Izborni rebus dela opozicije, bojkot u Beogradu, a na lokalu ipak na glasanje?! Birači besni i zbunjeni

Cilj bojkotaša je da niko ne predje cenzus od opozicije i jedino to ima smisla ali to se neće desiti. Liste Aleksića, Manojlovića i Nestorovića će preći i zato bojkot nema smisla. Bojkot 2020 je bio uspešan jer su u parlament ušle samo opcije vlasti dok su svi iz opozicije ostali ispod. Nakon toga su usledili pregovori i neki ustupci vlasti prema opoziciji pred nove vanredne izbore 2022. Nakon ovog bojkota neće biti pregovora i zapad neće biti zainteresovan da insistira na njima. Em je lokal u pitanju em neće samo vlast biti sama u skupštini grada.

Cilj bojkotaša je da niko ne predje cenzus od opozicije i jedino to ima smisla ali to se neće desiti. Liste Aleksića, Manojlovića i Nestorovića će preći i zato bojkot nema smisla. Bojkot 2020 je bio uspešan jer su u parlament ušle samo opcije vlasti dok su svi iz opozicije ostali ispod. Nakon toga su usledili pregovori i neki ustupci vlasti prema opoziciji pred nove vanredne izbore 2022. Nakon ovog bojkota neće biti pregovora i zapad neće biti zainteresovan da insistira na njima. Em je lokal u pitanju em neće samo vlast biti sama u skupštini grada.

Drugačije bi bilo da i grupacija oko Aleksića bojkotuje tj. da su ostali pri datoj reči.

Garant je progutala knedlu. Savo nije ni planirao da ide na izbore, pa sad kad je video da su klinci odlučili da se samoubiju, video je svoju šansu.

Dakle bili su svi zajedno, dobacili do 50%, falila dlaka za pobedu.

Onda klinci odlučuju da oduvaju Đilasa. Koji će im.

Sad se uključuje Savo da njih oduva. Koji će mu.

Pa onda na sledećim izborima izlaze Savo i Đilas ;)
А шта је писац хтео да каже?

Uspeh bojkota zavisi pre svega od izlaznosti. Ako bude bila niska, biće i nizak legitimitet izbora, nebitno šta je ko osvojio. Bojkot je inače dobro sredstvo borbe upravo kad su svi složni. Imam utisak da su bili na dobrom putu ali onda u poslednjem trenutku fantomski dolazi do promene odluke gde se sve usralo. Ekipa koja je za izbore po svaku cenu je to mogla da kaže odma, imali bi 5 meseci kampanje. Ovako su bili 4 meseca za bojkot da bi u poslednjem trenutku izabrali izlazak. Vrlo neobična strategija, da li je to odsustvo strategije, ili je pak upravo to i bila strategija, ko će znati. Sve u svemu, bojkot iako potencijalno jako oružje, postaje istovremeno i vrlo riskantno. U budućnosti će sva opozicija morati da pristaje na sve što joj se ponudi jer se niko više neće odlučivati za bojkot gde će ga neko ispaliti. Imam utisak da ovakvim nepromišljenim i neprincipijelnim stavovima opozicija sebi sve više i više otežava borbu za promene. Kao da žele sebe da cementiraju na nivo opština i tako u večnost. Narod je u principu glup, lako će da proguta priču kako mora tako, demokratija je vreme, sitni koraci i slično, a zapravo je u pitanju da tu više nema ni ideje ni energije. Ekipa se predala pa sad ide na fazon "udelite nam bilo šta". Unapred znaju da će da izgube, samo se Bogu mole da to bude malo a ne mnogo. O pobedi se više naravno i ne priča. Niti ko nudi, niti ko pita. Vučić bolji poklon nije mogao da dobije.

Unazad 10 godina smo imali koliko njih novih... Radule, Prangija, Sergej, Nedaviše, Beli, Nestor, Savo...
Јел ти то смета? У вишепартијској демократији свако има право да пеца. Ти би волео само твоји вољени лажни опозиционар Ђидо и Чипуљчанин да излазе на изборе.

Uspeh bojkota zavisi pre svega od izlaznosti. Ako bude bila niska, biće i nizak legitimitet izbora, nebitno šta je ko osvojio. Bojkot je inače dobro sredstvo borbe upravo kad su svi složni. Imam utisak da su bili na dobrom putu ali onda u poslednjem trenutku fantomski dolazi do promene odluke gde se sve usralo. Ekipa koja je za izbore po svaku cenu je to mogla da kaže odma, imali bi 5 meseci kampanje. Ovako su bili 4 meseca za bojkot da bi u poslednjem trenutku izabrali izlazak. Vrlo neobična strategija, da li je to odsustvo strategije, ili je pak upravo to i bila strategija, ko će znati. Sve u svemu, bojkot iako potencijalno jako oružje, postaje istovremeno i vrlo riskantno. U budućnosti će sva opozicija morati da pristaje na sve što joj se ponudi jer se niko više neće odlučivati za bojkot gde će ga neko ispaliti. Imam utisak da ovakvim nepromišljenim i neprincipijelnim stavovima opozicija sebi sve više i više otežava borbu za promene. Kao da žele sebe da cementiraju na nivo opština i tako u večnost. Narod je u principu glup, lako će da proguta priču kako mora tako, demokratija je vreme, sitni koraci i slično, a zapravo je u pitanju da tu više nema ni ideje ni energije. Ekipa se predala pa sad ide na fazon "udelite nam bilo šta". Unapred znaju da će da izgube, samo se Bogu mole da to bude malo a ne mnogo. O pobedi se više naravno i ne priča. Niti ko nudi, niti ko pita. Vučić bolji poklon nije mogao da dobije.
Pa sve zavisi kako računaš izlaznost. Na naduvani birački spisak delovaće kao da je ispod 50% ali faktički to neće biti slučaj. Od 1.300.000 birača izaći će oko 700.000 sasvim moguće.

Drugačije bi bilo da i grupacija oko Aleksića bojkotuje tj. da su ostali pri datoj reči.
Митомане, они су рекли да ће изађу на изборе ако власт испуни та три фамозна услова. Пошто их је власт испунила, и Алексићева партија је одржала своју реч.

Митомане, они су рекли да ће изађу на изборе ако власт испуни та три фамозна услова. Пошто их је власт испунила, и Алексићева партија је одржала своју реч.

Komšo, ispunjen je samo 1 od 3 uslova.

Сва три услова испуњена на интервенцију Његове екселенције Кристофера Хила.

Nije ispunjen ni jedan zahtev. Komisija za reviziju biračkog spiska nije formirana. Prisutnost opozicije na RTS-u nije povećana. Jedino su objedinjeni izbori. Dakle dve glavne stvari nisu ispunjenje ali imam utisak da to više nikoga nije ni briga. O tome razmišljaš samo ako ti je ambicija da pobediš kao što je moglo da bude. Kako opozicija nije mogla da se izbori za veće uslove, ona je spustila kriterijume, pa sad target nije ceo grad nego par opština i cenzus. Za to im ne trebaju neki posebni uslovi, samo je bitno da građani budu dovoljno glupi i nagrade njihovu volju da se bore za opštine a do juče su se borili za ceo grad.

Mene ne bi iznenadilo da Vučić otvori medije za Aleksića i Manojlovića. Nestor je već u paketu. To je donekle radjeno i pred bojkot 2020 samo što tada je bojkot na nivou republike zaista ubedjivao ljude da ne izlaze i tako niko od opozicije koja je izašla nije prešao cenzus što i jeste bio glavni cilj. Svakako Vučićevi mediji bi mogli da udare na Aleksića i Manojlovića jer ako samo blate bojkotaše na neki način će njih favorizovati a ovu dvojicu gurnuti u kategoriju Nestorovića što ne animira opozicione birače.

Ja uvek podržavam dolazak novih ljudi ali tu ima jedan problem, što oni svi dođu, skrljaju se i nestanu. Unazad 10 godina smo imali koliko njih novih... Radule, Prangija, Sergej, Nedaviše, Beli, Nestor, Savo... imam utisak da su oni kao na pokretnoj traci i svako čim dođe odma hoće da bude lider opozicije. To prosto ne može tako, moraju da sarađuju. I taj Savo će sutra morati da sarađuje sa Đilasom. Ne znam kako da ti kažem, to nije stvar "sviđa mi se / ne sviđa mi se" već prosto stvar matematike. Kad se sarađuje, to može da dovede do promena, videli smo na primeru SPN-a, bili blizu pobede. Sad su klincima porasli apetiti, to uvek tako funkcioniše, osećaju kako su nepobedivi, pa će da se slupaju na izborima i opet će da ostane Đilas. I tako od izbora do izbora, svi se oni vrte a Đilas opstaje.
Opet ti kažem, kakav će biti njihov politički uspeh ne zavisi samo od njih, već i od građana. Mi smo politički nezrelo, primitivno društvo i mnogi razmišljaju po principu ''ne sviđa mi se ovaj, ne sviđa mi se ni onaj, ma svi su isti''. Tako su prošli mnogi od ovih koje si naveo, a sve u korist SNS. Naravno, vladajuća partija je svima nalazila i izmišljala neke sitne mane, kao što će i Manojloviću sigurno, ali ono što narod ovde ne može da shvati jeste da nasuprot njima stoji jedna od najgorih vladajućih garnitura u Srbiji ikada. Zato narod treba da ih podrži, za sada u Beogradu a 2027. nadam se i na predsedničkim izborima. Ako se to ne desi, završiće kao i Grbović, na Đilasovom kazanu, ni kriv ni dužan.
Druga stvar, ti sve njih predstavljaš kao nekoga ko redovno doživljava neuspehe na izborima, dok Đilasa prikazuješ kao nekakvu konstantu, nekakvog stožera opozcije oko koga se svi oni okupljaju. A zapravo i on sam tj. njegova stranka je jednako neuspešan kao i oni. Jedino što njega izdvaja kao nekakvog vođu opozicije je novac kojim kupuje članstvo svoje stranke. Ali taj novac, tj. kapital mu je istovremeno i teg oko vrata, jer nikako nije u stanju da objasni njegovo poreklo. Istovremeno je teg oko vrata i svima koji ulaze u koalicije sa SSP. Zato kažem, možda će ovo biti prilika da ga se konačno otresu i izgrade neku novu opoziciju koja će konačno da sruši naprednu vlast.

Poslednja izmena:
Сва три услова испуњена на интервенцију Његове екселенције Кристофера Хила.

Ne, nisu. Pročitaj lepo sam, evo ti izmena zakona:

IMG-3d202fcf2c7c8b72c8aa702ef8b16407-V.jpg

Ovo iznad je bukvalno sve što je ispunjeno.

Nije ispunjen ni jedan zahtev. Komisija za reviziju biračkog spiska nije formirana. Prisutnost opozicije na RTS-u nije povećana. Jedino su objedinjeni izbori. Dakle dve glavne stvari nisu ispunjenje ali imam utisak da to više nikoga nije ni briga. O tome razmišljaš samo ako ti je ambicija da pobediš kao što je moglo da bude. Kako opozicija nije mogla da se izbori za veće uslove, ona je spustila kriterijume, pa sad target nije ceo grad nego par opština i cenzus. Za to im ne trebaju neki posebni uslovi, samo je bitno da građani budu dovoljno glupi i nagrade njihovu volju da se bore za opštine a do juče su se borili za ceo grad.

Ispunjen jeste jedan zahtev.

O spajanju beogradskih izbora da preostalim lokalnim.

Na taj način koji naprednjacima odgovara; sada se svi održavaju odmah sad u junu, umesto kasnije. Nikakve izborne reforme neće biti ispunjene ne samo za beogradske sada, već ni za nijedne od preostalih 84 izbora. Tako da treba naglasiti da je Vučić ispunjavanjem tog uslova najviše sebi uslugu učinio.

Opet ti kažem, kakav će biti njihov politički uspeh ne zavisi samo od njih, već i od građana. Mi smo politički nezrelo, primitivno društvo i mnogi razmišljaju po principu ''ne sviđa mi se ovaj, ne sviđa mi se ni onaj, ma svi su isti''. Tako su prošli mnogi od ovih koje si naveo, a sve u korist SNS. Naravno, vladajuća partija je svima nalazila i izmišljala neke sitne mane, kao što će i Manojloviću sigurno, ali ono što narod ovde ne može da shvati jeste da nasuprot njima stoji jedna od najgorih vladajućih garnitura u Srbiji ikada. Zato narod treba da ih podrži, za sada u Beogradu a 2027. nadam se i na predsedničkim izborima. Ako se to ne desi, završiće kao i Grbović, na Đilasovom kazanu, ni kriv ni dužan.
Druga stvar, ti sve njih predstavljaš kao nekoga ko redovno doživljava neuspehe na izborima, dok Đilasa prikazuješ kao nekakvu konstantu, nekakvog stožera opozcije oko koga se svi oni okupljaju. A zapravo i on sam tj. njegova stranka je jednako neuspešan kao i oni. Jedino što njega izdvaja kao nekakvog vođu opozicije je novac kojim kupuje članstvo svoje stranke. Ali taj novac, tj. kapital mu je istovremeno i teg oko vrata, jer nikako nije u stanju da objasni njegovo poreklo. Istovremeno je teg oko vrata i svima koji ulaze u koalicije sa SSP. Zato kažem, možda će ovo biti prilika da ga se konačno otresu i izgrade neku novu opoziciju koja će konačno da sruši naprednu vlast.

Sve bi to bilo super da takvu istu priču ne slušamo 10 godina unazad. I svaki put je to neka nova ekipa kojoj vredi dati poverenje a onda ga prokockaju i već na sledećim izborima se bore za cenzus. Ništa mi ne govori da će sada biti drugačije. Sve što vidim jeste da su na proteklim izborima ujedinjeni bili nadomak pobede a da su sada opet na početku. Ali dobro, svaka čast ako ubede ljude da mora tako, da je biti gubitnik isto što i biti pobednik. Ako Vučić tako manipuliše svoje glasače, što isto ne bi mogla i opozicija.

Ispunjen jeste jedan zahtev.

O spajanju beogradskih izbora da preostalim lokalnim.

Na taj način koji naprednjacima odgovara; sada se svi održavaju odmah sad u junu, umesto kasnije. Nikakve izborne reforme neće biti ispunjene ne samo za beogradske sada, već ni za nijedne od preostalih 84 izbora. Tako da treba naglasiti da je Vučić ispunjavanjem tog uslova najviše sebi uslugu učinio.

Sve što je Vučić uradio je zapravo maestralno. Od opozicije koja je bila nadomak pobede, uspeo je da ih razbije, da im ne ispuni ni jedan ozbiljan zahtev, da ih izvoza, pojede vreme, ponizi... i na kraju oni sa radošću sve to gutaju, pristaju, ubeđujući i sebe i nas glasače kako se bore. A ustvari ne može jadnije. Tužna slika.

Iako je do 2.6. jos daleko i svakakvi su obrti u ovoj cirkusijadi moguci na GLAVNO pitanje sa kojim se svaki birac dvoumi - da li ucestvovati, odgovor se iole normalnom coveku namece ako samo pogleda ko su ti sto ga nagovaraju da izadje?

Ako vidim da se okupator (*njegova ekselencija K. Hil) kao i njegov namesnik Vucic i sav buljuk rezimskih *anal liticara* po Vucicevim medijima ubise od ubedjivanja da glasam 2.6. (kao i na Krstarici takvi *uzoriti i casni* forumasi poput Komsije) jasno je da treba otici na neko putovanjce van mesta boravka tog dana.

Iako Djilas, Jovanovic i pridruzeni nisu cvecke izmedju njih na jednoj i K.Hila, A.V. i komsije na drugoj strani znam ko mi je veci dusmanin

Poslednja izmena:
Iako Djilas, Jovanovic i pridruzeni nisu cvecke izmedju njih na jednoj i *ekselencije, A.V. i komsije* na drugoj strani znam ko mi je veci dusmanin
Pa ako znaš, onda na izbore pa zaokruži ili precrtaj :)

Jer, ima nas ovde sa relativnim iskustvom oko tih bojkota i to... jedini bojkot na kojem sam ucestvovala je bio Koalicije zajendo negde 97... ali smo s eposle pokajali. Od tada, izlazim na svake izbore. Prosto me ne zanima šta opozicija kaže. Izađem i glasam od ponude koju imam. Smatram da je to demokratija, bez obzira na uzurpirana prava vlasti. Doduše, ja sam za demokratiju a ne anarhiju, pa otuda i moj stav.

Jer, recimo, ako gledam samo sebe i svoje neke demokratske dužnosti, prava itd onda lepo uradim to što mislim i ne mislim dalje šta će drugi, kako će, koliko će. I ako bi svako bio kao ja i smatrao to svojom obavezom, i svako otišao tog dana da kaže šta ima, onda bi izlaznost bila velika, onda bi se videlo ko šta želi i to je to.

Nije problem opozicije AV, nego to sto nema da pokrije ni sve odbore u Srbiji.. a to je poprilično smešno, zar ne. DS je to nekada mogao, šta se desilo od tada ne znam. Nikada opozicija ne bi ni smenila Milosevica da nisu imali odbore krajem 90tih po celoj zemlji.. Ako ova sada to nema, o cemu pricamo.

Back