IZMISLITE NARODNJACKU PESMU

MALA ZNAM DA ME ZELIS (BY QUEEN OF THE RODEO AND DURDZA)

MISLIM DA SAM MNOGO BAJA
ZADAH MI SMRDI NA KUVANA JAJA
VOLIM CURE U TOPLES
DA S NJI IGRAM PRLJAVI PLES.

MAMA KAZE DA SAM MNOGO LEP
U PRAVU SI KEVO MILA
ZBOG MENE BI SE SVAKA UBILA.

TARZANKU IMAM
MNOGO SAM DIVAN
VOLIM SEBE
O BEJBE.

IMAM CIKAGO BULZ KOZNU JASHU
DEVOJKE S MENE NECE DA SJASHU.
IMAM ZLATNE PATIKE S KRAMPONI
SVE OSTALE "BAJE" ZA MENE SU MORONI.

PANTALONE USKE
MI STISKU JAJA
I ZATO SAM BAJA.

Ne kontam što je nemoguće, ako pažljivije preslušaš veći broj narodnjaka videćeš tekstualnu i muzičku kompleksnost za koju je potrebno makar površno poznavanje filizofije a i psihologije. Na primer "brate Mujo ti joj kaži, hoću ljubav a ne laži". Sad je pitanje ,na primer, što joj on lično ne kaže, nego meša i burazera Muju, što znači da se iza krije neki još komplikovaniji zaplet, koji se možda može razumeti pažljivijim preslušavanjem pesme stalno iznova i iznova, ili možda pokušati sa indentifikacijom sa tekstopiscom, verovatno je pesmu napisao iz nekog ličnog iskustva, a tu ti je već priča komplikovanija na relaciji čovek, okruženje, svemir i Bog, pa još Muja, ma komplikacija, tako da samo vrlo,vrlo dubokoumni ljudi mogu da naslute i proniknu u dubinu pesnikove duše kada je jednom davno morao da rođenog mu brata Muju morao da meša u ponižavajuće poslove prenošenja poruka.

Ne kontam što je nemoguće, ako pažljivije preslušaš veći broj narodnjaka videćeš tekstualnu i muzičku kompleksnost za koju je potrebno makar površno poznavanje filizofije a i psihologije. Na primer "brate Mujo ti joj kaži, hoću ljubav a ne laži". Sad je pitanje ,na primer, što joj on lično ne kaže, nego meša i burazera Muju, što znači da se iza krije neki još komplikovaniji zaplet, koji se možda može razumeti pažljivijim preslušavanjem pesme stalno iznova i iznova, ili možda pokušati sa indentifikacijom sa tekstopiscom, verovatno je pesmu napisao iz nekog ličnog iskustva, a tu ti je već priča komplikovanija na relaciji čovek, okruženje, svemir i Bog, pa još Muja, ma komplikacija, tako da samo vrlo,vrlo dubokoumni ljudi mogu da naslute i proniknu u dubinu pesnikove duše kada je jednom davno morao da rođenog mu brata Muju morao da meša u ponižavajuće poslove prenošenja poruka.

Hahaha. Ma potpuno si u pravu. Nisu popularne narodne pesme jer su za svadbu i igru, nego sto nas izuzetno mudar i obrazovan narod uvek iznova preslusava svaku pesmu da bi doso do visokofilozofskih shvatanja i misljenja. E. sad mi je sve jasno. A manjina nas, je neverovatno glupa sto ne slusa narodne pesme, jer nije dovoljno sposobna da razume sustinu i pronikne u srz narodne mudrosti.

Evo onda jedne dubokoumne"

Bila jednom jedna Kata
reko mi Mujo da je od zlata,
reko mi da joj kazem i da je lepa
al kad sunce sija,ljubav ostaje slepa.

Tumacenje:Kata je zensko, kad dodjete do tog zakljucka vidite da nije u pitanju samo ta glavna junakinja vec je umesan i njen ljubavnik, a pored toga i njegov prijatelj. Onda iz toga sledi da je ljubavnik voli, i da misli najlepse o njo jer iz prilozenog mozemo zakljuciti da je Kata ljubavnikov ideal lepote, ona je Bozansko bice, neverovatne lepote-"jedna", "od zlata". Dalje mozete pratiti da je voli Mujo i da je on junak price, ali sve ove opise ne iznosi nam on vec njegov prijatelj, koji mozda ima i neko svoje subjektivno misljenje o tome. Dakle, mi se sada pitamo da li je samo Mujo zaljubljen u nju, ili ukoliko se desi da je prijatelj dodao svoje argumente na Katinu licnost, mozda i on voli tu jedinstvenu Katu.
U daljem toku pesme Mujo kaze prijatelju da joj prijatelj kaze da je lepa. Iz tih stihova mozemo sagledati Mujinu licnost. Zaljubljen je i nesiguran, trazi pomoc. Ali, da li ce mu drug pomoci? Ako je zaljubljen verovatno nece i tu je dramatika ove pesme. Zadnji stihovi ukljucuju i natprirodne sile kao sto je Sunce. Ono je simbol svetlosti i ljubavi, ali nasuprot njemu imamo slepilo. Kontrastom shvatamo da je ljubav toliko slepa, da na kraju se zapitamo da li je ta Kata bas toliko lepa ili su Mujo, pa cak i njegov sagovornik toliko zaslepljeni da ne uvidjaju da su budale.
I to ce biti vecno pitanje...

Ali nisi uključila mogucnost da je Mujo patološki lažov i da te laže za Katu i da je Kata ustvari muško....
Eeee, koliko su samo slojeviti ovi narodnjački tekstovi...
Nije ni čudo što važe za najbolje i samo odabrani ljudi mogu da ih razumeju.....
Mislim da je na našim prostorima Goga neshvacena duša, sa njenom pesmom "Gacice"....niko nije prodirao u suštinu te pesme!

otisla si jednog dana i odnijela tri jorgana
sad se vracas sa jedno cebe
idi ku..o ko te je.e

Ne shvatate vi tu produbljenost i plodnost filozofskog pristupa.
Na primer,u ovoj poemi,mislilac istice svoju materijalnu nemastinu,a kao so na ranu dolazi nevernost njegove deve.
On je razocaran njenim postupkom,te je tera dalje od sebe.
Za kraj on postavlja pitanje od vitalnog znacaja:

idi ku..o ko te je.e (?)

To je sama srz njihovog sukoba i misterioznog nestanka posteljine.
Da li se podala coveku koji trguje jorganima ili je nesto drugo u pitanju? 8-)

Back