истина и вера

srce veruje....um zna istinu....susret je u duhu....u spoju uma i srca.....:cool:

Drugar ti znaš da mi nikako nije cilj da te uvredim, a ni bilo koga uopšte. No srce je samo organ koji pumpa krv. Umovanje i promišljanje opredeljuje čoveka ka svemu pa i percipiranju vere i istine koje su opet potpuno individualne ili se utapaju u već od nekog čoveka ranije definisane, zapisane itd. Zapis je zapis od čoveka na kamenu, pergamentu, svitku, knjizi ili bilo kom prenosivom ili neprenosivom mediju koji smatramo svetim, zanimljivim, dobrim, lošim ili već po volji koja takođe dolazi iz uma.

Zato ne volim oponirati vernicima ili ateistima uopšte jer su uglavnom ukopani u svoje isključivosti i dogme pa je svako oponiranje izlišno. Čovek sam mora (treba) donositi sudove o svemu. I ja sam Agnosticizam prihvatio kao takav kakav je. Nisam ga izmislio. Ali mi pruža širinu promišljanja bar kad je tema u pitanju.

Drugar ti znaš da mi nikako nije cilj da te uvredim, a ni bilo koga uopšte. No srce je samo organ koji pumpa krv. Umovanje i promišljanje opredeljuje čoveka ka svemu pa i percipiranju vere i istine koje su opet potpuno individualne ili se utapaju u već od nekog čoveka ranije definisane, zapisane itd. Zapis je zapis od čoveka na kamenu, pergamentu, svitku, knjizi ili bilo kom prenosivom ili neprenosivom mediju koji smatramo svetim, zanimljivim, dobrim, lošim ili već po volji koja takođe dolazi iz uma.

Zato ne volim oponirati vernicima ili ateistima uopšte jer su uglavnom ukopani u svoje isključivosti i dogme pa je svako oponiranje izlišno. Čovek sam mora (treba) donositi sudove o svemu. I ja sam Agnosticizam prihvatio kao takav kakav je. Nisam ga izmislio. Ali mi pruža širinu promišljanja bar kad je tema u pitanju.

nemam nista protiv...niti ovo shvatam kao uvredu...samo sam izneo svoje misljenje...i to je sve....

ко год је опредељен је ослоњен.
философија би да нема ослонац.
истина и вера га немају.

Apriorna istina je da postoji "ja". Cogito ergo sum. Samim tim su apriorna realnost tri osnovna i ostali zakoni logike, slobodna volja i prvi tvorac. Posto su takodje apriorne vrednosti dobro i istina, ex vi termini, iz toga sledi da je spoljni svet aposteriorna realnost. Ta spoljna realnsot se sastoji u ideji da cula percipiraju realnost, i samim tim da postoji moje telo, svet, postoje drugi ljudi, zakoni fizike, matematike i slicni prirodni zakoni uz vreme i prostor- su realnost.

Za te stvari mozemo sigurno da znamo da su istina. Iz njih se mogu zakljuciti i mnoge druge stvari da su istina.

Jeste ali ne govorimo o definitivnom i apsolutnom. Svet i spoznaje se menjaju, morash makar osetiti i razumeti slobodu ako joj se vec ne mozes prepustiti :)

Reci mi: kako se pravi razlika između osećanja/razumevanja slobode i prepuštanja slobodi?
Razumemo tuđu, osećamo svoju ... ali, ako je osetimo, znači li to da smo joj se već prepustili?

Ozbiljno pitam.

Reci mi: kako se pravi razlika između osećanja/razumevanja slobode i prepuštanja slobodi?
Razumemo tuđu, osećamo svoju ... ali, ako je osetimo, znači li to da smo joj se već prepustili?

Ozbiljno pitam.

Pa vezano je za ovu temu. Ako verujes u bilo sta (a svi verujemo u nesto) prihvatas i uslove tj vec si ogranicen vrednostima koje su pozeljne u toj aktivnosti. O njima si stvorio svoju istinu i sklopio pakt sa samim sobom gde si ti u takvoj stvarnosti. Sto si manje copy paste tudjih razumevanja a blize objektivnoj spoznaji koliko te te vrednosti ogranicavaju u razvoju i priblizavanju spoljasnjeg i unutrasnjeg tebe blizi si slobodi. A linija slobode je iznad bilo kakvog verovanja i svi su ljudi, makar i minimalnom procentu, robovi necega. Aj sad reci objektivno, jesi li 100% slobodna?
:lol:

Pa vezano je za ovu temu. Ako verujes u bilo sta (a svi verujemo u nesto) prihvatas i uslove tj vec si ogranicen vrednostima koje su pozeljne u toj aktivnosti. O njima si stvorio svoju istinu i sklopio pakt sa samim sobom gde si ti u takvoj stvarnosti. Sto si manje copy paste tudjih razumevanja a blize objektivnoj spoznaji koliko te te vrednosti ogranicavaju u razvoju i priblizavanju spoljasnjeg i unutrasnjeg tebe blizi si slobodi. A linija slobode je iznad bilo kakvog verovanja i svi su ljudi, makar i minimalnom procentu, robovi necega. Aj sad reci objektivno, jesi li 100% slobodna?

ih, 10% - u vrh glave :lol:

pisala sam isto to, na nekoj drugoj temi :)

prvo pricas da tema nije o apsolutnosti a sad se vracas na teren apsolutne slobode...

Prijatelju ebe te disleksija, procitaj jos jednom sta pise :)

procitao ja ...i vidim samo tvoju kontradikciju......

Jeste ali ne govorimo o definitivnom i apsolutnom. Svet i spoznaje se menjaju, morash makar osetiti i razumeti slobodu ako joj se vec ne mozes prepustiti

i ovaj post ti je u konradikciji...vrednost je nesto sto je tvoj ego nalepio na objekat posmatranja.....zvalo se to istina ili vera ili sta god......

Pitanje je gde se susrecu tvoja istina sa tvojim verovanjem a odgovor sam dao. Sad procitas na sto se odnose vrednosti i pomirenje sa egom. A pominje se jedino apsolutna sloboda cija je linija iznad ove teme.
Kada govorimo o tvom ili mom misljenju, zasnovanom na tvojim ili mojim vrednostima i verovanjima vise ne mozemo govoriti o objektivnom. Konkretno, tvoj ego pravi prethodnu vratolomiju jer misli da u ovom postu nesto pise
srce veruje....um zna istinu....susret je u duhu....u spoju uma i srca..
i da je to u nekoj strasno vrednoj prednosti u odnosu na moje objasnjenje. A meni ne pise nista, razumes?
I ova dva posta su ti u kontradikciji a vrednost , koja je prethodno objasnjena, moze biti nalepljena samo u apsolutnoj slobodi- sve ostalo je proizvod interakcije i delanja. Jer, ako tvoj um zna istinu ona je vezana za vrednost, shvatas?

Back