Историјски квиз

Dragutin. Po cemu je Jajce dobilo ime, mislim zasto po Jajetu?
Jeste...po Dragutinu,mada na sajtu Franjevaca Bosne Srebrene,ima samo titula ime kralja,kralj Stefan,nista od pomena da je Dragutin i da je Srbin u pitanju.
A Jajce,moguce po stenu jajastoj na kojoj je podignuta tvrdjava...mada ovo nagadjam.

- - - - - - - - - -

I za Kupinik je dobro pitanje, zasluzuje reputaciju sve i da nije tacno. Kulpinzi su pre bili trgovci nego najamnici, a ja stvarno nisam cuo da su u ugarskoj sluzili skandinavski najamnici.

I ja nisam do skoro znao...neki Madjar mi to ispricao.
Mada tesko da ima Kupina,u mocvari,ako cemo iskreno.

- - - - - - - - - -

Mada je taj lik rekao da su to bili najamnici,vojnici...ne trgovci..tako da u svakom slucaju,mozda gresim.

U Ugarskoj su bili najamnici,skoro svi redom zapadnjacki narodi,cak imas pomen nekih Skota,ili Engleza,da su proveli jedno vreme kao vojnici u srednjem veku.Btw to sam procitao na sajtu,o heraldici...o grbu nekih skot.vlastelina,koji su imali grb slican Arpadovicima.

- - - - - - - - - -

Jok. Po jednoj drugoj tvrdjavi..

Ko Jajce?ne znam...nisam bio nikad u tom gradu.

Ma ne kazem ja nista tebi, ti samo prensois sto si cuo, zanimljivo objasnjenje al dok ne vidim dokaze da su vikinzi bili tamo ili bar u Ugarskoj drzim se kupina.

- - - - - - - - - -

Lakse malo s tim pitanjima, ceka se odgovor za Jajce. Gde je ona iz Bosne, ponuda za poljubac vazi i za tebe :D:D

Ma ne kazem ja nista tebi, ti samo prensois sto si cuo, zanimljivo objasnjenje al dok ne vidim dokaze da su vikinzi bili tamo ili bar u Ugarskoj drzim se kupina.

- - - - - - - - - -

Lakse malo s tim pitanjima, ceka se odgovor za Jajce. Gde je ona iz Bosne, ponuda za poljubac vazi i za tebe :D:D

:rumenka:
Primamljiva ponuda, veoma, ali džaba, ne znam... :( može šta preko štele? :zcepanje:

placi, kad ne znas :D
evo i slicica:
800px-Napoli-casteldell%27ovo02.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Castel_dell'Ovo

Back