Izbor hrane za pse u Srbiji.

duusa ... bez uvrede... Granule necete, ono sto savetuju ne mozete, a dosta toga ne znate.
Da ste se malo samo informisali procitali biste da skoro niko ne daje svojim psima ni parizere, ni pastete, ni pasulj ni grasak, ni krompir, da psi tesko vare mleko, da se kukuruz ne daje kao obrok (jer to ipak nisu svinje), da se psu ne daju ostaci hrane itd,itd...
To sto ste vi odlucili da su granule stetne, a za ostalo nemate mogucnosti, mislim da nikako ne prija vasim psima i pored toga sto su trenutno veseli i zdravi, to nista posebno ne mora da znaci, jer neadekvatna ishrana psima skracuje zivot i izaziva mnoge problema u drugoj polovini zivota. Ono sto im vi servirate za obroke, verujte mi, mnogo je gore nego da im priustite granule nekog premium kvaliteta koje ce im bar dati izbalansiranu hranu za neki normalniji obrok.
Verovatno cu se oglusiti o pravila foruma, ali cu vam ipak ovde postovati link prema drugom forumu gde se bave dosta ishranom pasa http://ishranapasa.com/index.php pa se ipak malo bolje informistie kad vec imate dva psa...

duusa ... bez uvrede... Granule necete, ono sto savetuju ne mozete, a dosta toga ne znate.
Da ste se malo samo informisali procitali biste da skoro niko ne daje svojim psima ni parizere, ni pastete, ni pasulj ni grasak, ni krompir, da psi tesko vare mleko, da se kukuruz ne daje kao obrok (jer to ipak nisu svinje), da se psu ne daju ostaci hrane itd,itd...
To sto ste vi odlucili da su granule stetne, a za ostalo nemate mogucnosti, mislim da nikako ne prija vasim psima i pored toga sto su trenutno veseli i zdravi, to nista posebno ne mora da znaci, jer neadekvatna ishrana psima skracuje zivot i izaziva mnoge problema u drugoj polovini zivota. Ono sto im vi servirate za obroke, verujte mi, mnogo je gore nego da im priustite granule nekog premium kvaliteta koje ce im bar dati izbalansiranu hranu za neki normalniji obrok.
Verovatno cu se oglusiti o pravila foruma, ali cu vam ipak ovde postovati link prema drugom forumu gde se bave dosta ishranom pasa http://ishranapasa.com/index.php pa se ipak malo bolje informistie kad vec imate dva psa...

Nista nisam videla... :whistling:

Pa da probamo da rezimiramo: psi su mesojedi, pa ih u skladu s tim treba i hraniti. Mi u domacinstvima nemamo tehnologiju kojom bismo prirodne biljne izvore proteina prilagodili osetljivom psecem sistemu za varenje, dakle, mahunarke otpadaju. Kukuruz sam po sebi sadrzi svega 9% (u proseku) proteina sto je jedno 3-4 puta manje nego sto treba odraslom psu. Takodje, vecina odraslih pasa je netolerantna na laktozu i na gluten, pa otpadaju i mleko (moze jogurt i mladi, nezacinjen sir) i psenica i njeni proizvodi. Opet, granule su najzahvalnije. Ne moraju bas premium, ali svakako su bolja opcija u cilju prevencije kasnijih zdravstvenih problema. A koje? Ne one reklamirane nasiroko. I deca vole sarenu hranu, pa cerki radije ojustim jabuku, sargarepu i cveklu nego da joj kupim kesicu gumenih bombona. I jos nesto: ide svinjokolj, povezite se sa lokalnim (seoskim) veterinarima, vecini njih se gadi da spremaju ono sto im pretekne kad ljudi donesu uzorak na trihinoskopiju, a ljubimci ce vam biti zahvalni.

Za hleb sam primetila da svez ne zele da jedu ali ako im " bacim" parce/dva i ostane na suncu pa se uprzi i osusi onda bas u slast hrskaju :-). Ponekad naletim u pekari, prodaju stari burek sa mesom ili sirom ili peciva i to jako vole, ali naravno toga ima retko, jednom u dva meseca

Svako svom psu daje ono sto misli da treba. Ja necu granule ( JA ne jedem nista sto je preradjeno, pa ne dam ni mojim zivotinjama) ,ne znaci da ne mogu da im ih priustim ali sve sto moze da stoji mesecima u kesi a da se ne pokvari, po meni je lose . I nisam mislila na pastete i salame za ljude jer znam da nisu za pse ( ni za ljude uostalom) vec na kojekakvu "vlaznu" hranu za pse koja moze da se nabavi . Niko me ne moze ubediti da kad hranu preradis, dodas boje, konzervanse, aditive , bez obzira sto dodas vitamine i minerale , da to moze da bude zdravo. Zelela sam da cujem kako hrane pse oni koji ne daju " gotovu" hranu a opet ne idu dotle da psu serviraju lososa ili brokoli ( jel su psi kroz celu istoriju od kad zive sa ljudima jeli brokoli? I lososa? ), ili maslinovo ulje i susene alge... I bas ne moram da im dam belo meso, pa dajem im ledja i kosti od belog mesa koje ostanu posle rolovanja pilica i na kojima ima poprilicno mesa.Sta im fali ako to jedu? I koliko vidim bas na tom forumu ciji link mi je ovde preporucen pise da daju psu " malo palente","par zrna graska", "malo makarona"... . Pa nisam ni mislila da moje pse hranim samo palentom, samo makaronama ili graskom...A sto se tice hrane koju im dam od onog sto sebi kuvam : ja ne kuvam jako zacinjeno, jedemo skoro neslano, minimalno masti koristim - nista im nece biti ako ponekad dobiju ostatke od rucka
Nisam htela savete " daj granule" htela sam da cujem sta jos pored onoga sto im dajem da im ubacim u ishranu. Pa jesu li ljudi hranili pse granulama pre pedeset godina? Ali svako ima pravo na svoje misljenje pa tako i oni koji daju granule

Moram da dodam: stavljati psima u hranu maline, bosiljak, ulje konoplje?
Ili davati filete soma, zar mislite da je to zdravo, kazu da su puni hormona ?

Poslednja izmena:
Psi ne podnose: paradajz, mahunarke, krompir, luk (nijedan), kakao, zacine, vecina ih ne podnosi ni psenicno brasno... A te salame i konzerve su cak i gore od granula, granule su jednostavno-dehidrirane. Dokaz? Probali smo svojevremeno mom prethodnom psu da damo salamu za pse, razne vrste smo probali, od svake se prolio najstrasnije. Od granula, samo od najgorih.

Ja sam pre tri godine kad sam " usvojila" moju Malenu, kupila nekoliko puta granule ali sam onda guglala, procitala sta sve stavljaju u njih i odlucila da ipak necu tako da je hranim. A ni ona ni retriverka nisu nikad imali proliv, vidim da po dvoristu grickaju ponakad travu, ali samo odredjenu, valjda instiktivno traze sta im prija. Kao i sto nece, vec sam rekla, pasulj ili grasak.

Moj Fifi NO ziveo 16 god, dobila g kad sam imala 2, granule nisu ni postojale u srbiji tada ili ih ja nikada nisam videla, kuvali smo mu iznutrice, jeo je i svasta jos pretezno mesno, drugo nije preterano mirisao, dobermanka i malinojka sada jedu granule RC i pirinac i iznutrice i voce i povrce, jogurt i kiselo mleko...

ako neces psu da dajes granule kupi u mesarama jezike, repove, srca, jetre, tu su i daje pirinac jogurt itsl

Zato smo jutros imali na pregledu stene NLT sa ekcemom, sumnjamo na alergiju na domacu 'ranu, onu zacinjenu sto im ostane. Daj Boze da joj dotekne pameti, da poslusa savete sto smo joj dali, ne moze mali ceo vek da provede na Avilu. :( Srecom, probao je granulice od mojih zverova, svidele mu se i kupila mu je 1kg. Kaze, sinoc vecerao s njima pilav. OK su pirinac, meso i sargarepa ali ostali sastojci su apsolutni no-no za pse.

Moj Fifi NO ziveo 16 god, dobila g kad sam imala 2, granule nisu ni postojale u srbiji tada ili ih ja nikada nisam videla, kuvali smo mu iznutrice, jeo je i svasta jos pretezno mesno, drugo nije preterano mirisao, dobermanka i malinojka sada jedu granule RC i pirinac i iznutrice i voce i povrce, jogurt i kiselo mleko...
ako neces psu da dajes granule kupi u mesarama jezike, repove, srca, jetre, tu su i daje pirinac jogurt itsl

Pre bi njima dala krmenadlu a ja pojela repove, mmm :D
Pa kupujem im grkljane, govedje dam zive a svinjske kuvam, uz grkljane idu i pluca kad kupim. Ali vise im kupujem kosti od belog mesa ili ceo skelet pileta posle rolovanja , lakse mi da im ne kuvam a i zbog maca jer sam citala da u piletini ima taurina koji je za macke neophodan. I glave pilece redovno dobijaju. Taj mesni obrok ujutru mi nije problem, ponekad dobiju girice, istina retko jer zaboravim da im kupujem redovno, ali razmisljam stalno sta drugo da im dam uvece od povrca + zitarice jer mislim da nije zdravo da jedu samo mesno Jogurt bas ne vole, pirinac nikako nece, probala i sa iznutricama da im skuvam, ali makarone vole i "klot " i sa necim. Uostalom pisala sam gore sta im dajem

Da li je neko mozda josh probao Simpaty hranu za pse ? Ja imam Labradora i prvih godinu dana sam mu davao hills a sada sam se dolucio da uzmem neku malo jeftiniju hranu posto ipak jede sada pola kile dnevno puno mi da dajem sada za Hills pa sam probao Simpaty neku novu italijansku hranu
Simpaty PREMIUM LAMB & RICE i cini mi se da je skroz ok pa me zanima jel je josh neko koristi posto je relativno nova hrana i nema je bash po pet shop-ovima ... ja sam je nasao preko neta samo na www.clickpet.rs tamo ima i detaljan sastav pa ako neko ko se bolje razume moze da mi kaze jer ok... posto ipak zelik da hranim mog psa sa kvalitetnom hranom ali mi je sada vec mnogo da uzimam hills ili royal a ova mi se cini skroz ok i povoljna je...

Pozdrav
Hteo bih da Vas pitam šta mislite o N&D hrani za pse. http://farmina.com/?q=en
U principu, ono što je meni važno je da hrana ne sadrži nikakve konzervanse, veštačke boje i drugu hemiju. Prodavac u pet šopu mi je preporučio ovu hranu kao vrlo kvalitetnu, sa pristupačnom cenom 480 din/kg, i tvrdi da je poptuno oganska a jeftina jer nije popularan brend. Moj pas koji je izbirljiv po pitanju granula, ovu hranu tamani kao da nije jeo pre toga mesecima.
Kakva su vaša iskustva, odnosno da li ste se na nekoj deklaraciji ili sadržaju ove hrane zaista uverili da ne dodaju nikakve gluposti, kao većina drugih? Ovu hranu kupujemo na meru u kesama, pa sam tražio po netu, ali nigde nisam mogao da nađem konkretno sadržaj, gde bi se videlo u promilima koliko dodaju onih dodataka Exxx.
Hvala na svakom odgovoru!

I meni su je prodavci hvalili , ali na žalost ni jedan od mojih pasa je neće. Ako ste kupili na meru vratite se u tu radnju i usikajte sve što vas zanima sa džaka iz kog vam prodaju, pa kući na miru prostudirajte, ja sam uzela neko mnogo manje pakovanje, ali smo kesu odavno bacili. :)

I meni su je prodavci hvalili , ali na žalost ni jedan od mojih pasa je neće. Ako ste kupili na meru vratite se u tu radnju i usikajte sve što vas zanima sa džaka iz kog vam prodaju, pa kući na miru prostudirajte, ja sam uzela neko mnogo manje pakovanje, ali smo kesu odavno bacili. :)

I meni je to palo na pamet. Al ako mi je čovek rekao da je organska, slikanjem mu dajem do znanja da hoću da ga iskontrolišem da li laže. Dovodim i sebe i njega u neprijatnu situaciju.Mada sledeću put ću da se napravim lud i kažem treba nekom da pogleda sastojke.
Uopšte zanima me vaše mišljenje da li je moguće da postoji ijedna hrana za pse, bez dodataka Exxx, ili je to sve marketing, organska ovo ono...

Pozdrav:

malo je cudno ovo sto pitam, ali posto ja jos nemam psa a razmisljam da uzmem bretonca ili nemackog kratkodlakog pticara - mada mislim da cce biti ipak bretonac jer je manji, zbog stana- zanima me kolko pas jede. tj koliko novaca je potrebno odvojiti mesecno. mislim pitam da li ako ga hranim granulama da li je jednom bretoncu 10-15 kila mesecno dovoljno te hrane. naravno ne kazem da bih mu davao samo to. davao bih mu i kuvano. ali me zanima koliko jedu generalno psi. i gledao sam cene po pet shopovima tih hrana i stvarno varira. cak sam negde procitao da ima 1kg tih granula za 100 din... sto je stvarno malo. ali ne znam kakve su i da li je to kvalitetna hrana. hval puno

Pozdrav:

malo je cudno ovo sto pitam, ali posto ja jos nemam psa a razmisljam da uzmem bretonca ili nemackog kratkodlakog pticara - mada mislim da cce biti ipak bretonac jer je manji, zbog stana- zanima me kolko pas jede. tj koliko novaca je potrebno odvojiti mesecno. mislim pitam da li ako ga hranim granulama da li je jednom bretoncu 10-15 kila mesecno dovoljno te hrane. naravno ne kazem da bih mu davao samo to. davao bih mu i kuvano. ali me zanima koliko jedu generalno psi. i gledao sam cene po pet shopovima tih hrana i stvarno varira. cak sam negde procitao da ima 1kg tih granula za 100 din... sto je stvarno malo. ali ne znam kakve su i da li je to kvalitetna hrana. hval puno

Ako se već sad pitaš koliko ćeš para trošiti na hranu za psa, bolje ne uzimaj psa, jer to je najmanji trošak, uz odgovorno vlasništvo idu i troškovi za veterinara, redovna zaštiti protiv buva i krpelja ... a često iskrsne još po nešto neplanirano.

Cene hrane su ti najrazlicitije. Ima stvarno tih od 100RSD za kg, ali su krsh.

Meni psi inace jedu meso, ali jedan jede granule, neku specijalnu formulu. Dzak od 4kg, koji traje 20ak dana (dnevna porcija je oko 180gr), kosta 2.800RSD po redovnoj ceni. To kupujem u pet centru. Prosli put kad sam narucivala, imala sam pravo na 40% popusta (akcije i neki FB vauceri za lajkovanje :zcepanje:), pa dobih istu tu vrecu za 1.900 RSD i to sve post expressom, ukljuceno u placeno cenu. Da je bilo tone na raspolaganju, tonu bi kupila.

Da hranim sve kerove granulama, a kvalitetno, ja sama bih presla na strogu dijetu :zcepanje: pa tako neki jedu juneca srca, jezike i skembice, zavisi sta nadjem a da je ispod 200RSD po kg, a ovaj jedan tera royal canin. Pri cemu mislim da je meso mnogo zdravije, samo ovaj jedan pas mora granule, dok mu ne nadjem odgovarajucu formulu iz moje kuhinje.

Pozdrav:

Bretonac bi trebalo da jede u vrh glave 200 grama tih granula, tako da su mu dovoljne dve kese sa 3 kg, ili kako vec kupujes.

Ako bi mu davao i kuvanu hranu, onda je i 100 grama granula dovorljno.

Pitao sam jer u knjizi koja se zove "Enciklopedija pasa" za bretonce pise: kako je skol gojenju, dovoljno mu je dnevno davati 200 do 250g mesa, 150g pirinca i kuvano povrce. Iskreno verujem da je rec o iskljucivo lovackom i veoma aktivnom psu. Ne znam nisam strucnjak. pojma nemam ni kolko mi ljudi jedemo :S

Back