Истина

Многи филозофи су размишљали а и ткз. обични савремени људи размишљају о томе шта је уствари истина? Па јел имате неко своје виђење истине? :)

Мени се чини да је истина уствари све око нас, реалност, али само је питање на који начин неки појединац схвата реалност у којој је и живот који поседује као и могућности које му он пружа а ваљда од тога како ко види реалност, делимично зависи и како ће му живот изгледати. Нпр. неко види истину искључиво као неку светску правду, неко је види кроз уметност без обзира да ли је за њега уметност сликање, музика или техника и проналасци, неко као смисао живота итд...

Mnogi ljudi više veruju u svoje razmišljanje o stvarnosti nego u samu stvarnost.

Npr. kada je nešto lepo ili ružno... niko nije u stvarnosti lepši ili ružniji, samo je drugačiji. Šta je tu istina?

Ili, npr. kada neko kaže "veličanstven čovek"... kako to? Da li je veličanstven ili je samo drugačiji?

Многи филозофи су размишљали а и ткз. обични савремени људи размишљају о томе шта је уствари истина? Па јел имате неко своје виђење истине? :)

Мени се чини да је истина уствари све око нас, реалност, али само је питање на који начин неки појединац схвата реалност у којој је и живот који поседује као и могућности које му он пружа а ваљда од тога како ко види реалност, делимично зависи и како ће му живот изгледати. Нпр. неко види истину искључиво као неку светску правду, неко је види кроз уметност без обзира да ли је за њега уметност сликање, музика или техника и проналасци, неко као смисао живота итд...

Ja bih se slozio sa tobom. Nas zivot i istina tj. realnost koju vidimo, je uslovljena nasim umom. Evo i primera:

3 3 6

Gledajuci ove brojeve gore, neko ce videti:
- tri nasumicna nabacana broja
- neko ce videti broj 336 ali razredjen
- neko ce videti da je tri i tri jednako sest
i sta je zajednicko za sva ova tri primera: Svi su istiniti. Svi su ovi primeri tacni, nema pogresnih odgovora.

U zavisnosti kakva su nam ranija iskustva, svako vidi nesto drugacije u odnosu na nekog drugog...sto ne znaci da je manje upravu. Samo je uslovljen svojim ranijim iskustvom. I na kraju, kako videti apsolutnu istinu, tj. realnost? Tako sto cemo "pobeci" iz svakodnevnice, napustiti svakodnevnu logiku i poceti sa istrazivanjem prirode stvari. Tada nam se otvara put ka toj nekoj apsolutnoj istini.....a mi ostajemo zaprepasceni mogucnostima :mrgreen:

Smesno je to da sam do juce smatrao da postoji relativna istina i apsolutna istina......od jutros mi se cini i da nije bas tako. Sada mi se cini da istinu ne mozemo kategorisati......Istina je istina....i ne moze biti samo jedna.
Ako bih kategorisali i definisali Istinu u neki obrazac....sada verujem da bi upravo time razbili Istinu....i dobili iluziju.:think::think::think:

Ako govorimo o istini ona u svoj svojoj realnosti postoji isključivo mimo našeg subjektiviteta. Sve ostalo se može popsmatrati samo kroz prizmu relativnosti pa čak i nerealnosti.

Upravo.
Cak i najduhovniji i najobrazovaniji covek uvek posmatra svet i samog sebe kroz prizmu veoma naivnih, pojednostavljenih, neistinitih formula- posebno samog sebe.

Istina je sve u sto smo duboko ubjedjeni da je tako. Slazem se sa stavom da realnost sami krojimo. Mada postoje realnosti koje su uslovljene zajednickom misli ljudi, drustvenim normama, ubjedjenjima drugih ljudi(vecina,ali ne svi primaju realnost pomocu uticaja drugih).

da bi doshli do konachne,krajnje i apsolutne istine,chovek mora da izadje iz samog sebe...primer su shamani iz Amazona koji su upotrebom halucinogenih napitaka dolazili do saznanja koja su ljudskom oku i umu nevidljiva...kosmichka zmija tj. dnk lanac govori u prilog tome...oni su u tim svojim seansama izlazili iz svog bica (tela),i stupali u diraktan kontakt sa prirodom,slushajuci i ucheci shta ima da im kazhe...i primanjivali to znanje,lecheci,shtiteci se od insekata,kontrolisali radjanje itd..

Istina je bila Hitleru da cini najvece dobro covecanstvu...
Istina jeste bila Dzeku Trboseku da spasava svoje zrtve od dalje agonije...

Istina,sama po sebi,nikada nece imati pravilnu formu.Ono sto je meni ljevo,tebi jeste desno,ono sto je meni gore,tebi je dole.Ostanu samo moralne norme o samoj sustini istine,originalne vrednosti coveka koje nas dvoje od zivotinja...

Da probamo da budemo bolji no juce...nikako gori no sutra.Zapazaj,uci,pamti,osjecaj...uvjek sa ljubavlju u tvome srcu..
He...i kad pomislim na istinu,nadoveze mi se ljubav....sta mislite vi na to?

@Arhimed 1

To je zato sto su takve osobe jako retke. Danas je potrebna hrabrost reci coveku istinu u lice.
Ipak, postoje idalje takvi ljudi...sreca je poznavati nekog od njih.

Postoje istine koje se ne smiju reći jer ako ih izgovoriš možeš i da
nastradaš - od istine.Postoje opet i istine koje lako možeš da izgovoriš,
ali ne ljudima na koje se odnose,jer onda ne stradaš od istine,već od ljudi
kojima si je izrekao.

I u jednom i u drugom slučaju,istina je opasna !!
Malo istine je opasno,mnogo istine je - pogubno !!

Postoje ljudi koje je istina ,baš zbog svoje opasnosti,uvek neodoljivo privlačila,
ne zbog straha koji može da izazove,već zbog izazova da se otkrije !!
Za istinom mogu tragati i sa njom se suočavati samo oni koji imaju dovoljno
avanturističkog duha i hrabrosti ....čini mi se da su takvi retki !!

"Istina koju treba dokazati,samo je pola istine" (Gibran)
"Pocnite da govorite ljudima istinu u oci i saznacete mnogo sta o sebi"(Literaturnaja gazeta)
"Neki ljudi tragaju za istinom da bi je dublje zakopali"(Nepszabadsag)
"Ima istina koje nisu za sve ljude, niti za sva vremena" (Voltaire)
"Onaj koji je spoznao vecnu istinu, ne vidi ni bol, ni bolest, ni smrt" (Upanishad)
"Istina je Ljubav.Istinu mozemo spoznati samo srcem"(acibub)

Back