Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.582
Да Славене али тек од Карла великог тј. 9.века до тада или мало пре рецимо да је Пипиновом иницијативом који је усавезу са аријанским Лонбадима држао папу у "заточеништву" један сужен простор протекторат све док Карло велики није поразио Лонгбаде који су свакако латинофони али су аријанци. Тек од Карла Великог долази до супермације католичанства и до оснивања св, римског царства.
Ја сам интензивно читао провери и ти папа се плашио ортодоксије једнако као Лагомбада и били су ту постављени попут тампон зоне где су штитили папу од ортодоксије а у савезништву са Франачком су вршили повремене притиске на папу који је опет Пипиновом иницијативом због потребе савеза са Лагомбадима ради запоседања Бавараца.
се одрекао обежаних територија од Франачке.Не знам одакле та информација да су лонгбади били католици? Нарвно да су причали латински после 400 година запоседања Италије?Читава експанзија латинске вере почиње са Карлом Велом Великими обнављањем св. римског цартва зато сам био тако упоран око питања увези Хрватске.
Да ли смо миовде нешто помешали ја сам читао званичне податке било је ту и википрдије али некако сам сигуран да овде не грешим мислим да си прихватио нечији предходни стереотип да је реч о атониму али заправо није провери. Аријанизам заслужује тему овде.
Да тачно је да је било више скупова после Никејанског у циљу помирења најпре ортодокса са аријанцикма није дошло до тога због разлике у догми али су аријанци били блажи стрпљивији и чекали су свој заслужни повратак у св. апостолску цркву јер су покрстили скоро већину познатих народа Европе односно свекоји су прошли кроз Панонију нарочито Гемане па и Србе и Хрвате ,Алане и Вандале.
Према мом скромном мишљењу радило се о струји апостола Павла који је био благ према паганима уздржавао их је од крви приношења жртава али им је давао права на особеност.
Дошао је у сукоб са св . Петром који се залагао за обрезивање заправо хебреизовање читавог поретка и измежу њих је настајао сукоб на територијама где би дошли један за другим. Апостол Павле будући да је био фарисеј схватао је Исуса као реформисту и као ослободитеља из окова догматике и јудаизма док је Петар ширио фракцију јудаистичкох хришћанства.
Мислим да су аријанци потекли од Павловог учења Илирик ,Мљет , Далмација и многе друге варварске насеобине Павле је често боравио међу Паганима.
Па ми овде причамо о поодмаклом XI столећу, шта има везе шта је било два и више века раније? Некада под Лангобардима нисмо чак подразумевали уопште ни хришћане, већ племенске пагане.
Лангобарди ће, штавише, послужити у потоњем периоду као чврсти папин ослонац; у време борби између папе и светог римског цара током XII и XIII столећа, Lega Lombarda је један од кључних политичких стубова Рима на Апенинском полуострву.