе, која минира избоз из Србје за Русију, ал се и ту ради самоо ако је извозник Србин. И то је тихо и неприметно. Не ради се ни о каквим санкцијама претњама, отимачинама.... било чему. то дакле иде без сметење. Да ли би био љубазан да ми објассниш о каквим санкцијама се ради кад је у питању извоз. Поготово извоз српских производа у друге земље. Био би ти захвалан да ми објасниш. Крушке конкретно нису ни на каквом режиму и не постоје никаве квоте које се одређују за извоз. Квоте на разне производе увооди ЕУ, али само за своје чланице и у тим квотама нема ни једног воћа.

Samo kontaktiraj SPEDITERA! On sve za tebe odradi. http://transportrobe.com
Pozovi ih i raspitj se. Ako hoces najbolju kintu uz malo cimanja salji za USA nemoj nigde drugde najbolje prolaze kruske ;)
Ako hoces na lak nacin da zaradis kintu imas sajt ALIBABA registruj se na tom sajtu i tu ce ti se javljati kupci iz celog sveta. Oni dodju pokupe ti samo sedis i proizvodis kruske. Prosto da prostije ne moze biti.

Ako uspes sve to zahvali mi se jednog dana :D

brate sta ne mozes,dodju ti lepo s kamionima plate u evricima i cao,kazes poklonio sam ko vas hebe necu ni dinar vam dam,a ne prodajes drzavi kilo shenice po 15 din pos oni valjaju 5x vise

- - - - - - - - - -

Samo kontaktiraj SPEDITERA! On sve za tebe odradi. http://transportrobe.com
Pozovi ih i raspitj se. Ako hoces najbolju kintu uz malo cimanja salji za USA nemoj nigde drugde najbolje prolaze kruske ;)
Ako hoces na lak nacin da zaradis kintu imas sajt ALIBABA registruj se na tom sajtu i tu ce ti se javljati kupci iz celog sveta. Oni dodju pokupe ti samo sedis i proizvodis kruske. Prosto da prostije ne moze biti.

Ako uspes sve to zahvali mi se jednog dana :D
to se ne radi tako trebo si se regnes i posredujes:rtfm:

hahaha, zar se i ti zamlacujes sa ovim ramizom iz uba? :lol:

on kad vidi neku temu na ekonomiji mora da odgovori. iako nema blage veze. boles' je to ;)

Prijatelju,svaka roba koja se naruči konkretno u Srbiji i pošalje u CH po meni je izvoz pa makar bile i 50 knjige.Jesu li firme registrovane za izvoz ili ne,imaju li devizni račun ili ne ja stvarno neznam.Pretpostavljam da ako privatno lice ima devizni račun i može da mi pošalje normalno preko
pošte zašto firma nemože ostaje mi nejasno.Ustvari ja samo delim iskustvo da mi je rečeno treba
im 7-8 papira za slanje knjiga bez obzira na plaćanje.Posle tog i mnogih drugih iskustva počinjem
da shvatam da je Srbija uvela sankcije svojim firmama ili faforizuje samo strance a svoje tera u
sivu ekonomiju.Kako drugačije objasniti?Poznato Vam je da u celom svetu ima hiljade ljudi našeg
porekla i valjda bi smeli makar po neku knjigu da kupe a nemora jedan da kupi 500000.
Takođe vidim veliki potencijal nezaposlenih ili honoraraca ako hoće da rade i znaju dobro poso
mogli bi da izađu iz ilegale manje da kukaju na državu jer država je takva kakva je pokrenu se za poso i razmišljalju kako izaći iz situacije tj.zaraditi koji dinar.Možda Vi vidite drugačije jer živite
svakodnevno u toj sredini ja ne pa drugačije gledam.

Мени у опште није јасно о каквим санкицјама ти говориш. Нема ниаквих санкција на извоз из Србије, од стране наше државе. Постоје правила по којима се то ради и та правила нису различита у осталим државама које нас окружују. Пореуз је негде виши негде нижи, код нас је просечан. Постоји неки тихи програм државе, која минира избоз из Србје за Русију, ал се и ту ради самоо ако је извозник Србин. И то је тихо и неприметно. Не ради се ни о каквим санкцијама претњама, отимачинама.... било чему. то дакле иде без сметење. Да ли би био љубазан да ми објассниш о каквим санкцијама се ради кад је у питању извоз. Поготово извоз српских производа у друге земље. Био би ти захвалан да ми објасниш. Крушке конкретно нису ни на каквом режиму и не постоје никаве квоте које се одређују за извоз. Квоте на разне производе увооди ЕУ, али само за своје чланице и у тим квотама нема ни једног воћа.

Prijatelju,svaka roba koja se naruči konkretno u Srbiji i pošalje u CH po meni je izvoz pa makar bile i 50 knjige.Jesu li firme registrovane za izvoz ili ne,imaju li devizni račun ili ne ja stvarno neznam.Pretpostavljam da ako privatno lice ima devizni račun i može da mi pošalje normalno preko
pošte zašto firma nemože ostaje mi nejasno.Ustvari ja samo delim iskustvo da mi je rečeno treba
im 7-8 papira za slanje knjiga bez obzira na plaćanje.Posle tog i mnogih drugih iskustva počinjem
da shvatam da je Srbija uvela sankcije svojim firmama ili faforizuje samo strance a svoje tera u
sivu ekonomiju.Kako drugačije objasniti?Poznato Vam je da u celom svetu ima hiljade ljudi našeg
porekla i valjda bi smeli makar po neku knjigu da kupe a nemora jedan da kupi 500000.
Takođe vidim veliki potencijal nezaposlenih ili honoraraca ako hoće da rade i znaju dobro poso
mogli bi da izađu iz ilegale manje da kukaju na državu jer država je takva kakva je pokrenu se za poso i razmišljalju kako izaći iz situacije tj.zaraditi koji dinar.Možda Vi vidite drugačije jer živite
svakodnevno u toj sredini ja ne pa drugačije gledam.

Pa i na zapadu do pre pojavljivanja Ebaya Amazona i sl stranica preko kojih firme danas porodaju svoje prozvode privatnim licima iz celog sveta nisi mogao kao privatno lice da kupis neku manju kolicinu robe...I dan danas mnogo gde ne mozes nzn bim se bavis ali kod grosista privatnik ne moze da kupuje robu

Pa i na zapadu do pre pojavljivanja Ebaya Amazona i sl stranica preko kojih firme danas porodaju svoje prozvode privatnim licima iz celog sveta nisi mogao kao privatno lice da kupis neku manju kolicinu robe...I dan danas mnogo gde ne mozes nzn bim se bavis ali kod grosista privatnik ne moze da kupuje robu

Upravo mnogo ranije za vreme Tita ili komunizma slali su mi knjige u CH i to 1967,68 ,69-e itd.i ne samo to već i štampu,lokalni list sam bio pretplaćen,bez problema smo otvarali devizni račun,slali novac na štednju itd.Čak sam dobio lep katalog robne kuće NAMA iz
Zagreba gde su pronašli adresu pojma nemam niti sam im tražio niti sam znao za takvu robnu kuču svejedno oni su mi poslali debeli katalog 68 ili 69-e doduše nije postojala demokratija nego kominizam ili šta već.Šta može a šta nemože u Srbiji pojma nemam samo ja sam
dva puta dobio knjige i oba puta platio i jasno nagradio osobu koja mi je to završila.To je isto bila mala količina knjiga moguće oko 50 komada.

Upravo mnogo ranije za vreme Tita ili komunizma slali su mi knjige u CH i to 1967,68 ,69-e itd.i ne samo to već i štampu,lokalni list sam bio pretplaćen,bez problema smo otvarali devizni račun,slali novac na štednju itd.Čak sam dobio lep katalog robne kuće NAMA iz
Zagreba gde su pronašli adresu pojma nemam niti sam im tražio niti sam znao za takvu robnu kuču svejedno oni su mi poslali debeli katalog 68 ili 69-e doduše nije postojala demokratija nego kominizam ili šta već.Šta može a šta nemože u Srbiji pojma nemam samo ja sam
dva puta dobio knjige i oba puta platio i jasno nagradio osobu koja mi je to završila.To je isto bila mala količina knjiga moguće oko 50 komada.

Nzn moguce ne mogu se izjasnjavati o tome kad ne znam tacno ali znam da bez vat broja ima komplikacija ako covek zeli da dobije netto cene..Na primer ja dosta kupujem iz Eng Nemacke i registrujem moj vat broj kod proizvodjaca koji mi salje robu bez pdv ..To kao privatno lice nije moguce

Poslednja izmena:
Nzn moguce ne mogu se izjasnjavati o tome kad ne znam tacno ali znam da bez vat broja ima komplikacija ako covek zeli da dobije netto cene..Na primer ja dosta kupujem iz Eng Nemacke i registrujem moj vat broj kod proizvodjaca koji mi salje robu bez pdv ..To kao privatno lice nije moguce

Ja pojma nemam šta je to vat broj,mene samo intersuje koliko šta košta kupim ovo il ono trgovac mora da zna cenu tj.koliko treba da platim a ima li poreza i koliko za mene je nebitno.Kada bi mogo sa nekim piscem tj.stručnjakom da uhvatim vezu napiše mi kao članak
jednu temu dam mu 500 ili 1000franaka i ravno mi hoće li platiti porez Srbiji ili neće.Znači on meni kao diplomski rad ja njemu pare i knjige mi ne zauzimaju mesto.(jasno taj mora da ima znanje ne samo diplomu jer ako ima diplomu a nema znanje sve pada u vodu)
Pozdrav franak

Da ja se time bavim, i od toga zivim vec 20 godina. Zato sam se i javio da diskutujem na ovoj temi. I reko sam sta sam imao. Dakle to je tako, kako sam gore napisao. Knkretno za Kruske mu treba sve ovo sto sam napisao gore, a uz to bi mu cceo posoolaksalo i lakse bi nasao kupce, ako bi mu plantaze imale Global gap, sertifikat. A pothlada, ili prerrada, BRC sertifikat. U slucaja izvoza za rusiju, spediter ce mu uraditi dokumentaciju iTIR ii sve sto treba,. Samo generalno treba da od kupca nauci kakvu berbu podrazumeva i kako roba treba da bude spakovana. Vrlo cesto kultura berbe je u nas takva , da kupci odustaju. U koliko se roba nalazi u Sumadiji ili u Banatu, oni tacno znaju tamo, kakva roba za izvoz u Rusiju treba da bude. A kakav recimo za izvoz u Nemacku, obzirom da to nije isto.

Da ja se time bavim, i od toga zivim vec 20 godina. Zato sam se i javio da diskutujem na ovoj temi. I reko sam sta sam imao. Dakle to je tako, kako sam gore napisao. Knkretno za Kruske mu treba sve ovo sto sam napisao gore, a uz to bi mu cceo posoolaksalo i lakse bi nasao kupce, ako bi mu plantaze imale Global gap, sertifikat. A pothlada, ili prerrada, BRC sertifikat. U slucaja izvoza za rusiju, spediter ce mu uraditi dokumentaciju iTIR ii sve sto treba,. Samo generalno treba da od kupca nauci kakvu berbu podrazumeva i kako roba treba da bude spakovana. Vrlo cesto kultura berbe je u nas takva , da kupci odustaju. U koliko se roba nalazi u Sumadiji ili u Banatu, oni tacno znaju tamo, kakva roba za izvoz u Rusiju treba da bude. A kakav recimo za izvoz u Nemacku, obzirom da to nije isto.

Pa ja sam takođe napisao svoje iskustvo,čak sam Vam poslao na private.Pretpostavljam da imate više iskustva nego ja i reko sam Vam da živite u toj sredini a ja u drugačijoj pa samo ovdi imam iskustva.Samo hoću još jednom da naglasim da Srbija mnogo navija za sivu
ekonomiju zato joj tako ide kako ide bolje znate od mene.Na osnovu Vašeg iskustva predložite ljudima kako raditi i izbegavati komplikovane situacije sa državom,raditi i živeti jer čekati na državu da nešto promeni život će da prođe.Takođe možemo polemisati šta građani mogu ponuditi svetu od svojih proizvoda ili usluge jer bez obzira kakva je situacija građani moraju makar ručati danas,ako ništa ne zarade nema besplatnogt ručka pa makar i na kazanu jer i to neko plaća.

Ja u celom svo zivotu nikad nisam bio u sivoj zoni i sve rqadim na belo i po zakonu. Porez placam a izvozim godinama i prilicno veliku kolicinu robe.
Dakle nema kupovine sa njive. To je zakonom regulisano. Samo pravno lice moze da izvozi a ne privatno. NBiko vise ne moze da dodje i da kupi direktno robu u kesu tek tako, jer je i to regulisano zakonom ko i u svakoj zemlji.

Ja u celom svo zivotu nikad nisam bio u sivoj zoni i sve rqadim na belo i po zakonu. Porez placam a izvozim godinama i prilicno veliku kolicinu robe.
Dakle nema kupovine sa njive. To je zakonom regulisano. Samo pravno lice moze da izvozi a ne privatno. NBiko vise ne moze da dodje i da kupi direktno robu u kesu tek tako, jer je i to regulisano zakonom ko i u svakoj zemlji.

Ja pojma nemam jel Vi radite na crno il na belo,plaćate li porez il ne.Na njivi ništa ne kupujem,i pojma nemam ko šta da izveze ili radi po zakonu il van zakona.Pa to je poso države Srbije,hoće li da uzme pare il neće i izgleda vaše pare hoće a moje su šugave i neće.Upravo zbog nakaradnog sistema ja se moram prilagoditi kada sam trebao nešto oko kompjutera čovek se zauzeo ja mu platio u to vreme 1300franaka i ravno mi do kosova što Srbija neće porez.Kada mi je bila potrebna profesorka engleskog ja joj platio zadovoljna ona a i ja za porez ne brinem.Ako uzmete halo oglasi i vidite časovi srpskog,matematike itd.
nećete valjda reći da oni plaćaju porez.Neznam dal ćemo se sada razumeti.

Back