Iznošenje dobrih i loših strana - reakcije ljudi

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa, znaš kako, nije da nije ni neki presek društva, ok, možda ne našeg ličnog usko povezanog, ali i svi ovi ljudi odavde isto cirkulišu i na ulici svuda oko nas.

Zapravo, kad vidim koliko ima članova, hajde skini sa cifre klon naloge, ljude u inostranstvu neka je to 100.000 manje, ostaje ti opet članova po broju veličine jednog Novog Sada, npr.
Mozda si u pravu, ali svakako smo svi 'ekstremniji' na netu nego sto smo u reali.

i da ... vrlo cesto se se zaboravi da je i taj "uspeh" imao zrtve koje se ne vide.

ali kada je nov telefon , kola, kuca, sat, cipele...odmah je komentar "opa uslo se u kes"

neki ljudi nikada ne prerastu deciju boljku "kmeeee hocu onu igracku"

Mogao sam ali nisam zeleo da zrtvujem nesto sto mi je vazno i da plivam sad u lovi...
ali nije sve u lovi ... makar u mom mozgu

:heart:

Mozda si u pravu, ali svakako smo svi 'ekstremniji' na netu nego sto smo u reali.

Zato što u reali neko može da im razveže šamarčinu za tu količinu bezobrazluka, to je zapravo jedini razlog veruj mi. Imao sam situacije naletiš tako na nekoga, nije ni 20% tako glasan i bučan kao inače ovde, jer monitor neće da te ošamari za bezobrazluk. :D

Zato što u reali neko može da im razveže šamarčinu za tu količinu bezobrazluka, to je zapravo jedini razlog veruj mi. Imao sam situacije naletiš tako na nekoga, nije ni 20% tako glasan i bučan kao inače ovde, jer monitor neće da te ošamari za bezobrazluk. :D
da, videla sam ono tamo na Razlikama.
imamo mi ovde situaciju gde je lik zvao drugog lika na dvoboj, sta da ti kazem...

Skromnost je vrlina. 🙂

Ne treba u ljudima bespotrebno izazivati zavist, iako nam u medijima stalno govore suprotno.

Velika je razlika između hvalisavca i čoveka zadovoljnog svojim životom. Čovek kome je dobro nema potrebu da se razmeće svojom srećom.

Žaljenje i kukanje je bezazleno. Onome ko nema drugih tema za razgovor, žalopojke pružaju mogućnost da ostvari komunikaciju sa drugim ljudskim bićima i da sa njima održi dobre odnose (ne izaziva zavist). Kukanje zna da pređe u naviku, a nije privlačno i može odbiti neku kvalitetniju osobu koja ume i o nečem drugom porazgovarati osim o svom večitom nezadovoljstvu svim i svačim, pa se toga treba čuvati ako smo previše okruženi mrgudima. 🙂

Ovo me bas podseti na situaciju koja me je naljutila pre par dana. Moj poslodavac ima neku iritantnu naviku da, nicim izazvan, predstavlja mene i koleginicu ljudima kao da smo neke mucenice, u fazonu: eto, one imaju probleme, vidis, pa su uvek nasmejane i ljubazne. I ja neki dan odlepim i sve pred ljudima ga pitam : Izvini, kakve ja to probleme imam, o cemu pricas ti? Imam, naravno, standardne probleme koje ima svako ljudsko bice u danasnje vreme, svakodnevne, ali nije kao da sam sirotinja, gola, bosa, porodica mi ziva i zdrava, imamo novca sasvim dovoljno, ok smo manje vise svi. S druge strane, on ima zenu i sa njim petoro dece i devojku sa kojom je 15 godina i sa njom jos jedno dete😂 one znaju jedna za drugu i cirkus, uglavnom. Njemu je hobi alkohol od jutra do mraka i sad ja nekako mislim da je njemu samom lakse da pronalazi i tudje probleme ili ih preuvelicava, jer on sam vise ne zna da li je posao ili dosao., glava ga boli od para koje mora da ima, a cesto ih nema, da sve prehrani i namiri, a verovatno ga i zene ubise, nije to lako😂

Nisam siguran da li je bila tema, možda i jeste, ali sam primetio jedan fenomen i u stvarnom životu, a i na forumu.

Naime, ljudi ovde kod nas (nisam živeo preko, ne znam tamo kako stoje stvari) vrlo često "vole" da vide neku patnju, nekako mogu da se sažive sa tom osobom, npr, ako kukaš kako ti ne ide, kako ti je loše, kako je situacija katastrofalna, kako nemaš para, kako nemaš devojku/dečka, kako te niko neće, kako si jadan ili bedan na bilo koji način, moralni, finansijski, životni, šta god, to je uvek ok i to se uvek može podeliti, nema nekih prozivanja, vređanja, nema sujete ili zavisti, kao to je ok i to se odobrava, o tome možete pričati ili pisati pet dana da nikome ne gurnete prst u oko.

Dok ukoliko ispričate nekome da vam je dobro, da imate devojku/dečka, da vam ide u životu, da vam se dešava nešto jako lepo, da ste svesni sebe i da imate razne mogućnosti kod osoba suprotnog pola, da ste uspešni u svom poslu, itd, itd, razumete šta hoću da kažem, tu odmah ide priča "ma jesi ti uspešan moj k", "ma ti sigurno nemaš ribu i nisi nikad j", odmah ide ono ma važi ti si sve to, odmah neka sujeta i zavist, odmah to sve što si ti napisao nije moguće uopšte da bude tako, odmah krenu da te napušavaju, da te gledaju ovako i onako.

Sad, zanima me da li je to prosto mentalitet ovih prostora na kojima je uvek muka i na kojima prosto ne smeš da se izdigneš ili je ovde toliko normalno da je sve loše da se na kukanje i žaljenje više i ne gleda kao loše, već je to normalno i onda nije normalno sve suprotno tome?

Zašto je ljudima toliko teško poverovati da je nekome super, da je neko srećan i da zaista nema nekih problema i šta mislite zašto je jadanje super, a kada kažete nešto pohvalno o sebi odmah ste neki seronja? Zašto volimo i saživljavamo se samo sa mukom?

I da dodam, zašto je ok žaliti se nekome kad god, smarati nekoga sa tim danima, plakati na ramenu, a onda čujem izreku "nepristojno je hvaliti se"? Zašto je ok da vam neko kuka danima, a nije ok obrnuto?
Kompleksi vezani za odredjeno podneblje i mentalitet gde ljudi imaju potrebu da se preterano hvale ili jadikuju, karikiraju, vole da čuju loše vesti a novinari se utrkuju da ih preuveličaju.

Nemaju svi ljudi iz nekih drugih siromašnih a pogotovo iz stabilnijih i bogatijih zemalja, tu potrebu tako izraženu.

Nisam siguran da li je bila tema, možda i jeste, ali sam primetio jedan fenomen i u stvarnom životu, a i na forumu.

Naime, ljudi ovde kod nas (nisam živeo preko, ne znam tamo kako stoje stvari) vrlo često "vole" da vide neku patnju, nekako mogu da se sažive sa tom osobom, npr, ako kukaš kako ti ne ide, kako ti je loše, kako je situacija katastrofalna, kako nemaš para, kako nemaš devojku/dečka, kako te niko neće, kako si jadan ili bedan na bilo koji način, moralni, finansijski, životni, šta god, to je uvek ok i to se uvek može podeliti, nema nekih prozivanja, vređanja, nema sujete ili zavisti, kao to je ok i to se odobrava, o tome možete pričati ili pisati pet dana da nikome ne gurnete prst u oko.

Dok ukoliko ispričate nekome da vam je dobro, da imate devojku/dečka, da vam ide u životu, da vam se dešava nešto jako lepo, da ste svesni sebe i da imate razne mogućnosti kod osoba suprotnog pola, da ste uspešni u svom poslu, itd, itd, razumete šta hoću da kažem, tu odmah ide priča "ma jesi ti uspešan moj k", "ma ti sigurno nemaš ribu i nisi nikad j", odmah ide ono ma važi ti si sve to, odmah neka sujeta i zavist, odmah to sve što si ti napisao nije moguće uopšte da bude tako, odmah krenu da te napušavaju, da te gledaju ovako i onako.

Sad, zanima me da li je to prosto mentalitet ovih prostora na kojima je uvek muka i na kojima prosto ne smeš da se izdigneš ili je ovde toliko normalno da je sve loše da se na kukanje i žaljenje više i ne gleda kao loše, već je to normalno i onda nije normalno sve suprotno tome?

Zašto je ljudima toliko teško poverovati da je nekome super, da je neko srećan i da zaista nema nekih problema i šta mislite zašto je jadanje super, a kada kažete nešto pohvalno o sebi odmah ste neki seronja? Zašto volimo i saživljavamo se samo sa mukom?

I da dodam, zašto je ok žaliti se nekome kad god, smarati nekoga sa tim danima, plakati na ramenu, a onda čujem izreku "nepristojno je hvaliti se"? Zašto je ok da vam neko kuka danima, a nije ok obrnuto?

Ako je nekome iz tvog okruženja dobro, onda znaš da postoji šansa da i tebi bude dobro jednog dana.
Ukoliko svi nariču nad životom, onda se ta atmosfera podsvesno prenosi na sagovornike i širi sveopšte beznađe.

Narikače i narikači su loša družina, treba ih se kloniti.

kako kaže pjesma "...u društvu uvEk lakše je kad probleme imaš..."
živa istina inače

Nego, pročitao sam naslov teme i pomislio na nešto potpuno drugo- koliko ljudi mogu da padnu nisko kad ih neko na neki način "povrijedi" i sl.
baš znaju da gađaju ispod pojasa, iznose loše strane, intimu, stvari koje im kažete u povjerenju.
ne znam je li to neki strah, osjećaj ugroženosti, nedostatak inteligencije ili su jednostavno govna.
prije neki dan posvadjale se dvije koleginice i ova jedna što je ispizdila iz čista mira nam ispriča kako joj muž ove druge stalno šalje poruke na fb. transfer blama sam doživio jbt... ok, posvadjale ste se, ali prezri govna, izdigni se iznad toga mater ti *****

Ovo je prilicno srpski obradjena tema...znaci povrsno , dovoljno je da osmislis socioloski eksperiment i probas ga u BG i videces nesto sto sigurno nije kao posmatranja u temi...

Mala promena uslova da nije u pitanju prestiz nego jadnost i beda i dobices drugacije rezultate....ima i rasipanja ali ces i to videti kako se menja..
Previse je slozeno jednu krivu koja izgleda kao npr kriva elasticnosti metala objasniti Srbima danas....uzasno je apstraktno...zamisli imas cak tri oblasti gde se razlicito ponasa metal, wow...

Nije cak ni ruganje ovo sto sam napisao , ali ce verovatno tako biti shvaceno , nego je realni opis mogucnosti shvatanja ili otkrivanja sta se desava...
Kako ces onda zaobici mentalitet i smanjiti sebi troskove?

Evo na mentalitetu indije , da ne bude Srbije..
Poslao neki tip video kako pravi pumpu za vodu, ili je reklamna agencija to uradila za njega...i pitam ja tipa sto je od prirucnog materijala a koristi sve lepkove i slicno koristio toliko matica i srafova, on kaze voli narod u indiji da ima srafova...ok.
Pitam ga za pravljenje mini brane sto nije neki polupani lavor ili kantu pa presece na pola koristio nego 20 drvenih stubica pa neku travu pa blato.
Kaze zato sto ce ukrasti tu polovinu kante ili lavora...
Nece plasticne cevi a hoce plasticnu branu i kante..
Plasticnih cevi ima puno pa ne kradu , a plasticnih kanti nema jer im trebaju za nesto pa to kradu.

Kod nas se krade od onog koji izgleda kao mali , koji je jedva skrpio da nesto napravi..ne krade se od onog sto izgleda kao da ima...
Kod nas se kradu sitnice jer tako lopov ostaje posten svo vreme..

Back