Isus ili Isa u islamskom učenju.

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
Autorska tema.

Isus ili Isa je jedna od temeljnih ličnosti u koju veruju muslimani i smatraju ga kao svoga Spasitelja koji će se pojaviti pred Sudnji dan, da spasi svet od Antihrista ili Dedžala i njegovih vojski, te da uspostavi pravdu i red na zemlji i pripremi zemlju za Sudnji dan ili kako to hrišćani kažu "Dan strašnog suda".

Pored određenih osnovnih verovanja i sličnosti u pogledu Isusa ili Isaa, kao što je njegovo rođenje , od majke "koju nije muškarac dotakao", što hrišćani nazivaju "bezgrešno začeće", zatim njegovih "čuda" što muslimani nazivaju "mudžize" kao što su ozdravljenje bolesnih, oživljavanje umrlih i dr, postoje i neke razlike u verovanju u pogledu Isusove ili Isaaove ličnosti.

O svemu više u cilju međusobnog razumevanja, nikako svađe i zavade nameravam da se povede dijalog na temi.

TABELA MESIJINIH ČUDA SPOMENUTIH U
EVANĐELJIMA
Čudo Matej Marko Luka Ivan
1. Ozdravljenje gubavca 8,1-4 1,40-45 5,12-15 -
2. Ozdravljenje stotnikova
sluge 8,5-13 - 7,1-10 4,46-52
3. Ozdravljenje u Petrovoj
kući 8,14-16 1,29-31 4,38-39 -
4. Ozdravljenje opsjednutih 8,16-17 - - -
5. - Opsjednuti iz Gadare
- Opsjednuti iz Gerase8,28-345,2-208,27-34
6. Stišavanje oluje na moru 8,23-27 4,35-41 8,22-25 -
7. Ozdravljenje uzetog 9,2-8 2,2-7 5,18-25 5,7-9
8. Ozdravljenje bolesne
žene i uskrisenje Jairove kćeri
- Uskrsnuće mladića iz Naina9,18-255,22-437,11-15
9. Ozdravljenje bolesne
žene
- Isus uskrisuje Lazara9,19-225,25-298,43-4811,1-44
10. Ozdravljenje u subotu 12,10- 13 3,1-5 6,6-11 -
11. S Isusovim dolaskom
pada sotonino
kraljevstvo
12,22-37- 11,14-23- 68
12. Isus čudesno nahrani
5000 ljudi14,15-216,35-44 9,12-17 6,1-13
13. Isus čudesno nahrani4000 ljudi15,32-398,1-9 - -
14. Isus ide po vodi 14,22-346,45-52 - 6,45-52
15. Kenanejka 15,21-287,25-29 - -
16. Preobraženje 17,1-5 9,3-8 9,28-36 -
17. Isus pretvara vodu uvino - - 2,1-12
18. Dva jerihonska slijepca- Jerihonski slijepac- Ozdravljenje slijepca izBetsaide- Isus ozdravlja slijepca
od rođenja20,29-3410,46-52 8,22-269,1-7
19. Propovijed i čudo u
sinagogi u Kafarnaumu
- Ozdravljenjepadavičara
- Prijelaz u Kafarnaum,
Izgon đavola1,21-289,17-214,31-37
20. Isus proklinje neplodnusmokvu- 11,12-14
-21. Prvi učenici - - 5,1-11 -
22. Ozdravljenje zgrčenežene u subotu13,11-17- 69

PRIMJERI KAKO JE BOG I PRIJE MESIJE NEKIM LJUDIMA DAVAO SVOJA ČUDA (kršćani ove ljude i njihova čuda priznaju ali im ne pripisuju božanstvenost, kao što je slučaj sa mesijom)
Postoje i drugi ljudi kojima je Bog pokazao svoja čuda, poput onih koja je pokazao preko Mesije. Među njima su neka viša od onih koja su pokazana preko Mesije. Ova čuda drugih ljudi kršćani priznaju, jer su spomenuta u svetim knjigama Izraelićana, a ove knjige kršćani priznaju i vjeruju u njih. Međutim, za ove ljude oni ipak ne kažu da su bili bogovi, kako to tvrde za Mesiju.
Zašto onda između njih prave razliku? Navest ćemo primjere koji to potvrđuju:
1. Čudo rođenja bez oca
U jevrejskim svetim knjigama kao i u Kur´anu (ali ćemo se ovdje zadržati samo na jevrejskim knjigama, jer u njih kršćani vjeruju) se navodi da je Adam, otac čovječanstva, rođen i bez oca i bez majke. Zašto onda i za njega ne tvrde da je bog? Oni kažu da je Adam pogriješio. Onda im se postavlja pitanje, zašto ga nisu obožavali dok nije pogriješio? Zatim postoji i Eva, koja je na kraju krajeva, rođena bez oca. Postoji još jedan čovjek za koga kršćanske knjige tvrde da je rođen i bez oca i bez majke. To je Melkisedek, kralj svećenik. Ipak, kršćani ga zbog takvog rođenja ne smatraju bogom. Zašto? Istina koju treba da znaju kršćani u vezi sa Mesijom je, da je njegovo rođenje bez oca došlo da uvjeri Jevreje koji nisu vjerovali u postojanje duše i koji su priznavali samo materiju. Zato je Mesija došao na ovakav način na svijet, da bi im se dokazalo da je moguće rođenje i bez oca i bez uobičajenog odnosa (muškarca i žene), ne bi li se vratili na pravi put. Hazreti Hawwa (EvA) , majka čovječanstva, na svijet je došla bez majke. O tome govore jevrejske svete knjige i kažu da ju je Bog stvorio od Adamovog rebra. Kršćani vjeruju u jevrejske svete knjige pa prema tome i u ovaj način stvaranja, koji je još kompliciraniji od Mesijinog.

Poslednja izmena:
Bezgriješno začeće djevica bez muškarca Mesijina majka, Marija nije bila jedina žena koja je rodila dijete a da je muškarac nije ni dotakao. Takvih slučajeva je bilo više, a neki se dešavaju i u naše današnje vrijeme. Jedan od takvih slučajeva u prošlosti spominje se u Izaijinoj knjizi, jednoj od jevrejskih svetih knjiga. U njoj se kaže: „Evo, začet će djevica i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel.” (Izaija, I, 7,14)
Komentatori Starog zavjeta smatraju da se ovo predskazanje obistinilo u doba vladavine bezbožnog judejskog kralja Ahaza kada je jedna djevica rodila, a nakon toga se udala. Kršćani, pak smatraju da se ovo predskazanje odnosilo na Isusa Marijinog ali je prvo mišljenje vjerovatnije, jer Izaija upotrebljava riječ „djevojčica”, a ne „djevica”. U svakom slučaju, rađanje djeteta od majke djevice ne znači da je dijete bog. Ako se pogleda u moderna naučna saznanja, ona će nam potvrditi, ne samo da postoji mogućnost ovakvog začeća i rađanja, nego da se ovakvi slučajevi i dešavaju.

KRŠĆANSKE DOGME
Kršćani smatraju da svako ko hoće da bude kršćanin mora vjerovati u tri sljedeće stvari:
1. Trojstvo, tj. postojanje tri boga; Oca, Sina i Duha Svetog, o čemu smo malo prije govorili i rekli da se pod Bogom Sinom misli na Mesiju, Isusa, sina Marijina.
2. Kršćani vjeruju i uslovljavaju svakome onome ko želi da bude kršćanin da mora otvoreno priznati svoje ubjeđenje da je Mesija razapet, mučen i umro na križu, da je to bilo iskupljenje od naslijeđenog grijeha od Adama, oca čovječanstva, kada je okusio plod zabranjenog drveta i time se ogriješio prema Bogu koji mu je to drvo zabranio. Počinjeni grijeh je kolao njegovom krvi i tijelu, čak i nakon njegovog progona iz raja i spuštanja na Zemlju. Pošto ni to nije bilo dovoljno kao kazna i otkup od grijeha, oni kažu da je Bog dugo vremena (oko četiri hiljade godina) razmišljao kako da riješi ovaj problem da li da Adamu oprosti, ili da ga kazni za počinjeni grijeh. Ako bi mu oprostio, pravda ne bi bila zadovoljena, a ona se može zadovoljiti samo na taj način da onaj ko je pogriješio budkažnjen za svoj grijeh. Tako je došlo do sukoba između pravde sa jedne i milosti sa druge strane. Pošto se ove dvije osobine nisu mogle pomiriti, na kraju ovog dugog perioda u kome je cijelo ovo vrijeme Bog bio zbunjen, pronađeno je adekvatno rješenje, tako da je Svog Sina, Isusa Mesiju, poslao u ljudskom liku
na raspeće kao otkup za grijeh. Oni dalje kažu da je to bilo jedino pravedno riješenje problema koji je stajao pred Bogom je O. Kršćani dalje objašnjavaju da otkup nije mogao biti izvršen od strane Adama, jer je bio nepokoran i neposlušan, niti od anđela i životinja, jer oni nisu krivi. Mudrost se sastoji u tome da je Bog umjesto Adama, poslao svoga sina koji se lično žrtvovao za Adama i otkupio za njegov grijeh. Ovdje se kršćanima upućuje nekoliko pitanja: - Šta je bio njegov grijeh? U čemu se sastoji mudrost da Bog žrtvuje svoga Sina, umjesto da oprosti grijeh i da se smiluje onome ko ga je počinio? I na kraju, kakav je smisao i uloga milosti? Ukratko rečeno, vjerovanje u Mesijino raspeće je jedna od osnovnih postavki kršćanskog učenja. 3. Treći kredo kršćanskog učenja je da će Mesija biti taj koji će, umjesto Oca, kažnjavati ljude. Kršćani to objašnjavaju na sljedeći način: Isus Mesija je, nakon raspeća, smrti na križu i zakopavanja u
grob, uskrsnuo iz mrtvih i nakon toga požurio u pakao da otuda izvede ranije proroke i njihove narode, jer su tamo dospjeli zato što nisu vjerovali u njega i njegovo raspeće itd. Tamo im se on predstavio i upoznao ih ko je i šta je on. One koji su mu povjerovali, izveo je iz pakla, a one koji nisu mogli povjerovatida se on pojavio na Zemlji, ostavio je u paklu. On se, zatim, nakon povratka iz pakla i prikazivanja nekim svojim sljedbenicima naZemlji popeo na nebo i sjeo sa desne strane svoga Oca, koji mu je povjerio poslove oko suđenja ljudima, jer mu se Mesija nakon uspeća na nebo obratio riječima: „Predaj mi se da ti seosvetim, jer si me ti osudio da umrem na križu bez ikakva prava. Ti si svojim riječima rekao Mojsiju: „Ko ubije mora biti ubijen.” Tisi me ubio, pa mi se predaj da i ja tebe ubijem!” Onda mu je Otac rekao: „Je li ti dovoljno da tebi povjerim suđenje ljudima...?” Isus je na to pristao i sada čeka sjedeći sa desne stranesvoga Oca. Ovakvo vjerovanje mora prihvatiti svako onaj ko želi dapostane kršćanin. Ovo bi bila tri kreda kršćanskog vjerovanja. Oni sutemelji vjere. Na ovo se nadovezuju tri, ili četiri druge stvari koje se nazivaju vjerskim obredima, ili znacima da je onaj ko ih obavlja, kršćanin. One dolaze odmah iza vjerovanja, jer je vjerovanjeu tri stvari, koje smo ranije opisali, temelj vjere. Obredi dolaze odmah iza njih. Prije nego što počnemo govoriti o ovim obredima
željeli bi da kršćanima postavimo sljedeće pitanje: „Vi tvrdite da se vaš bog sa tri hipostaze odlikuje sa sljedećim osobinama;postojanjem, životom, znanjem ili govorom? Međusobno se ne slažete šta se pod ta tri ili četiri svojstva podrazumijeva. Četvrto jesvemoć, jer se zahvaljujući njoj obistinila pravda. Peto je volja, jer jeona sudbina i određenje po kojoj se vrednuju djela i svrstavajustvorenja. Ona je viša sila koja gospodari i kojoj se pokoravaju sva htijenja. Šesto je vid, aon je spoznaja i znanje, glavnije od znanja koje vi spominjete, jer svaki vid je znanje, a svako znanje nije vid.
Sva ova svojstva, njih pet, šest, sedam, deset ili više, potvrđena su i Starim i Novim zavjetom, hiljadama godina unazad i nije potrebno toponovo podvlačiti, ali su kršćani dužni donijeti dokaz na osnovu čega sve ove osobine svode na samo tri, što nikada neće uspjeti učiniti.

Tko je bio Melkisedek?

Pitanje: Tko je bio Melkisedek?

Odgovor:
Melkisedek, čije ime znači „kralj pravednosti”, bio je kralj Šalema (Jeruzalema) i svećenik Boga Svevišnjega (Postanak 14:18-20; Psalam 110:4; Hebrejima 5:6-11; 6:20-7:28). Melkisedekovo iznenadno pojavljivanje, a potom nestajanje u knjizi Postanka donekle je obavijeno tajnom. Melkisedek i Abraham po prvi su se put sreli nakon Abrahamova poraza Kedor-Laomera i njegova tri saveznika. Melkisedek je pred Abrahama i njegove umorne ratnike donio kruh i vino, time iskazujući prijateljstvo. Blagoslovio je Abrahama u ime El Eljona („Boga Svevišnjega”) i slavio Boga što je Abrahamu dao pobjedu u bitci (Postanak 14:18-20).

Abraham je Melkisedeku dao desetak svega što je sakupio. Tim je činom Abraham pokazao da je priznavao Melkisedeka kao štovaoca jedinoga pravog Boga, Onoga kojega je i Abraham štovao, a također i kao svećenika koji je bio na položaju višem od njega samoga. Melkisedekovo postojanje pokazuje da su postojali i drugi osim Abrahama i njegove obitelji koji su služili jedinome pravome Bogu.

U Psalmu 110, mesijanskom psalmu koji je napisao David (Matej 22:43), Melkisedeka vidimo kao tip (vrstu) Krista. Ova tema ponavlja se u poslanici Hebrejima, gdje se i Melkisedek i Krist smatraju kraljevima pravednosti i mira. Citirajući Melkisedeka i njegovo jedinstveno svećenstvo kao tip, pisac pokazuje da je Kristovo novo svećenstvo nadmoćno nad starim levitskim redom i Aronovim svećenstvom (Hebrejima 7:1-10).

Neki predlažu da je Melkisedek zapravo bio predutjelovljena pojava Isusa Krista. Iako je to moguće, ovo je gledište malo vjerojatno. Melkisedek je bio kralj Šalema. Bi li Isus Krist došao na zemlju i vladao kao zemaljski kralj nad gradom? Melkisedek je sličan Kristu po tome što su obojica svećenici i kraljevi. Prema tome, Melkisedek može biti „tip“ Krista, ali oni nisu ista osoba.

4. PRIZNAVANJE GRIJEHA PRED SVEĆENIKOM (POKAJANJE)
I ovaj obred neke od kršćanskih sekti smatraju obaveznim. Međutim, neke kršćanske zajednice, zbog lošeg iskustva i ataka na žene od strane svećenika koje su došle da se pred njima ispovijede, ne pridržavaju se ovog obreda. Priče o ovakvim slučajevima i atacima na obraz žene, kršćanima su dobro poznate. U Evropi se to svakodnevno dešava pred njihovim očima i o tome često piše tamošnja štampa.
Međutim, važnije od svega ovoga je pitanje ispravnosti ovog obreda i da li svećenik može oprostiti grijehe nekoj osobi, ili je potrebno da i njemu samom neko oprosti njegove grijehe. Svakako. To je Bog. Zašto onda izbjegava direktno obraćanje Bogu i traženje oprosta od njega? Zašto se uopće traži oprost od ljudi koji su obični griješnici kao i svi ljudi. Ovo pitanje se postavlja kršćanima pa neka oni sami na njega odgovore. Ne postavljamo ga samo mi, nego i neke njihove sekte.

Da, Melhisedek je "prototip" Hrista po svojoj službi.

Poznanje Boga se prenosilo od Nojevih sinova Sima, Hama i Jafeta...i nije čudo da su postojali i sveštenici Boga Višnjega. Treba imati na umu da u vreme Avrama XX vek. p.n.e je još uvek mogao biti živ bar jedan od Nojevih sinova. Oni su živeli oko 600 godina a od Potopa do Avrama je bilo nekih 400 godina. Mislim da je Šem(Sim) bio živ i da je Avram i njegov otac i deda i dalje mogli da čuju povest od Šema..živog Nojevog sina.

Tako je Melhisedek verovartno uspostavljen od samog Šema ili njegovih neposrednih potomaka i tako su širili znaje o Bogu. Ali je mnogoboštvo rapidno uzelo maha od samog početka..nakon Potopa da je Bog morao intervensiati i najpre uništiti Vavilonsku kulu a zatim i razdvojiti kontinente i jezike...

U Evanđelju se nalaze mnogobrojni tekstovi koji jasno govore i potvrđuju da je Bog jedan, da On nema sudruga i da je Mesiju poslao da uputi ljude. Ovdje ćemo navesti neke primjere uzete iz evanđelja, pa neka se pred njima zamisli svaki čitalac i svako ko ima razuma i sam donese svoj sud. Zatim ćemo se osvrnuti na sumnjive izvore i tumačenja na koja se oslanjaju i na njih dati naš odgovor.
Tekstovi koji potvrđuju da je Uzvišeni Bog jedan . Sam početak Ivanova evanđelja je izazvao veliku polemiku, jer govori o božanstvenosti riječi. Kršćani su protumačili da „riječ” znači „Mesija”. Upravo na osnovu ovoga uvoda i ovakvog razumijevanja „riječi” kojima počinje Ivanovo evanđelje, kršćani vjeruju da je Mesija bog. U ovom uvodu Ivan kaže: „U početku bijaše riječ, i Riječ bijaše kod Boga - i Riječ bijaše Bog. Ona na početku bijaše kod Boga. Sve je po njoj postalo i ništa što postoji nije bez nje postalo...” (Ivan 1,1-4) Na ovaj citat i druge, njemu slične, osvrnut ćemo se kasnije.Ako znamo da ovo Evanđelje na drugim mjestima govori da je Bog jedan, da je vjerovanje u jednog Boga prava vjera i da su takvu propovjedali svi vjerovjesnici i poslanici, to znači, a drugačijeg
značenja i ne može biti, da Ivanove riječi na početku njegova Evanđelja treba razumjeti u duhu prihvatljivih činjenica. Navodimo i druge citate koji nepobitno govore da je Bog jedan. U tome se služimo kako Ivanovim, tako i drugim evanđeljima.
1. Ivan kaže da je Isus rekao: „A ovo je vječni život; spoznati tebe, jedino pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.” (Ivan 17,3)
2. „Mjesto toga vi želite ubiti mene koji sam vam objavio istinu koju sam čuo od Boga.” (Ivan 8,40)
3. „Kad to vidje mnoštvo naroda, prestraši se i poče slaviti Boga, koji je takvu vlast dao ljudima.” (Matej 9,8)
4. „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i Zemlje, što si ovo sakrio od umnih i mudrih, a objavio malenima.” (Matej 131 11,25) Ovdje se govori o čudima čiji smisao nisu razumijeli svi ljudi.
5. „Ja uz pomoć Duha Božijeg izgonim zle duhove.” (Matej12,28)
6. „Tko god mene prizna pred ljudima, priznat ću i ja njega pred svojim Ocem nebeskim.” (Matej 10,32)
7. „Najedanput mu pristupi neki čovjek i zapita: - Učitelju, što dobro moram učiniti da postignem život vječni? Zašto me pitaš o onom što je dobro? - odgovori mu. - Samo je jedan Dobri.” (Matej 19,16-17)
8. „Učitelju, koja je najveća zapovijed u Zakonu? On mu odgovori: ”Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom.”(Matej 22,36-37)
9. „Ne dopustite da vas nazivaju rabbi, jer imate samo jednog Učitelja, a vi ste braća! Nikoga na Zemlji ne nazivajte svojim ocem, jer imate samo jednog Oca, onoga nebeskoga!” (Matej 23,8-9)
10. „Zatim ode malo dalje, pade ničice te se pomoli: - Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež! Ali neka ne bude moja, nego tvoja volja!” (Matej 26,39) U ovom slučaju Isus je negirao da je njegova volja isto što i Božija. O značenju riječi: „Oče moj!” bit će kasnije govora.
11. „Isus govori: Prva glasi - Čuj Izraele: Gospodin Bog naš jest jedini Bog. Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom pameti svojom, i svom snagom svojom! Druga je ova: Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe! Druge zapovijedi veće od ove nema.”
Dobro, učitelju, rekao si prema istini - dočeka književnik.
- On je jedini i nema drugoga osim Njega.” (Marko 12,29-32) 132 12. „U to vrijeme ode Isus na Goru da moli. Tu provede
cijelu noć moleći Boga.” (Luka 6,12)
13. „Zašto me zoveš dobrim? - reče Isus. - Samo je jedan Dobri Bog.” (Luka 18,19)
14. „Mjesto toga vi želite ubiti mene koji sam vam objavio istinu koju sam čuo od Boga.” (Ivan 8,40)

U Ivanovom evanđelju spominju se mnogobrojni tekstovi u kojima se, bez izuzetaka, govori da je Isus Krist, sin Marijin, čovjek kao i ostali poslanici, poslan ljudima. U njima je najbolji odgovor onima koji smatraju da je on bio Bog. Navest ćemo primjere iz Ivanovog i drugih evanđelja:
1. „Zaista, zaista, kažem vam - nadoda Isus - vidjet ćete otvoreno nebo i anđele Božije gdje ulaze i silaze nad Sinom Čovječijim.” (Ivan 1,51)
2. „I Isus je, umoran od puta, sjedio tako na zdencu. To je bilo oko šestoga sata.” (Ivan 4,6) Iz ovoga se jasno vidi da Isus nije bog, jer bi bilo apsurdno da se Bog umori od puta, a nije se umorio dok je svojom svemoći stvorio nebesa i Zemlju i ono što je između njih.
3. „Dođoše Ivanu te mu rekoše: „Rabbi, eno onaj koji je bio s tobom s onu stranu Jordana, komu si ti u prilog svjedočio, krsti i svi idu k njemu. Ivan odgovori: - Niko ne može ništa prisvojiti što mu nije dano s neba. I sami ste mi svjedoci da sam rekao: Ja nisam Mesija, već sam poslan pred njim.” (Ivan 3,26-28) Zar ne vidite da je Ivan Krstitelj za Isusa rekao da je on čovjek i da za sebe ne može prisvojiti ništa što mu nije dato s neba? Za njega i sebe je na drugom mjestu rekao: „On mora rasti, a ja se umanjivati.” (Ivan 3,30) Da je Isus Bog on ne bi rastao i razvijao se, jer je to nespojivo sa Bogom.
4. „Koga Bog posla, taj govori Božije riječi, jer On daje Duha bez mjere.” (Ivan 3,34) Zar ne vidite da je Ivan Krstitelj za Isusa rekao da je on poslanik koji govori
Božijim riječima?
5. „Isus im reče: „Moja se hrana sastoji u tome da vršim volju onoga koji me je poslao i dovršim njegovo djelo.” (Ivan 4,34) Zar ovdje Isus nije nedvosmisleno rekao da je on poslanik koji vrši volju onoga koji ga je poslao?
6. „Sam je Isus izjavio da prorok nema časti u svom zavičaju.” (Ivan 4,44) Ova njegova izjava o svom poslanstvu u potpunosti se podudara sa iskustvom svih
drugih poslanika, koji u svome zavičaju i svome narodu nisu naišli na poštovanje nego su ih uvijek pomagali i slijedili drugi, van njihova zavičaja.
7. „Gospodine, vidim da si prorok..., reče mu žena.” (Ivan 4,19) „Žena mu odvrati: - Znam da ima doći Mesija, koji se zove Pomaznik. Kad on dođe, sve će nam objaviti: - To sam ja koji govorim s tobom, reče joj Isus.” (Ivan 4,25- 26) Ovim riječima Isus je potvrdio da je obećani prorok.
8. „Isus im tada reče: - Zaista, zaista vam kažem, Sin ne može ništa sam od sebe učiniti, nego samo ono što vidi da učini Otac. Što ovaj učini, to jednako čini i Sin.” (Ivan 5,19) Kao da je znao šta će se sve o njemu poslije njega govoriti. Zato je nedvosmisleno izjavio da nije u stanju učiniti ništa, čemu ga Bog nije podučio da učini.
9. „Zaista, zaista, kažem vam, tko sluša moju riječ i vjeruje onomu koji me posla, ima vječni život.” (Ivan 5,24) I u ovim Isusovim riječima je njegovo priznanje da je on poslanik.
10. „Ja sam od sebe ne mogu ništa učiniti...jer ne tražim svoju volju, nego onoga koji me poslao.” (Ivan 5,30)
11. „Kako možete vjerovati vi koji primate slavu jedan od drugoga, a ne tražite slave koja dolazi od jedinog Boga?”(Ivan 5,44)
12. „Ljudi, kad vidješe čudo, koje učini Isus, rekoše: Ovo je uistinu prorok koji ima doći na svijet.” (Ivan 6,14)
13. „Ovo djelo Bog hoće - odgovori im Isus - da vjerujete u onoga koga je on poslao.” (Ivan 6,29)
14. „Jer ne siđoh s neba da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. A volja onoga koji me posla jest da nikoga od onih koje mi dade ne izgubim, već da ga uskrisim u posljednji dan.” (Ivan 6,38-39)
15. „Nitko ne može doći k meni ako ga ne privuče Otac koji me posla.” (Ivan 6,44) Tj. Bog upućuje na pravi put, a ja sam samo njegov rob i poslanik i ja nikog ne mogu uputiti, ako ga Bog ne uputi.
16. „Moja nauka nije od mene - odgovori im Isus - nego od onoga koji me poslao. Ako tko htjedne vršiti volju Njegovu, znat će da li je moja nauka od Boga ili ja
govorim sam od sebe. Tko govori sam od sebe, taj traži svoju vlastitu slavu. A tko traži slavu onog koji ga je poslao, taj je istinit; u njemu nema nepravednosti.”(Ivan7,16-18)
17. „Tada Isus, učeći u hramu, vikne: - Mene poznajete i znate odakle sam; nisam došao sam od sebe, nego postoji Istiniti koji me posla, a vi ga ipak ne poznajete, Ja ga poznajem, jer dolazim od njega, i on me poslao.” (Ivan 7,28-29)
18. „Tada im Isus reče: - Još sam malo vremena s vama pa odlazim k onom koji me posla.” (Ivan 7,33)
19. „Jedni su od naroda, kad čuše te riječi, govorili: - Ovaj je zbilja Prorok.” „Ovo je Mesija”, govorili su drugi.”(Ivan 7,40 -41) Zašto ih Mesija Isus, ako je bio Bog ili Božiji Sin nije uputio na istinu pa da se ne mimoilaze?
20. „Zar si ti iz Galileje? - odgovoriše mu.-Ispitaj pa ćeš vidjeti da iz Galileje ne ustaje nikakav prorok!” (Ivan 7,52) Glavni svećenici hrama i farizeji, naime, nisu
vjerovali da je Isus poslanik.
21. „Ali koji me posla, istinit je, i ja što sam naučio od njega, to govorim svijetu.” (Ivan 8,26)
22. „Tada Isus reče: Kad podignete Sina Čovječjega, tada ćete saznati da ja jesam i da ništa od sebe ne činim, već da govorim ono što me Otac nauči. Onaj koji me posla samnom je.” (Ivan 8,28-29)
23. „Ali ovo rekoh radi ovdje prisutnog svijeta, da vjeruju da si me ti poslao.” (Ivan 11,42)
24. „Oče, spasi me od ovog časa!” (Ivan 12,27) Iz ovih Isusovih riječi se vidi da je on molio Boga da ga spasi i da
mu pomogne. Da je Isus sam bio Bog, ne bi mu bilo potrebno da bilo koga moli za pomoć, jer je Bog svemoguć, a traženje pomoći je znak nemoći. Traženje
pomoći ovdje je značilo Isusovo priznanje da je on Božiji rob i da mu je trebala Božija pomoć.
25. „Jer ja nisam govorio sam od sebe, nego mi je Otac, koji me posla, zapovijedio što da reknem i što da navijestim.” (Ivan 12,49)
26. „Zaista, zaista, kažem vam, nije sluga veći od svoga gospodara niti je poslanik veći od onoga koji ga šalje.”(Ivan 13,16)
27. „Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek.” (Ivan 14,16). (U engleskoj verzijiNovog zavjeta štampanoj u Londonu 1844. stoji „drugog Utješitelja”.)
28. „Tako on postade kamen spoticanja za njih! Ali im Isus reče: - Prorok bez časti jedino u svom zavičaju i u svojojkući.”(Matej 13,57) Očito ovdje misli na sebe.
29. „Kad uđe u Jeruzalem, uskomeša se cijeli grad te počepitati: - Tko je to? Svijet im odgovori: - To je prorok, Isus iz Nazareta u Galileji.” (Matej 21,10-11)
30. „Zato su gledali da ga uhvate, ali su se bojali naroda, jerga je držao za proroka.” (Matej 21,46)
31. „A tko mene primi, ne prima toliko mene, nego višeonoga koji je mene poslao.” (Marko 9,37)
32. „Zaista, kažem vam,” nastavi on, „nijedan prorok nemapriznanja u svom zavičaju!” (Luka 4,24) Ovako je
odgovorio čovjeku koji mu je odbio povjerovati dok mune pokaže čudo.
33. „A on im reče: - I drugim gradovima moram donijetiRadosnu vijest o kraljevstvu Božijem, jer sam zato poslan.” (Luka 4,43)
34. „Sve prisutne obuze strah te su slavili Boga: - Velik se prorok, govorili su, pojavi među nama. Bog pohodi narodsvoj.” (Luka 7,16) Tj. Bog je htio dobro svome narodu.
35. „Tko vas sluša, mene sluša. Tko vas prezire, mene prezire. Tko prezire mene, prezire onoga koji me poslao.” (Luka 10,16) Isus je ove riječi uputio svim učenicima.
36. „Poslije ta dva dana krenu odande u Galileju. Sam je Isus izjavio da prorok nema časti u svom zavičaju.” (Ivan4,43)

PRIMJERI KAKO JE BOG I PRIJE MESIJE NEKIM LJUDIMA DAVAO SVOJA ČUDA (kršćani ove ljude i njihova čuda priznaju ali im ne pripisuju božanstvenost, kao što je slučaj sa mesijom)
Postoje i drugi ljudi kojima je Bog pokazao svoja čuda, poput onih koja je pokazao preko Mesije. Među njima su neka viša od onih koja su pokazana preko Mesije. Ova čuda drugih ljudi kršćani priznaju, jer su spomenuta u svetim knjigama Izraelićana, a ove knjige kršćani priznaju i vjeruju u njih. Međutim, za ove ljude oni ipak ne kažu da su bili bogovi, kako to tvrde za Mesiju.
Zašto onda između njih prave razliku? Navest ćemo primjere koji to potvrđuju:
1. Čudo rođenja bez oca
U jevrejskim svetim knjigama kao i u Kur´anu (ali ćemo se ovdje zadržati samo na jevrejskim knjigama, jer u njih kršćani vjeruju) se navodi da je Adam, otac čovječanstva, rođen i bez oca i bez majke. Zašto onda i za njega ne tvrde da je bog? Oni kažu da je Adam pogriješio. Onda im se postavlja pitanje, zašto ga nisu obožavali dok nije pogriješio? Zatim postoji i Eva, koja je na kraju krajeva, rođena bez oca. Postoji još jedan čovjek za koga kršćanske knjige tvrde da je rođen i bez oca i bez majke. To je Melkisedek, kralj svećenik. Ipak, kršćani ga zbog takvog rođenja ne smatraju bogom. Zašto? Istina koju treba da znaju kršćani u vezi sa Mesijom je, da je njegovo rođenje bez oca došlo da uvjeri Jevreje koji nisu vjerovali u postojanje duše i koji su priznavali samo materiju. Zato je Mesija došao na ovakav način na svijet, da bi im se dokazalo da je moguće rođenje i bez oca i bez uobičajenog odnosa (muškarca i žene), ne bi li se vratili na pravi put. Hazreti Hawwa (EvA) , majka čovječanstva, na svijet je došla bez majke. O tome govore jevrejske svete knjige i kažu da ju je Bog stvorio od Adamovog rebra. Kršćani vjeruju u jevrejske svete knjige pa prema tome i u ovaj način stvaranja, koji je još kompliciraniji od Mesijinog.
Ali umesto toga misija je doživela teški fail. Toliko o vašem savršenom Bogu koji sve zna.
I mešaš babe i žabe poredeći Isusa sa Adamom i Evom.
Isus je po hrišćanskom učešću bezgrešan još od začeća. Zato je i rođen bezgrešno i ''čisto'' od strane device, a ko može biti bezgrešan do sam Bog?
Adam i Eva su i po islamskom čenju bili grešnici i to toliki da su izgubili večni život.
Dakle usporedba ta dva (tri) slučaja je besmislena, jer je jasna konotacija i važnost Isusovog bezgrešnog začeća.

Pustite čoveka da završi, aman. Kakve vređanje...nikog ne vređa. Lepo je što želi da iznese svoj pogled koliko god se ne sviđalo nekom. Samo argumenti.

To nije moj lični pogled, iznosim ono.što islamska teorija piše o Isusu, sa svim sličnostima i razlikama o ličnosti njegovoj.
Ja nisam teolog da bi mogao imati "lični stav o tome", samo čitam i prenosim islamsko gledanje na Isusa.

Da islamska teorija priznaje Isusu " bezgrešno začeće', da je rođen na način da nije "začet seksualnim odnosom muškarca i žene" (to nije nemoguće ni danas, nauka to potvrđuje, naprimer veštačka oplodnja), ali ne drži ga bogom, već najvećim prorokom među prorocima koji je po načinu stvaranja najbliži stvaranju prvog čoveka i žene na zemlji (Adama i Eve).

Napomena. Ovo je moj drugi profil i nemam više profila na forumu osim ova dva.

To nije moj lični pogled, iznosim ono.što islamska teorija piše o Isusu, sa svim sličnostima i razlikama o ličnosti njegovoj.
Ja nisam teolog da bi mogao imati "lični stav o tome", samo čitam i prenosim islamsko gledanje na Isusa.
Ja kao pravoslavni, koji sam citao radi obrazovanja , nisam nasao u hadisaima pozivanje na zlo prema zenama
a cita se u stampi sta se ra u tom delu sveta. A sto oni cine a ne postuju ne znam.

Poslednja izmena:
"A postoje "neki" koji ne mogu da prelome preko jezika da je Bog "
................................................................................................................
Treba li Vam veci dokazi od toga ,

Zar ne pise tako da ima onih koji jos ne shvataju Njegovo Bozanstvo ?
Imate sad slobodu da razumete sta pise .

O svemu više u cilju međusobnog razumevanja, nikako svađe i zavade nameravam da se povede dijalog na temi.

Nije za džabe Isus rekao u besedi na gori, bar u to mi hrišćani verujemo, "blaženi mirotvorci, jer će se sinovi Božji nazvati". Pazite, "sinovi Božji" - izjednačeni sa onima koji su prognani pravde rade, a čije će biti Carstvo nebesko. Najviše blaženstvo će biti dato onima koji mire ljude. Ne onima koji najbolje poznaju sveto pismo, ne onima koji imaju najviši sveštenički čin i sl. nego mirotvorcima. I kao što hrišćanstvo jasno kaže da će biti mnogo nehrišćana koji će se spasti, a mnogo hrišćana koji neće, slično kazuje i islam kada govori da će se mnogi hrišćani naći u Alahovoj milosti, a mnogi muslimani neće.

Hrišćanstvo i islam je nemoguće pomiriti, a opet postoje divni ljudi koji ih mire u sebi i među ljudima oko sebe. Ali džaba, dvoje ljudi koji se pomire ne pokreću lanac mirenja, ali dvoje ljudi gde jedan ubije drugog ili ga istera iz doma, pokreće lanac ubijanja i proterivanja. Šta reći, dovoljno je pogledati kako su pravoslavlje i katoličanstvo izmireni, ili kako su izmireni sunizam i šiizam. Mi smo u stanju da jedni na druge bacamo anateme oko toga da li Isusa zovemo Hrist ili Krist (a unutar pravoslavlja, da li sme da se kaže "Hrist" ili je i to jeres, a sme samo "Hristos"), unutar sebe samih (pravoslavci) upiremo prste jedni u druge za svaki uskrs da li je Hristos "uskrsnuo" ili "vaskrsao" - čemu da se nadamo oko pomirenja slike Isusa u hrišćanstvu i islamu. :)

Postavljac teme se poziva na razumijevanje i toleranciju, pa i odredjeni stepen zajednickog, bliskog, izmedju dve religije.....i bilo bi to za pohvalu da, namjerno ili ne, sebi dopusta takve gadosti, te Sveto Trojstvo proglasava za tri boga....ako je postavljac iskreno dobronamjeran, onda treba pomno paziti sta pise u svojim postovima.....u suprotnom je samo provokator dostojan prezrenja...

Da islamska teorija priznaje Isusu " bezgrešno začeće', da je rođen na način da nije "začet seksualnim odnosom muškarca i žene" (to nije nemoguće ni danas, nauka to potvrđuje, naprimer veštačka oplodnja), ali ne drži ga bogom, već najvećim prorokom među prorocima koji je po načinu stvaranja najbliži stvaranju prvog čoveka i žene na zemlji (Adama i Eve).

Napomena. Ovo je moj drugi profil i nemam više profila na forumu osim ova dva.

Pa svakako...kako god vidim da iznosiš stavove po raznim pitanjima i dobro ih je čuti. I meni su neki delovi tvog posta novina..baš želim čuti.
A svakako po potrebi i izneti svoje razumevanje stvari.
Pozdrav.

A o onom danu ili času niko ne zna, ni anđeli na nebu ni Sin, nego samo Otac.

Ukoliko je "Sin bog" zašto mu je nepoznat čas nastupanja Sudnjeg dana? Valjda bog sve zna? Po ovome ispada da je samo "Otac" bog, jer on samo zna a "Sin" i anđeli ne znaju?

Jednostavno, razumeti🙂. Hristos kao Čovek, Sluga, Sin ne zna naravno. Ta Njegova projava u tom obličju je lišena Božanskog svojstva.
Da dobar si citat naveo i treba istražiti sve nedoumice i "teške" tekstove za razumevanje.

Evo malo da doprinesem argumentima pravim.

Na kršćansku tvrdnju da je Mesije (Isus) ubijen da bi se iskupio od nasljednog grijeha, Tevrat odgovara sljedećim riječima upućenim Kajinu, Abelovom ubici: „Zašto si ljut? Zašto ti je lice namrgođeno? Jer, ako pravo radiš, vedrinom odsijavaš. A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba.” (Postanak, 4,6-7)

Znači kako radio "takav je i greh? Zašto i nakon Isusa postoji greh, ukoliko je greh "otkupljen"?

Back