Mstislav
Legenda
- Poruka
- 74.148
Sve bugarske pevaljke i starlete nastupaju po Srbiji, sund i kic su odavno uvezli od nas kao i celi region.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да би сте знали име једног бугарског певача,глумца,спортисте они требају да буду медијски пропраћени као што су медијски пропраћени Срби у бугарским медијима.Зашто то очекујеш, кад просечни Србин не зна име ни једног јединог бугарског певача? Да бисте тако били најављени, прво морате да се пробијете на нашем тржишту. То треба да урадите ви, на начин на који су то неки од наших певача учинили код вас. То њима нико није поклонио, нити то има везе с вашом толерантношћу или било чим слично. Дакле, то што очекујеш је неразумно.
А ја немам ништа против тога да ваши певачи наступају код нас. Суседни народу треба да некују међусобне културне везе.
Ајде молим те преведи укратко.Шта је поента?D-r P. Matkovic: „Putovanja po balkanskom poluotoku za srednjega vieca”, въ Rad Iugoslavenske Akademje кн. 42.,
— стр. 65: „ . . . per fluente Save fluminis navigio in Bulgaria perducti”.
— Стр. 75: K potonjemu mjestu (Malavilla) dodaje Albert-Aquonski (пѫтувалъ въ 1096-1101 год.) „ubi terminantur fines regni Bulgarorum”, a ta je medja, kako gore pomenusme dopirala negda do ušca Save u Dunav.
— Стр. 105 (пѫтувалъ Otto de Dioglio въ год. 1147): „Ugarska je s ove strane kalužnom vodom opasana, s drugoga pako kraja bistra ju rieka dieli od Bugarska” (vjerovatno Sava). — Чети още на стр. 105, 117, 121.
Ibid.: Silvae Bulgarorum, Silva Bulgaria, deserta Bulgariae, Bulgarenwald: виж. стр. 62, 73, 76, 115 и тн. Привеждамъ напр. думитѣ на божигробскиятъ поклоникъ Литберта отъ година 1054: „Prеvalivši панонске medjе nastupiše ogromnu puсtoš koj bugarskimi pustinjami (deserta Bulgariae) zovu”. Тамъ на стр. 70. Глед. и „Стари пѫтувания прѣзъ България” отъ Д-ръ Ив. Д. Шишмановъ въ Министерски Сборникъ IV. 357
URL:
http://www.promacedonia.org/slavek/drimkolov_1897.html
Извини али морам да ти кажем да лупаш глупости али претпостављам да је све то из мањка информација или предрасуда а не због мањка интелигенције.Прво што се језика тиче српски и бугарски су доста слични језици.Један Србин и један Бугарин могу да се споразумеју а да им не треба преводилац.Наравно не баш све али већину ствари.Спортски ниво бугарских спортиста и српских мислим да је на сличном нивоу стим што бих додао да у последњих двадесетак година ту дајем предност Србима али што се тиче укупно Бугари ту имају предност.Бугарска има више олимпијских медаља него што има читава бивша Југославија и државе које су настале из ње.Што се тиче културног живота мислим да тек ту грешиш.У Бугарској сигурно има више културних установа,објеката,догађања него што има у Србији.Рецимо да је Софијска опера стално пуна и да доста људи из Србије нарочито из Ниша долази да је слуша и гледа.Концерти озбиљне музике такође.Балет такође.Позориште је такође развијено.Школство такође.Филмска уметност такође.И то све није од скора већ има дугу традицију.Prijatelju Srbi kao narod generalno se ne vaspitavaju da mrze. O Bugarima puno ne razmisljamo jer je Srbija zemlja okrenuta Srednjoj Evropi geografskim polozajem i istorijom, stvaranje Jugoslavije je to zacementiralo. Niti govorimo isti jezik koji je glavni kohezioni faktor, niti ste recimo sportski i kulturno na nasem nivou i u sferi i to sve igra najvecu ulogu.
Већина Срба сигурно више разуме Бугаре него Словенце.Нарочито Срби из југоисточне Србије.Још када би живели седамдесет година у истој држави као што су живели Срби и Словенци мислим да би скоро сваки Србин одлично разумео Бугаре а Бугарин Србе.Слажем се да је у екипним спортовима Србија тренутно боља.Али рецимо у фудбалу бих рекао да није толика разтлика.У кошарци Слободан Шаренац на једној пријатељској утакмици између Србије и Бугарске рече да смо ми значи Југословени учили кошарку управо од Бугара педесетих и шесдесетих година прошлог века.Ја му нисам веровао и онда погледа на интернету и видим да је Бугарска на европском првенству 1955.године била четврта,а 1957 трећа,а 1961.трећа,а 1967 четврта.На европским првенствима у кошарци за жене Бугарска је била 1954.трећа,1958.прва,1960 друга,1962 трећа,1964 друга,1970 четврта,1972 друга,1976,трећа,1983 и 1985 друга,1989 трећа,Бугарска кошаркашка репрезентација у женској конкуренцији је пета по узетим медаљама на европским првенствима и боња је од репрезентације Југославије и бивших југословенских држава када би се сабрали..До 1961.године Југославије нема међу прве четири екипе на европском првенству.Слажем се да је касније Југославија па Србија далеко боља у кошарци.У рукомету и ватерполу нарочито.Та два спорта нису нарочито популарна у Бугарској.Када смо већ код спорта ево нешто везано за тему.Mozda ti razumes posto znas oba jezika, ali recimo ja bolje razumem Slovenca nego Bugarina. Sto se tice sporta, odbojkaski ste malo i prisutni, u fudbalu, kosarci, vaterpolu i rukometu nema vas na sportskoj mapi, olimpijskih medalja do pada berlinskog zida imate vise, ali vecinom zbog ruskog dopinga i dizanja tegova i hrvanja. U timskim sportovima vas nije bilo nigde kao i danas, a Jugoslavija je jedna od mozda cetiri ili pet zemalja koja je osvojila zlata u glavnih 5 kolektivnih sportova Od 90-ih ste totalno krahirali, zadnje dve olimpijade niste uzeli 3 do 4 medalje.
Зашто би наши медији посвећивали пажњу онима за које 99% одсто Срба не зна, нити мари? Ви очекујете да вам други подаре медијски простор. Жао ми је, али то тако не иде. Морате прво да нам привучете пажњу, а то јасно нисте учинили.Да би сте знали име једног бугарског певача,глумца,спортисте они требају да буду медијски пропраћени као што су медијски пропраћени Срби у бугарским медијима.
Ништа. Вађење цитата из одговарајуће историјског контекста.Ајде молим те преведи укратко.Шта је поента?
Не знам из ког си краја пореклом и где живиш али да кажеш да Срби боље разумеју Словенце од Бугара не верујем.Kao veci narod i veci broj govornika srpskog naravno da ce okolni narodi gravitirati ka srpskom kulturnom proizvodu. Dal je on dobar ili nije moze se diskutovati, ali stanje je tako. Sto se tice jezika meni je bugarski vecinom nerazumljiv, sta da se radi.
Све зависи.Ако си пореклом из крајева који су ближи Словенији могу да те разумем.Друга ствар је што су се Словенци трудили у бившој Југославији да причају када причају са осталима који нису Словенци да имају доста речи српског језика које у суштини нису словеначке речи.Kad se kaze razumevanje vecinom se misli na govorni jezik, a ne pisani. Pisani jos i pohvatam, bugarska cirilica nije problem, ali kad slusas je druga prica. Sa Slovencem sam bio u istoj drzavi, jezik im spada u zapadnu grupu juznoslovenskih jezika, ima puno slicnosti...
Ibid.: Silvae Bulgarorum, Silva Bulgaria, deserta Bulgariae, Bulgarenwald
Не покушавам ја то да докажем.Не видим ја ништа посебно у томе бити Словен или не.Али ми то јесмо бар колико и остали Словени.Можда смо асоцирани код неких појединаца код којих су створене предрасуде и који мисли да на тај начин омаловаже Бугаре.Али ја могу само да се насмејем на то и да жалим онога ко мисли да на тај начин омаловажи било кога.Ја то не сматрам за омаловажавање пошто прабугаре гледам као и све остале људе али онај ко то изговара вероватно сматра.Већина нација у Европи сматра Бугаре за Словене колико и сматра и за Србе да су Словени.Лично мени је битно шта је истина а не ко како сматра.Истина је да су Бугари Словени бар колико и Срби а и колико већина словенских народа.Бугари и не крију да нису само словенског порекла и да део порекла воде од прабугара нити се тога стиде.Као и од Трачана и осталих народа који су живели на просторима данашње Бугарске.Људи као и остали људи.Мислим да Срби имају проблем да признају да не воде порекло само од Словена већ и од Влаха,Илира,вероватно и од Трачана па и од тих прабугара,од Келта,од Албанаца и од осталих народа који су живели на овим просторима.
Ево неких примера Срба који нису пореклом Словени
Бранислав Нушић,Ташко Начић,Оливер Њего,Михајло Пупин,Јован Стерија Поповић,Никола Пашић,глумац Предраг Мики Манојловић,глумац Гордан Кичић итд.Ово су само најскорији примери.Ако би ишли даље у историју вероватно би добар део данашњих Срба био несловенског порекла.
Па ето видиш.Онда твојом логиком долазимо до тога да Срби нису Словени и да се джаба трудиш да докажеш то..Ташко Начић, Јован Стерија Поповић, Никола Пашић и Мики Манојловић су цинцарског порекла.
Михајло Пупин је Србин из Баната, а по мушкој линији је пореклом са Охрида. Није био цинцарског порекла као што неки мисле, око Охрида и Струге је било пуно Срба док нису македонизирани после Другог светског рата.
Шта са Горданом Кичићем и Оливером Његом? Да нису можда Бугари?
Шта види? То што је шачица истакнутих Срба несрпског и несловенског порека, не чини Србе ништа мање Словенима. Срби, као народ, међу својим прецима имају, не само древне Србе, већ и друге Словене, али и несловене, међу којима су и Грци, Римљани, Илири и бројни други. Ипак, словенски (српски) елемент је јасно остао доминантан, и зато су данашњи Срби у истој мери Словени у којој су били и њихови преци.Па ето видиш.Онда твојом логиком долазимо до тога да Срби нису Словени
Глупости.Према ДНК-а истраживањима код Срба постоји само тридесетак посто словенског гена.Код Бугара за који проценат мање.Те твоје национално романтичарске бајке причај неком другом.Код Срба је већински ген староседелаца Балкана Илира који нису били Словени.Код Бугара Трачки ген који су такође староседеоци Балкана.Джаба се трудиш да докажеш да су Срби Словени сматрајући Илирски ген Словенским геном..Шта види? То што је шачица Срба несрпског порека, не чини Србе несловенима. Срби, као народ, међу својим прецима имају, не само древне Србе, већ и друге Словене, и несловене, међу којима су и Грци, Римљани, Илири и бројни други. Ипак, словенски (српски) елемент је јасно остао доминантан, и зато су данашњи Срби у истој мери словени као и њихови преци.
Данашњи Бугари подједнако Словени.
Глупости.Према ДНК-а истраживањима код Срба постоји само тридесетак посто словенског гена.Код Бугара за који проценат мање.Те твоје национално романтичарске бајке причај неком другом.Код Срба је већински ген староседелаца Балкана Илира који нису били Словени.Код Бугара Трачки ген који су такође староседеоци Балкана.Джаба се трудиш да докажеш да су Срби Словени сматрајући Илирски ген Словенским геном..
Ти или ниси крштен, или си нешто попио.Глупости.Према ДНК-а истраживањима код Срба постоји само тридесетак посто словенског гена.Код Бугара за који проценат мање.Те твоје национално романтичарске бајке причај неком другом.Код Срба је већински ген староседелаца Балкана Илира који нису били Словени.Код Бугара Трачки ген који су такође староседеоци Балкана.Джаба се трудиш да докажеш да су Срби Словени сматрајући Илирски ген Словенским геном..
Добро.Ти се упљува доказујући да су Срби Словени.Као што рекох ти на национал романтичарски начин илирски староседелачки ген проглашаваш за словенски ген и сабирајући њега са стварним словенским геном једва прелазиш да је пола Срба словенског порекла.Наравно да илирски ген није словенски ген али и тако рачунајући Срби више од четрдесет посто нису Словени што је мораш признати велики проценат да би се Срби прогласили само Словенима.Друга ствар разлика између Срба и Бугара када се саберу ова два гена о којима причаш је од десет до петнаест посто и ти због тога Србе сматраш Словенима а Бугаре не.Смешно.Трећа ствар док су неки успели да спусте сонду на комету ти мене мислиш да увредиш тако што ме сматраш не словеном.Човече дођи себи.Бугари су Словени бар колико и Срби по аршинима по којима се одређује ко је словенски народ а ко није.А то је пре свега језик којим причају.А ако нећеш моћи да спаваш зато што те та чињеница узнемирава ево признаћу ти.Ти си Словен а ја нисам.Ма шта Словен?Ти си Словенчина на квадрат а ја у животу нисам прошао поред Словена.Само нижеш бисер за бисером.
Оно што је сигурно је да Срби имају око 55% словенских хаплогрупа, а можда и више.
I2a1b+R1a су 1/1 дошле са Словенима а оне кад се саберу су око 55% код етничких Срба, вероватно су са Словенима дошле још неке хаплогрупе али у мањим процентима, тако да етнички Срби вероватно имају преко 60% словенског порекла по мушким линијама. Али до се не утврди које су још хаплогрупа осим I2a1b и R1a донели Словенима, рачунам да 55% етничких Срба пу мушким линијама има словенско порекло.
Глупости.Према ДНК-а истраживањима код Срба постоји само тридесетак посто словенског гена.Код Бугара за који проценат мање.Те твоје национално романтичарске бајке причај неком другом.Код Срба је већински ген староседелаца Балкана Илира који нису били Словени.Код Бугара Трачки ген који су такође староседеоци Балкана.Джаба се трудиш да докажеш да су Срби Словени сматрајући Илирски ген Словенским геном..
Добро.Ти се упљува доказујући да су Срби Словени.Као што рекох ти на национал романтичарски начин илирски староседелачки ген проглашаваш за словенски ген и сабирајући њега са стварним словенским геном једва прелазиш да је пола Срба словенског порекла.Наравно да илирски ген није словенски ген али и тако рачунајући Срби више од четрдесет посто нису Словени што је мораш признати велики проценат да би се Срби прогласили само Словенима.Друга ствар разлика између Срба и Бугара када се саберу ова два гена о којима причаш је од десет до петнаест посто и ти због тога Србе сматраш Словенима а Бугаре не.Смешно.Трећа ствар док су неки успели да спусте сонду на комету ти мене мислиш да увредиш тако што ме сматраш не словеном.Човече дођи себи.Бугари су Словени бар колико и Срби по аршинима по којима се одређује ко је словенски народ а ко није.А то је пре свега језик којим причају.А ако нећеш моћи да спаваш зато што те та чињеница узнемирава ево признаћу ти.Ти си Словен а ја нисам.Ма шта Словен?Ти си Словенчина на квадрат а ја у животу нисам прошао поред Словена.