Bosonosorg
Poznat
- Poruka
- 9.196
pa ne treba, samo navodim što je tako.Da da, treba svi da budemo kao Vojvodjani![]()
I južnjaci imaju neke svoje vrline i mane, zlatiborci, timočani, o beograđanima da ne pričam itd.
Niko nije bezgrešan.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa ne treba, samo navodim što je tako.Da da, treba svi da budemo kao Vojvodjani![]()
pa ne treba, samo navodim što je tako.
I južnjaci imaju neke svoje vrline i mane, zlatiborci, timočani, o beograđanima da ne pričam itd.
Niko nije bezgrešan.
Ima nesto u tome. Meni su te regionalne razlike vrlo zanimljive.mentalitet je to
U Vojvodini se doselilo mnostvo naroda iz Hercegovine i Crne Gore, zato se ona danas mnogo bolje drzi od ostatka Srbije.Pa srpski nacionalizam i rodoljublje poticu iz emocije ponosa, i nije tajna da najponosniji Srbi su iz dinarskih krajeva. Kakav je to patriota a da nije ponosan?
Naravno, samo što u nekim slučajevima može da se ode u drugu krajnost. Tanka je linija između hiper nacionaliste i autošoviniste.Pa srpski nacionalizam i rodoljublje poticu iz emocije ponosa, i nije tajna da najponosniji Srbi su iz dinarskih krajeva. Kakav je to patriota a da nije ponosan?
Naravno, samo što u nekim slučajevima može da se ode u drugu krajnost. Tanka je linija između hiper nacionaliste i autošoviniste.
Juznjacima je najveca mana naglasakI južnjaci imaju neke svoje vrline i mane, zlatiborci, timočani, o beograđanima da ne pričam itd.
Niko nije bezgrešan.
Ovo treba neka tema o lingvistici da se otvori i da mi neko objasni zasto je ljudima toliko tesko da "skinu" ovaj naglasak.Meni je recimo vrlo zanimljivo da nikada u zivotu nisam cuo osobu koja je dobro i pravilno skinula vojvodjanski naglasak (a da nije odavde naravno).
Ni jedan naglasak nije lako skinuti. Pa ni vojvodjanski.Ovo treba neka tema o lingvistici da se otvori i da mi neko objasni zasto je ljudima toliko tesko da "skinu" ovaj naglasak.
Ni jedan naglasak nije lako skinuti. Pa ni vojvodjanski.
Cak i ovo sto pokusavaju u serijama da govore crnogorskim naglaskom, vidi se da nije dovoljno dobro.
Ne racunajte naravno Andriju Milosevica i ostale koji ne glume nego tako pricaju. Glume kad govore bg naglaskom.
Osim toga u Crnoj Gori postoji vise naglasaka, ovamo u polimlju kod mene to je mnogo slicnije kosovskom naglasku nego katunskom.
Ima jos i zetski (Podgorica) i primorski. Svi se dosta razlikuju.
Me ni je bilo smešno klako Vitkor priča po lalinski .Juznjacima je najveca mana naglasakMeni licno izrazito ruzan naglasak (bio) na koji sam sticajem okolnosti navikao vremenom. A mnogo bitnu ulogu igraju asocijacije koje povezujes sa naglaskom. Dosta ti se dozivljaj nekog naglaska promeni kada ga cujes u drugacijem kontekstu i od razlicitih profila ljudi. Meni je recimo vrlo zanimljivo da nikada u zivotu nisam cuo osobu koja je dobro i pravilno skinula vojvodjanski naglasak (a da nije odavde naravno). Ubedljivo najgori Viktor Savic u seriji Mime Karadzica - Gorcilo. Boze blagi ono je toliko bilo lose da nisam mogao danastavim da gledam od transfera blama. Takva je zapravo i cela serija.
Meni je najjaci utisak ove predsjednicke debate ostavila ponizenost Mila Djukanovica u cijeloj ovoj atmosferi. Trudio se da se ponasa iznad ostalih kandidata ali tako je izgledao mali i ocajan medju ostalima, prvi put poslije dugih decenija. Kao da sistem koji je on donekle ,,stvorio" i ostale politicke figure koje su mu bile do juce samo ,,lutkice", su ga pojeli, i sad je on samo jedan mali akter u sistemu koji je njega, svoga ,,oca", prevazisao.
Meni je licno nainteresantniji naglasak zapadne Srbije, Cacak, Uzice i td.
Ljudi pricaju potpuno hercegovackim naglaskom, ali ekavicom![]()
Ne znam Branja odakle si ali veruj mi da nikada goru imitaciju lalinskog naglaska nisam cuo od Viktora SavicaMe ni je bilo smešno klako Vitkor priča po lalinski .
Samom činjenicom da je izašao među njih, ponizio se.
Ima snimak jednog njegovog govora, bome oseti se malo tog cetinjskog naglaska. Ipak je on tamo proveo puno vremena.Pa izgubili su taj refleks jata pod uticajem Srbije i toga kako svi pričaju.
Seti se kralja Aleksandra Ujedinitelja. Iako je usvojio ekavicu, zadržao je do kraja života naglasak Cetinjanina.
Pa izgubili su taj refleks jata pod uticajem Srbije i toga kako svi pričaju.
Seti se kralja Aleksandra Ujedinitelja. Iako je usvojio ekavicu, zadržao je do kraja života naglasak Cetinjanina.
Nije imao cist ct akcenat, cuje se francuski uticaj na njegov govor. Proveo je 4-5 godina u Zenevi i tamo zavrsio osnovnu skolu na francuskom jeziku.
Zvuci kao Arno Gujon.