Isus Hrist Superstar

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Isus Hrist Superstar (Jesus Christ Superstar) je rok opera koju su pretvorili u mjuzikl Tim Rice i Andrew Lloyd Webber.
Govori o politickim i medjusobnim previranjima Jude Iskariotskog i Isusa..

Rok opera je zasnovana na kanonskim jevandjeljima i poslednjih nekoliko nedelja Isusovog zivota,pocev od ulaska u Jerusalim i zavrsava se sa Raspecem.

Ponasanja i osecanja iz 20.veka kao i savremeni sleng se provlace kroz stihove,ironija na moderni zivot su ubaceni kroz oslikavanje politickih dogadjaja u Jerusalimu.
Pozorisne i filmske produkcije zato imaju u sebi mnoge namerne anahronizme.

Veliki deo radnje se fokusira na lik Jude,koji je predstavljen kao tragicna figura,koji je nezadovoljan sa onim sto on smatra nedostatkom jasnog plana od strane Isusa, i koji je uznemiren sa njegovim skorasnjim tvrdnjama o bozanskoj prirodi.

Isus Hrist Superstar se prikazuje na Brodveju i sirom sveta neprekidno od 1971. godine.

 
Poslednja izmena:
Naravno, čula sam za mjuzikl i odslušala ga više puta.

Ukratko, poruka ove rok opere je:
Prava svrha hrišćanstva je da stvori svet u kome razapeti čovek može biti spušten, može biti viđen, ne sa izrazom bola na svom licu, već sa nasmejanim spokojem pobede, izborene u živim ljudima i pomoću njih.

Svojevremeno je opera izazvala zgražavanje (i pre premijere),. jer se smatralo da je biblijska priča u sprezi sa rok muzikom - bogohuljenje ( rok = "đavolja rabota" :roll:).
Motiv Hrista se postepeno razvijao i kroz sedmu umetnost, i izazvao naročite kontroverze pojavom Skorsezeovog "Poslednjeg Hristovog iskušenja".
 
Da li ste culi za ovaj mjuzikl?Kakvo je vase misljenje o njemu?

Cula sam,ali nisam gledala,tako da nemam misljenje. :) Pogledacu.
Ali,nije mi cudno sto to hriscani i Crkva smatraju bogohuljenjem,njima je i ideja da se Isus smejao,ili voleo zenu,jeres.
Ne znam zasto se toliko potencira,istice motiv smrti umesto zivota u hriscanstvu. Zasto se zivot i radost stavljaju u drugi plan,velica se zivot posle smrti...nije mi jasno.
Kakva mracna,depresivna religija.
 
Poslednja izmena:
Ali,nije mi cudno sto je hriscani i Crkva smatraju bogohuljenjem,njima je i ideja da se Isus smejao,ili voleo zenu,jeres.
Ne znam zasto se toliko potencira,istice motiv smrti umesto zivota u hriscanstvu. Zasto se zivot i radost stavljaju u drugi plan,velica se zivot posle smrti...ne znam,nije mi jasno.
Kakva mracna,depresivna religija.

Njima je bogohulno sve što prikazuje Isusa kao običnog čoveka, jer za njih on nije običan čovek, već božji sin. Iskazivanje ljudskih osobina umanjuje njegovu božansku prirodu.

Važniji im je onozemaljski život od ovozemaljskog, jer ovaj ovde je samo put do onog drugog. Dužina života im nije važna, već njegov kvalitet.

Bar sam ja tako razumela, ispravite me ako grašim. :)
 
Poslednja izmena:
Važniji im je onozemaljski život od ovozemaljskog, jer ovaj ovde je samo put do onog drugog.

:confused:
Kako najlakse kontrolisati ljude? Putem njihovog prirodnog,normalnog straha od smrti. Obecas ljudima besmrtnost,sve ce ti poverovati,cak i da zmije govore,da je Noje ziveo 800 godina, bezgresno zacece,da te neko posmatra po ceo dan...

Dužina života im nije važna, već njegov kvalitet.
Znam,znam...svi jedva cekaju da umru.
 
Ne znam zasto se toliko potencira,istice motiv smrti umesto zivota u hriscanstvu. Zasto se zivot i radost stavljaju u drugi plan,velica se zivot posle smrti...nije mi jasno.
Kakva mracna,depresivna religija.

I odmah sledi potvrda tvojih reči:

Sresces ga i ti, mala, budi sigurna I ti i ovi sto se Bogu rugaju.I nece On da vam sudi, sudice vam ove vase rijeci.Pripremaj se za taj susret, neizbjezan je.
:roll:
 
Znaci ceo tvoj utisako operi je zasnovan na osnovu onoga sto ti je "neko" rekao?

Prvo pogledaj nesto pa onda komentarisi,ne mozes nesto da osudis ako nisi ni video.

A nije li osnovni princip vernika da svoju glavu ne koriste?
Njima ne treba da "vide"...sopstveni doživljaj ne postoji...i ti svašta pitaš...:lol:

Neću više da spamujem, nisam gledala, tako da...uzdržavam se od komentara.
 

Back
Top