Paulus je vise puta trazio dozvolu za proboj ali mu nikada nije odobreno zbog kavkaskih armija koji bi se mogli naci u okruzenju ukoliko bi se staljingradski front likvidirao. Cilj Paulusove armije vise nije bio zauzeti Staljingrad nego sto duze zadrzati Ruse da bi se ovi sa Kavkaza mogli izvuci. To je jasno. Medjutim i kada vise nije bilo opasnosti od odsijecanja juznih armija Hitler i dalje nije davao dozvolu ni za proboj ni za predaju iako je svima bilo vidno da je katastrofa na pragu. To ne razumijem.
Не видим, и да је Хитлер одобрио Паулусов предлог, шта би се променило. Можда би само 6. армија само раније капитулирала.
Јединице из стаљинградског обруча, увелико потрошене у вишемесечним уличним борбама, једноставно тешко да су имале шансе против свежих јединица и дубоко ешалониране одбране РККА, са превлашћу у ваздуху, артиљерији и оклопу.
Ne bi trebalo da čudi, Hitler nije imao nekog baš dara za vojnu strategiju, ma šta mi pomislili zbog munjevitih uspjeha
Blickriga. Čak su i ljudi u njegovom užem okruženju bili šokirani gomilom odluka koje konstituišu potpune promašaje.
Neki smatraju da je nacistička Njemačka mogla dobiti rat na istoku, da je samo imala barem malčice lukavijeg i sposobnijeg vođu, odnosno da je bio barem malo više
vojnik.
To ti je onaj momenat kada hrabrost prelazi u glupost.
Славене, твој став ми делује помало на став немачке послератне ( генералске ) мемористике, где се за пораз оптужује, углавном, само Хитлер ( а мртав човек се не може бранити).
А војнички мемоари служе, између осталог, да би се сопствене одлуке оправдале, победе глорификовале, а одговорност за поразе свалила на друге: тако за пораз под Москвом за Гудеријана је кривац генерал Мраз и потпуковник Распутица, а за Курск по Манштајну кривац је сам Хитлер који је наредио да се офанзива обустави ( данас из доступних докумената знамо да ни једно, ни друго није тачно).
Хитлеру је, као војнику из ровова и кланица Првог светског рата, за психологију био значајан сваки изгубљени, сваки добијени педаљ територије; и он се у доношењу одлука, углавном, тиме водио.
Али, треба истаћи, да је такво његово поимање, вероватно у зиму 1941/42 ( наредба
остани или умри) групу армија Центар спасла судбине Наполеонове армије 1812. ( ово је мишљење већине, и западних и руских, савремених војних историчара).
Немачка, једноставно, рат против СССР-а није могла добити.