Izazov za ateiste :)

I bolje da je nezamislivo jer bi imali jako dosadne pojedince koji bi kao pokvarena ploča svako par riječi riječ ljubav spominjali...
Zamisli takva svjeta ..
Koji bi to horor prepun ljubavi bio...
STOP

Telegram poslat.

превише вас је који мислите да је љубав реч а духовност слово на папиру...
све знате ал вам ништа јасно није.

Iskreno. Mišlju ili riječima. (Bog "vidi" svačiju misao i čuje svačiju riječ). I djelom. Bog se na isti način ljudima reverzibilno obraća. (Ateisti su ovo karakterisali najblaže kao paranoju).

Bogu sam se obracao kao dijete medjutim, kao i mnogima pretpostavljam, od Boga niti je bilo rijeci niti djela.Ako neko kaze da kao dijete nisam vjerovao iskreno da postoji Bog i da me slusa onda laze jer ne moze iskrenije odrastao covjek vjerovati od djeteta.Sada kada sam odrastao covjek mislim da ljudi koji su odrasli a koji jos uvjek vjeruju da ce im se bog obratiti i ispuniti njihove molbe su na nivou djeteta koje su bili.Bog ne ispunjava molitve. U to smo se svi uvjerili samo sto je neke strah da priznaju.

• Podržavam
Reactions: PnP
Iskreno. Mišlju ili riječima. (Bog "vidi" svačiju misao i čuje svačiju riječ). I djelom. Bog se na isti način ljudima reverzibilno obraća. (Ateisti su ovo karakterisali najblaže kao paranoju).

Mogao bi ristobe da i zeničaninu objasniš kako si ti spoznao Boga, kao što si nama, starim forumašima, objasnio pre nekoliko godina. Nisi valjda zaboravio onaj trigger?

Bogu sam se obracao kao dijete medjutim, kao i mnogima pretpostavljam, od Boga niti je bilo rijeci niti djela.Ako neko kaze da kao dijete nisam vjerovao iskreno da postoji Bog i da me slusa onda laze jer ne moze iskrenije odrastao covjek vjerovati od djeteta.Sada kada sam odrastao covjek mislim da ljudi koji su odrasli a koji jos uvjek vjeruju da ce im se bog obratiti i ispuniti njihove molbe su na nivou djeteta koje su bili.Bog ne ispunjava molitve. U to smo se svi uvjerili samo sto je neke strah da priznaju.

Pokušati da spoznamo Boga na način kako poznajemo predmete(tj.na osnovu koristi koje imamo od njih) je potpuno pogrešno.Bog nije naš sluga pa da ga svaki čas zivkamo da nam ispunjava želje.Upravo zbog ovakvog pogleda na Boga mnogi ljudi su izgubili veru u njega.

Пре много година живео на североистоку Бразила један сиромашан брачни пар чије је једино благо била једна кокошка. Једва су успевали некако да саставе крај с крајем, захваљујући јајима која је она носила.
Међутим, баш уочи Божића, деси се да кокошка угине. Муж, који је имао свега неколико гроша, који нису били довољни ни за најскромнију вечеру на Бадње вече, оде да затражи помоћ од сеоског пароха.
Уместо да му помогне, поп му рече:
- Кад Бог на једној страни затвори врата, на другој отвори прозор. Пошто за новац који имаш не можеш скоро ништа да добијеш, врати се на пијацу и купи прву ствар коју ти понуде. Ја ћу благословити ту куповину, а како је Божић дан када се догађају чуда, нешто ће се у твом животу заувек променити.
Иако није био баш убеђен да је то најбоље решење, човек се врати на пијацу. Један трговац га спази како тумара без циља и упита га шта тражи.
- Не знам. Имам врло мало пара, а парох ми је рекао да купим прву ствар коју ми понуде.
Трговац је био богат и пребогат, али и поред тога никад није пропуштао прилику да нешто ућари. Не часећи ни часа, узе оних неколико гроша, нажврља нешто на једној цедуљи и пружи је човеку:
- Парох је у праву! И зато ти ја, који сам одувек био мека срца, продајем своје место у Рају, на овај свети дан! То ти је признаница!
Човек узе цедуљу и удаљи се, а трговац је, сав задовољан, трљао руке што је склопио још један уносан посао. Исте ноћи, док се спремао за вечеру у својој кући пуној слугу, испричао је жени целу причу, додавши, с поносом, да је управо захваљајући својој способности да брзо мисли и стекао толико богатство.
- Срам да те буде! - повика жена. - Да се тако понашаш на дан Христовог рођења! Сместа да си отишао код тог несретника и узео натраг ону цедуљу, или више нећеш крочити у ову кућу!
Трговац се препаде од жениног беса и реши да је послуша. Распитивао се на све стране док није сазнао где онај човек станује. Ушавши у кућу, затекао је мужа и жену како седе за празним столом на коме је стајало само једно парче хартије.
- Дошао сам овамо, јер сам погрешно поступио. Ево ти твојих пара, а ти ми врати оно што сам ти продао.
- Нисте погрешно поступили. Ја сам послушао парохов савет и знам да сам добио нешто што доноси благослов.
- То је само обична цедуља: нико не може да прода своје место у рају! Ако хоћеш, платићу ти двоструко!
Али сиромах није хтео да прода, јер је веровао у чуда. Мало-помало, трговац је повећавао своју понуду, све док није достигла десет златника.
- То ми ништа не значи - рече сиромашак. - Желим сво-јој жени да приуштим живот какав заслужује, а за то ми је потребно сто златних дуката. То је чудо којем се надам ове божићне ноћи.
Сав очајан, знајући да ако се још мало задржи нико од његових укућана неће стићи да вечера нити да присуствује поноћној миси, трговац је исповртео сто златника и откупио своју цедуљу. Што се тиче сиромашног брачног пара, њима се чудо обистинило. Што се, пак, трговца тиче, он је испунио оно што му је жена наложила. Али, у међувремену, његову жену су мориле сумње: да није била сувише груба према свом мужу?
Чим се завршила поноћна миса, пришла је пароху и све му испричала.
- Оче, мој муж је срео једног човека коме сте ви предложили да купи прву ствар коју му понуде. Лаком на лаку добит, написао му је на парчету хартије признаницу да му продаје своје место у рају. Ја сам му рекла да вечерас неће вечерати код куће, ако не успе да поврати ту цедуљу, а он је на крају морао за њу да плати читавих сто златних дуката. Јесам ли претерала? Да ли једно место у рају заиста толико кошта?
- Прво, вашем мужу се пружила прилика да покаже своју великодушност на најзначајнији хришћански празник. Друго, он је послужио Богу као оруђе помоћу којег је изведено чудо. Али одговорићу вам на питање: кад је продао своје место на небу за свега неколико гроша, оно није вредело ни толико. Међутим, кад је решио да га откупи за сто златника, само да би обрадовао вољену жену, могу да вам јемчим да вреди много више.

A možda je bilo i riječi i djela od Boga samo što ti nijesi bio toga svjestan. Kako sam ja spoznao (a i još mnogi vjernici; i danas i kroz istoriju) što se tiče odnosa čovjeka prema Bog i Boga prema čovjeku stvari stoje ovako: ako čovjek poštuje Božju volju (ukratko: stalno u mislima ima Boga, ne čini zlo ni mišlju ni djelom, ni sebi ni drugima, čini samo dobro sebi i svakome) Bog će učiniti da se takvom čovjeku dešava u životu ono što je najbolje za njega. U to su se uvjerili mnogi vjernici ličnim iskustvom. Priča koje to potvrđuju ima mnogo. Jedna od njih je i ova od Сале-ta. Na žalost, većina ateista na njih reaguje u stilu coco bill-a.

Lično tebi: Pošto si kao dijete iskreno vjerovao u Boga i bio na potu da Ga spoznaš, Bog će se potruditi da te na taj put ponovo vrati. Ja sam ubijeđen da ćeš se jednog dana sjetiti ovih mojih riječi. To će za tebe biti čudo. :D

Mogao bi ristobe da i zeničaninu objasniš kako si ti spoznao Boga, kao što si nama, starim forumašima, objasnio pre nekoliko godina. Nisi valjda zaboravio onaj trigger?
Pozdrav starom forumašu. :D
Ne nikako. Ovo je sa susjedne teme:

Vrlo je interesantan proces ispovijedanja. O tome ateisti nemaju pravu prestavu, jer je oni, u suštini, dešifruju približno kao i ti. Međutim, čin ispovijedanja daje vjerniku najčvršću potvrdu postojanja Boga. Naime, ako je vjernik, pred sveštenikom, a u stvari pred Bogom, iskreno (!) ispovijedio sve svoje, i najsitnije, grehe, bar one koje on smatra da su grehovi, onda se po završenom činu osjeća kao preporođen, kao da je sa njega pao ogromni teret. To je u suštini osjećaj blaženstva. I taj osjećaj blaženstva vjernik doživljava kao blagodet od Boga, kao direktni kontakt sa Bogom, a ne kao neki proizvod psihe, kako će naučnici tumačiti.

Prepoznaješ li u boldovanom taj trigger?

http://forum.krstarica.com/showthre...A-JE-TO...?p=16050935&viewfull=1#post16050935

Pokušati da spoznamo Boga na način kako poznajemo predmete(tj.na osnovu koristi koje imamo od njih) je potpuno pogrešno.Bog nije naš sluga pa da ga svaki čas zivkamo da nam ispunjava želje.Upravo zbog ovakvog pogleda na Boga mnogi ljudi su izgubili veru u njega.

Po definiciji bog je LJUBAV, bog je ISTINA, bog je PRAVDA i tome slično, sve afirmativno. Ako bog prema pravednom verniku ne iskaže ni ljubav ni istinu ni pravdu, onda verujući nalaze opravdanja za takav postupak boga pri tome kriveći, opet, pravednog vernika.
Da li verujete u takav sistem vrednosti?
Pre će biti da su u pravu oni koji ne veruju u religiozne bajke.

Po definiciji bog je LJUBAV, bog je ISTINA, bog je PRAVDA i tome slično, sve afirmativno. Ako bog prema pravednom verniku ne iskaže ni ljubav ni istinu ni pravdu, onda verujući nalaze opravdanja za takav postupak boga pri tome kriveći, opet, pravednog vernika.
Da li verujete u takav sistem vrednosti?
Pre će biti da su u pravu oni koji ne veruju u religiozne bajke.

Suviše često se koristimo terminom "Bog je ljubav" a da uopšte ne znamo ni šta on predstavlja.Bog nije po svojoj suštini ljubav(kako se taj izraz najčešće pogrešno tumači),već možemo reći da je ljubav način postojanja Božije suštine.To znači da Bog postoji na ipostasni način,da je Trojica.Drugim rečima,Otac se nalazi u ljubavnom(=ličnosnom) odnosu sa Sinom i Duhom.Bog se jedino i poznaje tako-u ličnosnoj zajednici.
Zemlja nije ni mesto večne kazne ni večne nagrade.Hrišćani ne očekuju odredjene lepote ovoga svega,već ono što "uho ne ču,i oko ne vide,i u srce čovečije ne udje",a to je carstvo nebesko.To je ono ka čemu mi stremimo i šta očekujemo.

Poslednja izmena:
Tačno. Čovjek je mašina.

E, sad, ristob. Ne salžeš se sa čovekovom konstatacijom i odmah banalizuješ stvari. Ali i ti uviđeš da je sve izvesnije da je čovek, u osnovi, skup hemijsko-fizičkih procesa koji se odvijaju u ćelijama.
Jesi li imao prilike da pogledaš onaj link o Božijoj tački, u kome se iznosi da su neurobiolozi locirali mesto u mozgu gde se "kuvaju" religijska osećanja. Još samo malo, pa ćeš se i ti uveriti da je tvoj Bog, zapravo, hemijsko-fizički proces i da to nema nikakve veze sa objektivnom realnošću. Sećaš li se šta ti je rekao endonuclease? Znaš ono da religiju neće da sahrani evolucija, već neurobiologija.

A možda je bilo i riječi i djela od Boga samo što ti nijesi bio toga svjestan. Kako sam ja spoznao (a i još mnogi vjernici; i danas i kroz istoriju) što se tiče odnosa čovjeka prema Bog i Boga prema čovjeku stvari stoje ovako: ako čovjek poštuje Božju volju (ukratko: stalno u mislima ima Boga, ne čini zlo ni mišlju ni djelom, ni sebi ni drugima, čini samo dobro sebi i svakome) Bog će učiniti da se takvom čovjeku dešava u životu ono što je najbolje za njega. U to su se uvjerili mnogi vjernici ličnim iskustvom. Priča koje to potvrđuju ima mnogo. Jedna od njih je i ova od Сале-ta. Na žalost, većina ateista na njih reaguje u stilu coco bill-a.

Lično tebi: Pošto si kao dijete iskreno vjerovao u Boga i bio na potu da Ga spoznaš, Bog će se potruditi da te na taj put ponovo vrati. Ja sam ubijeđen da ćeš se jednog dana sjetiti ovih mojih riječi. To će za tebe biti čudo. :D

E sada me interesuje da li si ti imao one dve saobraćajne nesreće pre nego što si postao vernik. I, pazi, ja znam, zato nemoj da nas lažeš, već objasni šta je to bilo najbolje za tebe u tim nesrećama, a u smislu:Bog će učiniti da se takvom čovjeku dešava u životu ono što je najbolje za njega.
Neću da pominjem ostale tvoje probleme koje si nam navodio.

Poslednja izmena:
Interesantno kako vjernici sve neuobicajenije procese povezuju sa djelovanjem Boga.Zar nije logicno, bar za trenutak pretpostaviti da postoje logicna objasnjenja neuobicajenoga procesa koja se mogu shvatiti promatrajuci neuobicajen proces.Kada bi svi ljudi razmisljali kao vjernici ne bi dolazilo do napredovanja u razumjevanju pojava u prirodi a ni napretka, nego bi se sve pojave pripisivale Bogu i govorilo bi se kako je te pojave tesko razumjeti jer dolaze od Boga.

E, sad, ristob. Ne salžeš se sa čovekovom konstatacijom i odmah banalizuješ stvari. Ali i ti uviđeš da je sve izvesnije da je čovek, u osnovi, skup hemijsko-fizičkih procesa koji se odvijaju u ćelijama.
Jesi li imao prilike da pogledaš onaj link o Božijoj tački, u kome se iznosi da su neurobiolozi locirali mesto u mozgu gde se "kuvaju" religijska osećanja. Još samo malo, pa ćeš se i ti uveriti da je tvoj Bog, zapravo, hemijsko-fizički proces i da to nema nikakve veze sa objektivnom realnošću. Sećaš li se šta ti je rekao endonuclease? Znaš ono da religiju neće da sahrani evolucija, već neurobiologija.
Ništa ne banalizujem. Čovjek (kao i svako drugo živo biće, pa i čitav kosmos) je mašina. Mašina koju je neko konstruisao i koja je pogonjena baš tim fizičko-hemijskim procesima iz neposredne okoline.

Tačno, nauka je locirala Božju tačku u mozgu. Ona je tretira kao evolucijski hendikep. Ja je drugačije tretiram. To je upravo tačka preko koje se uspostavlja kontakt sa Bogom. A to se postiže kad se u toj tački upali onaj trigger. A on se pali ne slučajno. Postoje okidači koji ga pale. (Trigger nikad nije bio vulgaran. Ne znam odkud ti idaje za to).

Back