Изјаве и проповеди Његове светости патријарха српског Порфирија

Gedeon

Elita
Poruka
15.827
Његова светост патријарх српски господин Порфирије је добар проповедник. Ево овде место за постављање његових изјава и проповеди. Лично ми се допада што позива на мир и често помиње љубав.

Има ли да је некад проповедио нешто паметно?

Павле је увек мудро зборио.
Добро говори. Надам се да ће патријарх Порфирије донети мир и слогу и помирити све православне Србе као што је патријарх Павле помирио завађене Србе у Америци и другде (СПЦ и ССПЦ). Мислим на Епархију у егзилу, СИПЦ и друге православне јурисдикције да се уједине са СПЦ.

Његова светост патријарх српски господин Порфирије је добар проповедник. Ево овде место за постављање његових изјава и проповеди. Лично ми се допада што позива на мир и често помиње љубав.
Gledam od "baskao" ironiju kao komentar i mislim se: pa mi smo kao narod grozni, samo pljujemo po svome. Treba se popravljati i biti složan. Nije lako biti patrijarh u današnjim okolnostima. Na bilo kojoj funkciji, crkvenoj, državnoj. Treba imati razumevanja. I patrijarh isto. Mislim da je sadašnji patrijarh daleko mudriji od blaženopočivšwg Irineja.

Moćna je molitva manastirske bratije. Kad su u svetom Tihonu Zadonskom doveli neku opsednutu ženu, šta je napravio? Pozvao je svu bratiju pa je izgonio demona po molitvi bratije a ne sam. Administrativnim poslovima, susretima, konferencijama, nema on puno vremena za molitvu pa duhovno slabi.

Poslednja izmena:
Gledam od "baskao" ironiju kao komentar i mislim se: pa mi smo kao narod grozni, samo pljujemo po svome. Treba se popravljati i biti složan. Nije lako biti patrijarh u današnjim okolnostima. Na bilo kojoj funkciji, crkvenoj, državnoj. Treba imati razumevanja. I patrijarh isto. Mislim da je sadašnji patrijarh daleko mudriji od blaženopočivšwg Irineja.
takvi smo ti mi po amerikama, sta da se radi, evo ti DANA u komentarima na ovom linku, pa procitaj, i reci: sta nije istina? oteraces nas sve u zilote, jel to hoces, da asvi budemo kao ovaj nas diskut @ИПХ ЗИЛОТ ljoticevac?

На крају, Валаванидис је говорио о инсистирању патријарха Порфирија и владике бачког Иринеја на бољим односима са Ватиканом. Он је изразио мишљење да је дијалог са Ватиканом неопходан, али да треба бити опрезан како би се очували интереси СПЦ и верника. Према његовим речима, сарадња са Ватиканом на дуге стазе не може донети користи за православне вернике јер Ватикан у свом пропаведању вере држи се догми које су већ вековима осуђене од стране светих православних отаца.

Диогенис: Ево зашто је Београд добио кардинала и ко изнутра разбија СПЦ!

Poslednja izmena:
https://web.archive.org/web/2021022...je_smrt_jedino_neprirodno_u_nashem_postojanju

Постоје многи догађаји у животу сваког од нас који се могу десити, али који и нису морали да се догоде. Постоји, међутим, један догађај, или, ако хоћете, један непријатељ, којем нико не може избећи. Пред тим догађајем не важе оно што ми често по навици говоримо речима: Хвала Богу, живео је дуго. Његов живот био је плодан, испуњен радом и успесима, те сада може мирно да оде са овога света, казао Патријарх.

Созерцавајући тајну смрти патријарх Порфирије је указао да је психолошко самозаваравање када кажемо да је неко отишао ”преко реда”, да није умро природном смрћу: - Као да је смрт природна, било коме да се деси и било када. Знамо, очима Јеванђеља, да једино неприродно у нашем постојању је умирање. Знамо да ни из чега створен човек, призван из небића у биће, није створен за ништавило. Јер, ако би тако било, онда би човек који се родио био само путник који путује из бесмисла кроз бесмисао ка коначном бесмислу. Највећи бесмисао смрти се огледа у односима људи који се међусобно воле. Знамо да је љубав смисао нашег постојања. Ја постојим зато што постоји неко кога волим, и тај неко постоји зато што га ја волим. Затворен у себе, без другога, потпуни самац, човек већ овде и сада предокуша тајну пакла.

Из Божићне посланице СПЦ (напомена: наведена верска заједница је чланица Светског савета цркава), чита патријарх Порфирије (Перић):

https://spc.rs/bozicna-poslanica-srpske-pravoslavne-crkve-4/

"Свако од нас, браћо и сестре, нека данас своје срце загреје пламеном који је грејао новорођеног Богомладенца, а од свога дома, радошћу породичног окупљања, начини Витлејемску пећину!"
+++
Ништа без породице и породичне слоге и љубави. Не мора се бити богат. Слога и љубав су најважнији.

https://spc.rs/patrijarh-porfirije-na-bogojavljenje-budimo-pravedniji-i-budimo-bolji/

Патријарх Порфирије на Богојављење: Будимо праведнији и будимо бољи

– Будимо праведнији и будимо бољи. Буди ти праведнији и буди ти боља и сто пута више од вас ја да будем бољи, а онда биће нам боље и разумећемо да је наш Бог и Тројица и Један, да је Света Тројица, да је свако оно што јесте, али и свако афирмише оно што јесте кроз заједницу зато што је заједница, зато што је једно. Отуда све што чинимо мора бити проверено том тајном и том истином да ли изграђује или разграђује. А знаћемо да ли је то тако ако ми, свако од нас, стане пред Христа и пред Јеванђеље Његово и провери себе у ономе што стоји у Јеванђељу. То је огледало. Провери себе онда када покушаваш да испуњаваш заповест Божју. Тада ми упознајемо себе – поручио је Светејши Патријарх многобројном верном народу престонице, сабраном на велики Господњи празник под куполом Светосавског храма и додао:

– Можеш ли, када Господ каже: Узми крст свој и пођи за мном, да пођеш за Њим? Као што је рекао младићу који му је пришао и питао Га: Шта да радим да бих добио живот вечни (Мт 19, 16)? Хтео је младић савршенство и пуноћу, а Господ му каже чини то и то и на крају: Ако хоћеш да будеш савршен, узми крст свој и пођи за мном. И младић је отишао тужан. Био је гладан вечности, али није био спреман да се одрекне себе, да се преображава, да се труди да буде бољи, али бољи у складу са Јеванђељем Христовим, а не бољи по параметрима, вредностима и идеологијама овог света. Нека би Господ, браћо и сестре, дао да будемо бољи, да се кајемо, да клекнемо пред Христа појединачно и заједно и у том нашем клечању и молитви у сузама и труду да будемо бољи просијаће и засијаће благодат Духа Светог и учиниће да нам онда заиста и у правом смислу те речи буде боље.

meni je Porfirije bleda senka onog teologa i propopvednika koji je bio pre odlaska na službovanje u Zagreb
Превише верујеш новинама и телевизији.
Добра вест више није вест.
Мораш лупом да је тражиш.
Медији посебно ћуте кад су лепе вести везано за СПЦ у питању.

Патријарх Порфирије:
Агресија и насиље никоме неће донети добро

Објављено 16.01.2025.

Дубоко сам потресен данашњим догађајeм у Београду, када је аутом ударена и тешко повређена студенткиња Правног факултета. Очекујем да виновници овог чина одговарају пред законом. Молим се Господу Исцелитељу за Соњин брзи опоровак од повреда. Oпет и опет упозоравам да АГРЕСИЈА И НАСИЉЕ НИКОМЕ НЕЋЕ ДОНЕТИ ДОБРО, а све позивам на мир и међусобно уважавање.

Патријарх српски Порфирије

https://spc.rs/patrijarh-porfirije-...setio-povredjenu-studentkinju-sonju-ponjavic/

Објављено 18. јануара.

Његова светост патријарх српски г. Порфирије је синоћ, заједно са родитељима Ратком и Снежаном Поњавић, у Клиничком центру Србије посетио повређену студенткињу прве године Правног факултета Соњу Поњавић.

Патријарх је Соњи поклонио икону Пресвете Богородице са Христом и изразио најдубље молитвене жеље за брзо оздрављење и потпуни опоравак у родитељском дому у Краљеву, што је хвала Богу сасвим изгледно.

https://spc.rs/75351-2/

На крају свете Литургије Светејши Патријарх је нагласио ЗНАЧАЈ ПОКАЈАЊА КАО ПУТА КА УНУТРАШЊЕМ ПРЕОБРАЖАЈУ И СПАСЕЊУ:

– Којим путем Царство Небеско постаје наша свакодневница реалност, искуство, живот? То је пут покајања. То је пут унутарњег преображаја и промене о којој говоре, после Светог Јована, сви светитељи и подвижници Божји. У наше дане, у нашем народу, српски златоусти, Свети владика Николај и Свети Јустин Ћелијски, али и сви други, говоре о покајању, тј. унутрашњем преображају, о усклађивању свог живота, свог бића, са оним што су принципи Јеванђеља и речи Јеванђеља. Дакле, Свети Јован Крститељ је онај који нас упозорава, обавештава, а пре тога сам на себи носи и живи, да је узрастање у врлини истовремено и промена свог унутршњег бића, свог ума. То значи, покајање не припада простору психологије и не значи самоосуђивање и посипање главе пепелом. ПОКАЈАЊЕ ЈЕСТЕ ПРЕУМЉЕЊЕ, труд да будемо бољи сваког дана; бољи од себе, не бољи од других; бољи од онога што смо били данас; бољи од греха, пада, промашаја и страсти којима смо заокупљени. Нека би Господ дао да заиста та порука Светог Јована буде садржај живота свих нас, али и читавог света, јер без тога нема спасења.

Back