Историјски квиз

За то нисам сигуран :D, мислим на неки прецизнији догађај који је више морално погодио Србе.
Конкретно ради се о одмазди за Банатски устанак (који је букнуо у току "Дугог рата") :)
Боже сачувај да Турци забране хришћанство, па одрекли би се огромног дела прихода. Све везано за цркву је опорезовано у Османској држави. Зато и Руси и Румуни временом шаљу све мање милостиње српским црквама јер тиме индиректно финансирају непријатеља (оно наравно не значи да је српска црква у служби Турака, већ да не може да постоји ако им не плаћа "рекет" - уосталом због дугова је и укинута)!

yokai, питање се односило на (наводно) спаљивање моштију Светог Саве 1594. г. Али, ако се не варам, тек каснији (тј. не-савремени) извори спомињу тај догађај, док и после 1594. имамо извора у којима разни монаси тврде да поседује честуце Савиних моштију.

А следеће питање...Како се звао први Србин за кога знамо да је свирао гусле? ;)

Zasto prvi predsednik vlade kraljevine SHS nije bio Nikola Pasic?

Због енглеских критика на рачун Николе Пашића и да би се сачували ''добри'' односи између Србије и Енглеске (наводно) - Љуба Давидовић рече због Пашићевих година и наводио да Пашић све спорије ради.

Због енглеских критика на рачун Николе Пашића и да би се сачували ''добри'' односи између Србије и Енглеске (наводно) - Љуба Давидовић рече због Пашићевих година и наводио да Пашић све спорије ради.

Postavio sam malo nekonkretno pitanje. Svakako da ima vise razloga, ali na jedan konkretan sam mislio. U pitnju je Pasicev potpis na jedan dokument. Koji?

Postavio sam malo nekonkretno pitanje. Svakako da ima vise razloga, ali na jedan konkretan sam mislio. U pitnju je Pasicev potpis na jedan dokument. Koji?

Мислиш на онај закључак/документ у Женеви у коме пише (поред других ставова) да председник заједничке владе не могу бити председници локалних влада (Пашић и Корошец) ?

ПС: А дао је потпис на тај документ, после га Протић обавестио да српска влада не усваја те закључке и потом је Паших поднео оставку

Poslednja izmena:
Da, mislim na zenevsku deklaraciju. Glavni razlog Pasicevog izostavljanja sa mesta premijera je njegov potpis na taj dokument u kome pise da ce se naknadno odrediti da li ce novostvorena drzava biti monarhija ili republika (direktan udar na kralja, koji mu je zato vratio).

Postavi pitanje.

Back