Izučeni književnici

Dragoljub69

Buduća legenda
Poruka
26.820
SANU ima dvojicu akademika koji se vode kao književnici,a jedan nema ni potpunu srednju školu dok je drugi
završio gimnaziju...
Nasuprot tome hiljade dipl.prof.književnosti,jezika i sl i to s najvišim akademskim zvanjima nisu književnici jer nisu
napisali ni pesmu u životu!
Da li žive život svoje dece? Tj onih brda knjiga koje su pročitali ili su zgađeni od književnosti ili im se čini (to su mi
neke prijateljice i potvrdile) da ne mogu dostići te uzlete velikana svetske literature...
Tek,skoro da nema književnika u književnosti...Zašto?

Kad sam bio momak i završavao srednju,nas dobre matematičare interesovali najviše
tehnički fakulteti,a nekako je za devojke bilo da studiraju Filozofski i Filološki gde nema
matematike...:mrgreen: Ta dva fakulteta smo zvali "udavačkim" fakultetima...:manikir:

Ja znam dosta ljudi koji studiraju književnost i pišu. Mnogi čak i odlično, s obzirom da često koriste intertekstualne veze, znaju da barataju jezikom, stilom, poznaju teoriju književnosti itd. Jedini problem je što nema ko da ih objavi, te se teško i proguraju a ono što se progura je poluproizvodno (znam nekoliko žena koje su objavile zbirke pesama, a te pesme su običan prosek, da ne kažem - klasična ženska poezija; smatram da to treba da postoji kao podžanr jer se može tu gurnuti štošta :mrgreen: )

SANU ima dvojicu akademika koji se vode kao književnici,a jedan nema ni potpunu srednju školu dok je drugi
završio gimnaziju...
Nasuprot tome hiljade dipl.prof.književnosti,jezika i sl i to s najvišim akademskim zvanjima nisu književnici jer nisu
Da li žive život svoje dece? Tj onih brda knjiga koje su pročitali ili su zgađeni od književnosti ili im se čini (to su mi
neke prijateljice i potvrdile) da ne mogu dostići te uzlete velikana svetske literature...

Većina književnika koji su članovi SANU studirali su književnost (Matija Bećković, Dragoslav Mihailović, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Miro Vuksanović, Goran Petrović). Neki od njih studije nisu završili, ali su fakultet bar upisali. Manjina je iz nekih drugih struka (Dušan Kovačević je završio dramaturgiju (što i nije naročito daleko od književnosti), Miodrag Pavlović je ljekar, a Dobrica Ćosić je, naravno, najpoznatiji kalemar u Srbiji, mada ima i Višu partijsku školu :))
Naravno, sve ovo nije naročito važno, ali nije dobro da se u raspravu kreće sa krivim pretpostavkama.

Kad bi se uradilo takvo nepotrebno istraživanje, sigurno bi se utvrdilo da pisci književnost upisuju češće nego bilo koji drugi fakultet. Takođe sam siguran da većina to ne čini da bi kroz formalno obrazovanje postali pisci, već prije oportunistički, jer je književnost nešto što ih interesuje i što vole.

Većina književnika koji su članovi SANU studirali su književnost (Matija Bećković, Dragoslav Mihailović, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Miro Vuksanović, Goran Petrović). Neki od njih studije nisu završili, ali su fakultet bar upisali. Manjina je iz nekih drugih struka (Dušan Kovačević je završio dramaturgiju (što i nije naročito daleko od književnosti), Miodrag Pavlović je ljekar, a Dobrica Ćosić je, naravno, najpoznatiji kalemar u Srbiji, mada ima i Višu partijsku školu :))
Naravno, sve ovo nije naročito važno, ali nije dobro da se u raspravu kreće sa krivim pretpostavkama.

Kad bi se uradilo takvo nepotrebno istraživanje, sigurno bi se utvrdilo da pisci književnost upisuju češće nego bilo koji drugi fakultet.
Takođe sam siguran da većina to ne čini da bi kroz formalno obrazovanje postali pisci, već prije oportunistički, jer je književnost nešto što ih interesuje i što vole.

Pisci ( tu mislim na one koje citam, volim) obicno ne studiraju knjizevnost. Jako je cudno da ako uopste nesto studiraju, onda je to medicina ili pravo.

završio gimnaziju...

Veću glupost od ove davno nisam pročitala.
Matija Bećković, Goran Petrović, David Albahari, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Miro Vuksanović, Dragoslav Mihajlović - svi se vode kao književnici, a i svi su studirali književnost ( Albahari englesku )!!!
Dajte ljudi bar malo preciznosti i činjenica, ako već znanja i poštovanja nemate!
A tek o poređenju hiljade dipl.profesora književnosti sa najvišim akademskim znanjem koji nisu književnici...šta reći, a ne zaplakati.
Autor teme čini se da nikada nije čuo za talenat koji od običnog čoveka napravi umetnika, bez obzira na stepen i vrstu obrazovanja.

završio gimnaziju...

Veću glupost od ove davno nisam pročitala.
Matija Bećković, Goran Petrović, David Albahari, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Miro Vuksanović, Dragoslav Mihajlović - svi se vode kao književnici, a i svi su studirali književnost ( Albahari englesku )!!!
Dajte ljudi bar malo preciznosti i činjenica, ako već znanja i poštovanja nemate!
A tek o poređenju hiljade dipl.profesora književnosti sa najvišim akademskim znanjem koji nisu književnici...šta reći, a ne zaplakati.
Autor teme čini se da nikada nije čuo za talenat koji od običnog čoveka napravi umetnika, bez obzira na stepen i vrstu obrazovanja.
Za Bečkovića znam da je završio gimnaziju i šlus!Akademik s gimnazijom...
Albahari ok,o ostalima i nemam pojma...:mrgreen: Mora da su jači pisci...U najbolje ne spadaju-zna se koji su vrh naše
književnosti...Poznate van naše zemlje na prste jedne ruke...Među njima niko ko je književnost studirao...:mrgreen:

Poslednja izmena:
Od 10 velikana srpske književnosti ,jedva trećina izučeni književnici...
Иво Андрић, Исидора Секулић, Меша Селимовић, Александар Тишма, Борислав Пекић, Васко Попа, Милорад Павић, Стеван Раичковић, Данило Киш и Милош Црњански...
Da li to govori više o samoj književnosti kao delatnosti ili o kvalitetu studija književnosti? Mišljenja sam da i jedno i drugo,ali i treče:
našoj zaostalosti ne samo u privrednom ,ekonomskom i tehnološkom razvoju,već i u kulturnom razvoju!Još od Miloša se kesa s parama za
kulturu i obrazovanje stiskala kao da je zmija u njoj!

Književno stvaranje i interesovanje za institucionalno i naučno proučavanje književnosti su relativno bliske stvari, ali to nipošto ne znači da se na fakultetu uči kako da se postane pisac. Ne mislim da iko upisuje studije književnosti zbog toga. Ljudi književnost studiraju prije svega zato što vole da čitaju i da se bave knjigama. S druge strane, sistematizovan način proučavanja istorije i teorije književnosti i dobra lektira pomoći će svakom potencijalnom piscu. Da li želi da studira književnost ili da se nekako samoobrazuje, manje je važno. Jedna stvaru u koju sam siguran je da nema uspješnog pisca (posebno prozaika) bez prilične čitalačke kilometraže i iskrene ljubavi prema knjizi.

Evo, ja sam profoesor engleskog jezika i književnosti (kao i Albahari), ali ja nisam baš nešto stručan za pisanje književnih djela. Znam dobro napisati esej, vijest, reportažu...i to je to. Par puta sam pokušavao napisao neki roman, priču itd, ali bez većeg uspjeha! Dokaz je roman koji sam počeo još prije 2 godine i do sada imam napisane 3 strane! Imam fenomenalnu ideju, ali ne uspjevam da je pretočim na papir! Očigledno je da ja i Albahari, iako imamo isto obrazovanje, ipak smo na vrlo različitim pozicijama.

Književnost je umjetnost, a ne nauka! Obrazovanje sa tim ima malo dodirnih tačaka.

Mene su uvijek fascinirali ljudi koji napišu malo, ali kvalitetno! Primjer je Harper Li, neka američka provincijalka, koja je uspjela napisati jedan genijalan roman i to je sve što je napisala u životu.

Od 10 velikana srpske književnosti ,jedva trećina izučeni književnici...
Иво Андрић, Исидора Секулић, Меша Селимовић, Александар Тишма, Борислав Пекић, Васко Попа, Милорад Павић, Стеван Раичковић, Данило Киш и Милош Црњански...
Da li to govori više o samoj književnosti kao delatnosti ili o kvalitetu studija književnosti? Mišljenja sam da i jedno i drugo,ali i treče:
našoj zaostalosti ne samo u privrednom ,ekonomskom i tehnološkom razvoju,već i u kulturnom razvoju!Još od Miloša se kesa s parama za
kulturu i obrazovanje stiskala kao da je zmija u njoj!

Većina velikih pisaca u posljednjih 200 godina nije imala formalnu naobrazbu, tj. radilo se o samoucima.

Flaubert- počeo pravo, ali ništa nije položio
Dostojevski- jedan od rijetkih sa završenom visokom školom, diplomirani inženjer
vojnih fortifikacija
Tolstoj- studij orijentalnih jezika i prava na sveučilištu u Kazanu (sic !), nije ništa dao
od ispita, odustao
Joyce- ništa, jedino neki tečajevi iz pjevanja
Kafka- počeo studij prava i odustao
Čehov- istinska veličina, završio i prakticirao medicinu, liječnik
Faulkner- srednja škola, inače ništa
Proust- nešto visio na pravu, dao koji ispit i dosta brzo odustao
Thomas Mann- ništa, srednja škola
...

U modernije doba, 19. i 20. st., većina je pisaca samouka
(kao i oni prije, Shakespeare i ostali). Uglavnom imaju srednju školu, a neki
su pokušali- i uglavnom odustali- od studija prava.
Puno manji broj je imao veze s medicinom, no to - uglavnom- nisu najveći pisci- iako
su mnogobrojni: http://en.wikipedia.org/wiki/Physician_writer

Zaključno- većina su velikih i vrhunskih pisaca, tek uz poneku iznimku
(Dante, Milton, ...) bili praktički samouci, uz završene srednje škole njihovih doba.

Većina velikih pisaca u posljednjih 200 godina nije imala formalnu naobrazbu, tj. radilo se o samoucima.

Flaubert- počeo pravo, ali ništa nije položio
Dostojevski- jedan od rijetkih sa završenom visokom školom, diplomirani inženjer
vojnih fortifikacija
Tolstoj- studij orijentalnih jezika i prava na sveučilištu u Kazanu (sic !), nije ništa dao
od ispita, odustao
Joyce- ništa, jedino neki tečajevi iz pjevanja
Kafka- počeo studij prava i odustao
Čehov- istinska veličina, završio i prakticirao medicinu, liječnik
Faulkner- srednja škola, inače ništa
Proust- nešto visio na pravu, dao koji ispit i dosta brzo odustao
Thomas Mann- ništa, srednja škola
...

U modernije doba, 19. i 20. st., većina je pisaca samouka
(kao i oni prije, Shakespeare i ostali). Uglavnom imaju srednju školu, a neki
su pokušali- i uglavnom odustali- od studija prava.
Puno manji broj je imao veze s medicinom, no to - uglavnom- nisu najveći pisci- iako
su mnogobrojni: http://en.wikipedia.org/wiki/Physician_writer

Zaključno- većina su velikih i vrhunskih pisaca, tek uz poneku iznimku
(Dante, Milton, ...) bili praktički samouci, uz završene srednje škole njihovih doba.

Koliko znam, Kafka je doktorirao pravo.

Kafka je prvi doktor imaginacije u književnosti!;)
Pionir nadrealizma,rodonačelnik simbolike i metaforizma,razigranosti misli i jezika-
oslobodilac književnog jezika svih stega osim duhovnih...Bez njega ni M od Mana ni
B od Beketa itd...
To se ne uči ni na kakvim studijama...Sada da...:mrgreen:

Jeste, ali je ipak doktorirao i prava.
Inače, od onih koje je Urvan gore nabrojao jedan pravi izuzetak od principa da je (samo)obrazovanje piscu neophodno je Vilijam Fokner. Dosta dobro je poznavao Šekspira, Stari i Novi zavjet i još ponešto od klasične literature, ali, generalno, nije bio naročito načitan. Ipak, talenat, prepoznavanje metaforičkog potencijala američkog Juga i gotovo nadnaravni osjećaj za tragiku ljudskog života bili su dovoljni.

Kafka je prvi doktor imaginacije u književnosti!;)
Pionir nadrealizma,rodonačelnik simbolike i metaforizma,razigranosti misli i jezika-
oslobodilac književnog jezika svih stega osim duhovnih...Bez njega ni M od Mana ni
B od Beketa itd...
To se ne uči ni na kakvim studijama...Sada da...:mrgreen:

Sve, sve...al' gde Džojsu da umanjuješ zasluge? :mafijas:

Kafka jeste poseban u svakom smislu, neponovljiv takođe. Ipak, malo si preterao.

Poslednja izmena:
završio gimnaziju...

Džaba krečite, ovaj ništa ne razume. Profesor književnosti = književnik. Nedostatak diplome profesora književnosti = izučeni književnik.
Jebga novinaru, evo sad ti dajem i javnu repku za glupost.

Džaba krečite, ovaj ništa ne razume. Profesor književnosti = književnik. Nedostatak diplome profesora književnosti = izučeni književnik.
Jebga novinaru, evo sad ti dajem i javnu repku za glupost.
Mora da si taj udavački faks pohađala pa ti jako to smeta...:mrgreen::rumenko::lol:
A inače obožavam gluposti,pa sam počašćen...A pošto si nam se pridružila-zaigraj s nama Užićko!
No ,nemoj danas-za par dana možemo-ispoštovačemo nastradale...

Moje iskreno razmišljanje o ovoj temi se svodi na to da studije književnosti ili srodne delatnosti ili
nauke,u dobroj meri "ubija" volju,lucidnost,motive i čak i talenat potencijalnog književnika.Rekao bih
da posle takvih studija opstaju kao književnici samo mega talenti! Takvi su Pavić,Kiš,Albahari,a imamo
i ovde jednu(pst :mrgreen:),dok ostali gube volju da prave slatkiše u fabrici čokolade...
Ali zato doce i pravnici koji nisu morali čitati i ono čime ne bi ni...(:mrgreen:)-razbijaju!

Poslednja izmena:

Back