"Izveo sam dete na put" - šta to stvarno znači?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Roditelji odrasle dece često kažu: "Izveo sam dete na put!"

Pri tome često tom istom detetu ograničavaju sve što se ograničiti može, stalno mu se upliću u život i, samo ako mogu, odlučuju umesto "deteta".

Da li su onda stvarno "izveli dete na put"?

Ne, ne bih rekao! Ako si ga izveo na put pusti ga da samo odlučuje, čak i ako ti te odluke deluju pogrešno.

Ako ne možeš da pustiš da zaista samostalno odlučuje - nisi ga izveo na put!

Prema tome svaki roditelj mora da bude svestan: ili je izveo dete na put i prepusti mu da putuje kako mu volja - ili ga nije izveo na put pa mora da odlučuje umesto deteta!

Mislim da to za sebe mogu da kažem.
Prvo, još u obdaništu sam plaćao časove engleskog.
To se tada nije uopšte videlo.
Sada priča engleski kao srpski.
Završio je Informatiku sa 9.5.
Sada je u USA tamo radi da bi najesen imao
za školarinu i i smeštaj da završi Master studuje informatike u BG.
Ima i CISCO licencu.

I možda najbitnije:
Niko nikad nije došao na vrata da se
požali na njega.

PS: Poklonio mi je veliki plazma TV
i kućni bioskop sa zvučnicima.

Poslednja izmena:
Pozz Ribarcicu :) evo da ti ja objanim kako ja to vidim :D i sta za mene predstavlja i ima znacenje recenica iz tvoje teme :) Izvesti dete na Pravi put,,,
Opet cu biti dosledna svojim stvavovima i kod mene svaka zivotna tema i svaki pogled na zivot ima ugao gledanja sa duhovne strane... :)
tako da po meni dete treba vaspitati od malih nogu i uciti Pravim vrednostima,,, ono sve sto moze da proistekne iz jedne zdrave porodice, a to je da dete bude uvek iskreno, posteno, pravedno, da ima pozitivu u svojim mislima, da je dobrodusno,,,da bude zaista tako dobrodusnoo.. Tu i roditelji moraju biti primer,,da zive i oni u skladu sa svim tim vaspitnim ucenjem,,, da mu usadjuju prave vrednosti, da dete razvitkom svojim samo napreduju ka dobroj putanji :) i napreduje samo ,,, opsirna je tema,,ali da sad ne nabrajam sve vrline i dobre strane , da bude Pobozan , ok nije tema religija,,ali opet kazem ja sve posmatram iz tog ugla,,,jer evo recimo za roditelje je blazenstvo ako decu pouci Hristovoj nauci, da dete bude dobar vernik i dobra osoba,,, to je uspeh roditelja, za to ce odgovor dati kod Boga... Roditeljsvo je odgovornost.,, ali sustina je da dete zna cilj svog zivota, da ga naucimo i uzdignemo od zemaljskog, tj Bogu priblizimo ...,kratko receno,, to po meni znaci izvesti dete na pravi put.

Ne treba biti previse strog ,dete ce u jednom momentu poceti da se ponasa kao pusteno sa lanca
Znam jedan takav primer.
Izveo sam dete na pravi put rekla bih da znaci da su izveli dete na put kojim su oni hteli da idu,ali iz nekog razloga nisu.
Cesto roditelji imaju ogromnu zelju da dete radi ono sto su oni nekada zeleli.

Roditelji odrasle dece često kažu: "Izveo sam dete na put!"

Pri tome često tom istom detetu ograničavaju sve što se ograničiti može, stalno mu se upliću u život i, samo ako mogu, odlučuju umesto "deteta".

Da li su onda stvarno "izveli dete na put"?

Ne, ne bih rekao! Ako si ga izveo na put pusti ga da samo odlučuje, čak i ako ti te odluke deluju pogrešno.

Ako ne možeš da pustiš da zaista samostalno odlučuje - nisi ga izveo na put!

Prema tome svaki roditelj mora da bude svestan: ili je izveo dete na put i prepusti mu da putuje kako mu volja - ili ga nije izveo na put pa mora da odlučuje umesto deteta!

Pa mislim da se tom izjavom ( svuda u svetu) koriste roditelji koji sebi sami daju casti i priznanja.Vrsta samoreklamiranja.Obicno kod ljudi koji dete vide kao produzetak sebe a ne samostalno bice.I takodje roditelji, koji od roditeljstva prave "posao. zrtvovanje, odricanje". Uglavnom ljudi koji su i sami rasli vaspitavani osecanjima krivice, obaveze i straha. Znaci ljudi koji imaju ideju roditeljske ljubavi ali je retko stvarno osecaju.

Pa mislim da se tom izjavom ( svuda u svetu) koriste roditelji koji sebi sami daju casti i priznanja.Vrsta samoreklamiranja.Obicno kod ljudi koji dete vide kao produzetak sebe a ne samostalno bice.I takodje roditelji, koji od roditeljstva prave "posao. zrtvovanje, odricanje". Uglavnom ljudi koji su i sami rasli vaspitavani osecanjima krivice, obaveze i straha. Znaci ljudi koji imaju ideju roditeljske ljubavi ali je retko stvarno osecaju.
Isto to i ja mislim!

Propustio sam da u uvodu napomenem: mislim na "decu" koja rade, ponekad žive u istoj zgradi (ili čak stanu) sa roditeljima a ponekad sasvim zasebno. Uprkos tome, mnogi roditelji žele, ili bar pokušavaju, da odlučuju u, i o, životu "dece".
Neko ko ne zarađuje svakako nije "na svom putu".

Isto to i ja mislim!

Propustio sam da u uvodu napomenem: mislim na "decu" koja rade, ponekad žive u istoj zgradi (ili čak stanu) sa roditeljima a ponekad sasvim zasebno. Uprkos tome, mnogi roditelji žele, ili bar pokušavaju, da odlučuju u, i o, životu "dece".
Neko ko ne zarađuje svakako nije "na svom putu".

Tragedija je da postoje roditelji koji samo onesposobljavaju decu da bi sami sebi dali zivotni cilj .Ali kada se radi o odgovornosti- sve pada na ramena deteta.U poslednjim generacijama mnogo roditelja se smatra ( u mom profesionalnom krugu) starom decom - adult children- ljudi koji su "osteceni" od svojih roditelja ipak postali roditelji...ma neverovatno.Posledice su svuda prisutne.

Back