Istorija pre choveka.

Ми данас помоћу инструмената видимо ствари које су постојале пре 30 милијарди светлосних година, и још нисмо у могућности да видимо да ли је то крај свемира. што практично значи да је свет постао пре више од 30 милијарди година, а колико прије то је питање на које ми још нисмо у стању да одговоримо.

Вујадин

vujadin:
Ми данас помоћу инструмената видимо ствари које су постојале пре 30 милијарди светлосних година, и још нисмо у могућности да видимо да ли је то крај свемира. што практично значи да је свет постао пре више од 30 милијарди година, а колико прије то је питање на које ми још нисмо у стању да одговоримо.

Вујадин

Kad kazes svet, mislis na...

E moj Vujadine tek sam sad primetio da si napisao svetlosna godina, pa znas li ti sta je svetlosna godina uopste? To nije vreme vec rastojanje, tacnije to je put koji predje svetlost za godinu dana putujuci brzinom od 300 000 km/s.

Pa dobro svet jeste nastao pre vise od 5 000 000 godina, ali vise od 5 000 000 je i 5 000 001. Covek je u pravu, ali sta je 5 000 000 godina u odnosu na 4 500 000 000? Mogao je da kaze da je zemlja nastala pre vise od 100 godina pa bi i taj podatak bio tacan.

Година је година, она светлосна или ова наша обе имају исто време, а свет је све што је у простору свемира. Нисам сигуран да је ово некоме нешто ново, али ако вас интересује имате све на интернету. Ипак могло би се рећи да можда све године у свемиру нису једнако дугачке као ни дани на неким другим планетама али ми још немамо тачне податке о постојању других свемира или светова па ни планета изван нашега сунчаног система.

Вујадин

Светлосна година има око 31 милион секунда исто као и наша грађанска или верска, па ми није јасно какве ту има разлике за мерење времена или простора кад су секунде по трајању исте, па према томе и године. Или можда мислиш на оних неколико секунди које још нису стабилне већ се некад повећавају, бројчано, а после ће се смањивати, бројчано. Шта мислиш колико би година требало путовати до прве звезде која је удаљена од нас 4 светлосне године ако би нам ракета ишла триста хиљада километара у секунди.

Вујадин

Svetlosna godina se moze izraziti samo jedinicama za duzinu(pikometar, nanometar, mikrometar, milimetar, centimetar, decimetar, metar, kilometar, megametar, gigametar, terametar), a ne jedinicama za vreme. Sto se tice rakete, ako bi se kretala brzinom svetlosti vreme bi tezilo beskonacnosti, masa takodje, a dimenzije rakete bi bile jednake 0, sto znaci da makrotela ne mogu da se krecu brzinom svetlosti. Ali hajde da te udostojim odgovora po tvojoj logici, putovanje bi trajalo 4 godine.

Mozes da potrazis definiciju svetlosne godine, i naci ces da je to PUT ili RASTOJANJE, a ne vremenski period, to se uci u osnovnoj skoli, u petom razredu iz geografije, sto dovodi u pitanje tvoje obrazovanje.

Све тачке у даљини које смо откривали у прошлости биле су у непознатом простору, и ми смо их откили помоћу светла које је долазило до нас и према брзини светла могли смо закључити колико су далеко од нас, али би била грешка сматрати да је то и њихов настанак, то се може сматрати њихова старост од тог открића, која се сада може одређивати и другим системима. Због тога, историја пре човека се сваког дана продужује и вероватно у бескрајност. Међутим растојање између нас и тих тела нису проверљива са брзином светла, јер је већ Анштајн претпостављао да је светло закривљено према простору кроз који се креће и другим утицајима на његовом путу до нас, а ако се креће у спирали онда се то још погоршава. Све што је данас закон у том предмету сутра већ може бити промењено и небитно. Али то ипак значи да је нешто бар толико старо колико је било потребно светлу да дође до нас.
Вујадин

Back