Iznajmljen stan problem

Kod nas postoji pričuva. To je nekakav iznos koji se plaća mjesečno na tekući račun od zgrade, a služi za popravke na zgradi, ali onih dijelova koji su zajednički tipa krov, hodnik i takve stvari.
https://stanarica.hr/sto-je-stambena-pricuva/
Kod nas se potpisuje ugovor o najmu, i tamo lijepo piše da pričuvu i komunalne naknade plaća vlasnik stana.
https://www.zakon.hr/z/3013/4.-Primjer-Ugovora-o-najmu-stana
I postoje tvrtke koje se bave vođenjem i upravljanjem zgrada tipa GSKG, Stambeni plus...
https://www.gskg.hr/default.aspx?id=2324

A dobro, ja sam mislio da ste vi usvojili to već jer želite u EU. A ništa, sretno onda...
To nesto ima jer kad ne radi lift majstor dodje. Sad ne znam sta izvode sa tim prilogom.

Власник стана није дужан да ти преуређује стан и стави нове прозоре. Ти си изнајмио стан са таквим прозорима какви јесу, он јесте показао вољу да их замени, али не можеш да га кривиш због тога што то није одрадио ово лето. Исто важи и за кућни савет. Није он крив што је исти накриво насађен. Мислим да се превише нервираш око ситница. Зашто кажеш да је стан полуфункционалан? Шта уствари ту не ради како треба?
Kako nije duzan da popravi u svom stanu sta treba? Pa ja da odem sutra on ce morati da popravi sta treba da bi mu neko ziveo. Prozor se prvo pokvario, pa smo se složili da treba zamena svih ionako su stari bili. Sad se relativno nov pokvario. Kad se pokvari veš mašina ne treba da se kupi nova? Nego će neko da plaća i pere na ruke. Na Dunav i Savu da ide da pere veš. 😂 Tacno je da ne treba da bude Hayat, ali ne treba ni svinjac. Ne moze svaka šupa da se izdaje i trazi 400, 500 evra. A ima i toga veruj mi.

То није исто што и стављање нових прозора. Ја сам био прецизан. Једна је ствар одржавање стана у постојећем стању, а друга ствар је унапређивање.
Nije ovo nikakvo unapređivanje stana. To moze da uradi stanodavac posle nekog stanara ili pre useljenja nekog stanara. On to radi na svom stanu da li će da ga izda na duze ili stan na dan ili da mu sluzi kao svalersko skloniste je lična stvar. Krečenje , popravke, zamena bele tehnike nisu nikakvi posebni zahtevi od strane stanara. Primer neko kupi star stan, sredi ga i izdaje.

Nije ovo nikakvo unapređivanje stana. To moze da uradi stanodavac posle nekog stanara ili pre useljenja nekog stanara. On to radi na svom stanu da li će da ga izda na duze ili stan na dan ili da mu sluzi kao svalersko skloniste je lična stvar.

Може, али није. Ти си стан изнајмио у виђеном стању и није обавезно да ти неко ставља нове прозоре.

Остаје ти само да га притискаш да улаже мало пара у тај стан, рецимо под изговором да се теби не свиђа такав третман игнорисања и да би могао да одеш ако налетиш на боље услове, а да ће он онда свеједно морати да уложи те исте паре да би га добро изнајмио, те да му је паметније да сад то одмах уради и да не мења тебе као одличног подстанара :)

Може, али није. Ти си стан изнајмио у виђеном стању и није обавезно да ти неко ставља нове прозоре.

Остаје ти само да га притискаш да улаже мало пара у тај стан, рецимо под изговором да се теби не свиђа такав третман игнорисања и да би могао да одеш ако налетиш на боље услове, а да ће он онда свеједно морати да уложи те исте паре да би га добро изнајмио, те да му је паметније да сад то одмах уради и да не мења тебе као одличног подстанара :)
To i pricam druze. Jesen je stanovi su razuzeti. Kad bih otisao mora o svom trošku da popravi. Posupelo je, dići će cenu, a stan nije za visu cenu od ove. Biće u velikom minusu ako me izgubi zato i meni ne dize kiriju. Ne isplati mu se.

Dva puta sam se selio i niko to nije trazio.

Veći je problem sto svi stanodavci neprijave svoje stanare i krse zakon.

Ladno se u iznajmljenim stanovima stanar jedan ili vise popišu kao rođaci. Neko treba da stanodavcima čuva pedu od zakona, a oni da kuliraju i da zovu za pare ako zakanis jedan dan.
Pa sledeći put potpisi.
Imaš na internetu,pa napravi sam.
Ako si išao preko agencije oni su bili obavezni da sačine ugovor.
Po zakonu ,ne moraš da overava kod notara
Za skupe stanove,većina overava.

Žena ima neku gajbu koju je izdavala za 180 evra proletos izdala za 250 evra glat. Na duže naravno. Stan se uvek sređuje tj kreči kompletan kvalitetnom perivom bojom, pre par godina je kompletno renoviran nova kuhinja novo kupatilo. Sve skupo i kvalitetno tuš nema kadicu nego su pločice rezane italijanske porculanske pločice, stakleni tuš paravan blablabla. Zemun

Kada se renovira kvalitetno posle nema održavanja 10 godina ništa se ne kvari.

Žena ima neku gajbu koju je izdavala za 180 evra proletos izdala za 250 evra glat. Na duže naravno. Stan se uvek sređuje tj kreči kompletan kvalitetnom perivom bojom, pre par godina je kompletno renoviran nova kuhinja novo kupatilo. Sve skupo i kvalitetno tuš nema kadicu nego su pločice rezane italijanske porculanske pločice, stakleni tuš paravan blablabla. Zemun

Kada se renovira kvalitetno posle nema održavanja 10 godina ništa se ne kvari.
Tako moze. Kad se radi fušerski i samo da liči na nešto da se uzima velika lova.

Za problem sa vodom dolaze majstori sutra. Sedam dana ima neko zapuštenje na nekom spratu ispod mene. Trazi predsednik zgrade sa nase vertikale po 1 500 din. Ja kazem sad nemam, a i moram gazdi da kazem o čemu se radi. Iako je gazda već obavešten i samo je seen ostavio. Ovaj kenya da bi da moze meni ugasio vodu dok ne izmirim dug, ali to nije moguće. Kako ovde zivot nije besplatan. Ja ne mogu da mu objasnim da nije moj stan i da se nista ne pitam oko popravki u stanu i zgradi.

Kakva debilčina matora.

zasto upravnik ne zove infostan hitne intervencije?
Pa u slucaju da je kvar u vertikali, onda se nista ne placa....u suprotnom se placa preko infostana
Nemamo upravnika nego je ovaj sto je bio danas predsednik zgrade. Njega su izglasali da ne bi plaćali upravnika verovatno da uzima pare, a ne radi nista.
To se i ja pitam sto se trazi lova kad ide preko plaćanja za odrzavanje zgrade. Kad se lift pokvari samo dodju majstori. Nista mi nije jasno.

To je polufunkcionalna zgrada i problemi nastaju ako imate neki hostel, firmu ili apartman koji se izdaje strancima. Oni guraju u odvod bukvalno sve počev od tampona, uložaka, soca od kafe, čajeva, gaća, čarapa završno sa peškirima koje su vadili. To je upravnik (moja žena) privatno otpušavala i svaka intervencija je bila 100 evra. To plaća iz fonda za održavanje zgrade.

E sad šta je tebi bolje da daš godišnje 10.000 din za to svakog meseca po 700-1000 din ili da platiš povremeno nešto? To bi ovako i onako plaćao.

To je polufunkcionalna zgrada i problemi nastaju ako imate neki hostel, firmu ili apartman koji se izdaje strancima. Oni guraju u odvod bukvalno sve počev od tampona, uložaka, soca od kafe, čajeva, gaća, čarapa završno sa peškirima koje su vadili. To je upravnik (moja žena) privatno otpušavala i svaka intervencija je bila 100 evra. To plaća iz fonda za održavanje zgrade.

E sad šta je tebi bolje da daš godišnje 10.000 din za to svakog meseca po 700-1000 din ili da platiš povremeno nešto? To bi ovako i onako plaćao.
Odrzavanje zgrade se plaća i ide preko Infostana za ovakve popravke? Koliko kapiram tako je.
Bio je neki majstor, ali ne iz Javno stambeno. Nema uniformu nego klasika radnicke pantalone i neka stara dukserica normalno da neće u Armani. 😁😂 Skapirao sam da je isao sprat po sprat u svim stanovima na vertikali i tako otpusavao.

Onda mi dosao komsija tj predsednik zgrade (Upravnika nemamo) da dam pare, jer majstor ceka i nece da se vraća za dug. Meni gazda reko platite kad svi daju. Ja sam dao novac umesto gazde da kazem. Bila bi nezgodna situacija da ja ne dam, gazda neće da se cima onda komsija mora da da umesto mene tj vlasnika stana, pa ja da dam komsiji i da mu dugujem. Ja cu svakako da odbijem gazdi. Ovaj komša navalio sinoć, pa tu zivis, pa tu zivis, nema nista besplatno u Bgu, ja bih ti isključio vodu da mogu dok ne izmiris dug bla bla bla. Zamalo da se isposvadjamo i da ga oteram na ono lepo mesto. Danas je bio fin i ljubazan izvinjavao se sto je opet morao da dodje.

Inace ovaj za zgradu sused je dosao drugi put za pare. Prvi put sam odbio nekog drugog komsiju koji je dosao do mog sprata za potpis i pare, ali nije bilo ni jednog potpisa ni para dok je dosao do mene. 😁😂

Odrzavanje zgrade se plaća i ide preko Infostana za ovakve popravke? Koliko kapiram tako je.
Bio je neki majstor, ali ne iz Javno stambeno. Nema uniformu nego klasika radnicke pantalone i neka stara dukserica normalno da neće u Armani. 😁😂 Skapirao sam da je isao sprat po sprat u svim stanovima na vertikali i tako otpusavao.

Onda mi dosao komsija tj predsednik zgrade (Upravnika nemamo) da dam pare, jer majstor ceka
Znaci vertikala. To spada u to odrzavanje preko infostana, i nista ne treba da se plati.
E sad, taj vajni upravnik mozda je privatno zvao nekog majatora, zato vam trazi pare...
A opet, ako je upravnik, morao bi znati da je trebao zvati infostan, a ne da novcano dodatno opterecuje stanare

Imali smo slucaj prosle godine...stan potpuno prazan 6 meseci, i zove nas stanar ispod da mu kaplje od nas:eek: mi u soku, kako kad niko ne stanuje...
To bilo uvece oko 22h...odmah smo zvali hitne intervencije, dosli su za oko sat vremena,i procackali su vertikalu kod svih, i kod nas svasta nesto izvukli:eek::eek:cep se kod nas napravio...
Nista nismo platili

Znaci vertikala. To spada u to odrzavanje preko infostana, i nista ne treba da se plati.
E sad, taj vajni upravnik mozda je privatno zvao nekog majatora, zato vam trazi pare...
A opet, ako je upravnik, morao bi znati da je trebao zvati infostan, a ne da novcano dodatno opterecuje stanare
Kad si spomenuo privatnog majstora.

Prvo je rečeno da će doći majstori sa sajlom da prodžaraju. Kad je predsednik zgrade iliti upravnik doveo s njim nema majstora nego jedan majstor nema sajlu nego samo onu gumu za otčepljenje koju je drndao nju prvo, pa onda otvorio cev iz koje je ispala štroka i dinosaurus. Kad je to uradio dok sam izbacio lavor on pobeze preko vrata nisam ga video samo dovidjenja i izlete kao muva.

Back