Историјски квиз

Obrenovac, nisam ovo znao. Dva mosta u Obrenovcu? Verovatno pontonski, jedan na Savi a drugi na Kolubari :D Evo od mene rep za pitanje:)

Nisam je dobio:))..
Jeste zbog dva mosta...a kakvi su bili,ne pominju se..mada mislim da se odnosi na mostoje preko Kolubare i Tamnave,da ja na Savi,verovatno bi tako nesto bilo i pomenuto.

- - - - - - - - - -

Po cemu mesto Kupinovo nosi ime?
a nisu kupine u pitanju.

Да није по средњовековном граду Купинику?

Da. Kupinik je dobio ime po kulpinzima,tim skandinavcima koji su sluzili kao vojska u Ugarskoj.

- - - - - - - - - -

Po prodavnici "Kupi Novo"? :rotf:

Šalim se, uključila bih se ali sam slaba sa vašim gradovima. Kad pređete u Bosnu, dolazim.. :mrgreen:

Koji je kralj pozvao franjevce u Bosnu?

Mosti sv. Luke su se nalazile u Smederevu gde ih je doneo despot Djuradj, cini mi se, iz epirskog grada Roge, mozda su nekim slucajem zavrsile u Jajcu sa bosanskim kraljem/srpskim despotom Stefanom Tomasevicem.
Joj suzana pa nemoj pred svima, pocrvenecu :D

Poslednja izmena:
Mosti sv. Luke su se nalazile u Smederevu gde ih je doneo despot Djuradj, cini mi se, iz epirskog grada Roge, mozda su nekim slucajem zavrsile u Jajcu sa bosanskim kraljem/srpskim despotom Stefanom Tomasevicem.

Da,odneseno su iz Smedereva u Jajce,prilikom zenidbe zadnjeg kralja Stefana Tomasevica,sa srpskom princezom.

- - - - - - - - - -

Ne mogu da dam reputaciju.

- - - - - - - - - -

Ostaje jos pitanje,koji je kralj,pozvao franjevce,u Bosnu?
Da pomogne,u pitanju je kralj iz din.Nemanjic.

Back