Izreke i mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme MS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ко искрено и страсно љуби истину, слободу и отаџбину,
слободан је и неустрашив као Бог,
а презрен и гладан као пас.

Петар Кочић

Poslednja izmena:
Није страшно ако човек остане сам против свих. Тачно је да историју пишу победници, али историју стварају идеје ,поражених’: најзначајнија учења и мисли у трезору Европљана исписали су велики губитници, од Платона и Јулијана Императора, преко Дантеа, Де Местра, Доносо Кортеса, Ничеа и Достојевског, до Еволе, Карла Шмита, Јингера, Хајдегера и Црњанског. Списи мислилаца и писаца победника су безнадежно плитки, безначајни и досадни.”

- Драгош Калајић

Vladaj svojim osećanjem, jer ako ne sluša, onda ono zapoveda.

Horacije

o0o

Ako na stazi života potrčiš i padneš, podigni se i očisti prašinu, jer nije gubitnik onaj koji pada, već onaj koji ostaje da leži.

Aristotel

o0o

Raditi u besu, isto je što i jedriti po buri.

Euripid

o0o

Није мудар онај који много зна, већ онај чија су знања корисна.

Есхил

о0о

Са оним ко је добар, ја сам добар, са оним ко није добар, ја сам ипак добар.

Лао Це

о0о

Ако хоћемо да нас свет воли, морамо и ми волети свет.

Свети Аугустин

о0о

И онај кога гоне, и они који гоне, призивају Бога.

арапска пословица

о0о

Само врлина даје трајно задовољство.

Сенека

о0о

Лењивци нису само они који не раде, већ и они који могу да раде боље.

Сократ

о0о

Једно "ево ти" вреди више него десет "нека ти Бог помогне".

кинеска изрека

о0о

Ако временом не постанеш бољи, постаћеш гори.

јеврејска изрека​

српске пословице:

Није срамота пасти, срамота је не дићи се.

Коју воду мораш пити, немој је мутити.

Види себе прво, па онда другога.

Ко не мисли о добру, тај мисли о злу.

Конфуције, мисли:

Сви људи не могу бити богати и значајни, али сви могу бити добри.

Боље је упалити и једну малу светиљку него проклињати таму.

Човек који начини грешку а не исправи је, чини другу грешку.

Ко је уљудан преко мере, постаје досадан. Ко је опрезан преко мере, изгледа страшљив. Ко је одважан преко мере, узрокује неред. Ко је искрен преко мере, делује окрутно.

Неко може да победи хиљаде ратника на бојном пољу, али тај се не може мерити са победником који је победио самог себе.

- - - - - - - - - -

Никола Тесла, мисли:

Није ми жао што други краду моје идеје, него ми је жао што немају своје.

Ниједна ствар на свету није потпуна, и ниједна идеја није потпуно остварљива.

Нема мртве материје, јер по целој бескрајној васељени све се креће, све трепери, све живи.

Лоше или непотпуно запажање је само облик незнања. У томе је узрок многих болесних схватања и тријумфа лудости и наопаких замисли.

Бити сам – то је тајна открића, бити сам, то је стање у коме се рађају идеје.

***​

Ево начина да сазнате да ли је ваша животна мисија завршена:
ако сте још живи, није.

Ричард Бах

- - - - - - - - - -

Владај својим осећањем, јер ако не слуша, онда оно заповеда.

Хорације

- - - - - - - - - -

За људе није боље ако им се оствари све што желе.

Хераклит

Светло које човек упали за себе
светли касније и другима.

Артур Шопенхауер

- - - - - - - - - -

Највише закона има у најпокваренијој држави.

Тацит

- - - - - - - - - -

Помози ономе који носи терет, а не ономе који се жали на терет који је спустио.

Сенека

Za privlačne usne:
- izgovaraj nježne riječi.

Za lijepe oči:
- traži dobro u ljudima.

Za vitku figuru:
- podijeli hranu s onima koji je nemaju.

Za lijepu kosu:
- neka ti djeca provlače prste kroz kosu barem jednom dnevno.

Za siguran hod:
- hodaj sa uvjerenjem da nikada ne hodaš sama.

Ljudi mnogo više od stvari trebaju da se podmlađuju i obnavljaju.

Imaj na umu, da kada ti trebaju nečije ruke za pomoć naći ćeš ih na svome tijelu.
Kada ostariš, otkrićeš, da imaš dvije ruke – jedna ti služi, da pomogneš sebi; a druga da pomogneš drugima.

Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, figuri o kojoj se brine, niti u njenoj frizuri:
- ljepota žene vidi se u njenim očima, jer oči su vrata do njenog srca…mjesta gdje počiva ljubav.

Ljepota žene nije čak ni u obrisima njenog lica:
- istinska ljepota žene ogleda se u njenoj duši. U brizi koju žena vezuje sa ljubavlju i žrtvom.

I ono što je najvažnije:
- ljepota žene raste sa njenim godinama.

Odri Hepbern

Ako ljubav zavisi od naše slobodne volje, zašto ne prestanu voljeti oni koji bi htjeli prestati?
Naprotiv, plaču od bola i robuju ljubavi, čak i oni ponosni ljudi koji inače smatraju ropstvo za
najveće zlo; rado se lišavaju zbog ljubavi nečeg čega se inače nikad nisu htjeli odreći;
i nose svoju ljubav kao bolest ili okov; i žive u strahu da ne izgube samo onog koga vole.

Jovan Dučić

Poslednja izmena od moderatora:
What I Have Lived For

Three passions, simple but overwhelmingly strong, have governed my life: the longing for love, the search for knowledge, and unbearable pity for the suffering of mankind. These passions, like great winds, have blown me hither and thither, in a wayward course, over a great ocean of anguish, reaching to the very verge of despair.
I have sought love, first, because it brings ecstasy - ecstasy so great that I would often have sacrificed all the rest of life for a few hours of this joy. I have sought it, next, because it relieves loneliness—that terrible loneliness in which one shivering consciousness looks over the rim of the world into the cold unfathomable lifeless abyss. I have sought it finally, because in the union of love I have seen, in a mystic miniature, the prefiguring vision of the heaven that saints and poets have imagined. This is what I sought, and though it might seem too good for human life, this is what—at last—I have found.

With equal passion I have sought knowledge. I have wished to understand the hearts of men. I have wished to know why the stars shine. And I have tried to apprehend the Pythagorean power by which number holds sway above the flux. A little of this, but not much, I have achieved.

Love and knowledge, so far as they were possible, led upward toward the heavens. But always pity brought me back to earth. Echoes of cries of pain reverberate in my heart. Children in famine, victims tortured by oppressors, helpless old people a burden to their sons, and the whole world of loneliness, poverty, and pain make a mockery of what human life should be. I long to alleviate this evil, but I cannot, and I too suffer.

This has been my life. I have found it worth living, and would gladly live it again if the chance were offered me.

— The Prologue to Bertrand Russell’s Autobiography

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back