Историјски квиз

6. jula 1415 u Kostanci. Za vreme Zigmunda, osnivaca zmajevog reda i tadasnjeg rimsko nemackog cara kome je Hus smetao da se dokopa vlasti u Cheskoj. Mislim da mu je Zigmund u toku sudjenja( koje je naravno blo namesteno), rekao sledecu recenicu: Jane Huse, svi smo gresni. To mu je bilo opravdanje sto ga je na prevaru uhvatio i osudio!

Eeee vidish imao je despot mnogo mnogo neprijatela u zemlji koji su jedva cekali da mu napakoste! Sad ova dvojica su prosli ko bosi po trnju pa je to bila mala opomena! A inace nemaju veze sa Djurdjem:) Mada je i Djuradj mnogo stete i problema pravio despotu i Srbiji to si upravu!

Stark_85:
Eeee vidish imao je despot mnogo mnogo neprijatela u zemlji koji su jedva cekali da mu napakoste! Sad ova dvojica su prosli ko bosi po trnju pa je to bila mala opomena! A inace nemaju veze sa Djurdjem:) Mada je i Djuradj mnogo stete i problema pravio despotu i Srbiji to si upravu!

Poslednje Despotove reči bile su : "Po Djurdja, po Djurdja", toliko o tome.
IMENA TE DVOJICE TI MENI DAJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeste al to ne pokazuje da je Djuradj bio nesto posebno dobar nego da je despot sve zapostavljao zarad interesa Srbije pa tako i velike nesuglasice koje su bile izmedju njega i Djurdja!! To ti Djuradj nikad ne bi uradio to mogu da potpisem!!!! Al posto to nije tema toliko o tome! A sad cu da napisem i tu pricu! Naime,
Posle bitke na Rovinama i velike pobede na Nikopolju sultan je resio da nagradi one koje mu behu verni i kazni one koji to nisu bili! Oduzeo je zemlje Brankovicima i predao Stefanu itd.... Na red je dosla i Bosna koja nije ratovala po Bajazitovoj zelji! Zato je naredio despotu da pokupi svoju vojsku i da napadne bosance. Ovaj je bio protiv toga jer je bila neka velika zima i nemoguci uslovi za rat! Medjutim Bajazit je insistirao! I tako je despot krenuo u taj pohod... Polako je napredovao kroz Bosnu, pobedio u par manjih bitaka ali je zima cinila svoje Prilican broj vojnika je poceo da se smrzava a nekolicina je umrla! Zato je Stefan naredio povlacenje i cekanje bolje situacije! E sad ovo su jedva docekali pojedini nasi velikasi pa su brze bolje otrcali do Bajazita i predali mu informacije o tome kako je despot( tada jos knez btw) naredio povacenje jer su ga Ugari na to nagovorili i kako on pokusava da sve vreme izigra Turke i predje na protivnicku stranu! Ti vlastelini su bili Novak Belocrkvic i Nikola Zojic! Bajazit je posle ovoga pozvao Stefana u Ser na pravdanje, ali je knjeginja Milica odlucila da je bolje da ide prvo ona sa Jefimijom! Tako je i bilo! Iako ih je ljubazno primio(cak im dozvolio da odnesu mosti svete Petke iz Vidina za Srbiju) sultan je ipak insistirao da se pojavi i mladi knezevic! Ovaj je to ubrzo ucinio misleci da mu nema spasa ali je nekako uspeo da ubedi bajazita da je veran vazal i da nikakvih kontakata na temu saveza protiv Turaka nema sa Ugarima. Bajazit je sve ovo i sam znao samo je hteo da testira jos jednom mladog kneza! Cak mu je dao i imena one dvojice i posavetovao ga kako da se obracuna sa njima! Cim se vratio u Srbiju odmah je pozvao Belocrkvica u Krusevac i tu mu odsekao glavu! Zojic cuvsi ovo bezi u ostrovicu ( tvrd grad na Rudniku) i odatle moli za milost! Stefan je postedeo zivot ovom coveku ali su uslovi bili da se vlastelin zojic zajedno sa citavom svojom porodicom zamonasi! On je to naravno s teskom mukom prihvatio( obe cerke su mu postale monahinje) i otisao u neki manastir! Tako je resen ovaj problem koji je moga da nas kosta mnogo vise da Stefan nije bio razuman i smiren i da se nije vec dokazao u prethodnim bitkama i tako stekao veliko poverenje kod Bajazita!

Ma o despotu se inace malo uci jer nasi smatraju da je cinjenica sto je bio turski i ugarski vazal kasnije neka velika mrlja pa se zato zaobilazi:( Ovako:) Jedno lakse pitanje:) Po kom vladaru nosi naziv grad Monte Karlo i zasto je prvobitno izgradjen( nije kocka, pice i lepe zene)?

....i čim mu je draga mama umrla on se okrenuo hrišćanskoj Ugarskoj! To ja onako, uz put.

Inače veoma cenim dela despota Stefana i onaj ko mu je dao nadimak Visoki,zaista je bio u pravu.
- Moram priznati da za imena te dvojice nisam nikad čula, i da je ovo za mene lično značajan podatak. Inače za sve drugo znam.
- Stefan je balansirao izmedju majke i države i to je obavio na "visokom" nivou;
- Kažeš da Djurdje nije bio posebno dobar? Pa, za to vreme nije. Jer Djurdje je zagovarao tkz.hrišćansku stranu a Despot je mislio da će na ovaj,njegov način sačuvati više života u Srbiji.
Medjutim, sam podatak da je Despot u svom testamentu, kao i svojim poslednjim rečima označio jedino Djurdja kao svog naslednika puno govori! I Despot je bio za hrišćanstvo, znao je da će nas Turci pojesti a da će savez sa moćnom hrišćanskom Ugarskom,koliko toliko ublažiti turske udarce,ili ih odbiti.Zato se i sam posle sahrane drage mame odmah okrenuo Žigmundu,od njega na poklon dobio Beograd i želeći da Srbija ne ponovi glupost.
- Kažeš Bajazit oduzeo Brankovićima zemlje-kako i ne bi kad mu se Vuk kao vazal nije odazvao i nije učestvovao na njegovoj strani na Rovinama! On je to morao da kazni, barem kao primer drugima a i zbog Milice koja je već tada htela da uništi zeta Vuka!
- Bosna nije ratova po Bajazitovoj želji- Nije! a Bajazit je "insistirao" da Despot udari na Bosnu.Pa,sigurno kad je bio pametan vladar.Šta je dobio sa tim? Udario Srbin na Srbina, oslabio i jednu drugu stranu i vojno i materijalno! Nije Turčin bio blesav.To je bio izgovor, znao je on dobro da drži Despota za j...
-A te dve ženske spodobe što pominješ nisu išle Bajazitu na noge da pravdaju Stefana, to im je bio povod a, razlog je bio da traže prenos moštiju Sv.Petke u Srbiju zbog pranja svojih greha i da bi Sv.Petka oprala ono što su njih dve zas.....! Sam Bajazit se čudom čudio kad je čuo zašto su one došle čak do njega. Mani me sa njima molim te.
NEGO DAJ SAD SLEDEĆE PITANJE

Back