Izbor hrane za pse u Srbiji.

U redu ako je tvom ljubimcu to ok ali moj ljubimac to ne može da sažvaće pa smo primorani da granule za istočnoevropsko tržište plaćamo po zapadnoevropskoj ceni i zadovoljna sam njegovim opštim stanjem s obzirom da ima 14,5 godina, parodontozu i artritis i još masu staračkih problema. S druge strane, sledeći moj pas će vervatno jesti Meradog a možda čak i Gebijeve Frendi, prema onome što piše na džaku nisu uopšte tako loše kao što se pretpostavlja na osnovu tragično niske cene.

ja imam boksera,nikad nije hteo da jede tu hranu.moram da mu kuvam piletinu sa sargarepom.kuvan pirinadz,jednom nedeljno zumance.i mleko.d vitamin i kosku zivu.od granula je uvek dobijao proliv i odbijao da ih jede.od voca jede sve cak i mandarinu.mislim da je to sve stvar navike.veliki je cistunac jer posle jela moram da mu obrisem usta ako zaboravim,obrisace ih u cede na krevatu ili zavesi.

ja imam boksera,nikad nije hteo da jede tu hranu.

Aman ljudi moji pobogu.....:D

Pas je ''rob'' navike i radice samo ono sto mu mi dozvolimo ili nece ono sto mu ne dozvolimo.Ja imam pse od malih nogu i nikada ali stvarno nikada nisam imao problema sa ishranom pasa.Momentalno ih imam pet i jedu 90% granuliranu hranu svi bez izuzetka...onih 10% je povrce,testo,kacamak,kuvano meso, i sl.....

Ono sto hocu da kazem nema sta da''hoce i nece'' nego je to skoro uvek nasa greska jer smo popustljivi i bude nam zao a psi to jos kako znaju da iskoriste i eto ga problem...;)

Dakle ako se uvede nacin hranjenja za jednu nedelju recimo ponedeljak,sreda,petak,subota,granule,utorak povrce,cetvrtak testo,hleb ili pirinac potopljeno u supu,mleko,ili jogurt.subota kuvano meso,nedelaj kombinovano sta god......ne bi trebalo da bude problema.....

Naravno,nije svejedno koje granule,obzirom da ih ima sacuvaj boze i nije svejedno da li su potopljene ili suve,i nije svejedno koliki je pas,i koje je rase itd,itd....to je vrlo ozbiljna stvar i tako je treba posmatrati....Pogresnom ishranom mogu se naneti ozbiljni zdravstveni problemi psu,prema tome konsulyukte se sa odgajivacinma,drugim vlasnicima iste rase i naravno veterinarom........

Poslednja izmena:
Vlasnica sam jedne, vec vise puta na Svetu zivotinja, opisivane Lise1
imam nju i jos 7 macaka.
Doticnoj Lisi dajemo kuvanu hranu i granule, nekad pomesano, nekad same granule.
Ove zadnje povraca...na pakovanju pise HAPY PETS...uz napomenu...za aktivne pse. U redu, neki psi, a i macke, imaju osetljive stomake! Ali kako, goreopisana Lisa ne povraca kad glodje drva, kartone, itison? Samo pitam!

To su one iz Maxija i Tempa? Ni u najgorem košmaru! :thumbdown:

Te zaista ne i to nikako. Ja imam nemackog ovcara koji jede svaku hranu koju mu dam, pa stoga mogu reci da je to neko iskustvo - nije probirljiv..Ali postoje razlike u posledicama.
Najbrzi nacin da procenite kvalitet hrane je preko stolice psa. Ako je retka vise od dva dana, batalite je. Ako pas izbacuje slicnu kolicinu hrane koju i unese, opet je batalite.
Na forumima su vise njih pisali da psima od pedigree hrane odpada dlaka :eek: , zbog toga je nisam probao a i ne nameravam, ja inace verujem u ono sto cujem :hahaha:
Probali smo i nase domace hrane - ma bezi bre.

Ostavite se supermarketa. Razumem da se nema love za najbolje, ali opredelite se za neku prihvatljivu varijantu.
Moji predlozi hrane vise nego prihvatljivog kvaliteta kao sto je PurinaDogChow, Happy Dog Supreme....
Cena je recimo oko 3.000 din. za dzak od 15kg.
S vremena na vreme, skuvajte pirinac ili kacamak, unutra ubacite sardinu, neko povrce, pilece meso ili sta vec imate... I vas pas ce biti :ok:

Nama je juče nestalo granula, bilo je pola devet sati i otrčala je mama da kupi neke granule u UNIVEREXPORTU i kupila je BONO Junior. Nera je smazala sve. Malo pre je imala proliv, ali zato prepodne i do sad nije imala. Da li je zbog hrane ne znamo. Sve u svemu krenuli smo da tražimo po internetu i ljudi su od domaćeg proizvodjača najviše hvalili RING1 hranu. Sad, šta vi mislite o toj hrani? Davali smo joj i Hills i Pedigre i Josera sve je jela, ako neće da jede isečemo dva koluta parizera na kockice ili ubacimo palente i sve smaže. Problema sa stomak dosad nije imala. Da li znate gde u Novom Sadu(u kom pet shopu) ima te RING1 hrane ili Bento Kroken ili bilo koje druge sem Pedigrea, Hillsa, RC, Eukanube i Josere

I da dodam da je u pitanju štene(6 meseci) NO.z:)

Nama je juče nestalo granula, bilo je pola devet sati i otrčala je mama da kupi neke granule u UNIVEREXPORTU i kupila je BONO Junior. Nera je smazala sve. Malo pre je imala proliv, ali zato prepodne i do sad nije imala. Da li je zbog hrane ne znamo.
Sve u svemu krenuli smo da tražimo po internetu i ljudi su od domaćeg proizvodjača najviše hvalili RING1 hranu. Sad, šta vi mislite o toj hrani? Davali smo joj i Hills i Pedigre i Josera sve je jela, ako neće da jede isečemo dva koluta parizera na kockice ili ubacimo palente i sve smaže. Problema sa stomak dosad nije imala. Da li znate gde u Novom Sadu(u kom pet shopu) ima te RING1 hrane ili Bento Kroken ili bilo koje druge sem Pedigrea, Hillsa, RC, Eukanube i Josere

Ako hoćeš da prihvatiš dobronameran savet....ja bih ti skrenula pažnju na nešto u vezi ishrane pasa...Radi se o tome , da kada menjaš vrstu hrane-granule, ne treba to raditi naglo nego postepeno...znači, onu hranu koju je navikao , malo smanjiš, naprimer za petinu i umesto toga dodaš drugu vrstu , to dva-tri dana... posle ide pola-pola, pa 3/4 i 1/4 dok sasvim ne predješ na novu hranu... tako ne bi trebao da dobije proliv, i postepeno će se priviknuti na novi ukus... z:)

Naravno , ovde mislim , na iole kvalitetniju hranu, a ne na one loše , koje u svakom slučaju treba izbegavati...

Poslednja izmena:
Nama je juče nestalo granula, bilo je pola devet sati i otrčala je mama da kupi neke granule u UNIVEREXPORTU i kupila je BONO Junior. Nera je smazala sve. Malo pre je imala proliv, ali zato prepodne i do sad nije imala. Da li je zbog hrane ne znamo. Sve u svemu krenuli smo da tražimo po internetu i ljudi su od domaćeg proizvodjača najviše hvalili RING1 hranu. Sad, šta vi mislite o toj hrani? Davali smo joj i Hills i Pedigre i Josera sve je jela, ako neće da jede isečemo dva koluta parizera na kockice ili ubacimo palente i sve smaže. Problema sa stomak dosad nije imala. Da li znate gde u Novom Sadu(u kom pet shopu) ima te RING1 hrane ili Bento Kroken ili bilo koje druge sem Pedigrea, Hillsa, RC, Eukanube i Josere

Bono hrana je tako smrdljiva da me ne čudi da dobije proliv. Moja Rea to nije htela ni da pomiriše. z:)

Mene zanima nesto drugo u vezi prehrane pasa, a nisam nasla ni jednu temu koja bi vise odgovarala za postavljanje pitanja.
Naime, pre dva dana dobili smo malog psica, mesanca, kako su mi rekli maltezera i nekog drugog psa. Stara je 7 sedmica.
Koliko obroka dnevno bi trebala da ima?
Do sada je vec imala 2 manja obroka (savetovali su nas da mali kucici jedu manje a cesce), i tek sto je po drugi put obavila i veliku i malu nuzdu,od jutros, moji ukucani insistiraju da je gladna i da treba da joj damo da jede opet.:confused:

Meni se cini da su 4 manja obroka optimalna u toku dana za male stence.
Da li sam u pravu?
Jos nesto, da li bi smeli da joj dajemo mleko , jer smo culi da kucici od mleka dobijaju gliste (doduse majcinog), ali pitam za svaki slucaj.

Mene zanima nesto drugo u vezi prehrane pasa, a nisam nasla ni jednu temu koja bi vise odgovarala za postavljanje pitanja.
Naime, pre dva dana dobili smo malog psica, mesanca, kako su mi rekli maltezera i nekog drugog psa. Stara je 7 sedmica.
Koliko obroka dnevno bi trebala da ima?
Do sada je vec imala 2 manja obroka (savetovali su nas da mali kucici jedu manje a cesce), i tek sto je po drugi put obavila i veliku i malu nuzdu,od jutros, moji ukucani insistiraju da je gladna i da treba da joj damo da jede opet.:confused:

Meni se cini da su 4 manja obroka optimalna u toku dana za male stence.
Da li sam u pravu?
Jos nesto, da li bi smeli da joj dajemo mleko , jer smo culi da kucici od mleka dobijaju gliste (doduse majcinog), ali pitam za svaki slucaj.

Tako mali pas treba da ima 4-5 obroka dnevno... Ako ne pojede sve što je u činiji , to skloni , da ne stoji hrana ispred njega.. Mleko nemoj davati,zato što može da dobije proliv... može jogurt, malo mladog neslanog sira... Gliste sigurno da ima , jer štenci to dobiju od majke preko posteljice, i treba ga čistiti dva puta sa razmakom od 21 dan , i to nekoliko dana pre vakcinacije , a kasnije svaka 3-4 meseca... .

Hrane za pse Ring 1 imate u Merkatoru u Novom Sadu i Univerzum 95 Heroja Pinkija 57. ;)

Zdravo, imam zenkicu patuljastog snaucera od 3 meseca, vec 10 dana je kod nas, trenutno lepo rucka Pedigree junior jer su nam ljudi od kojih smo je nabavili rekli da je to jela i da njena mama to jede i da im ta hrana odgovara. Medjutim kad smo bili kod veterinara on nam je rekao da Pedigree nije bas dobra i da bolje uzmemo Royal Canin ili Hilll's ali je meni to malo preskupo, pa me interesuje da li ima nesto sto je dobrog kvaliteta a da su cene malo pristupacnije? Da napomenem da u Nisu najcesce moze da se nadje Pedigree, Chappy, Darling, Friskies i Happy Dog. Sta drugi vlasnici patuljastih snaucera, ako ih ima medju vama, koriste za svoje ljubimce? Hvala!

Postoji specijalizovana Royal Canin za patuljaste šnaucere, mali je pas u pitanju i ne jede puno a svakako je bolje da daš novac u startu na hranu nego posle na lečenje kad krenu da mu oboljevaju jetra, bubrezi, zglobovi... Inače, RC za patuljanere sadrži i formulu koja ističe boju dlake i još svašta nešto... Imala sam psa od 7,5kg i isplatilo mi se da mu kupujem RC mini sve do kraja, i verujem da sam mu time produžila život. Ali možeš da mu uzimaš i neku jeftiniju a solidnu hranu (Meradog, Bento...), većina vlasnika pet šopova je otvorena za saradnju i nabaviće sve čega ima u Pet centru u BG, jer se većina tamo i snabdeva. Jedino RC i Hill's medicinski program možeš da nađeš isključivo kod veterinara, što je po meni u redu.

a ja sve pse sto sam imala hranila sam hranom za macke, jer su je svi vise voleli nego hranu za pse, elem problem je nastao kad sam uzela dobermana koji je tamanio po 5 konzervi od 400g za obrok, vise se nije moglo finansijski, pa sam presla da mu kupujem konjsko meso (virsle, kobaje, snicle). Elem od tada preporucujem svakom da hrani svog psa konjskim mesom ukoliko moze jer je pas mnogo aktivniji, mnogo mu je lepsa dlaka, dobila je kao neki sjaj. Granule mu dajem jako malo, cisto zbog malo vitamina i minerala, jer sam imala poznanika koji je svog hranio iskljucivo hranom za pse, i to kuce je uvek imalo neke probleme sa dlakom, sa stolicom, bolesljivo, i uvek je imalo neki cudan i jak miris. A uvek je kupovao neka najskuplja cuda od te hrane. Ja mom kuvam zdravo i domace, cak mu umesto one koske sto cisti zube dam jabuku, i kuce mi evo vec sedam godina nikad nije bolovalo ni od cega, ko antilopa je, preskace ogradu od dva metra, ne umorno je.

Ne mozes da uopstis svog psa na sve pse sveta. Evo npr. moj mesanac jede granule i to iskljucivo Happy Dog zato sto samo od njih nema proliv. Sve ostalo mu stvara probleme sa stomakom. Moj pit jede granule za alergicne pse (alergicna je na polen), ali tamani sta god da joj bacim (kisele krastavce obozava) i nikakvih problema sa stolicom nema. Drugarov malamut jede iskljucivo zivu hranu (piletinu, ribu itd) i savrseno je zdrav. Granule mu ne prijaju.

A oba moja psa su zdrava, utrenirana i jaka. Misici im se vide i to ne naziru nego vide, dlaka sjajna i nikakvih problema nema sa njima. Ako bi isao tvojom logikom ja bih sada svima trebao da kazem da hrane pse granulama.

Btw pored mesa treba psu davati i masti, UH i to u pravilnom odnosu prema naporu i godisnjem dobu. Ja to sve imam u granulama, nista im ne fali. Ako bi pocelo da im fali presao bi na drugi tip ishrane.

Nisam siguran,ali sad gledam na sajtu RC(Royal Canin)da,ne postoji specijalizovana hrana za dalmatince..Posto planiram da sa Brit hrane predjem na RC. E,sad ako ne postoji specijalizovana hrana za dalmatince,postoji li RC hrana za stenad do 1 god. A,da nije odredjena samo jednoj rasi? Hvala,poz.

NO. 1 - SUPER PREMIUM HRANE:
ROYAL CANIN, Hill's, purina Pro Plan, Brit Care, Eukanuba, Trainer...
NO. 2 - PREMIUM HRANE:
Brit, Belcando, Dr Alder, Cibau, Bewi Dog, Profilum, Alleva, Aanimonda...
NO. 3 - KVALITETNE HRANE:
Pedigree, Friskies, Chappi, Darling, Astor

Sami procenite sta valja, a sta ne i cime hranite Vaseg psa.
Izbegavajte kupovinu unapred razmerene hrane ili hrane na merenje jer nikada ne mozete biti sigurni koliko stoji, da li je original, koji je rok trajanja. Uvek kupujte hranu u originalnom pakovanju- necete mizerno ustedeti ali cete biti sigurni sta ste kupili kad ste vec dali novac.

Kada brelazite sa bilo koje hrane na bilo koju hranu uvek postepeno prelazite ( prvo dodajte petinu nove hrane,pa cetvrtinu, pa trecinu... dok novom hranom ne zamenite staru); jer svaka hrana ima razlicit izvor proteina koji zahtevaju "drugaciju" crevnu floru (enzime za varenje) koju pas formira prema vrsti izvora proteina u hranama. U suprotnom ce pas dobiti proliv ili nece moci da u potpunosti vari "novu" hranu.

Izborom hrane odredjujete zdravstveno stanje Vaseg psa i produzavate mu zivotni vek.

Ukoliko ne hranite Vaseg psa Kompletnom (kupovnom) hranom nego mu sami pravite hranu (meso,riba,jaja,pirinac,povrce) u ishranu mu morate dodavati odredjene vitaminsko-mineralne dodatke u zavisnosti od kolicine, kvaliteta i srazmere sastijaka koje koristite.

Royal Canin-om hranim svoje pse godinama-samo Royal Canin-om i nikada nismo imali nikakav zdravstveni problem, nikakve stomacne tegobe, povracanja, gluposti... Godinama nisu jeli nista drugo osim Royal Canin-a i veoma ga rado jedu :)
Naravno da s vremena na vreme dobiju poslastice, stikove za oralnu higijenu i raznorazne PSECE djakonije.

Nisam siguran,ali sad gledam na sajtu RC(Royal Canin)da,ne postoji specijalizovana hrana za dalmatince..Posto planiram da sa Brit hrane predjem na RC. E,sad ako ne postoji specijalizovana hrana za dalmatince,postoji li RC hrana za stenad do 1 god. A,da nije odredjena samo jednoj rasi? Hvala,poz.

RC ima posebnu hranu za Dalmatince ali se ona (mislim) ne uvozi kod nas zbog malog trzista, odn. zanemarljivog broja Dalmatinaca u nasoj zemlji.
Inace, RC ima hranu za stence do godinu dana koja nije vezana za pasminu odn. rasu.

Royal Canin-om hranim svoje pse godinama-samo Royal Canin-om i nikada nismo imali nikakav zdravstveni problem, nikakve stomacne tegobe, povracanja, gluposti... Godinama nisu jeli nista drugo osim Royal Canin-a i veoma ga rado jedu :)
Naravno da s vremena na vreme dobiju poslastice, stikove za oralnu higijenu i raznorazne PSECE djakonije.

Pazi, iz iskustva sa svojim psom (na superpremium smo prešli kad je već bio u godinama) Hill's ima kvalitetniji medicinski program nego RC ali ovako, u periodima kad je bio dobro, najviše je voleo RC mini mature, savršeno izbalansirana hrana za male pse sa dodatkom L-karnitina da bi se sprečili problemi sa cirkulacijom i gojaznošću, i rekla bih i po njemu i po mojim mačorima, obojici, jako ukusna. I poživeo je skoro 15 godina.

RC ima posebnu hranu za Dalmatince ali se ona (mislim) ne uvozi kod nas zbog malog trzista, odn. zanemarljivog broja Dalmatinaca u nasoj zemlji.
Inace, RC ima hranu za stence do godinu dana koja nije vezana za pasminu odn. rasu.

RC ima hranu za sve uzraste i sve veličine.

Back