Изгубиће право на буџет, студентске домове и кредите: Ана Брнабић прети студентима у блокади

Мој Став о Ани

• једно сам од милион и сретно сам да Ана живи у вили од 5...10..15 милиона евара

glasova: 1 25,0%
  • једно сам од 5 000 000на које им плаћа све то

glasova: 3 75,0%
  • шта вас брига шта имам од 'система' ...макари платицу..сендвичић ..мени доста

glasova: 0 0,0%
  • пројекат сам института светскога анархизма

glasova: 2 50,0%

• Ukupno glasova
    4
Prvo postavljač teme neka prenese celu vest ako se več poziva na nešto a pošto on to nije uradio ja ću
Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, predsednica skupštine, Ana Brnabić rekla je kako im nije cilj da se mešaju u autonomiju univerziteta, ali ukoliko se blokade nastave, pretnje su da studenti gube pravo na budžet, studentske domove i kredite, prenosi Danas.
„Studenti imaju pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo“, istakla je Brnabić.

Ona je navela da svako od nas mora voditi računa da ne ugrožava prava i slobode drugih građana oko nas, naglašavajući da niko nema veća prava od drugih.

Brnabić je upozorila da nastavak blokade fakulteta ima tri pretnje i da je „medeni mesec prošao“, jer „dolazi trenutak da se prekinu šanse da se ispravi ovo“.

Kao prvu pretnju Brnabić je na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo navela opasnost da više od 100.000 studenata izgubi pravo da studira na budžetu, a više od 17.000 pravo na studentski dom.

Brnabić je dodala da je druga pretnja da samofinansirajući studenti i njihove porodice budu izloženi dodatnim troškovima, dugovima i „izgubljenim životnim šansama“, zbog blokada koje su uveli „neki plenumi“.

„Ko se brine o 102.000 budžetskih studenata i njihovim porodicama koji ne mogu da polažu ispite, ne svojom voljom nego zato što im je neki plenum to zabranio. Ko je kriv?“, pitala je.

Brnabić je rekla da će studenti koji dobijaju studentske kredite, biti u obavezi da u ovakvim okolnostima te kredite vrate državi.

„Ukoliko se blokada nastavi i u februaru, niko od potencijalnih stipendista za master studije u inostranstvu, neće dobiti priliku za to, zato što je neko odlučio da blokira fakultete“, navodi.

Brnabić kaže da u narednih nekoliko nedelja, svi univerziteti u Srbiji mogu stupiti i u finanskijsku blokadu, ukoliko samo neki broj samofinansirajućih studenata traži da im se školarine refundiraju, oni neće biti u mogućnosti to da isplate.

„Dovodimo u pitanje čitav sistem svih obrazovnih institucija u Srbiji, zarad čega?“, pitala je ona.

To znači ključ u bravu za državne fakultete i univerzitete. Zarad čega – centra za anarhističke studije iz Zagreba, konstatovala je Brnabić na kraju skoro četrdesetominutnog izlaganja, što je izazvalo reakcije članova Odbora iz redova opozicije, koji su joj dobacivali: „Sram vas bilo“, „Kako vas nije sramota, pričate ovde 40 minuta“.
I šta je Brnabićka slagala ovde?
Ništa

Opet ti i tvoji fazoni....
Zanimljivo je kako vibriras izmedju banalnog SNS mozga i nekog ko je ovako kao , ali bas kao za studente..

Zanimljiivo je to kako ti to sebi predstavljas kao nacin odgovornog razmisljanja...

Ne provociram, nego eto uzimam kao pojavu..jos jedan nebeski clan srpskog naroda, sve i svasta se iskombinuje kod ovog naroda...
Da mi je znati od kad Srbi vole enigmatiku pa vole da kao vezbaju logiku a nemaju pojma o logici , a stvarno to rade masovno i onda se igraju izmedju bukvaliste i formaliste , a u sustini iz dushe smrdi manipulator......stravicno , uzasavajuce, katastroficno , kataklizmicno , armagedonsko...

Pa ništa, pošto si ti drugi koji moje sasvim objektivno pisanje na osnovu onoga što znam o zakonu o visokom obrazovanju i kriterijuma za dom, stipendiju itd tumačiš kao nekakvo vibriranje između nekakvog SNS i podržavanja studenata, drugim rečima, izgleda da ne umete ni da rastumačite šta pišem, mkeni ne preostaje ništa drugo nego da prestanem da pišem, jer je to čisto gubljenje vremena.

Nisu,najurili su ih napolje i platiće oko 2000€ kazne i zabranjen im je prilaz na 100metara od ustanove.
Ne lupaj gluposti i nebuloze, suzdrži se.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Studentski_prosvjedi_u_Hrvatskoj_2009.
1000002353.jpg

Ako studenti odlukom države izgube godinu, stipendije, domove i sl. kontam da bi se tada najveći deo njih tek radikalizovali po pitanju protesta/bunta, a verovatno bi i njihove familije, prijatelji i sl. digli glas
Ne moze drzava da im oduzme godinu, moze da im oduzme maticni fakultet i univerzitet. Jer da bi upisao sledecu godinu moras da ispunis odredjene uslove, odnosno da si uspesno odslusao i odvezbao godinu po predmetima, da si polozio odredjene i potreban broj ispita te time po statutu fakulteta stekao pravo da upises sledecu godinu.

Prvi i osnovni uslov, uspesno odslusani i odvezbani predmeti u sadasnjoj situaciji nema teorije da se ostvari. Jedino uz tesko zmurenje, bas tesko zmurenje da se kaze hajde, odslusali smo i odvezbali sve po statutu. A opet, znanje zbog kojeg se i ide na studije, ko y.e.be. Jer za vecinu predmeta na recimo tehnickim fakultetima treba odredjeno vreme da se odvezba ( recimo da uradis 300-400 zadataka iz Matematike 1, 2, ili 3) i da se to znanje usvoji. Drugacije ne ide.

Било ко ко је на буџету, а не успе да да довољно испита, следеће године није на буџету.
Видећемо шта ће да буде до краја септембра, толико траје година на студирању.

Да ли је то новост за некога?

Е сад... шта ће да буде са пријемним испитом, ако се испостави да предмети другог семестра морају да се одслушају, па макар и у сред лета... То може бити занимљиво питање.

Било ко ко је на буџету, а не успе да да довољно испита, следеће године није на буџету.

Е сад... шта ће да буде са пријемним испитом, ако се испостави да предмети другог семестра морају да се одслушају, па макар и у сред лета... То може бити занимљиво питање.
reko[e li studenti da je jedna godina nista naspram 10 narednih u losem sistemu bez funkcionalnih institucija i pravde ?

znaju oni to sve sto ti govoris, pa su ipak to rekli

Pa ništa, pošto si ti drugi koji moje sasvim objektivno pisanje na osnovu onoga što znam o zakonu o visokom obrazovanju i kriterijuma za dom, stipendiju itd tumačiš kao nekakvo vibriranje između nekakvog SNS i podržavanja studenata, drugim rečima, izgleda da ne umete ni da rastumačite šta pišem, mkeni ne preostaje ništa drugo nego da prestanem da pišem, jer je to čisto gubljenje vremena.
Ne, nemoj, meni je to vrlo znacajno , sveprisutnost tih percepcionih maski ili dimnih zavesa je interesantno i bolno , to jeste, ali sto da ne gledamo samo interesantnu stranu..

Ima toga tako puno...bas puno..

Ali da te rasteretim nagadjanja sta mi je neka blic misao , sve se moze srediti , znaci ne mora da se gleda u bod, ne mora da se gleda pravilo kad nije ispunjeno mnogo drugih pravila, ali ne na srpski posao nacin, nego ne mora da se od toga pravi katastrofa, ...
E sad, zasto to ne pada na pamet Srbinu ili Srbijanki , koji non stop ali bas non stop gledaju da podrivaju , ne postuju pravila, prave izuzetke, muljaju sa strane i ovo i ono , to ne znam...ali uhvate se nekad ja mislim namerno necega i onda tu ne moze drugacije nego mora po pravilima, ali ne popravilima uopste nego popravilima bas tada, bas tako kako pise i bas tada...

Meni to svaki put , kad probam u razgovoru da vidim sta lezi iza toga , dodje do zaebavanja i neke namere ponizavanja ili neke namere teranja inata ili neke namere nanosenja stete , u svakom slucaju nije dobra namera...ali svaki put kad Srbin insistira na postovanju pravila i to kriticno i u kriticnim trenucima bas mu tad zapelo da bude po pravilima a ovako ni u ludilu , ne moze ni jedan jedini dan, ponavljam nii jedan jedini dan ne moze da odradi sve onako kako je po propisu , e to mi je interesantno kod Srba...

A oni to ne vide, nikad ili se prave da ne vide..

Neki ne vide neki se prave da ne vide, secam se da si rekla da na tvom glasackom mestu nije bilo neregularnosti , sto je tako mala sansa da je stvarno , nego je onda verovatno tvoj tip posmatranja da ne vidis ono sto te ili ne zanima ili ti je manje bitno ....usputno...pa bi ovde to ispalo da ti spadas u grupu koja ne vidi teranje inata kod formalizma i banalizovanja...a ne da vidi pa se pravi mutava..

To ponasanje teranje inata u primeru banalnosti i bukvalnosti , je mozda , po meni , cesca karakteristika Srba nego kad se krste sa tri prsta...

Ne moze drzava da im oduzme godinu, moze da im oduzme maticni fakultet i univerzitet. Jer da bi upisao sledecu godinu moras da ispunis odredjene uslove, odnosno da si uspesno odslusao i odvezbao godinu po predmetima, da si polozio odredjene i potreban broj ispita te time po statutu fakulteta stekao pravo da upises sledecu godinu.

Prvi i osnovni uslov, uspesno odslusani i odvezbani predmeti u sadasnjoj situaciji nema teorije da se ostvari. Jedino uz tesko zmurenje, bas tesko zmurenje da se kaze hajde, odslusali smo i odvezbali sve po statutu. A opet, znanje zbog kojeg se i ide na studije, ko y.e.be. Jer za vecinu predmeta na recimo tehnickim fakultetima treba odredjeno vreme da se odvezba ( recimo da uradis 300-400 zadataka iz Matematike 1, 2, ili 3) i da se to znanje usvoji. Drugacije ne ide.
Da nismo Srbi i da nismo u Srbiji sve bi moglo , ali ovako ne moze nista...jer ne sme da se prkosi Vucicu...
Pustite te price, ko hoce on nadje nacin ko nece on nadje opravdanje..
U ovih 30 40 godina je bilo bombardovanja, bilo ratova, bilo svega sto nije bilo regularno i moze se uvek naci nacin , i to ne na ovaj bolonjski nacin gde generacije izlaze totalno povrsno ili uopste nenaucene, nego su izlazili nauceni diplomci...i usred ratova...
Sve moze, osim kad se nece..

A ovde se nece...

Jeste na budžetu ali plaća obnovu godine što je mimo zakona. Jel moguće da su na ovoj temi sve sami filozofi? 🤔

Jeste na budžetu ali plaća obnovu godine što je mimo zakona. Jel moguće da su na ovoj temi sve sami filozofi? 🤔
Ebes zakon u Srbiji , prvo zakon se moze menjati , ali treba da se postuje, a u Srbiji se menja kako cifre kazu , a ne kako namera kaze..
Ako zafali para, bice mnogo onih koji ce morati da plate, ako ne fali para, nece morati niko , osim sto morra da se nekome svetimo , to osveta to mora, pa jesmo li Srbi ili nismo , Srbi se svete svojoj deci sto nemaju iste ratne nevolje kao sto su imali roditelji, krivo im sto im deca ne pate kako su patili oni , eeee razmazeni ste vi , mi nismo imali sta da jedemo..

Uvrnut narod totalno..
Samo sebe ubedjuju da su najbolji roditelji na svetu , a sve truba do trube...
Ali se ubedjuju , a ja to oborim , precutno u jednoj sekundi , cim osetim ovo sto malo pre rekoh da im je krivo sto se neko ne muci na istom mestu kao oni, pazi ne da se ne muci uopste nego na istom mestu , eto koliko su slepci..

Npr preko 40% a mozda i vise mladih danas je opasno blizu egzistencijalnih depresija, jer vide da je tesko da se izbore za osnovne ljudske potrebe, hranu stan i troskove za ebacinu i nalazenje partnera , troskove ostvarivanja slobode, jer i bezbednost i ostvarivanje i branjenje prava kosta danas....
Ali objasni ti matorim dulecima da to sto ne pate na kilu krastavaca, dok su oni krali tresnje po komsiluku , ne znaci da ne pate na ozbiljniji nacin..
Danas ces za uvlacenje u neciju stalu ili bacvaru ili sopce da fasujes zatvor, a ako se ponovi, dobices i batine...
A da nisi nista ukrao , a nekad bi samo prespavao jos bi ti doneli i malo nesto da pojedes...

A to da ce ovakva evolutivna selekcija ostvariti da Srbi budu mentalno jaki , to je tek smesno , jer popucaju Srbi, a ne da postanu mentalno ili psihicki jaki..

Tako da jedino sto se dobije je vidljiv razlog zasto ljudi zele da odu iz lepe Srbije i zive u ne tako lepoj Nemackoj ili Belgiji , ili bas lepoj Holandiji ili Luksemburgu...
Ili cak i u Spaniji , koja sama po sebi nije lepa ali sto ima umetnost i gradjevine, , oduzme ti dah....ili Grcka, nema nista lepo , cak sad pocela i blato i poplave da ima sto nikad nije bilo , ali maslinka i mir i malo ruganja ima i kod grka ali malo , da podseti Srbe odakle su pobegli...

Sve to ima svoje, manje konkurencije , jeftinija zemlja, sve je to u glavi Srbina koji pravi lukave kalkulacije, moze biti samo prvi u selu..
Tako da ako se pretera, onda dodju afgani pa bude nula Srba, dodju albanci , dodju ljudi koji zive a ne da se kriju , a Srbima izgleda od turaka zaostalo da vole da se kriju , pa ako ne moraju oni naprave drugim Srbima da moraju oni...

Ja se krijem, iskreno...Ne smem da pokazem kad znam nesto sto gazda na poslu ne zna, ne smem da pokazem kako se sprecava poplava jer ce neki samozvani znalci odmah to da shvate licno i onda pustis, ako ne uradi , bude malo poplave kao kod Sapca sto je bilo i Obrenovca , sta ces, bolje da cutis nego da pomisle da si ti pomogao a oni nisu...to je opasan penal..

Sakrijes se jer ti ne bi ni verovali , znam kad sam prvi put okacio oglas jos kao student , neko pre mene okacio oglas sprema matis i hemiju a u referenci regionalno takmicenje, a ja imao 5 saveznih iz matisa, 4 iz hemije, 4 iz fizike 1 iz programiranja, pa naivno napisao to , i moja komsinica i drugarica cita i kaze vidi budale, al se nalagao za sve pare..

Tada shvatis sta i kako Srbi razmisljaju...samo ono sto im je do 5% iznad njihovih sposobnosti, nikako nesto preko toga...to im je verovatno to im je prihvatljivo.

Tako je ostalo svo vreme do danas...Niko ni moji roditelji ne znaju sta radim koliko mogu , ni DB ni BIA ni VB ne zna sve...znaju puno , sto je i dobro za mene. ali ne znaju sve.
Niti komsiluk, niti rodbina, niko , jer naucio sam sta i kako razmisljaju Srbi..
Dve verzije jedna za strance druga za Srbe...tako mora..

Колико се сећам, може једном у току студија да се обнови година... Барем је могло док сам ја студирао.

Они ће увек подржавати све протесте и нереде код нас, то је очекивано.

А "коначни крај радикала"... нисмо ми ни близу тога.
Ови се на углавном мирне протесте неће много освртати.
На употребу силе... то је боље не покушавати. Ови ће искористити сву силу која постоји, гарантујем.

Ствар је да треба победити на изборима, а да би се то урадило мора се направити нешто другачије него до сада.

Svaku godinu možeš po jednom ne smeš dva puta istu. Onda ispadaš sa budžeta.
Ма може сада да буде шта хоће... Моје студирање је одавно завршено.

Sve to ima svoje, manje konkurencije , jeftinija zemlja, sve je to u glavi Srbina koji pravi lukave kalkulacije, moze biti samo prvi u selu..
Tako da ako se pretera, onda dodju afgani pa bude nula Srba, dodju albanci , dodju ljudi koji zive a ne da se kriju , a Srbima izgleda od turaka zaostalo da vole da se kriju , pa ako ne moraju oni naprave drugim Srbima da moraju oni...

Ja se krijem, iskreno...Ne smem da pokazem kad znam nesto sto gazda na poslu ne zna, ne smem da pokazem kako se sprecava poplava jer ce neki samozvani znalci odmah to da shvate licno i onda pustis, ako ne uradi , bude malo poplave kao kod Sapca sto je bilo i Obrenovca , sta ces, bolje da cutis nego da pomisle da si ti pomogao a oni nisu...to je opasan penal..

Sakrijes se jer ti ne bi ni verovali , znam kad sam prvi put okacio oglas jos kao student , neko pre mene okacio oglas sprema matis i hemiju a u referenci regionalno takmicenje, a ja imao 5 saveznih iz matisa, 4 iz hemije, 4 iz fizike 1 iz programiranja, pa naivno napisao to , i moja komsinica i drugarica cita i kaze vidi budale, al se nalagao za sve pare..

Tada shvatis sta i kako Srbi razmisljaju...samo ono sto im je do 5% iznad njihovih sposobnosti, nikako nesto preko toga...to im je verovatno to im je prihvatljivo.

Tako je ostalo svo vreme do danas...Niko ni moji roditelji ne znaju sta radim koliko mogu , ni DB ni BIA ni VB ne zna sve...znaju puno , sto je i dobro za mene. ali ne znaju sve.
Niti komsiluk, niti rodbina, niko , jer naucio sam sta i kako razmisljaju Srbi..
Dve verzije jedna za strance druga za Srbe...tako mora..
Не мораш да будеш геније, него само да се држиш струке / прописа - а то је многима несавладив проблем.

Многи не успевају да само "читају упутство"... Када се нешто прави, пројектује, зида, вози авион... Дешаваће се непредвиђене ствари свакако, али ако поштујеш шта струка каже, умногоме смањујеш шансу за брљотину.

Такође, многи немају заиста осећај за то што раде. Па били лекари или шофери, свеједно. А они који имају осећај... шта год да раде, то је за њих лако, игра.
Стога, ако се играш, честитам на томе.

Back