Izabrane najbolje knjige milenijuma

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.701
Korisnici sajta “Goodreads”, najpoznatijeg onlajn mesta za ocenjivanje knjiga i pisanje recenzija, izglasali su listu najboljih knjiga prošlog milenijuma,a naslove sa liste mogli su da glasaji svi registrovani korisnici portala “Goodreads”, a jedini kriterijum je bio da je knjiga prvi put objavljena bilo kad u periodu od 1000. do 1999. godine.
Na taj način sastavljena je prilično široka lista od 100 najboljih knjiga drugog milenijuma, a evo koji naslovi su se našli u TOP 10:

1.1984. - Džordž Orvel
235357_profimedia-0567769803_orig.jpg

2.Hamlet - Vilijam Šekspir
441149_profimedia-0492719049_orig.jpg

3.Životinjska farma - Džordž Orvel
441150_profimedia-0746930588_orig.jpg

4.Gordost i predrasude - Džejn Ostin
441167_profimedia-0649375138_orig.jpg

5.Ubiti pticu rugalicu - Harper Li
441172_profimedia-0715236254_orig.jpg

6. Gospodar prstenova (trilogija) - Dž. R. R. Tolkin
441174_profimedia-0746930578_orig.jpg

7.Vrli novi svet - Oldos Haksli
441175_profimedia-0752095615_orig.jpg

8.Na zapadu ništa novo - Erih Marija Remark
441176_profimedia-0762444252_orig.jpg

9.Boženstvena komedija - Dante Aligijeri
441181_profimedia-0684804494_orig.jpg

10.Magbet - Vilijam Šekspir
441182_profimedia-0223619842_orig.jpg

Kompletnu listu od 100 najboljih knjiga možete pogledati ovde

Lista vise nije aktuelna, #5 Li i #6 Tolkin su zamenili mesta, na mestu #8 je Bozanstvena komedija od Dantea je istisla Remarka.
I da se nije desilo da je Bozanstvena komedija upla na listu top #10 'ladno su listu mogli nazvati "Najbolje knjige 1500-2000" (mislim da je pre 1600 jedino Servantes jos na toj listi na mestu #23).

Poprilicno standardan izbor, glasaci na google-readsu se drze rang-listi koje vaze vec decenijama, bar za prvih 15. Sekspir sa tri dela medju top 15, zatim Stajnbek sa dva, standardno "iznenadjuci" Frankestajn od Selijeve medju top #20 ( a pre Servantesa, Tolstoja...) a da je lista ipak zay.e.bavanje je dokaz i na #24 Marksov Komunisticki manifest.

PS.
Sad videh da je i Dracula medju top #30 kao i Da li androidi sanjaju... od Filipa Dika. Totalno z.a.ye,b.avanje.

Korisnici sajta “Goodreads”, najpoznatijeg onlajn mesta za ocenjivanje knjiga i pisanje recenzija, izglasali su listu najboljih knjiga prošlog milenijuma,a naslove sa liste mogli su da glasaji svi registrovani korisnici portala “Goodreads”, a jedini kriterijum je bio da je knjiga prvi put objavljena bilo kad u periodu od 1000. do 1999. godine.
Na taj način sastavljena je prilično široka lista od 100 najboljih knjiga drugog milenijuma, a evo koji naslovi su se našli u TOP 10:

1.1984. - Džordž Orvel
Pogledajte prilog 1365875

2.Hamlet - Vilijam Šekspir
Pogledajte prilog 1365877

3.Životinjska farma - Džordž Orvel
Pogledajte prilog 1365878

4.Gordost i predrasude - Džejn Ostin
Pogledajte prilog 1365879

5.Ubiti pticu rugalicu - Harper Li
Pogledajte prilog 1365880

6. Gospodar prstenova (trilogija) - Dž. R. R. Tolkin
Pogledajte prilog 1365881

7.Vrli novi svet - Oldos Haksli
Pogledajte prilog 1365882

8.Na zapadu ništa novo - Erih Marija Remark
Pogledajte prilog 1365883
9.Boženstvena komedija - Dante Aligijeri
Pogledajte prilog 1365884
10.Magbet - Vilijam Šekspir

Kompletnu listu od 100 najboljih knjiga možete pogledati ovde

Ako je i od naroda- previše je :kafa:

Kakav je profil većine korisnika na Goodreads ovo je još dobro i ispalo, već sam mislio da su na prvih pet mjesta Tolkin i knjige o vampirima i vješticama.
U svakom slučaju, radi se o najpopularnijim i najomiljenijim knjigama, a najbolje može da bira neki ozbiljniji i obrazovaniji žiri.
Taj žiri je rahmetli John Updike. Sastavio je popis milenija kog imam u "More Matter":

1. Aquinas: Summa Theologiae

2. Dante: Commoedia

3. Shakespeare: Drame

4. Cervantes: Don Quijote

5. Gibbon: Uspon i pad...

6. Voltaire: Candide

7.Tolstoj: Rat i mir

8. Dostojevski: Demoni ii Zli dusi

9. Proust: Traganje.....

10. Joyce: Uliks

Ово баш не делује као најбоље, већ као најпопуларније, и свакако има наклоности ка западним ауторима.
ima i ruskih klasika medju 100 najboljih

Rat i mir je na 22.mestu

Braca Karamazovi na 42.mestu

Idiot na 60. mestu

Majstor i margarita na 70.mestu

Smrt Ivana Ilica na 93.mestu

ima i ruskih klasika medju 100 najboljih
Pa jeste, Tolstoj svega 16 mjesta ispod Gospodara prstenova. Tako nešto mu i priliči. :D

Iskreno, ovakve liste su besmislene jer se zajedno trpaju knjige koje uopšte nisu u istoj kategoriji.
Nikad nisam vidio neku sličnu listu muzičkih djela gdje su Bah, Tejlor Svift, Nada Obrić i Pink Floyd.
Poređenje žanrovske zabavne literature sa književnim klasicima nema nikakvog smisla, a ovdje su još udrobljeni politički pamfleti, filozofski tekstovi i ne znam šta sve ne.

Pa jeste, Tolstoj svega 16 mjesta ispod Gospodara prstenova. Tako nešto mu i priliči. :D

Iskreno, ovakve liste su besmislene jer se zajedno trpaju knjige koje uopšte nisu u istoj kategoriji.
Nikad nisam vidio neku sličnu listu muzičkih djela gdje su Bah, Tejlor Svift, Nada Obrić i Pink Floyd.
Poređenje žanrovske zabavne literature sa književnim klasicima nema nikakvog smisla, a ovdje su još udrobljeni politički pamfleti, filozofski tekstovi i ne znam šta sve ne.
to su najbolje knjige milenijuma bez obzira na zanr po izboru citalaca i po meni nisu besmislene vec daju sliku sta su citali citaoci u proslom milenijumu
u tih 100 nalazi se i Filip K. Dik..moj omiljeni pisac Sf-a i smatram da je to ok kao i Gospodari prstenova

to su najbolje knjige milenijuma bez obzira na zanr po izboru citalaca i po meni nisu besmislene vec daju sliku sta su citali citaoci u proslom milenijumu
u tih 100 nalazi se i Filip K. Dik..moj omiljeni pisac Sf-a i smatram da je to ok kao i Gospodari prstenova
Ovo daje sliku šta čitaju korisnici goodreadsa, a šta se čitalo u posljednjih hiljadu godina je druga priča.
U svakom slučaju, lista ima malo veze sa kvalitetom.

Ovo daje sliku šta čitaju korisnici goodreadsa, a šta se čitalo u posljednjih hiljadu godina je druga priča.
U svakom slučaju, lista ima malo veze sa kvalitetom.
znaci Idiot, Majstor i Margarita,Rat i Mir, Braca Karamazovi, Zivotinjska farma i ostali na spisku nisu kvalitet..
uz duzno postovanje...mislim da si prestrog
ali ok..svi mi posmatramo stvari na svoj nacin..kada bi ti pravio listu kako bi izgledala prvih 10 na primer

znaci Idiot, Majstor i Margarita,Rat i Mir, Braca Karamazovi, Zivotinjska farma i ostali na spisku nisu kvalitet..
uz duzno postovanje...mislim da si prestrog
ali ok..svi mi posmatramo stvari na svoj nacin..kada bi ti pravio listu kako bi izgledala prvih 10 na primer
Nema prvih 10. Postoje vrhunski pisci (Dante, Shakespeare, Tolstoj, Dostojevski, Proust,...i još 3-4)

Postoje veliki pisci (Flaubert, Faulkner, Conrad, Mann,...)

Postoje dobri pisci (Hemingway, Camus, Fitzgerald,..).

Orwell ne spada ni među dobre, to je razvikani solidan roman, no Orwell je poglavito feljtonist, nasljednik engleskih pisaca pamfleta iz doba vjerskih sukoba. On nije ni sjajan esejist kao Huxley.

Tolkien je osnivač žanra fantazije u modernom smislu, no to nije kanonska književnoost, kao što nije ni Arthur Conan Doyle.

Postoje neki kriteriji kanonizacije zapadnih književnosti, i oni su uveliike prihvaćeni, bez obzira na mišljenja ovog ili onog značajnoga pisca ili pojedinca.

Pa, ako se biraju najbolje knjige, strogost je neophodna.

Na odmoru sam, pa ne mogu da budem opširan, ali, za početak, ne bih na listu stavio ni ova dva Orvelova romana. 1984 i Životinjska farma su istorijski značajne knjige, ali nisu kvalitetna književnost. I to ne zato što Orvel nije znao bolje da piše (njegovu knjigu eseja U utrobi kita stavio bih među 100 najboljih), nego zato što je ove knjige uprostio da bi prodro do što šire publike, što je i bilo neophodno, s obzirom na važnost poruke. Tako da te knjige imaju veliki politički i društveni značaj, ali, književno-estetski gledano, u pitanju je dosta inferiorna didaktička literatura.

Kad se vratim kući, kasnije ove sedmice, možda i sastavim neki svoj spisak.

Back