Историјски квиз

I kao sto sam obecao......

Gaj Julije Cezar - Kaligula

Gaj Julije Cezar, kasnije prozvan Kaligula zbog vojnickih cizmica koje je nosio (caligae), rodjen je 12.g. n.e. u najmocnijoj porodici u Rimskom carstvu. Njegov otac Germanik bio je vojnik, ratni heroj, koji se starao o severnoj granici imperije. Majka Agripina bila je unuka imperatora Avgusta i vrlo ambiciozna zena.

Medjutim, po povratku u Rim, Germanik umire kada je Kaliguli bilo samo 6 godina. Agripina tada javno optuzuje tadasnjeg cara Tiberija da joj je otrovao muza. Tiberije tada naredjuje da se Agripina i njena dva starija sina Neron i Druz uhapse. Neron je tada pod pritiskom izvrsio samoubistvo, a Agripina i Druz prepusteni su izgladnjivanju do smrti. Kaligula je postedjen kao najmladji sin i biva poslat svojoj baki Antoniji na cuvanje. Godine 26. n.e Tiberije se povlaci na Kapri i vodi sa sobom Kaligulu. Primoran da zivi sa covekom koji je odgovoran za smrt njegove porodice, Kaligula prerasta u poremecenu licnost. Dok je boravio na ostrvu bio je sklon seksualnim avanturama, a cak je i stupio u vezu sa svoje dve sestre, od kojih je mladja, Druzila, postala njegova seksualna opsesija.

Dve godine pre smrti, Tiberije ostavlja testamentom Carsto svom unuku Gamelu, a Kaligulu proglasava za Gemelovog naslednika. Zbog toga sto je bio Germanikov sin, Kaligula je bio izuzetno popularan, Senat je proglasio da je Tiberije svoju oporuku pisao pomracenog uma i umesto Gamelu, Carstvo je predato Kaliguli. U roku od godinu dana Gamel je ubijen pod nerazjasnjenim okolnostma.

U pocetku vladavine, Senat i gradjani bili su odusevljeni Kaligulom, ali vrlo brzo on je poceo da rasipa drzavni novac na svetkovine i gladijatorske borbe pracene najsvirepijim vidovima nasilja.
Usledile su zatim godine svirepih ubistava, orgija, silovanja zena svojih senatora i bliskih saradnika na njihove oci, najsvirepija ubistva dece pred ocima roditelja, a zatim teranje tih istih ljudi da piju, jedu i vesele se sa njim, ubijanje najbogatijih ljudi u Carstvu kako bi dosao do novca i niz drugih gadosti, kao i ludosti: pio je bisere rastopljene u vinskom sircetu, besomucno se satima valjao u gomilama zlata, proglasio je svog konja za senatora....

Kada se ovakav teror vise nije mogao izdrzati, skovana je zavera protiv njega i 41. godine ubijen je kada se vracao iz pozorista. Pobunjenici su provalili u dvor ubili njegovu zenu, a dvogodisnju cerkicu jedan od vojnika podigao je sa poda i nemilosrdno je svom silinom bacio u zid.

Istog dana, Kaligulin ujak Klaudije, proglasen je za cara.

tommy gun:
pitanje:Koji je general za vreme WW2 progonio britance itukao se sa njima na severu afrike?I kakav je bio nadimak tog generala koji je predvodio nemce?I ispricajte nesto o njemu!
eto pravog istorijskog pitanja!
Feldmaršal Edwin Rommel. 8-)
Priča o njemu je tooooooliko poznata ("Pustinjska lisica") da mi je blam da je opet prepričavam. :sad:

frozen1982.:
Pitanje,nije istorijsko:zasto niko ko odgovori ne postavi sledece pitanje?

Ajd evo ja cu da postavim pitanje.

Kako su stari Kinezi (u periodu starog veka) nazivali svoju zemlju? (mala pomoc: postoje 2 naziva, jedan od njih ima veze sa prikazivanjem Kine na starim geografskim kartama)

P.S.

To sto niko ne postavlja pitanje posle datog odgovora, je verovatno zbog toga sto ceka potvrdu od postavljaca pitanja da je odgovor tacan.

Nacionalista:
Мењај тај аватар да ти не би ***** мајку усташку

Kakav primitivizam.

I ne razumem kakve veze sa ustasama ima to sto je Markelja stavio Ckalju kao avatar.

ckalja.jpg
ckalja1.jpg

AKHENATON:
Kakav primitivizam.

I ne razumem kakve veze sa ustasama ima to sto je Markelja stavio Ckalju kao avatar.

Има са тим што је у време када сам ја постављао пост господин Маркеља на аватару имао брачни пар и њихову децу...при том сви у усташким униформама,ако тебе и сличне теби може да зајебава на Српском форуму,мене не може.

Ok. Ja da sam na njegovom mestu nikad ne bih promenio avatar. Svako ima pravo na svoje opredeljenje, ma kakvo ja misljenje imao o tome. Bez obzira sto je ovo SRPSKI forum, pravo ucesca imaju svi iz belog sveta. Uostalom, da ne postoje razlicita misljenja i uverenja, ne vidim svrhu postojanja foruma.

Слушај ти...ти си из Пирота и тебе боли к.... за све колико видим,али једно знај,ја потичем из крајева где су нестајале целе породице од усташа,и не само ја многи и такве слике вређају све нас честите Србе,а тебе видим не....зашто? Зато што те не занима Србија теби и сличима је најважније да имате који динар у џепу а шта се дешава са Отаџбином то вас не занима па нек нас распарчају али важно да ви имате шта да поједете,попијете и појебете.
Не знам како би ти било да је не дај Боже твоја породица уништена од неког а сутра на интернету видиш слику истих тих душмана.....па ти онда дискутуј са њима и размењуј ставове....

Ne lupetaj molim te.

Jedan deda mi je bio partizan, drugi cetnik. Ovog prvog ubili su cetnici, drugi je preziveo rat i jos uvek je ziv. I dan danas nosi kokardu. I sta sad - treba da uzmem noz i zakoljem rodjenog dedu zbog njegovih uverenja, zbog toga sto je u ratu bio na strani onih od cijih je ruku stradao moj drugi deda??????

Naravno, da bih najvise na svetu voleo da svim Srbima bude dobro i da imamo jednu stabilnu drzavu, u kojoj ce svako da zivi pristojno od svog rada. Ali dok je god vode pogresni ljudi, koji samo pune svoje dzepove i guzice, nece nam biti bolje. I zapamti ovo: u svim ratovima koji su vodjeni od kako je sveta i veka, borba za otadzbinu je samo maska. Zatrovani patriotizmom, ginu ko? Politicari? Bogatasi? Naravno da NE, nego iskljucivo gola sirotinja!! Gine se iskljucivo zbog politike, politicara i njihovih interesa.
Iz svega toga sledi : ZA IDEALE GINU BUDALE.

Zato zaj*bi sa vredjanjem i psovkama, nego odgovori na pitanje koje je postavljeno, ako ne znas ajd u zdravlje.

Back