Između Kosova i EU,biramo Kosovo!

• Začetnik teme Začetnik teme lav8
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U čemu se ogleda snaga jedne vojske? Samo u naoružanju i savremenim tehnologijama?

Ratovi se više ne vode kao pre 600 godina, da povučemo paralelu koju si ti naveo. Srbi su na Kosovu izginuli, ali su iza njih ostala deca, novi naraštaji...ko će ostati ovog puta? Džabe moćno oružje i sve tehnologije sveta, ako njima nema ko da upravlja...elem, ponoviću ono što sam više puta do sada rekao...danas se ratovi dobijaju propagandom i natalitetom, a mi nemamo ni jedno ni drugo. Samo jedna država ne znači moćnu zaleđinu, bila to i Rusija...

kako se ratovi dobijaju? ne cujem dobro!?

ovo bre ko marko na kosovo

ako si hteo da das doprinos imao si u deset godina vise prilika, ovo preseravanje danas kada srbija i ne spominje ratovanje ide mi malo na zivce

nesto ti se pricinjava, demokratija je, a srbija ide u eu

kako sad to, pa Vojvodina,Baranja i Eredelj su bili u sastavu Ugarske oko 900 i kusur godina , a Kosovo je bilo u sastavu Srbije 3 puta krace vremena ? :think:

Pa vidis ja sve gledam kroz istorijske cinjecice i dogadjaje. Sta su oni ostavili u Vojvodini, osim par crkava? Nista. Dok na Kosovu vidimo citav niz srpskih ustanova i dogadjaja. Osim toga i Vojvodina bi duze vreme bila pod okriljem Srbije, da nas Turci ne osvojise. Tako da nam je tada nepravedno oduzeta.

Pa vidis ja sve gledam kroz istorijske cinjecice i dogadjaje. Sta su oni ostavili u Vojvodini, osim par crkava? Nista. Dok na Kosovu vidimo citav niz srpskih ustanova i dogadjaja. Osim toga i Vojvodina bi duze vreme bila pod okriljem Srbije, da nas Turci ne osvojise. Tako da nam je tada nepravedno oduzeta.
znaci danasnja Vojvodina je bila deo Srbije koji su nam Turci uzeli,sjajno :cool:

Hm...tvoj komentar služi prilagođavanju sadašnjim političkim okolnostima, rekao bih.
Poginuli su tada ljudi, cvet Srbije. Ali su ginuli za celu Srbiju, ne samo za Kosovo. Po ovome sledi da si ti i sada za to...da se pokupi sve što Srbija ima i pošalje na Kosovo, kao poslednji čin.
Ipak, mnogo je razlika između onog tada i ovog danas stanja na terenu i celokupne situacije koja je više nego kompleksna.

meni se sve cini da su ginuli za spas evrope a ne za spas srbije

Uh, al si ti prešaltao par zaključaka, pa misliš da me čitaš kao otvorenu knjigu.
Sasvim slučajno poznajem i ja par fakti, a neke od njih nisu produkt mog razmišljanja i banalne matematike (da si uzeo Tursku za primer dalo bi se zaključiti da ni Slovenija ne bi nikad ušla), već ozbiljnih analiza stručnjaka koji se izučavaju na univerzitetima, a ne u štampi.
Svestan sam masivnog administrativnog zadatka koji je pred svakom od potencijalnih članica, ali i ti treba da shvatiš da će ogromna većina tih zahteva bez problema proći skupštinu, jer su ti zakoni za opšte dobro protiv kojih nijedna opozicija nema ništa.
Skupština je onoliko efikasna koliko je jaka politička volja u zemlji. Stoga je moguće doneti 200 zakona dnevno, kao što je onomad radila i Slovenija.
Ja ti govorim o implementaciji, koja je puno veći administrativni izazov. S pravom je EU zabrinuta oko primanja novih članica sa Balkana. Ne verujem da bismo se mi ponašali bolje od Bugara koji su knjižili groblja i sportske terene kao poljoprivredno zemljište nebi li ček iz Briselskih fondova bio što teži.
Ako ćeš već da pričamo o interesima onda mi ti reci koji je to glavni interes postojanja EU, pa da se poklopim i ćutim.
Ja sam rođen i odrastao u zemlji u kojoj je nemoguće ne biti razočaran. Ako misliš da je EU razlog zbog kojeg bih ja mogao da se razočaram u nešto, onda se ni ne možemo shvatiti.

vidi, ti si pametan, ja sam glup, i mi cemo dogodine u evropu, zbog cega polemika ako vec sve znas? izvrnuo si tezu i dalje vrtis bespotrebno isto. kakve veze ima sto je usvajala 200 zakona dnevno ako je put trajao desetak godina? pa imi cemo usvajati 400 dnevno ali nam opet treba jos pet godina. jel shvatas? bugaraska i rumunija jesu negativan primjer zaobilazenja zakona ali ni blizu presudan, to ti je jasno. EU je nastala u sasvim drugom vremenu i sem ekonomskog interesa postojali su tad mnogo vazniji interesi. ja stvarno nemam namjeru da ovde pisem o eu (za tvoju informaciju istoriju eu poznajem voema dobro, od zajednice za ugalj i celik, preko rima, francuskih ucjena, ulaska velike britanije itd,itd,itd) a to sto je sveukupni drustveni i tehnoloski razvoj napravio uz konacan pokusaj evropljana da nakon 4,5 vjekova pljacke i kolonizacije zaista zive kulturu i civilizaciju sa kojom su konstantno bili u raskoraku vlastitim ponasanjem sve to vrijeme, je za ozbiljnu i dugu temu. otvori pa cemo pisati

to je trajalo oko 10 godina i Dragutin je bio ugarski vazal u Sremu , a sam Srem cini mozda 1/5 teritorije danasnje APV :think:

Cini negde oko cetvrtinu teritorije Vojvodine. Koliko ja znam, cini mi se da on nije bio vazal. Ali ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim. Ali stvar je u tome, da je posle dolaska Turaka sve izgubljeno, protiv kojih su se borili nasi hrabri preci na Kosovu. A ja tebi da postavim samo jedno pitanje: Mislis li da se problem Kosova resava priznanjem?

vidi, ti si pametan, ja sam glup, i mi cemo dogodine u evropu, zbog cega polemika ako vec sve znas? izvrnuo si tezu i dalje vrtis bespotrebno isto. kakve veze ima sto je usvajala 200 zakona dnevno ako je put trajao desetak godina? pa imi cemo usvajati 400 dnevno ali nam opet treba jos pet godina. jel shvatas? bugaraska i rumunija jesu negativan primjer zaobilazenja zakona ali ni blizu presudan, to ti je jasno. EU je nastala u sasvim drugom vremenu i sem ekonomskog interesa postojali su tad mnogo vazniji interesi. ja stvarno nemam namjeru da ovde pisem o eu (za tvoju informaciju istoriju eu poznajem voema dobro, od zajednice za ugalj i celik, preko rima, francuskih ucjena, ulaska velike britanije itd,itd,itd) a to sto je sveukupni drustveni i tehnoloski razvoj napravio uz konacan pokusaj evropljana da nakon 4,5 vjekova pljacke i kolonizacije zaista zive kulturu i civilizaciju sa kojom su konstantno bili u raskoraku vlastitim ponasanjem sve to vrijeme, je za ozbiljnu i dugu temu. otvori pa cemo pisati

Ja nisam tvrdio da ćemo ući iduće godine. Pitao sam te na osnovu čega zaključuješ da ćemo ući za toliko koliko tvrdiš.
Ja znam da ni EU ni Srbija trenutno nisu spremne jedna za drugu, ali da je i jednoj i drugoj strani stalo da Srbija postane članica. kad već pričamo o interesima.

Cini negde oko cetvrtinu teritorije Vojvodine. Koliko ja znam, cini mi se da on nije bio vazal. Ali ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim. Ali stvar je u tome, da je posle dolaska Turaka sve izgubljeno, protiv kojih su se borili nasi hrabri preci na Kosovu. A ja tebi da postavim samo jedno pitanje: Mislis li da se problem Kosova resava priznanjem?

jel mogu ja...jel mogu ja???

jel mogu ja...jel mogu ja???
vuk-jeremic-498.jpg

Ja nisam tvrdio da ćemo ući iduće godine. Pitao sam te na osnovu čega zaključuješ da ćemo ući za toliko koliko tvrdiš.
Ja znam da ni EU ni Srbija trenutno nisu spremne jedna za drugu, ali da je i jednoj i drugoj strani stalo da Srbija postane članica. kad već pričamo o interesima.

eto, rekli smo. valjda ce krsta postojati tih pet godina a ti i ja bogu hvala zivi

jeste, samo sto srbija ima ekonomski interes na prvom mjestu a evropa ogromnu dilemu oko politicke stabilnosti i sta sa bih, albanijom , o kosovu da ne govorim. institucionalno stanje u pomenutim drzavama i srpskoj pokrajini je realno desetak godina od eu al' da se svi sutra pocnemo ljubiti i grliti(pocnemo zajednicki raditi na ulasku u eu). makedonija nema ni ime...tranzicija negdje na pocetku, negdje na pola puta itd,itd
kad bi usli u detalje mogli bi pisati danima o problemima koji su pred nama

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back