Istoricni mit - pravo prve bracne noci - zasto toliko popularan

He he; ne bih ni ja osporavao Mrday, da mogu naći makar jedan jedini istorijski izvor (makar indirektni) koji bi je mogao potvrditi kao masovnu pojavu u Rumeliji. :zstidljivko:
Naprotiv, pitanju je jedna od mnogobrojnih zabluda naše istoriografije, a sve u smjeru ocrnjivanja Turaka kao 'vječnih neprijatalja', koje je sam Vrag poslao na Srbe...

Spomenuh li ja da je pravo prve bracne noci povezano sa robovlasnistvom a robovlasnistvo je postojalo onamo dje bi slabiji bili pokoreni.
Evo i primjeri:

Vikinzi koj su bili u sluzbi Vizantije u toku vizantsko-arapskih ratova, uzimali i otimali Arapske zene, pronadjeni su i dokazu o kontaktu Vikinga i Arapa u Bagdadu.

Vikinzi su bili aktivni i u sluzbi Arapa, pomagali su o dovodjenju robova iz Slavenskih zemalja na severu Afrike, na bliskom istoku najcesce u Siriji (cudi li te sto ima Sirijaca bijelog tena kolko hoces a zvanicno se vode ko Arapi).
http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

Sirijski predsednik Bashar al Asad

Dr.%20Bashar%20Al-Assad.jpg

Poslednja izmena:
a ti ih inace vidis kao? :think:

Koga? Turke kao narod?
Smiješno bi bilo iznositi tako generalizujuće opaske...

Spomenuh li ja da je pravo prve bracne noci povezano sa robovlasnistvom a robovlasnistvo je postojalo onamo dje bi slabiji bili pokoreni.
Evo i primjeri:

Vikinzi koj su bili u sluzbi Vizantije u toku vizantsko-arapskih ratova, uzimali i otimali Arapske zene, pronadjeni su i dokazu o kontaktu Vikinga i Arapa u Bagdadu.

Vikinzi su bili aktivni i u sluzbi Arapa, pomagali su o dovodjenju robova iz Slavenskih zemalja na severu Afrike, na bliskom istoku najcesce u Siriji (cudi li te sto ima Sirijaca bijelog tena kolko hoces a zvanicno se vode ko Arapi).
http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

Sirijski predsednik Bashar al Asad

Dr.%20Bashar%20Al-Assad.jpg

Još jednom - kakve to ima veze sa mitom da su osmanski vojnici ili sudije (članovi sudsko-upravne aparature) u Rumeliji na masovnoj mjeri upražnjavali pravo bračne noći u barem raje (u vlaha sigurno nisu)! Ima li za tako nešto ijednoga jedinoga dokaza!
Kakve veze imaju vikinzi sa tim?

Još jednom - kakve to ima veze sa mitom da su osmanski vojnici ili sudije (članovi sudsko-upravne aparature) u Rumeliji na masovnoj mjeri upražnjavali pravo bračne noći u barem raje (u vlaha sigurno nisu)! Ima li za tako nešto ijednoga jedinoga dokaza!
Kakve veze imaju vikinzi sa tim?

Pratis li ti sta pisem
Spomenuh li ja da je pravo prve bracne noci povezano sa robovlasnistvom

Hoces reci da na Balkanu nije bilo feudalizma ni u kojoj mjeri, ili?

Феудализам =/= робовласништво.

И какве везе има отимање жена у току пљачкашког похода са наводним правом феудалца (а османска држава није феудална, узгред) на прву брачну ноћ? Исто колико и силовање жена по Ираку од стране војника САД.

Феудализам =/= робовласништво.

И какве везе има отимање жена у току пљачкашког похода са наводним правом феудалца (а османска држава није феудална, узгред) на прву брачну ноћ? Исто колико и силовање жена по Ираку од стране војника САД.

Niti je feudalizam isto što i robovlasništvo, nit' je Osmansko carstvo bilo feudalna država. :zroll:

U Osmanskoj Turskoj postoji samo jedan 'feud' => država, i samo jedan 'feudalac' => sultan...

Ne bih ni ja rekao da se to desavalo sistematski (ko sto ocito govore vasi na(z)ionalisti samo sa ciljem da ste sto vise generalno i sistematski ocrne Turci i svi muslimani) ali ne bih sporio da je ipak bilo toga, recimo da ne moze jedan generalstab da kontrolise manje vojne jedinice kojima mogu samostalno da rukovode oficiri manjeg ranga.

Ne bih ni ja rekao da se to desavalo sistematski (ko sto ocito govore vasi na(z)ionalisti samo sa ciljem da ste sto vise generalno i sistematski ocrne Turci i svi muslimani) ali ne bih sporio da je ipak bilo toga, recimo da ne moze jedan generalstab da kontrolise manje vojne jedinice kojima mogu samostalno da rukovode oficiri manjeg ranga.

A sta ti hoces u stvari da kazes, ti si se stavio na stranu nasih budala.

Dobro pred kraj Osmanskog Carstva makar na nasem podruciju je bilo vec zemlja otisla u vlasnistvo mocnih muslimanskih porodica.

Муслиманских, да. Али не турских. И онда чак и да је постојало право прве брачне ноћи, није било мешања са Турцима.

Back