haeul
Poznat
- Poruka
- 9.528
Мислим да је неопходно разликовати етничко порекло и националност. Етничко порекло није ствар избора, али националност може бити. Катарина Велика свакао није руског порекла, али највећи део живота је провела као Рускиња-по-избору, и то морамо уважавати. Ту се не може говорити о некој издаји или било чему сличном, јер говоримо о владарки чија дела су била савршено у складу с њеном дужношћу, и која је зарадила своје месту у том друштву.Pripadnost drzavi je stvar odluke, dakle sam mozda mozes da odlucucjes koje ces drzave biti subjekat i kako ces se ti intimno osecati povodom toga...ali pripadnost naciji nije.
Зато, није тачно рећи да националност не може бар делом бити ствар избора. Свеједно, не може се говорити уопштено јер ствари у пракси заиста нису тако једноставне. Има људи који су припадници етничке групе А, грађани државе Б, у којој је њихова етничка група мањинска, а највећи део живота провели су у држави В. Која је тачно 'националност' таквих људи? Ми свој национални идентитет градимо на припадности одређеној етничкој групи (народу) - Србима. Али то није случај у многим другим друштвима.
Poslednja izmena: