Istorijska podloga konačnog izdanja srpskog grba i zastave

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.570
10wjiv9.png

Konačnu verziju su pravdali istorijskim okolnostima. Koliko ima opravdanosti u ovakvom potezu za izmjenu i naravno, koliko istine; ako se zaista uporedi sa srpskom heraldikom i veksilologijom? :rtfm:

nacionalni srpski simboli nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu, nisu u duhu srpske nemanjićke pravoslavne tradicije, to će reći svaki heraldičar, i naši heraldičari mahom ne vole naše grbove, tako da ni ova promena ne bi trebalo mnogo da nas dotiče

Današnji grb Srbije nastao je krajem XIX veka, a izrada je prepuštena jednom Nemcu, čije sam ime zaboravio. A dotični je nama Srbima podmetnuo nemačkog orla, i zapadnu krunu, o čemu je svojevremeno pisao Stojan Novaković jadikujući nad tim, govoreći kako ga je prevario uvalivši nemačkog umesto srpskog nemanjićkog orla. A razlike su sledeće - nemanjićki orao ima jedan vrat, a dve glave, raširena krila, kragnu na vratu, i kragnu na repu, i rep u obliku krina, preuzet iz Vizantije, ali promenjen, jer vizantijski na primer nema kragne o kojima govorim i nema rep kao nemanjićki orao. Današnji srpski orao nema nijednu odliku pravoslavnog nemanjićkog orla, po čijem uzoru je trebalo da bude napravljen

evo stilizovanog nemanjićkog orla

orlovideroko3.jpg

takođe, kruna koja se nalazi na grbu Srbije nije tradicionalna istočna pravoslavna kruna, već zapadna, mislim da se naziva španska kruna

stema1view.jpg

o ovome će bolje i detaljnije znati oni koji su aktivni na Heraldici

secam se jednom da sam na televiziji gledao nekog coveka koji je rekao nesto kao...."sve dok srpski orlovi budu skupljenih krila nece biti srece srpskom narodu. Tek kada oni rasire krila, doci ce i bolji dani". To je bilo dosta davno. I moje misljenje je to da orlovi trebaju da imaju rasirena krila, sto je recimo slucaj sa ruskim grbom.

Bas se Rusima "prosrecilo" sa njihovim orlom u vis rasirenih krila.:(

secam se jednom da sam na televiziji gledao nekog coveka koji je rekao nesto kao...."sve dok srpski orlovi budu skupljenih krila nece biti srece srpskom narodu. Tek kada oni rasire krila, doci ce i bolji dani". To je bilo dosta davno. I moje misljenje je to da orlovi trebaju da imaju rasirena krila, sto je recimo slucaj sa ruskim grbom.

..ili crnogorskim, bolji je slucaj.

Izvesno je da će građani republike Srbije 2011. godinu dočekati sa novom zastavom, grbom i tablicama... Ovo je veoma važna tema, stoga ću izneti svoje mišljenje i sve što sam primetio (pa čak i najmanje detalje).

Zastava - Za zastavu treba usvojiti srpsku trobojku i ne bi trebala da postoji apodela na državnu i narodnu zastavu, to mi je toliko glupo (pogledajte neku sportsku utakmicu - po 4 različite zastave se viđaju).
Treba precizno definisati koja se varijanta plave koristi, te eventualno dodati onu "znaltnu traku" oko zastave (kao crnogorska) - mada je pitanje da li bi bilo kič.
Inače kruna je na ovoj predloženoj zastavi ružno postavljena i nekako mi se uopšte ne uklapa, i generalno ova predložena zastava mi se ne dopada.

Grb - U svakom slučaju daleko kompleksnije pitanje nego zastava. Ukoliko bi se išlo na nešto nalik onome što imamo danas, treba tražiti sredinu između postojećeg i predloženog (ukoliko već nije i usvojen). Mali grb je loše odrađen - u svakom pogledu (nije ni čudo što su neki sugerisali da je ovo papagaj a ne orao - kljun i glava su veoma ružno odrađeni). Veliki grb bi bio pun pogodak da je mali grb odrađen kako treba - mali grb celoj slici kvari utisak. Mišljenja sam da ljiljani trebaju biti nešto manji, a i primetno je da se išlo na to da se istaknu ocila, odnosno štit sa ocilima - što se tiče toga nisam ni za, a ni protiv. Krila orla su veoma lepo odrađena, dok je sa druge strane rep bio bolje odrađen na prvom grbu (treba samo prikladiti novom izgledu). Kruna je pristojno urađena, ali je preglomazna.
Generalno gledano - ni jedan od dva grba nisu dovoljno dobro (ili možda do kraja) urađena. Meni se lično dopada recimo, grb Gruzije.

Himna- Ukoliko sam dobro razumeo, planirane su neke izmene što se tiče himne. Verujem da se himna neće menjati, mada će se možda uraditi neke izmene po pitanju muzike i slično.
Ukoliko se sećam. upravo je zbog pitanje himne bio i referendum devedesetih, biralo se između: "Bože pravde", "Vostani Serbije" i "Marš na Drinu". Još tada sam zauzeo određreni stav (koji se nije promenio do danas), koji ću ukratko izneti ovde.
- Barem po ovom pitanju stvari su veoma jasne. "Marš na Drinu" je pre svega marš, te stoga nikako ne može biti državna himna (mada idealna za himnu vojske ili nešto nalik tome, kao i dvoglavi orao sa raširenim krilima - za simbol).
Vostani Serbije veoma lepo zvuči, tekst je sasvim dobar ("proevropski" ali i tradicionalan) i generalno nemam nikakve veće zamerke. Mada ima u svemu tome jedan veliki problem - više od polovine stanovništva ne bi razumelo značajne delove teksta (ukoliko se ne bi vrišila kojekakva korekcija), a i toliki broj slabo školovanih ljudi (da ne kažem "neobrazovanih") i još uz sve to pominjanje Crne Gore i BiH... U svakom slučaju "Vostani Serbije" treba da čeka neka srećnija vremena. "Bože pravde" je dostojna himna. Ima veoma jak i ceremonijalan karakter - mišljenja sam da je za sada ne treba menjati.

Čudi me da nisu uveli neki državni moto/nacionalnu krilaticu ili tako nešto, kada već sve menjaju i uvode po svojim željama.

Poslednja izmena:
Postaviću i ovde moju poruku sa teme "Tadićev režim promenio grb i zastavu Srbije!" na politici, možda dobijem odgovor... :think:

. . .

Мој предлог за кљун је оборен у почетним стадијумима. И ја сам хтео да буде дужи. Ја сам поштовао комисију и њено знање и ово је био компромис. успео сам да га довољно издужим (био је још краћи у почетку) . . .

Grb Srbije: Dvoglavi orao menja perje
V. Matevski | 20. novembar 2010. 20:57
Konačno usvojena knjiga standarda za izgled grba i zastave Republike Srbije. Promenjena ocila i krinovi. Plava na zastavi još tamnija

dru-grb_150x0.jpg

U moru značajnih političkih i ekonomskih vesti, u javnosti je potpuno neprimećeno prošla informacija da je na jednoj od poslednjih sednica srpske vlade usvojen novi izvornik odnosno knjiga standarda za grb i zastavu Srbije.

Autor svojevrsnog novog grba i zastave je profesor Ljubodrag Grujić, koji je, uz ključnu pomoć i savete profesora Dragomira Acovića, završio ovaj obiman, naporan i značajan posao. . .

izvor: internet stranica

Uz dužno poštovanje na trudu prilikom crtanja ovog grba, da li nam možeš reći ko je bio u komisiji pored Acovića (ako je i on bio)? Obraćam se kolegi sa foruma Gráthas Ó Domhnálainn, jer je on crtao ovaj grb.

Истина, г. Ацовић је био у комисији. Остале чланове нисам питао за дозволу да им наводим имена, па бих остао дискретан. У Књизи стандарда су наравно наведени.

На жалост, овде водите пљувачину ad hominem тако да се нећу спуштати на тај ниво. Одговорићу мојим одговором на једном другом месту, који сасвим фино пристаје и овде.

Господине,
ја сам вам доста у журби написао део разлога за дотеривање грба, не промену, а ви ми дајете ваше лично мишљење као непромењиву ставку, као октроисано решње савршеног естете. На основу чега базирате тај став, који су ваши креденцијали за такве апсолуте? Хералдички укус се изграђује годинама, потребно је бити течан у неколико европских језика да би се савладала макар основна литература, врло је препоручљиво имати одређено знање латинског и бескрајно пуно стрпљења за правила и изузетке и лажи нагомилане у последњих девет векова хералдике. Потребно је и искрено волети све грбове. Моји креденцијали су да имам стотине грбова нацртаних или блазонираних до сад, да говорим све те језике, више научних радова о хералдици, да сам члан више хералдичких удружења у земљи и иностранству итд. Укратко, хералдика ми је посао. Ви сте о том орлу са грба размиљали тачно онолико секунди колико сам ја дана. И не само о њему. Да ли бисте могли да ми наведете неке друге примере емблазона нашег орла? Ја их знам 192, уредно документованих у мојој архиви. Ваши аргументи личне преференце очерупане кокошке или буздована не играју никакву улогу, сем што вама задовољавају потребу за вербалним бравурама и још успевају да нам снизе разговор на ниво бувљака у мом Панчеву – за државно знамење играју правила која вас очигледно на неком нивоу вређају, претпоставићу због опасности коначног кодификовања макар нечег у овој држави. Па, опет, рећи ћу, тренутно радим на детаљном објашњењу мог решења јер сам иначе и професор и верујем у моћ знања и објашњења.

Ако мислите да сам у овом решењу применио свој лични укус, грдно се варате. Довољно је упоредити једноглавог орла на мом породичном грбу и државног. Ово је решење за државу Србију, његова сигурност лежи у праћењу правила и закона и духа истих. Господине, ја сам професионалац, била је част радити ово за државу, ма колико био бедно плаћен, а ваши коментари показују да киптите од беса који ни јукстапозиран није са хералдиком.

Дакле, желим да видим резултате, не блаћење других. Нацртајте орла. Али пазите да не погрешите блазонски. Поделите са нама. Али пазите да стилски, хералдички, блазонски, законски, историјски буде прихватљив. Пазите и на разне фудбалске селекторе и два милиона професионалних хералдичара у Србији. Остали су на привременом раду у иностранству, вратиће се у мислима. Битно је то.

Упоредите оба орла и примените те ваше апсолуте на старијем решењу. Уједно, погледајте шта значи „хипертрофирано“ у хералдици и зашто се то примењује.

Али не интересује вас грб уопште, заправо. Зар не? Вероватно се заправо и питате шта та круна уопште ради на штиту? И шта све то ради на нашој застави? Не очекујете ваљда од мене да вам то објашњавам?

Само да комшији цркне крава, грб, ма, све да му цркне јер се МЕНИ не свиђа. Ако будемо ишли тим путем, неће ни бити грба, јер неће ни бити нас.
Са друге стране, погледајте ово: по први пут ИКАД је српски грб у држави Србији кодификован у еталону од стране грађана Србије који се професионално баве тим. Није све пропало. Има још и снаге и воље. Ал то изгледа смета.

У целој овој причи теби нико не оспорава професионалност - да не знаш "занат" не би радио државни грб. Не знам одакле ти то (пракса је да се на форуму никоме не персира) да сам ја своје мишљење изнео као голе "чињенице", далеко од тога. Мислим да си преозбиљно схватио критику.
Ја да имам уметнички таленат вероватно да бих данас радио твој посао, али Бог ми је подарио друге таленте.

Да се ја бавим тиме и да видим да ми неко даје неке конкретне замерке а са друге стране и похвале, осврнуо би се на то, те бих направио корекције и видео како би изгледале разне варијанте. Седео бих и урадио ако треба и 100 верзија грба, знајући колики је значај мога рада. Са жељом да се једном за "вијек и вијекова" реши то питање заставе и грба, ја сам можда био и преоштар. Верујем да си ти дао све од себе, али да није све на теби, те да си тражио компромис.

Џаба писати било шта, ово је вероватно усвојено пре него што је ико од нас знао да ће доћи до промене, нама је само наговештено да треба да се припремимо за исту... Апсолутно разумем да разноразне критике па и бљувотине које су стигле на рачун грба (те и аутора, природно) - лично дотичу, јер је уложено доста труда.

Иначе, разговарао сам са пријатељима о изгледу новог грба, и коментари варирају од "није лоше" па до "бољи је него прошли". Неко је имао замерке на изглед кљуна, док је опет неко други сматрао да је то реалнији и лепши приказ - све је индивидуално.

У сваком случају јасно ми је да ће ово убрзо бити усвојено и да народу не преостаје ништа друго него да се привикне на промену. Таква су ваљда времена, турбулентна...

Када можемо очекивати то објашњење ?

Poslednja izmena:
Укратко, хералдика ми је посао.
.
Са друге стране, погледајте ово: по први пут ИКАД је српски грб у држави Србији кодификован у еталону од стране грађана Србије који се професионално баве тим. Није све пропало. Има још и снаге и воље. Ал то изгледа смета.

Pitanje na koje još uvek nisam dobio odgovor.
:ceka:

Sviđaju mi se izmene na perju vrata, jer sada je definitivno dvoglavi orao. Na dosadašnjem je pre moglo da se kaže da je dvovrati. Prilično sam siguran da treba da ima jedan vrat sa dve glave a ne dva vrata sa dve glave.
Dopadaju mi se i izmene na perju krila, jer više izgleda kao da je u poletu nego prethodni.
Perje glave mi se takođe sviđa. Generalno mi se dopada zato što je celokupni utisak da je uprošćeniji. Mislim da je to više u skladu sa tradicionalnim srpskim orlom koga smo nasledili od Nemanjića. Onako komplikovan i detaljan mi više liči na zapadnjacke grbove.
Jedino mi ocila malo nesrećno izgledaju ovako mršava :confused: ali opet su više tradicionalna nego prethodna. Generalno prethodni grb je grb kraljevine u doba kralja Milana. Jeste Milan hteo grb Nemanjića, ali poznato je da je izradu grba prepustio nemcu i da je nastalo ovo. Mislim da bi više trebalo da se okrenemo Nemanjićima, ali u izvornom obliku.

Back