Историја кроз фотографије и слике

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
zrenjanin-ajfel-most.jpg

- - - - - - - - - -

Da li ste znali da je Ajfel projektovao i most u Zrenjaninu?

- - - - - - - - - -
631ad11a178f1eebeea95c42935a16a1.jpg

članak iz časopisa "Vojna Povijest" u kome se govori o borbama koje je protiv monarhističkih snaga JVuO pod komandom Draže Mihailovića kod Čačka, Dragačeva i Guče vodila "Prva jugoslovenska brigada", formacija sastavljena od hrvatskih "legionara", vojnika formacije u sastavu snaga Trećeg rajha na Istočnom frontu, zarobljenih u SSSR.

13912348_10209800723751888_2693060990227852241_n.jpg

ZLOČINAČKI: Stric Stjepana Mesića pucao u čelo Isusa Hrista na Dvoru Karađorđevića! (FOTO)
http://www.telegraf.rs/vesti/735334...lo-isusa-hrista-na-dvoru-karadjordjevica-foto

Crkva-Svetog-Andreja-Prvozvanog-2.jpg

Poslednja izmena:
članak iz časopisa "Vojna Povijest" u kome se govori o borbama koje je protiv monarhističkih snaga JVuO pod komandom Draže Mihailovića kod Čačka, Dragačeva i Guče vodila "Prva jugoslovenska brigada", formacija sastavljena od hrvatskih "legionara", vojnika formacije u sastavu snaga Trećeg rajha na Istočnom frontu, zarobljenih u SSSR.

Usta_ka_vojnica_2.jpg

Амир Обхођаш и Бојан Димитријевић су изврсни стручњаци за савремену историју

Ако ти кажеш….

pc screenshot

Шта сте желели да кажете овиме? Очигледно да је и "Спасоје" био ироничан...али шта желите да докажете овим трулим покушајима да дискредитујете Димитријевића (који и нема везе са чланком)???

I ustaše oslobađaju Srbiju
Pero Simić
U jesen 1944. Srbiju od Nemaca oslobađale i ustaše zarobljene kod Staljingrada. Na njihovom čelu bio je vitez Marko Mesić, koga je Hitler odlikovao dva, a Ante Pavelić tri puta!
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:603652-I-ustase-oslobadjaju-Srbiju

Poslednja izmena:
Шта сте желели да кажете овиме? Очигледно да је и "Спасоје" био ироничан...али шта желите да докажете овим трулим покушајима да дискредитујете Димитријевића (који и нема везе са чланком)???

Бојан Димитријевић је потписан као аутор овог чланка.
Ако је потребно да поставим и остале стране јавите, али мислим да је закључак сасвим довољно илустративан.

Бојан Димитријевић је потписан као аутор овог чланка.
Ако је потребно да поставим и остале стране јавите, али мислим да је закључак сасвим довољно илустративан.

текст: Амир Обхођаш

и шта са тим? не разумем..поставите све, што да не...али не капирам поенту? шта желите да кажете/докажете???

Poslednja izmena:
и шта са тим? не разумем..поставите све, што да не...али не капирам поенту? шта желите да кажете/докажете???

Поента је - ако си довољно слеп да је не видиш - да је ”изврсни стручњак за савремену историју” у тексту о усташама прескочио Јасеновац и сам геноцид, а сам покрет окарактерисао као ”…народни покрет једног народа који проживљава своју романтику у националном смислу”.

Поента је - ако си довољно слеп да је не видиш - да је ”изврсни стручњак за савремену историју” у тексту о усташама прескочио Јасеновац и сам геноцид, а сам покрет окарактерисао као ”…народни покрет једног народа који проживљава своју романтику у националном смислу”.

нисам ни вас видео на темама о усташким злочинима, Јасеновцу, Степинцу али зато редовно скачете на оне где треба блатити четнике или где се не дај Боже не пишу бајке о "народним ослободиоцима"...

ако сте ви довољно слепи, да не видите да је овај "Спасоје" био ироничан, ја ћу вам рећи да то није никакав "Спасоје" већ неко ко је ничим изазван споменуо Димитријевића како би на неки начин, само њему знан, покушао да дискредитује чланак који сам ја поставио...

А ја вас питам још једном, какве везе све ово има са чланком који сам ја поставио???

Не знам што се мешаш у туђи разговор, и још ишчуђаваш после.

Што се тиче ВП, не знам што уопште постављате то нео-усташко ђубре.
И нема шта ја да дискредитујем Димитријевића, сам је написао довољно.

а биће да вама не одговара што је још једна истина изашла на видело...;) тј, што је потврђена и са те нео-усташке стране...а слика са описом је из Народног музеја у Чачаку ;)

Poslednja izmena:
а биће да вама не одговара што је још једна истина изашла на видело...;) тј, што је потврђена и са те нео-усташке стране...а слика са описом је из Народног музеја у Чачаку ;)

За своје тлапње су могли да поставе који документ су користили.

1. југословенска бригада је имала тешке борбе са Немцима код Чачка, где су имали 135 погинулих, 88 несталих и 324 рањена током три дана борби (трећина људства).
http://znaci.net/zb/4_1_14.pdf#page=519
Две недеље после је пребачена у Београд, па на Сремски фронт.

За своје тлапње су могли да поставе који документ су користили.

1. југословенска бригада је имала тешке борбе са Немцима код Чачка, где су имали 135 погинулих, 88 несталих и 324 рањена током три дана борби (трећина људства).
http://znaci.net/zb/4_1_14.pdf#page=519
Две недеље после је пребачена у Београд, па на Сремски фронт.

Да, позната су нам "документа" вашега времена...само давно беше...превазиђено :mrgreen: па ко још нормалан данас верује у партизанска документа без провера друге стране??? претпостављам да постоје и немачка која ово потврђују???

још ћете да славите "1. југословенску бригаду" и њене "неустрашиве борбе" против Немаца, за "ослобођење" земље...а овамо криткујете Димитријевића што пише о усташкој војници...ццц....каквог ли лицемерја...

потпис слике из Народног музеја у Чачку јасно каже да је бригада чистила подручје од четничких снага...а ти "Немци" код Чачка које спомињу ваша документа могу бити само припадници Руског заштитног корпуса ;) за разлику од комунистичке пропаганде коју постављате, аутор овог чланка (за чији лист још сами кажете да је нео-усташки) није имао ни један разлог да било шта скрива и пренебегава...;)

п.с. наравно, треба оправдати учешће усташа у "ослобађању" Србије...;)

Poslednja izmena:
pise:Bane Gajic

Oznake zemalja, etnickih grupa i regiona - dobrovoljaca u vojsci "Nove Evrope", nacistickog Trećeg rajha, od 1939. do 1945. godine.
Ove oznake su se nosile kao amblemi - "štitovi" - na rukavima uniformi Vermahta ili SS-a.
Najbrojniju grupu sačinjavali su Rusi kojih je u dve formacije cije se oznake ovde vide (ROA, RONA) bilo blizu 100.000 vojnika, a zatim i dobrovoljci iz zemalja "stare Evrope": holandski, belgijski i danski borci.
Jedna od oznaka pripada i Kalmicima, narodu sa teritorije tadasnjeg Sovjetskog saveza: grupa Kalmika zivela je i u Beogradu gde su dosli posle boljsevicke Oktobarske revolucije i gde ih vise nema. Predanje o njihovom nestanku 1944. godine po dolasku Crvene armije u Beograd uvidom u ove oznake dobija potpuniju sliku. Kao i sudbine Krimskih Tatara, donskih Kozaka i jos nekih etnickih manjina koje su dozivele progone nakon 1945. i ponovnog uspostavljanja sovjetske vlasti.
Na ovdašnju veliku sreću i istorijski ponos, u ovoj galeriji ne postoji oznaka Srbije.

13934614_10209815475760679_3792827290875181352_n.jpg

Poslednja izmena:
Покушавам да идентификујем двојицу партизана са слике. Првобитни утисак ми је био да се ради о Милутину Карашу – Љути (1) и Јосипу Касунићу – Јожи (2), међутим, стичем утисак да би овај који чучи могао бити и Миле Болић-Шоша (4), а, што се тиче овог у стојећем положају, могао бу да буде и Марко Беловић (3) или Милош Козлина – Мија (5).

1
Milutin_Karas_Ljuta.jpg

2
Josip_Kasunic_Joza.jpg

3
Marko_Belovic.jpg

4
Mile_Bolic_Sosa.jpg

5
Milos_Kozlina_Mija.jpg

Шта ви мислите?

Није то „легионарски нашивак“, него је цела блуза легионарска.
5. јануара 1943. године, у маестралној диверзантској акцији жумберачко-покупског одреда НОВЈ, 8 км јужно од Сиска, минирана је пруга и избачен из шина немачки воз којом приликом је побијено извиђачко одељење 369. дивизије. То су биле прве жртве из те дивизије. Отуд и блуза и амблем. ;)

Back